Θα τολμήσει το απονενοημένο ο Ερντογάν; Σκέφτεται εκλογές «πάνω στα συντρίμμια» γράφει η Hurriyet* Ποιά η δεύτερη πιθανή ημερομηνία

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Aναλυτική συζήτηση για την ημερομηνία των εκλογών στην Τουρκία είχε την περασμένη Τετάρτη  με το επιτελείο του ο Ταγίπ Ερντογάν, για πρώτη φορά μετά τον καταστροφικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Hurriyet, ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίστηκε αποφασισμένος για τη διεξαγωγή εκλογών στις 14 Μαΐου, όπως είχε ανακοινώσει αρχικά. Ωστόσο, το κομματικό επιτελείο εξέφρασε την άποψη ότι οι εκλογές πρέπει να πάνε πιο πίσω και να διεξαχθούν στις 18 Ιουνίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες επικαλείται η τουρκική εφημερίδα, στη διάρκεια της σύσκεψης εκφράστηκε η άποψη ότι αν οι εκλογές διεξαχθούν στις 14 Μαΐου, μπορεί να υπάρξουν κάποιες δυσκολίες στην προετοιμασία των εκλογικών καταλόγων, καθώς, με δεδομένο πως οι εργασίες απομάκρυνσης των συντριμμιών στις σεισμογενείς περιοχές συνεχίζονται και η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει πολύ καιρό, το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο θα πρέπει να εργαστεί για το πώς θα ψηφίσουν οι πολίτες που ζουν εκεί.

Από την άλλη, σε περίπτωση που μεταφερθούν στις 18 Ιουνίου και με δεδομένο πως η συγκεκριμένη ημερομηνία συμπίπτει με περίοδο προσκυνήματος, περίπου 100.000 άνθρωποι δεν θα μπορέσουν να ψηφίσουν, ενώ αν γίνει δεύτερος γύρος, μπορεί να συμπέσει με το προσκύνημα των Μουσουλμάνων, Eid al-Adha.

Ακόμη, έγινε γνωστό ότι ο Ερντογάν θα έχει συνάντηση και με τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί και τους αναπληρωτές προέδρους της ομάδας του κόμματος, ώστε να συζητηθεί το κρίσιμο θέμα της ημερομηνίας των εκλογών.

Σβήνουν και οι τελευταίες ελπίδες

Στο μεταξύ οι προσπάθειες διάσωσης επιζώντων πλησιάζουν στο τέλος τους σήμερα στην πληγείσα από τον σεισμό Τουρκία, σχεδόν δύο εβδομάδες μετά την πιο αιματηρή καταστροφή στην σύγχρονη ιστορία της χώρας, ενώ πολλοί είναι αυτοί που προσεύχονται πλέον μόνον για να βρεθούν τα πτώματα των οικείων τους για να μπορέσουν να τους κηδεύσουν.

“Αν θα προσευχόμουν να βρω έναν νεκρό; Ναι (…) πρέπει να παραδώσουμε το σώμα του στην οικογένεια”, είπε ο χειριστής εκσκαφέα Ακίν Μποζκούρτ καθώς απομάκρυνε τα συντρίμμια από κατεστραμμένο κτίριο στην πόλη Καχραμανμαράς.

Βάσει της ισλαμικής παράδοσης, οι νεκροί πρέπει να ενταφιάζονται το συντομότερο δυνατό.

Ο επικεφαλής της τουρκικής υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών AFAD Γιούνους Σεζέρ δήλωσε ότι οι προσπάθειες ερευνών και διάσωσης θα τελείωναν σε μεγάλο βαθμό σήμερα το βράδυ.

Περισσότεροι από 46.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τον σεισμό που σημειώθηκε στην Τουρκία και τη Συρία στις 6 Φεβρουαρίου. Ο απολογισμός αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά, καθώς περίπου 345.000 διαμερίσματα έχει γίνει τώρα γνωστό ότι έχουν καταστραφεί στη χώρα και πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται.

Ούτε η Τουρκία ούτε η Συρία έχουν ανακοινώσει πόσοι άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται μετά τον σεισμό.

Σε μια από τις τελευταίες προσπάθειες ανάσυρσης επιζώντων από τα ερείπια, 12 ημέρες μετά τον φονικό σεισμό, τα σωστικά συνεργεία άρχισαν να απομακρύνουν τα μπάζα με τα χέρια σε σημείο όπου διεξάγονταν επιχειρήσεις διάσωσης στην Αντάκια (Αντιόχεια) χθες, Σάββατο, το βράδυ.

Εκπαιδευμένοι σκύλοι και θερμικές κάμερες είχαν εντοπίσει σημάδια ζωής από δύο ανθρώπους, σύμφωνα με τους διασώστες, αλλά λίγο μετά τα μεσάνυχτα, οκτώ ώρες μετά την έναρξη των προσπαθειών απεγκλωβισμού τους, οι ομάδες σταμάτησαν τις προσπάθειες διάσωσης.

“Κανένας δεν είναι ζωντανός”, δήλωσε ο Μουτζντάτ Ερντογάν, μέλος της AFAD, με τη στολή και το πρόσωπο γεμάτα σκόνη. “Δεν πιστεύω ότι μπορούμε να σώσουμε ανθρώπους πλέον”.

Ομάδα από το Κιργιστάν προσπάθησε να σώσει πενταμελή οικογένεια Σύρων από τα ερείπια κτιρίου στην Αντάκια στη νότια Τουρκία.

Τρεις άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ένα παιδί, ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα ερείπια. Η μητέρα και ο πατέρας επέζησαν, αλλά το παιδί εξέπνευσε αργότερα λόγω αφυδάτωσης, σύμφωνα με την ομάδα διάσωσης. Η μεγαλύτερης ηλικίας αδελφή του και το δίδυμο αδελφάκι του δεν τα κατάφεραν επίσης.

Εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται βοήθεια

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι περίπου 26 εκατομμύρια άνθρωποι στην Τουρκία και τη Συρία χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια.

Με πληροφορίες από Hurriyet

https://hellasjournal.com/2023/02/ta-sintrimmia-tou-sismou-ke-i-ekloges-dio-imerominies-sizita-o-erntogan-grafi-i-hurriyet/

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα