Η σημασία της αποστολής αιγυπτιακών δυνάμεων στη Συρία για τις στρατηγικές επιδιώξεις της Τουρκίας στην Λιβύη

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Τις τελευταίες ημέρες, προστέθηκε ένας νέος παίκτης στο πεδίο συγκρούσεων στη Συρία. Σύμφωνα με δημοσιεύματα των ΜΜΕ της περιοχής, η Αίγυπτος έστειλε περίπου 150 στρατιώτες με ελαφρύ οπλισμό σε περιοχές στο Χαλέπι, στη βορειοδυτική Συρία, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που έχουν αναπτυχθεί στην πόλη Σαρακίκ, νότια της επαρχίας Ιντλίμπ.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο κύριος σκοπός της παρουσίας αιγυπτιακών στρατευμάτων στη Συρία είναι η Τουρκία και σχετίζεται στενά με την τρέχουσα κατάσταση στη Λιβύη.  Όταν η κυβέρνηση  Εθνικής Ενότητας (GNA) της Λιβύης, στράφηκε στην Τουρκία την περίοδο που ένοιωσε την πίεση των δυνάμεων (LNA) του στρατηγού Haftar και υπέγραψε δύο μνημόνια συνεργασίας τον Νοέμβριο του 2019, σε αντάλλαγμα της παρέμβασης  και παρουσίας της Τουρκίας στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης.  Ο πόλεμος στη Λιβύη ανατράπηκε από τη μαζική συμμετοχή της Τουρκίας και στις αρχές Μαΐου, η κυβέρνηση της Εθνικής Ενότητας ξεκίνησε αντεπίθεση ενάντια στον Εθνικό Στρατό.

Έκτοτε, η κυβέρνηση  Εθνικής Ενότητας, έχει ανακτήσει αρκετές σημαντικές περιοχές και πόλεις, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Αεροδρομίου της Τρίπολης, προωθώντας τη γραμμή μάχης κατά περισσότερα από 300 χιλιόμετρα και βασικά αποκατέστησε την κατάσταση στο πεδίο της μάχης προς όφελος της.  Οι ήττες του Εθνικού Στρατού (LNA) δυσαρέστησαν τους υποστηρικτές του, ιδίως την Αίγυπτο.  Οι  σχέσεις της Αιγύπτου με την Τουρκία έχουν επιδεινωθεί, κυρίως  για ζητήματα όπως η Μουσουλμανική Αδελφότητα και η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στη Μεσόγειο Θάλασσα. Ταυτόχρονα, η Τουρκία στέλνει στη Λιβύη Σύρους ισλαμιστές αντάρτες που χρησιμοποιούσε στην αποτυχημένη προσπάθεια να ανατρέψει τη διοίκηση του Μπασάρ αλ Άσαντ, ένα μείγμα εξτρεμιστών και τρομοκρατών που θα προσθέσουν περαιτέρω αβεβαιότητα στη κατάσταση στη Βόρεια Αφρική.

Η Αίγυπτος δεν θέλει να επεκταθεί η επιρροή της Τουρκίας στη Λιβύη, για λόγους που θα επηρεάσουν την καταστολή της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην περιοχή, την οποία θεωρεί τρομοκρατική ομάδα και έχει στενούς δεσμούς με την Τουρκία. Ο Πρόεδρος Sisi είναι νομικά προετοιμασμένος να στείλει στρατεύματα στη Λιβύη, αλλά αργοπόρησε, επειδή έχει τις δικές του ανησυχίες.  Για παράδειγμα, το τρέχον ξέσπασμα του κορωνοϊού στην Αίγυπτο έφερε στη χώρα σοβαρές οικονομικές δυσκολίες και η παρέμβαση του αιγυπτιακού στρατού στη Λιβύη θα έχει πολιτικό και οικονομικό κόστος. Παρόλο που η Αίγυπτος έχει τον πιο ισχυρό στρατό στην περιοχή, η Τουρκία είναι επίσης στρατιωτική δύναμη του ΝΑΤΟ, οπότε δεν είναι σαφές ποιος θα κερδίσει.

Η Συρία είναι επίσης σημαντική για την Τουρκία και έχει αγωνιστεί να διατηρήσει την επιρροή της στη Συρία, ειδικά στο Ιντλίμπ. Αυξάνοντας  τον αριθμό των παρατηρητηρίων σε 38 και αναπτύσσοντας συστήματα αεροπορικής άμυνας, όταν οι συριακές δυνάμεις της Συρίας επιτέθηκαν στην πόλη, σκοτώνοντας περισσότερους από 30 Τούρκους στρατιώτες.

Η Αίγυπτος στέλνοντας στρατεύματα στη Συρία και θέτοντας κόκκινες γραμμές στην Λιβύη, θέλει να  προειδοποιήσει την Τουρκία, ότι είναι πιθανό να δημιουργήσει ένα δεύτερο μέτωπο στη Συρία και να αναγκάσει την Τουρκία να συγκρουστεί με τακτικό στρατό σε δύο μέτωπα.  Η στρατιωτική παρουσία της Αιγύπτου στη Συρία την περίοδο αυτή δεν είναι μεγάλη και τα όπλα της είναι κυρίως ελαφριά.  Η συμβολική όμως σημασία της συμμετοχής της Αιγύπτου στη Συρία είναι μεγαλύτερη από την πρακτική της σημασία,  διότι υποδηλώνει ότι αν κινδυνέψουν τα συμφέροντα της στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου,  είναι αποφασισμένη να συγκρουστεί και να τα προστατέψει.

Γ.Κουτσούμης    

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα