Και στην Συρία έγινε σεισμός. Τι μεταδίδουν τα συριακά ΜΜΕ.

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

του Γιώργου Κουτσούμη*

Ο Πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ προήδρευσε σε έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου σήμερα το πρωί, για να συζητήσει τις επιπτώσεις του σεισμού 7,7 ρίχτερ που έπληξε τη Συρία τα ξημερώματα, προκαλώντας εκατοντάδες θύματα, μεγάλο αριθμό τραυματιών και την κατάρρευση δεκάδων κατοικιών.

Ο Γενικός Διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Σεισμολογίας, Δρ. Raed Ahmed, εξήγησε ότι η Συρία επηρεάστηκε από τον σεισμό που σημειώθηκε στο βόρειο Iskenderun, (Αλεξανδρέτα) ενώ οι περιοχές κοντά στο επίκεντρο, στο Idlib, στη Latakia και στο Χαλέπι ήταν αυτές που επηρεάστηκαν περισσότερο.

Και ο Δρ Ahmed δήλωσε στο SANA ότι μετασεισμοί έχουν σημειωθεί και θα συμβούν διαδοχικά, αλλά είναι πολύ πιο αδύναμοι από την ισχύ του αρχικού σεισμού, υποδεικνύοντας ότι οι πολίτες που άφησαν τα σπίτια τους και βγήκαν στους δρόμους μπορούν να επιστρέψουν εάν δεν έχουν ρωγμές, γιατί όλοι οι επόμενοι μετασεισμοί είναι πιο αδύναμοι σε ένταση.

Ο Δρ Ahmed επεσήμανε ότι αυτός ο σεισμός είναι ο ισχυρότερος που έχει συμβεί από το 1995, εξηγώντας ότι η κατάσταση σεισμικής αστάθειας θα συνεχιστεί, αλλά με ασθενέστερες δονήσεις και εντός των ορίων των 5ρίχτερ.

 

Ο Δρ. Ahmed επεσήμανε ότι οι ζημιές στα κτίρια είναι ανάλογα με την απόκριση της κτιριακής δομής τους και την αντοχή τους στους σεισμούς, τονίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης των κτιρίων που είναι επιρρεπή σε πτώση και την μηχανική τους υποστήριξη.

Ένας σεισμός 7,7 βαθμών έπληξε την περιοχή Iskenderun τα ξημερώματα σήμερα, ακολούθησε άλλος σεισμός 6,4 βαθμών στην περιοχή Ταύρος στα συρροτουρκικά σύνορα και αρκετοί ασθενέστεροι μετασεισμοί, ενώ αρκετές συριακές επαρχίες επλήγησαν από αυτούς, και με αποτέλεσμα ένας αριθμός κτηρίων να υποστούν ζημιές.

Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων,  Σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν, εξέφρασε την αλληλεγγύη της ηγεσίας των ΗΑΕ και του λαού προς την Συρία.

Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Πρόεδρο Αλ Άσαντ, ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων εξέφρασε τα ειλικρινή του συλλυπητήρια για τα εκατοντάδες θύματα, τονίζοντας ότι η χώρα του είναι πλήρως προετοιμασμένη να βοηθήσει τον συριακό λαό να ξεπεράσει τις επιπτώσεις αυτής της καταστροφής.

Το υπουργείο Υγείας της Συρίας ανακοίνωσε ότι ο απολογισμός των νεκρών από τον σεισμό ανήλθε σε 403 νεκρούς και 1.284 τραυματίες σε Λαττάκεια, Χαλέπι, Χάμα και Ταρτούς, το AFP αναφέρει ότι ο αριθμός των νεκρών ανήλθε στους 783.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Δρ. Ahmed Damiriya σε δήλωσή του στον δημοσιογράφο του SANA ανέφερε ότι ο σεισμός έγινε στις 4.17, ο οποίος υπολογίστηκε στους 7.7 βαθμούς της κλίμακας ρίχτερ, και έπληξε αρκετές επαρχίες, ενώ υπήρξαν περιπτώσεις κατάρρευσης και ζημιών σε κτίρια, συγκεκριμένα σε τέσσερις επαρχίες, λόγω της γεωγραφικής τους εγγύτητας, πέραν κάποιων άλλων παραγόντων που υπάρχουν από την αρχαιότητα, ενώ αυτές που επλήγησαν περισσότερο είναι οι επαρχίες του Χαλεπίου, της Λαττάκειας, της Ταρτούς και της Χάμα.

Ο Δρ Ahmed Damiriya πρόσθεσε ότι υπάρχουν τραυματισμοί πολιτών που στην προσπάθειά τους να διασωθούν, τραυματίστηκαν ενώ κινούνταν για να φτάσουν σε ασφαλές μέρος. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας  ανέφερε ότι ο συνολικός αριθμός των τραυματιών μέχρι στιγμής είναι 633, που έχουν πληγεί άμεσα από τον σεισμό, και 237 νεκροί, κατανεμημένοι στις τέσσερις επαρχίες του Χαλεπίου, της Λαττάκειας, της Χάμα και της Ταρτούς, και ότι οι περισσότεροι τραυματισμοί είναι κατάγματα ως αποτέλεσμα της κατάρρευσης κτιρίων και του πανικού, σημειώνοντας ότι υπάρχουν ακόμα άνθρωποι κάτω από τα ερείπια και οι ομάδες διάσωσης εργάζονται για τη διάσωσή τους

Το Υπουργείο Κληροδοτημάτων ανακοίνωσε το άνοιγμα αιθουσών δημοσίων υπηρεσιών και τζαμιών στις πληγείσες περιοχές για την υποδοχή των πληγέντων από το σεισμό, τη συγκέντρωση δωρεών σε ταμεία τζαμιών προς όφελος των πληγέντων στο πλαίσιο της εθνικής εκστρατείας δωρεών που ξεκίνησε από το Syrian Trust for Development και τη μη λειτουργία των Σχολείων Σαρία έως το τέλος αυτής της εβδομάδας.

 Το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την άμεση κινητοποίηση του ασφαλιστικού κλάδου για τον περιορισμό των υλικών και σωματικών ζημιών και την έμφαση στις εταιρείες να επισπεύσουν την εκταμίευση των αποζημιώσεων και να διευκολύνουν την πρόσβαση των πληγέντων στις απαραίτητες υπηρεσίες υγείας το συντομότερο δυνατό.

Το Υπουργείο Τουρισμού καλεί τους ιδιοκτήτες και επενδυτές των τουριστικών εγκαταστάσεων να θέσουν όλες τις δυνατότητες που διαθέτουν στη διάθεση των διοικητών και προϊσταμένων δημοτικών συμβουλίων και διοικητικών μονάδων, προκειμένου να εξασφαλίσουν την πιθανή βοήθεια, ώστε να συμβάλουν στην ανακούφιση της ταλαιπωρίας των τραυματιών πολιτών στις επαρχίες που επλήγησαν από τον σεισμό και τις ζημιές που προέκυψαν.

Το Υπουργείο Οικονομίας και Εξωτερικού Εμπορίου ανακοίνωσε ότι όλα τα μηχανήματα, ο εξοπλισμός και το ανθρώπινο δυναμικό του Γενικού Οργανισμού Ελεύθερων Ζωνών στη διάθεση των διοικητών για να συμβάλουν στις επιχειρήσεις διάσωσης και απομάκρυνσης των ερειπίων στις περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό.

Το Κυβερνείο Δαμασκού ανακοίνωσε την αποστολή βαρέων μηχανημάτων και εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων φορτηγών, συμπιεστών γεώτρησης, ανατρεπόμενων και φορτηγών, επιπλέον πέντε ασθενοφόρων και μιας κινητής κλινικής με προσωπικό στις επαρχίες που επλήγησαν από τον σεισμό, και τοποθέτηση όλων των στελεχών, μηχανισμών και τεχνικών δυνατοτήτων της επαρχίας στη διάθεση των σεισμόπληκτων περιφερειών για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων διάσωσης και τη συμβολή στην απομάκρυνση των ερειπίων και την παροχή βοήθειας στους πληγέντες.

Το Υπουργείο Βιομηχανίας σε συντονισμό με την Ομοσπονδία Βιομηχανικών Επιμελητηρίων της Συρίας και Βιομηχανικά Επιμελητήρια στις επαρχίες, θα παρασχεθεί άμεση βοήθεια στους πληγέντες από τον σεισμό και τα κέντρα φιλοξενίας στις επαρχίες θα υποστηριχθούν με τις απαραίτητες προμήθειες. Συμφωνήθηκε να ανοίξει ένας ειδικός λογαριασμός για τη λήψη δωρεών από βιομήχανους για να βοηθηθούν οι πληγέντες.

Ο Υπουργός Εσωτερικού Εμπορίου και Προστασίας των Καταναλωτών, Δρ. Amr Salem, ζητά από όλες τις διευθύνσεις και τα ιδρύματα στις επαρχίες να συνεχίσουν το έργο των ιδιωτικών και δημόσιων αρτοποιείων, των υποκαταστημάτων συριακών εμπορικών ιδρυμάτων και των περιπολιών εσωτερικού εμπορίου και προστασίας των καταναλωτών, για την εξασφάλιση τροφίμων σε όσους επλήγησαν από τον σεισμό και να εξασφαλίσουν προμήθειες για τα σωστικά συνεργεία και τα ασθενοφόρα.

Πηγές: εφημερίδες Al ThawraAl WatanTishreen και το πρακτορείο Sana της Συρίας.

*Ο Γιώργος Κουτσούμης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αλεξάνδρεια, γνωρίζει αραβικά και διετέλεσε στέλεχος της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης.

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα