Η Τουρκία συνεργάζεται με το καθεστώς της Συρίας για να αντιταχθεί στη συμφωνία πετρελαίου αμερικανικής εταιρείας με την SDF

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
 

Του Η Τουρκία και το καθεστώς της Συρίας καταδίκασαν τις αναφορές για συμφωνία αμερικανικής πετρελαϊκής εταιρείας που συνδέεται με πετρελαιοπηγές στην ανατολική Συρία. Το καθεστώς της Συρίας ισχυρίστηκε ότι η συμφωνία έκλεβε πετρέλαιο από το κράτος. Την ίδια στιγμή, η Τουρκία, η οποία έχει καταλάβει παράνομα μέρος της βόρειας Συρίας και της οποίας οι Σύροι αντάρτες σύμμαχοι έχουν κατηγορηθεί για εθνοκάθαρση μειονοτήτων από το Αφρίν, επέκρινε επίσης τη συμφωνία. Η Άγκυρα ισχυρίστηκε ότι οι ΗΠΑ αγνοούν το “διεθνές δίκαιο” και ότι η θέση των ΗΠΑ δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτή ή νομιμοποιημένη. Η Τουρκία γίνεται όλο και περισσότερο σύμμαχος του Ιράν και της Ρωσίας σε θέματα που αφορούν τη Συρία και αντιτίθεται στις ΗΠΑ, παρόλο που η Αμερική και η Τουρκία αποτελούν και οι δύο μέλη του ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, οι εκθέσεις δείχνουν επίσης ότι η “συμφωνία” – η οποία αναφέρθηκε σε ορισμένα μέσα ενημέρωσης – δεν μπορεί καν να οριστικοποιηθεί σε μόνιμη βάση. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε μυστικές συμφωνίες που ήδη υπάρχουν στην περιοχή και παρενοχλούν το προαναφερθέν αμερικανικό σχέδιο. Περισσότερες ερωτήσεις από απαντήσεις περιβάλλουν το τι πραγματικά συμβαίνει με τα πετρέλαια της Συρίας.

Η Τουρκία και το καθεστώς της Συρίας θέλοντας να καταδικάσουν τη συμφωνία φαίνεται να μην ρίχνουν φως στα θέματα τα οποία θα ακολουθήσουν στο Συριακό μέτωπο. Σύμφωνα με δημοσιεύματα στο Al-Monitor, οι ΗΠΑ ενδέχεται να παρέχουν αρθρωτά διυλιστήρια στην αυτόνομη διοίκηση στην ανατολική Συρία. Η περιοχή διοικείται από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) και τον πολιτικό τους βραχίονα, η οποία είναι μια πολυεπίπεδη γραφειοκρατία. Οι ΗΠΑ είχαν αρχικά δηλώσει ότι θα εγκαταλείψουν την ανατολική Συρία τον Δεκέμβριο του 2018.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απομάκρυνε τα αμερικανικά στρατεύματα από τα τουρκικά σύνορα τον Οκτώβριο του 2019, όταν η Τουρκία απείλησε να επιτεθεί σε περιοχές όπου οι ΗΠΑ υποστήριζαν επιχειρήσεις κατά του ISIS. . Αυτή απετέλεσε μια από τις πρώτες σαφείς ενδείξεις ότι η Άγκυρα προτιμά τη Ρωσία, το Ιράν και το καθεστώς της Συρίας έναντι των αμερικανικών δυνάμεων στη Συρία. Η Τουρκία αγόρασε επίσης το σύστημα αεράμυνας S-400 από τη Ρωσία, παρενοχλούσε αμερικανούς στρατιώτες στην Τουρκία και φυλάκισε Τούρκο εργαζόμενο στην Αμερικανική πρεσβεία.

Αν και η ΤΟΥΡΚΊΑ και η Δαμασκός είναι εξοργισμένες με τη συμφωνία που φέρεται να υπέγραψε η Delta Crescent Energy, υπάρχουν επίσης ερωτήματα σχετικά με την ίδια τη συμφωνία. Το Politico σημειώνει ότι η εταιρεία είναι  ελάχιστα γνωστή και ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2019. “Βρίσκεται σε συνομιλίες με τους Κούρδους για περισσότερο από ένα χρόνο, αλλά έλαβε άδεια μόνο από το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών για το έργο τον Απρίλιο”, σημειώνει η έκθεση.

“Η συμφωνία είναι να τελειοποιήσουμε και να χρησιμοποιήσουμε μέρος του πετρελαίου σε τοπικό επίπεδο, αλλά και να εξαγάγουμε μέρος του μέσω του βόρειου Ιράκ και της Τουρκίας”. Είναι σαφές ότι το τελευταίο μέρος αυτής της πρότασης θα ήταν προβληματικό δεδομένης της αντίθεσης της Άγκυρας. Η θέση του Ιράκ δεν είναι επίσης σαφής.

Στο παρελθόν, το πετρέλαιο της Συρίας έχει περάσει λαθραία στο καθεστώς της Συρίας και επίσης έχει περάσει λαθραία από το ISIS όταν η  οργάνωση ήλεγχε τμήματα της ανατολικής Συρίας. Το λαθρεμπόριο στην Τουρκία φέρεται να έλαβε χώρα και στο παρελθόν. Ωστόσο, τα κοιτάσματα πετρελαίου – τα οποία μπορούν να παράγουν εκατοντάδες χιλιάδες βαρέλια την ημέρα – εκτιμάται ότι παράγουν μόνο το 10% της ποσότητας που χρειάζεται το κράτος.

Δεν είναι σαφές εάν η συμφωνία πετρελαίου θα είναι σε θέση να ενισχύσει την ικανότητα άντλησης και διανομής πετρελαίου. Δεν είναι καν σαφές πώς, κατά τη διάρκεια του COVID-19 και εν μέσω απειλών του ISIS και του κλεισίματος των συνόρων, η εταιρεία σκοπεύει να κάνει τη δουλειά.

Αυτό που πραγματικά συμβαίνει είναι πιο σκοτεινό από ό, τι δείχνουν οι εκθέσεις. Ενώ η ανακοίνωση της συμφωνίας φαίνεται πραγματικά να έχει διαρρεύσει λανθασμένα από τον Γερουσιαστή των ΗΠΑ Lindsey Graham – και με κάποια υποστήριξη από τον Mike Pompeo του Υπουργείου Εξωτερικών αλλά  ακόμη και τον Λευκό Οίκο – είναι ασαφές αν η συμφωνία είναι έτοιμη για την κάλυψη prime time. Είναι γνωστό ότι ο επικεφαλής της IS CENTCOM Στρατηγός Φρανκ Μακένζι συναντήθηκε με τον αρχηγό των SDF Στρατηγό Μαζλούμ Αμπντί τον Ιούλιο.

Αξιωματούχοι του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ γύρω από τον Γουίλιαμ Ρόμπακ, μέλος της ομάδας ΗΠΑ-Συρίας, προσπαθούν επίσης να κάνουν τις κουρδικές ομάδες να συμφιλιωθούν στην ανατολική Συρία τους τελευταίους μήνες. Αυτό σημαίνει να φέρουμε τα στοιχεία του PYD και του GPJ μαζί με το ENKS και άλλες κουρδικές ομάδες. Βασικά αυτό σηματοδοτεί πως  με τη σειρά τους θα μιλήσουν με το Κουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα (KDP) και το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (ΡΚΚ), τα οποία έχουν επιρροή στις συστατικές κουρδικές ομάδες στην ανατολική Συρία.

Τι σχέση έχουν όλα αυτά με το πετρέλαιο; Το πετρέλαιο δεν κινείται κατά μήκος των συνόρων στην αυτόνομη περιοχή του Κουρδιστάν του βόρειου Ιράκ με συζητήσεις που αφορούν το KDP. Οι ΗΠΑ επιδιώκουν εδώ και καιρό να απογαλακτίσουν την πολιτική ηγεσία που συνδέεται με το SDF από τους άμεσους δεσμούς της με το ΡΚΚ. Η Τουρκία δεσμεύθηκε να καταστρέψει το ΡΚΚ, ξεκινώντας επιχείρηση τον Ιούλιο βαθιά στο βόρειο Ιράκ.

Ο στόχος των ΗΠΑ όσον αφορά το πετρέλαιο είναι τριπλός. Πρώτον, η CENTCOM και αξιωματούχοι του Υπουργείου Εξωτερικών, που θέλουν οι ΗΠΑ να επιτύχουν στην ανατολική Συρία, θέλουν να είναι σύμφωνοι με τον στόχο του Τραμπ για την εξασφάλιση του πετρελαίου: Αυτό είναι το σχέδιο Τραμπ. Έτσι, για να δικαιολογήσει την παρουσία των ΗΠΑ, η Ουάσιγκτον πρέπει να θεωρηθεί ότι υπερασπίζεται αυτά τα συμφέροντα.

Δεύτερον, οι αμερικανοί αξιωματούχοι που ασχολούνται με το Ιράν θέλουν να μην τους επιβληθούν κυρώσεις από τη Δαμασκό. Αυτό σημαίνει ότι θα δώσουμε στους SDF έναν τρόπο να μεταφέρουν πετρέλαιο χωρίς να περνάει από την Δαμασκό. Η αποχώρηση των ΗΠΑ τον Οκτώβριο του 2019 ανάγκασε τους SDF να συνεργαστούν στενότερα με τη Δαμασκό. Μια συμφωνία πετρελαίου μπορεί να δείξει ότι οι ΗΠΑ έχουν σοβαρευτεί και βρίσκονται τώρα στην Συρία για να υπερασπιστουν τη συμφωνία  και όχι για να ασχοληθούν με τα ”αιματοβαμμένα πεδία” που δημιούργησε ο Τραμπ και ο Ερντογάν .

Τρίτον, οι καλύτερες πωλήσεις πετρελαίου μπορούν να βοηθήσουν τις εγκαταστάσεις κράτησης του SDF να χρηματοδοτήσουν το ISIS – και οι ΗΠΑ θέλουν να συνεχίσουν να έχουν κρατουμένους του ISIS.

Ένα σημαντικό πρόβλημα με την προφανή συμφωνία είναι ότι, σύμφωνα με μια έκθεση από το NationaInterest τη Δευτέρα, πολλές εταιρείες από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία θέλουν να κάνουν μια συμφωνία για το πετρέλαιο και μέχρι στιγμής, “καμία από αυτές δεν υπέγραψε καμία σύμβαση με τη διοίκηση.  Μήπως αυτό έρχεται σε αντίθεση με έναν άλλο αξιωματούχο του Συριακού Δημοκρατικού Συμβουλίου ο οποίος ανέφερε, σε έκθεσή του στο Al-Monitor, ότι είχε επιτευχθεί συμφωνία; Ίσως και όχι.

Οι συμφωνίες πετρελαίου είναι πολύπλοκες. Η ανατολική Συρία είναι περίπλοκη. Οι αμερικανικές κυρώσεις είναι πολύπλοκες. Όταν προσθέτετε μαζί τρία επίπεδα πολυπλοκότητας και τη γεωπολιτική διαμάχη που προκύπτει από οποιαδήποτε πρόταση εμπλοκής των ΗΠΑ  στο πετρέλαιο στην ανατολική Συρία, είναι σαφές ότι δεν είναι προς το τοπικό συμφέρον να τεθούν τέτοιοι όροι που να παρουσιάζονται ως ξεπούλημα στα αμερικανικά πετρελαϊκά συμφέροντα.

Οι ρωσικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν τακτικά τριβές με τις περιπολίες των ΗΠΑ στην ανατολική Συρία. Τον Φεβρουάριο του 2018, ρώσοι εργολάβοι προσπάθησαν ακόμη και να επιτεθούν σε πετρελαιοπηγές κοντά στο Deir Ezzor, οι οποίες διοικούντο από την SDF. Οι Σύροι αντάρτες σύμμαχοι της Τουρκίας συχνά κόβουν νερό σε μισό εκατομμύριο ανθρώπους κοντά στη Χασάκα.

Είναι δύσκολο να εξάγεις πετρέλαιο υπό κανονικές συνθήκες από την φτωχή, απομονωμένη και εμπόλεμη ανατολική Συρία. Η έλλειψη νερού σε αρκετές μεγάλες χώρες που προσπαθούν να υπονομεύσουν η μία την άλλη το καθιστά ακόμη πιο δύσκολο.

Μετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος

πηγή: www.jpost.com

infignomonpolitics.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα