Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΑΪΛΗ ΑΠΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΚΟΠΙΑ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
Σήμερα, ίσως, θα έχουμε μια καλύτερη εικόνα της υπόθεσης Καϊλή, για την οποία ό,τι έχουμε πληροφορηθεί, επί της ουσίας, είναι από δημοσιεύματα.
Οι βελγικές αρχές ήταν φειδωλές και περιορίστηκαν σε γενικόλογες αναφορές για τον λόγο της κράτησής της.
Με λίγα λόγια, από όσα έχουμε μάθει, η κράτησή της οφείλεται σε χρηματισμό της από το Κατάρ, κάτι που η ίδια αρνείται.
Η υπόθεση έχει ένα ποινικό και ένα πολιτικό μέρος.
Στο ποινικό δεν μπορώ να υπεισέλθω. Είναι θέμα των βελγικών αρχών και κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας θα μάθουμε αν έχουν βάση, και ποια, όσα έχουν δημοσιοποιηθεί.
Θα ασχοληθώ με το πολιτικό.
1.-Η προφανής αιτία του, ενδεχόμενου, χρηματισμού της Καϊλή είναι η συμμετοχή της σε ένα λόμπυ των Βρυξελλών υπέρ του Κατάρ. Στην μοναδική δήλωσή της, μέχρι σήμερα, η Καϊλή είπε πως η επαφή της με τις αρχές του Κατάρ δεν ήταν δική της πρωτοβουλία αλλά της ανατέθηκε από την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αυτό, βεβαίως, από μόνο του δεν αναιρεί το ενδεχόμενο χρηματισμού αλλά είναι διαφορετικό, πολιτικά, αν ισχύει και διαφορετικό να εμφανίζεται να εκπλήσσεται η πρόεδρος του Κοινοβουλίου. Η προσέγγιση του Κατάρ ήταν θέμα της Καϊλή και του λόμπυ στο οποίο, ενδεχομένως, συμμετείχε, ή πολιτική του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου;
2.-Λεπτομερώς, τις δηλώσεις της για το Κατάρ δεν τις θυμάμαι. Ανατρέχοντας σε δημοσιεύματα, χαρακτήρισε το Κατάρ “πρωτοπόρο στα εργασιακά δικαιώματα”, την ώρα που υπήρξαν πολλοί εργάτες νεκροί στην κατασκευή υποδομών για τους αγώνες του παγκοσμίου κυπέλλου. Από μια μικρή έρευνα που έκανα το περιβάλλον της ισχυρίζεται πως υπήρχε και ουρά στη δήλωση που κόπηκε. Η πλήρης δήλωση έλεγε πως το Κατάρ είναι «πρωτοπόρο στα εργασιακά δικαιώματα, σε σχέση με τις άλλες αραβικές χώρες». Αυτό το «σε σχέση με τις άλλες αραβικές χώρες» κόπηκε. Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω τον ισχυρισμό. Αλλάζει σε τίποτε την ουσία; Το αφήνω στην διακριτική σας ευχέρεια.
3.-Αφήνεται, επίσης, να εννοηθεί πως η στροφή που έκανε το τουρκικό ερευνητικό πλοίο που κατευθυνόταν προς την Κύπρο και περιορίστηκε στην, δυνάμει, τουρκική ΑΟΖ αποτελούσε παρέμβαση της Καϊλή στον Εμίρη. Ούτε αυτό μπορώ να το επιβεβαιώσω.
4.-Κατά τα άλλα, οι πληροφορίες που παρέχονται από τα ΜΜΕ για την υπόθεση είναι λεπτομερείς, διαμορφώνουν μια εικόνα ενοχής της σε σκάνδαλο διαφθοράς, ο Βέλγος εισαγγελέας ισχυρίστηκε ότι δεν γίνονται παράνομες αποκαλύψεις χωρίς παρακολουθήσεις, που σημαίνει πως υπάρχουν ηχητικά ή οπτικά ντοκουμέντα τα οποία θα αξιοποιηθούν και περιμένουμε να δούμε την εξέλιξη της υπόθεσης.
5.-Θα ήθελα να σχολιάσω και τον ισχυρισμό του εισαγγελέα περί παρακολουθήσεων. Η θέση του και η εμπειρία του, ίσως, επιβεβαιώνουν την διαπίστωσή του. Αποκαλύψεις χωρίς παρακολουθήσεις μπορεί να είναι αδύνατες. Πέραν της υπόθεσης Καϊλή, θέλουμε μια κοινωνία μαζικών παρακολουθήσεων; Είναι το όφελος από τις παρακολουθήσεις μεγαλύτερο από τα δεινά; Η θέση που πήρα στο θέμα των παρακολουθήσεων από τις ελληνικές υπηρεσίες είναι κατά των παρακολουθήσεων. Πολλοί διαφωνούν. Την δυστοπία στην οποία θα οδηγηθούμε την έχουν συνειδητοποιήσει;
6.-Πάμε, τώρα, στο Κατάρ. Το Κατάρ είναι ο βασικός χρηματοδότης της μουσουλμανικής οργάνωσης «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» η οποία ιδρύθηκε στον μεσοπόλεμο στην Αίγυπτο, διώκεται από την Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο, το Κουβέιτ και τα Εμιράτα και υποστηρίζεται από το Κατάρ και την Τουρκία.
Λόγω της υποστήριξης που παρείχε-και παρέχει- το Κατάρ στην οργάνωση, απομονώθηκε από τις άλλες χώρες αλλά έσπευσε να της παράσχει την υποστήριξή της η Τουρκία η οποία δημιούργησε και στρατιωτική βάση στο νησί. Η εξέλιξη της υπόθεσης ευνόησε το Κατάρ και όχι τις χώρες που το απομόνωσαν. Η σχέση με την Τουρκία έγινε πολύ στενή και στην οικονομία και σε θέματα ασφάλειας. Αυτήν την στιγμή το Κατάρ είναι βασικός χρηματοδότης τους τουρκικής οικονομίας η οποία διέρχεται κρίση.
7.- Οι Ανιχνεύσεις δημοσιεύουν ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο το οποίο επισημαίνει πως οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, ως οργάνωση, η οποία υποστηρίζεται από το Κατάρ και όταν χρηματοδοτείσαι από κάπου έχεις εξάρτηση από αυτόν, έχουν σχέδιο (το οποίο στο άρθρο αποκαλύπτεται) για ισλαμοποίηση της Ευρώπης. Το αποκαλυπτικό άρθρο μπορείτε να το δείτε ολόκληρο  ΕΔΩ
Με λίγα λόγια λέει πως ένα αίσθημα ευρωπαϊκής ενοχής, από την αποικιοκρατία, σε συνδυασμό με παρεξηγημένες ερμηνείες του φιλελευθερισμού έχουν οδηγήσει την Ευρώπη στο να αποδέχεται απόλυτα και άκριτα οτιδήποτε μουσουλμανικό και ισλαμικό, ακόμη και διώκοντας τις άλλες θρησκείες. Και τον χριστιανισμό, ο οποίος αποτελεί την θρησκεία της πλειοψηφίας των Ευρωπαίων. Αυτήν την αδυναμία της Ευρώπης την εκμεταλλεύονται οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι οι οποίοι προωθούν την υπόθεση της επικράτησης του νόμου της Σαρία παγκοσμίως και τον παγκόσμιο κρατικό έλεγχο. Ουσιαστικά, στην Ευρώπη προωθούν μια νεοαποικιοκρατία με αποικιοκράτες τους ίδιους τους μουσουλμάνους και τα κέντρα τους. Σ αυτήν την προσπάθεια, το Κατάρ, υποστηρίζει το άρθρο, διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο.
8.-Το Κατάρ είναι μετά τη Ρωσία η χώρα με τα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου. Η Ευρώπη μετά το εμπάργκο που έθεσε στην Ρωσία αναζήτησε στο Κατάρ ενεργειακό τροφοδότη. Η αποκάλυψη της υπόθεσης Καϊλή, κατά μια άποψη, έγινε διότι ο Μεγάλος Αδελφός δεν θέλει η Ευρώπη να βρει μια τόσο εύκολη διέξοδο στο ενεργειακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει. Το γιατί είναι μια άλλη, μεγάλη υπόθεση. Το σκάνδαλο θα υπονομεύσει αυτήν την σχέση. Είναι έτσι, δεν είναι, θα το δούμε. Ουδέν κρυπτόν υπο τον ήλιον. Αλλά αν υπήρξε ευρωπαϊκή πολιτική προσέγγισης του Κατάρ, τότε, πράγματι, η προσέγγιση αυτή δεν αποτελούσε πρωτοβουλία της Καίλή ή του λόμπυ που, ενδεχομένως, εκπροσωπούσε. Με λίγα λόγια έχουμε να μάθουμε, ακόμη, πολλά.
9.-Το παιχνίδι, για τους μεγάλους παίκτες, ξεπερνά την υπόθεση ενός οικονομικού σκανδάλου. Είναι πολιτικό. Κράτησε η Καϊλή στοιχεία αυτού του πολιτικού παιχνιδιού για να τα χρησιμοποιήσει υπέρ της; Θα το δούμε και αυτό.
10.-Άφησα τελευταία μια δική μου εμπειρία. Στον μισό, σχεδόν, αιώνα που ασχολούμαι με τη δημοσιογραφία προσκλήθηκα αρκετές φορές στις Βρυξέλλες από ευρωβουλευτές.
Σε μια από αυτές ο ευρωβουλευτής που με προσκάλεσε, ήρθε το πρωί, με πήρε από το ξενοδοχείο και πήγαμε σε συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Κάθισε μαζί μου στα έδρανα των επισκεπτών και παρακολουθούσε την συνεδρίαση με ακουστικά. Παρακολουθούσα και εγώ την σειρά των θεμάτων που συζητούνταν. Κάποια στιγμή ο ευρωβουλευτής μου λέει: Πρόσεξε αυτό το θέμα. Παίζονται αυτήν την στιγμή εκατομμύρια, αναλόγως της ψηφοφορίας.
Π.Σαββίδης
spot_img

9 ΣΧΟΛΙΑ

  1. “Είναι το όφελος από τις παρακολουθήσεις μεγαλύτερο από τα δεινά;”

    Εξαρτάται για ποιον λόγο γίνονται. Αν παρακολουθείται ένας ξένος πράκτορας, αν πρόκειται να αποφευχθεί μία εθνική ζημία, τότε ασφαλώς το όφελος υπερισχύει. Αν το κάνουν για να εκβιάζουν, τότε είναι μονάχα ζημία.

    “Το αποκαλυπτικό άρθρο μπορείτε να το δείτε ολόκληρο ΕΔΩ”

    O σύνδεσμός τού ΕΔΩ δεν οδηγεί σε κάποιο σχετικό άρθρο. Μήπως είναι λάθος;

    Το Κατάρ, αν ήθελε η Αμερική, θα μπορούσε να το είχε ξεριζώσει, διότι είναι πηγή παντός κακού. Σκέτη ΚΑΤΑΡα. Αλλά προφανώς διαβλέπει ότι η Ευρώπη θα την πληρώσει τελικά με την ισλαμοποίηση, οπότε τής είναι αδιάφορο.

    Θα το ξαναγράψω ότι λυπήθηκα για την Καϊλή, διότι είχε κάνει αρκετή δουλειά υπέρ τής Ελλάδας και ουδεμίαν σχέση είχε με τούς υπόλοιπους κηφήνες, που αρκούνται να τα “παίρνουν χοντρά”, χωρίς να κάνουν τίποτε.

  2. Πολύ σωστά ο κύριος Σαββίδης θέτει την πολιτική προέκταση του ζητήματος Καιλή, που είναι πολύ σημαντικότερη από μιά απλή ποινική υπόθεση. Πολύ σωστά επίσης θέτει το ζήτημα της άνευ όρων αποδοχής από την Ευρώπη των μουσουλμανικών πρακτικών, κάτι που την οδηγεί σε απώλεια της χριστιανικής παραδόσεως που διαμόρφωσε τον πολιτισμό της. Μία διόρθωση μόνο κύριε Σαββίδη: Το Κατάρ δέν είναι νησί αλλά χερσόνησος.

    • Έχετε δίκαιο. Ευχαριστώ. Και να σκεφθείτε πως έχω πάει στην Ντόχα. Πήγα σε αποστολή στο Κουβέιτ. Στον γυρισμό χάσαμε την απευθείας πτήση για Αθήνα και η άλλη που βρήκαμε προϋπέθετε διανυκτέρευση στο Κατάρ. ΄Ετσι, μας δόθηκε η δυνατότητα να το επισκφθούμε.

  3. ‘Για τα μάτια του ΚΑΤΑΡ σφάζονται παλικάρια”. ..
    Ενός ΚΑΤΑΡ ,ούτε τριών εκατομμυρίων κατοίκων από τους οποίους πάνω από δύο εκατομμύρια είναι μετανάστες ,κυρίως από χώρες του Περσικού Κόλπου και με όλους σχεδόν τους τεχνικούς εργατοϋπαλλήλους από την Δύση-πολλούς και από την Ελλάδα-που κατασκεύασαν και τα ωραία ποδοσφαιρικά γήπεδα ,στα οποία διεξάγονται οι αγώνες του καλούμενου Μουντιάλ.
    Προτεκτοράτο των Βρετανών μέχρι το 1971, με ψηφισμένη από τον λαό του Συνταγματική Μοναρχία και με-πέραν της πρωτοφανούς για Ασιατική χώρα οικονομικής αναπτύξεως – μεγάλο Ραδιοτηλεοπτικό Σταθμό al tzatzira, που σίγουρα ”αναρριπίζει” κάποια φιλελευθεροποίηση του καθεστώτος του.
    Α.. και με Αμερικανική Βάση που εποπτεύει όλων των Αμερικανικών Βάσεων στις θάλασσες της νότιας Ασίας.
    Αυτό το ΚΑΤΑΡ το ”μισούν” περίπου όλες οι γειτονικές μουσουλμανικές χώρες ,αλλά ο υπόλοιπος Κόσμος σε Ανατολή και Δύση το υπολήπτεται και το προσέχει. και με την σειρά του-τι το πιο φυσιολογικό-αποφάσισε να στραφεί προς αυτόν τον Κόσμο -ιδιαίτερα την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τους πλούσιους κατοίκους της και τις ανάγκες της για πετρέλαια μετά τον καταστροφικό για την οικονομική της ανάπτυξη ΡωσοΟυκρανικό πόλεμο ,που δεν λέει να σταματήσει.
    Τώρα ,αν γιαυτό το δεδομένο ενδιαφέρον της Ε.Ε έδειξαν ιδιαίτερη ”προσήνεια και δοτικότητα” οι περί την δική μας κυρία ΚΑϊΛΗ με τον Ιταλό -γνωστοί οι Ιταλοί σε σκοτεινές υποθέσεις- σύζυγό της, σημασία έχει ότι ενεπλάκη και αυτή σε μια υπόθεση -έστω και ως ”βαποράκι” χρημάτων ( αλά κ.Τσουκάτο)-προσβλητική για την Ελλάδα μας και προσβλητικότατη για το Κόμμα της – που έχει, μη ξεχνάμε και σχετικό παρελθόν-.
    Και φυσικά ας μη περιμένουμε να την υποστηρίξουν οι συνάδελφοί της ευρωβουλευτές ,που χθες την ”κατασπάραξαν ” οι 625 και ούτε οι λεγόμενοι Ευρωπαϊκοί θεσμοί , των οποίων θολώνει τώρα η εικόνα τους έναντι όλων των ευρωπαίων πολιτών .
    Φυσικά οι κοινωνικοί επιστήμονες και παρατηρητές με αναδρομή στην πολιτική Ιστορία όλων των κρατών , θα βρουν χειρότερα σκάνδαλα δεκασμού των πολιτικών και των ανθρώπων με αποκλειστική αρμοδιότητα διευθετήσεως εσωτερικών και εξωτερικών υποθέσεων , που χρόνια τώρα δεν αφορούν μόνο στην εθνική ασφάλεια από εξωτερικές διασυνδέσεις, στην οποίαν τώρα ”εγκλωβιστήκαμε” εμείς με τον νέο νόμο περί ΕΥΠ .
    Εν κατακλείδι όπου υπάρχουν άνθρωποι χωρίς ηθικό φραγμό και πολλά (τις περισσότερες φορές και λίγα) χρήματα θα δωροδοκούνται, γιαυτό αν μας ενδιαφέρουν οι δωροδοκίες των πολιτικών ας συμφωνήσουμε ότι με σοβαρές ενδείξεις επιβάλλεται με εντολή Εισαγγελέως Εφετών να ”επισυνδέονται” τα τηλέφωνά τους, όποιοι και αν είναι .
    ΑΡΚΕΤΑ ΣΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΑΡΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΡΑΠΛΟΥΤΙΣΑΝ ΠΟΛΛΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ,ΕΠΕΙΔΗ -ΠΡΟΦΑΝΕΣΤΑΤΑ -ΕΛΕΙΠΑΝ ΟΙ ΚΡΑΤΙΚΟΙ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ , ΕΠΕΙΔΗ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ -ΑΠΟ ΤΟΥΣ ”ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ” -ΚΑΤΑΣΤΑΛΤΙΚΟΙ , ΠΟΥ ”΄ΚΥΝΗΓΟΥΝ” ΜΟΝΟ ΤΟΥΣ ”ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ” ΚΑΙ ΦΤΩΧΟΥΣ” ΠΑΡΑΒΑΤΕΣ, ΑΣΧΕΤΩΣ ΑΝ ΟΙ ΝΟΜΟΙ -ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ -ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΞΑΙΟΥΝ .
    Υ.Γ Κάτι καλό θα προκύψει και για την Ελλάδα μας -χώρα του νότου- μετά την υπόθεση αυτή και τις ενέργειες της Βελγικής Αστυνομίας , που έδρασε ως Φιλική Εταιρεία , με ”ομερτά” των λειτουργών της, όπως ήταν και έπρεπε να ήταν και η δική μας Αστυνομία , η οποία μετά την κατάργηση της Χωροφυλακής και Αστυνομίας Πόλεων το 1983 ”υπαλληλοποιήθηκε και συνδικαλίσθηκε βιαστικά και ολικά”.

  4. ᾿Ανορθόδοξες ἱστορίες.

    ¨πόση και ποια πολιτική να χωρέσει όταν δεν υπάρχει πόλη;¨

    https://antifono.gr/patriotismos/

    Πολιτική, πολιτισμός, δημοκρατία, θρησκεία, ᾿Αθανασία, Ἔρωτας, ῾Ελληνισμός, δύσκολες ἔννοιες, ἱερές, δέν σηκώνουν κουτοπονηριές, μισογυνισμό, ψευτοβολέματα. Χρειάζονται βαθύτατη πίστη καί σεβασμός γιά νά προσεγγισθοῦν καί ποτέ δέν εἶναι ἀργά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα