Washington Examiner: Η Τουρκία και η Ουγγαρία θα πρέπει να αποκλειστούν από το ΝΑΤΟ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Tom Rogan, Συντάκτης Εθνικής Ασφάλειας & Διαδικτύου
24 Ιανουαρίου 2023 14:38
Για να είναι αξιόπιστη, μια αμυντική στρατιωτική συμμαχία απαιτεί την κοινή εμπιστοσύνη των μελών της ότι, εάν ένα μέλος δεχθεί επίθεση, τα άλλα μέλη θα της παράσχουν αποφασιστική υποστήριξη. Όποια άλλα συμφέροντα και αν έχουν με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ, είναι πλέον προφανές ότι η Τουρκία και η Ουγγαρία δεν μπορούν να εκπληρώσουν αυτή την προσδοκία. Και τα δύο κράτη πρέπει να αποκλειστούν από τη συμμαχία.

Αν και θα υπήρχαν νομικές περιπλοκές που εμπλέκονται σε οποιαδήποτε αναστολή, αυτό θα ήταν δυνατό. Επιπλέον, η δράση προς την αναστολή ενδέχεται να προκαλέσει σημαντικές αλλαγές στην τουρκική και την ουγγρική πολιτική.

Η πιο άμεση αιτία για την αναστολή της συμμετοχής της Τουρκίας είναι η παρεμπόδιση της Φινλανδίας και της Σουηδίας στην προσπάθειά τους να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Η Τουρκία διέκοψε τις σχετικές συνομιλίες την Τρίτη ως απάντηση στις σουηδικές διαμαρτυρίες, κατά τις οποίες κάηκε ένα Κοράνι και ένα ομοίωμα του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η πιο άμεση αιτία για την αναστολή της συμμετοχής της Ουγγαρίας είναι η υπόκλιση του πρωθυπουργού της Βίκτορ Όρμπαν προς τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ. (Παρεμπιπτόντως, η Ουγγαρία είναι το μόνο άλλο κράτος μέλος που δεν έχει επικυρώσει ακόμη την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας.)

Η αναστολή δεν είναι ένα βήμα που πρέπει να το κάνουμε ελαφρά. Μέσω της θέσης της στο σημείο εισόδου της Μεσογείου στη Μαύρη Θάλασσα και της γειτνίασής της με τα ενεργειακά αποθέματα της Μέσης Ανατολής, η Τουρκία είναι εδώ και καιρό βασικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Όπως και με την Ουγγαρία, η Τουρκία ελπίζουμε ότι μια μέρα θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη του ΝΑΤΟ. Ωστόσο, μια εξέταση της συνθήκης του ΝΑΤΟ σκιαγραφεί τις περιπτώσεις στις οποίες και τα δύο κράτη παραβιάζουν τις υποχρεώσεις τους.

Σύμφωνα με το άρθρο 2 της συνθήκης, ένα μέλος δεσμεύεται να «συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη ειρηνικών και φιλικών διεθνών σχέσεων ενισχύοντας τους ελεύθερους θεσμούς του».

Ούτε ο Όρμπαν ούτε ο Ερντογάν «ενισχύουν τους ελεύθερους θεσμούς τους». Αντίθετα, και οι δύο ηγέτες έχουν διευρύνει την κυριαρχία των κρατικών μέσων ενημέρωσης σε βάρος του πραγματικά ελεύθερου λόγου. Και οι δύο έχουν καταπολεμήσει τις αντίθετες φωνές της μειονότητας, πολιτικούς και ακτιβιστές και μη κυβερνητικές οργανώσεις. Ο Ερντογάν έχει ρίξει στη φυλακή εκατοντάδες δημοσιογράφους, μερικούς απλώς επειδή λέει ότι τον προσέβαλαν.

Σύμφωνα με το άρθρο 3, ένα μέλος δεσμεύεται να «διατηρήσει και να αναπτύξει την ατομική και συλλογική ικανότητα να αντιστέκεται στην ένοπλη επίθεση».

Ο Ερντογάν διέλυσε αυτή τη δέσμευση με την αγορά του ρωσικού συστήματος αεράμυνας S-400, το οποίο έχει σχεδιαστεί ειδικά για να καταστρέφει τις αεροπορικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ. Με αυτόν τον τρόπο, ο Ερντογάν αποδυνάμωσε την αξιοπιστία του ΝΑΤΟ και έθεσε σε κίνδυνο τα αεροσκάφη του.

Ο Όρμπαν έχει κατακερματίσει αυτή τη δέσμευση με τον ενστερνισμό της δραστηριότητας των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών και την υπονόμευση των ευρωπαϊκών κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία. Αυτές οι κυρώσεις υποστηρίζουν την ασφάλεια του ΝΑΤΟ επιβάλλοντας κόστος για την επιθετικότητα του Πούτιν στην Ουκρανία και αποτρέποντας έτσι την περαιτέρω επιθετικότητα του Ρώσου ηγέτη.

Σύμφωνα με το άρθρο 8, ένα μέλος «δεσμεύεται να μην προβεί σε καμία διεθνή δέσμευση σε αντίθεση με την παρούσα Συνθήκη».

Η Τουρκία αθέτησε αυτή τη δέσμευση με την προαναφερθείσα αγορά των S-400 και την απαίτηση του Ερντογάν να εγκαταλείψει η Σουηδία τους νόμους της για την ελευθερία του λόγου και να εκδώσει ανθρώπους χωρίς να λαμβάνει υπόψη τη σωστή διαδικασία.

Εξίσου αξιοσημείωτες είναι οι απειλές του Ερντογάν προς την Ελλάδα-μέλος του ΝΑΤΟ, οι κατακτήσεις του στη Συρία και η στρατιωτική υποστήριξη του Αζερμπαϊτζάν κατά της Αρμενίας. Ναι, η Τουρκία έχει εύλογα παράπονα όσον αφορά τις κουρδικές τρομοκρατικές ομάδες στο Ιράκ και τη Συρία. Αλλά το φετίχ του Ερντογάν για αδιάκριτους βομβαρδισμούς είναι απαράδεκτο.

Η Ουγγαρία αθέτησε αυτή τη δέσμευση με την υπονόμευση των ευρωπαϊκών κυρώσεων και την υπηρεσία του Όρμπαν ως αντιβασιλέα/υπηρέτη του Πούτιν στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για να το τονίσουμε, μια συμμαχία δεν έχει αξία εκτός εάν τα μέλη της διατηρούν κοινή εμπιστοσύνη. Υπό τον Όρμπαν και τον Ερντογάν, η Ουγγαρία και η Τουρκία δεν μπορούν πλέον να έχουν αυτή την εμπιστοσύνη στο ΝΑΤΟ. Μέχρι να αλλάξει αυτό, πρέπει να διαχωριστούν από αυτή τη συμμαχία στην οποία τώρα κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό.

washingtonexaminer.com

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα