ΕΧΕΙ ΕΥΘΥΝΕΣ Ο κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ;

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
του Παντελή Σαββίδη
Προσπάθησα σήμερα να σκεφθώ τις φωτιές απο την θέση του Μητσοτάκη.
Δεν πιστεύω σε συνομοσιολογικές θεωρίες ή στις θεωρίες περί σκόπιμης αδράνειας με περίπλοκους στόχους.
Ο Μητσοτάκης, ο οποίος όσο θα αισθάνεται τις πολιτικές επιπτώσεις απο την αδυναμία του να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές, θα λέει όταν βρίσκεται μόνος: “Μου αποδίδουν ευθύνες για ένα φαινόμενο το οποίο δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν οργανωμένες χώρες. Πως να το αντιμετωπίσει μια χώρα με τα δεδομένα της Ελλάδας; Μια χώρα χαλαρή, με διαλυμένο τον κρατικό μηχανισμό και με τις γνωστές επιδόσεις; Τι θα μπορούσα να κάνω και δεν το έκανα; Με βάση πάντα το αξίωμα πως το πρώτο μέλημά μας είναι να μην έχουμε απώλεια ανθρώπινης ζωής”;
Νομίζω είναι λογικό να κάνει αυτές τις σκέψεις. Υπάρχουν απαντήσεις;
1.-Κύριε Μητσοτάκη θα μπορούσατε να έχετε μια πολιτική πρόληψης. Δεν είχατε. Αν θέλετε να τα ρίξετε στους δήμους δεν είστε πειστικός. Και οι δήμοι ελέγχονται. Έπρεπε να ενεργοποιήσετε τους ελεγκτικούς σας μηχανισμούς.
2.-Μας είπατε στη αρχή της θερινής περιόδου πως ήσασταν έτοιμος να αντιμετωπίσετε τις πυρκαγιές. Τέτοιες δηλώσεις απο έναν πρωθυπουργό είναι λανθασμένο να γίνονται σε μια χώρα όπως η Ελλάδα αν δεν έχετε πάρει σοβαρά μέτρα. Απο ό,τι αποδείχθηκε, δεν πήρατε.
3.-Εδώ και καιρό η πραγματικότητα κάθε καλοκαίρι, και η επιστημονική κοινότητα έχει καταθέσει την σχετική άποψή της, λέει ότι οι πυρκαγιές περισσότερο προλαμβάνονται και λιγότερο σβήνονται όταν ξεφύγουν απο την δυνατότητα ελέγχου. Δεν αξιοποιήσατε την δασική υπηρεσία. Όχι για να υποκαταστήσει αλλά για να συμπληρώσει την πυροσβεστική. Οι ρόλοι είναι διαφορετικοί. Η δασική υπηρεσία φροντίζει την πρόληψη, η πυροβεστική την κατάσβεση.
4.-Το κράτος είναι ,πράγματι, ανέτοιμο, ανοργάνωτο με χαμηλή επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα. Προσωπικά δεν φταίτε για τις φωτιές. Φταίτε, όμως, ως πρωθυπουργός τεσσάρων και πλέον χρόνων διότι δεν συμβάλλατε στην οργάνωσή του όσο θα έπρεπε.
5.-Σας παρακολουθώ στις δηλώσεις σας. Είστε επιμηθής και όχι προμηθεύς. Εξαγγέλετε μέτρα αφού συμβούν οι καταστροφές. Και αν σας παρακολουθήσει κάποιος δεν υλοποιείτε ούτε τα μέτρα που έχετε εξαγγείλει.
Αυτοί είναι μερικοί λόγοι για τους οποίους η ελληνική κοινωνία σας θεωρεί κυρίως υπεύθυνο για τις πυρκαγιές και τις καταστροφές που προκαλούν.
6.-Και κάτι τελευταίο. Είστε ένας απο τους χειρότερους πρωθυπουργούς στον συγκεντρωτισμό. Όλοι στο θέμα αυτό λίγο πολύ ίδιοι είστε αλλά η δική σας συγκεντρωτική νοοτροπία έχει φθάσει σε ακραία όρια. Ορισμένα φαινόμενα φυσικά, κοινωνικά η πολιτικά απαιτούν τοπική γνώση. Ο Έβρος το έχει αποδείξει επανειλημμένως. Αυτό ή δεν το γνωρίζετε, οπότε, η επιλογή σας ως πρωθυπουργού είναι προβληματική ή αν το γνωρίζετε και δεν αλλάζετε αυτήν την λογική τότε εγκληματείτε σε βάρος της χώρας και του λαού της.
Κύριε Μητσοτάκη σας πιέζουμε και σας εκθέτουμε πολιτικά για να αλλάξετε πολιτική και νοοτροπία. Να φροντίσετε να αλλάξετε το κράτος και απο αθηναϊκό να το κάνετε ελληνικό. Πιο οργανωμένο και πιο αποτελεσματικό. Ως κοινωνία δεν έχουμε άλλον τρόπο να σας ενεργοποιήσουμε. Απο το μόνο που ανησυχούν οι πολιτικοί είναι η πολιτική απαξίωση. Αλλάξτε πολιτική και νοοτροπία για να διασώσετε το πολιτικό σας γόητρο. Σε λίγο θα μας δείτε και στους δρόμους. Και αν μια κοινωνία βγει στους δρόμους, δύσκολα μαζεύεται.
Θα μου πείτε πως ο κόσμος βγαίνει στους δρόμους μόνο όταν πεινάσει.
Θα σας θυμίσω ότι βγήκε και για το σκοπιανό. Με γυναίκες να δηλώνουν μετά το πρώτο κάλεσμα πως παράτησαν στην κουζίνα το φαγητό για να διαδηλώσουν διότι αισθάνονταν ότι κάτι τις παίρνουν απο την ψυχή τους.
Θα βγει κ. Μητσοτάκη ο κόσμος στους δρόμους και αν επιχειρήσετε να παραχωρήσετε δικαιώματα, σύμφωνα με την γνωστή δήλωσή σας.
Δεν σας γνωρίζω προσωπικά και δεν γνωρίζω το βάθος και την περιπλοκότητα της σκέψης σας. Αλλά απο ένα σημείνο και πέρα μην βασίζεστε στην λίστα Πέτσα. Δώστε βαρύτητα σε εμάς, στο διαδίκτυο. Είναι ένα μικρό μέρος της κοινωνίας, μερικές φορές αρρωστημένο, αλλά όπως είπε και ένας προκάτοχός σας “αυτή είναι η Ελλάδα”. Αυτή είναι η Ελλάδα που διαμορφώσατε. Γιατί υπάρχει και ένα μέρος της που σας ξέφυγε.
Αυτό το μέρος θα πρέπει να υπολογίζετε και να φοβάστε. Δεν ξεγελιέται με 50ευρα.
spot_img

11 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Καλές οι επισημάνσεις-και προτιμότερες από την απόρριψη πάντων και πασών-και ίσως ληφθούν υπόψη από τον πρωθυπουργό και το Επιτελικό του κράτος , το οποίο δεν είναι συγκεντρωτικό γιατί δεν καταργήθηκε κανένας νόμος που αποκέντρωσε και ”διέλυσε” από το 1994 το κράτος μας , που γνωρίζαμε μέχρι τότε με τους διορισμένους Νομάρχες ,τους μικρούς Δήμους και τις αξεπέραστες Κοινότητες των πολιτών-χωρικών, που με την ”απειρία” τους προλάβαιναν κυρίως τις μεγάλες πυρκαγιές , αν και τότε δεν κυκλοφορούσαν ”στας εξοχάς” οι άπειροι εποχούμενοι τσιμεντοκάτοικοι των πόλεων και οι προσφυγομετανάστες .
    Κάτι θα αλλάξει -αν το επιτρέψουν και οι άλλες ”δημοκρατικές” δυνάμεις-και θα φανεί η διαφορά μέχρι το τέλος της νέας 4ετίας της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, την οποίαν τότε θα κρίνουμε με ευθυκρισία και αυστηρότητα.

      • Φυσικά και ναι ,αλλά να μην έχω την άλλη επιλογή έτοιμη να υπογράψει τις ”Πρέσπες του Αιγαίου” (κάτι ανάλογο με τις περιόδους των κ.κ. Σημίτη, ΓΑΠ και Τσίπρα), ή τα ποικίλα δικαιώματα των έσχατων μειοψηφιών για να έχουμε κυβέρνηση ”προοδευτικής” κατεύθυνσης.
        Ξέρετε οι συνειδητοποιημένοι Νεοδημοκράτες, με γνώσεις της Ιδρυτικής Πράξης και του Κατασταστικού της στην Μεταπολίτευση δεν είχαν ούτε έχουν άλλο κόμμα , όπως είχαν τις 10ετίες 1950 και 1960, κατά τις οποίες τα κόμματα ήταν και αντικομμουνιστικά και διατηρούσαν την ελληνορθοδοξία, στην Παιδεία και στην Κοινωνία.
        Έκτοτε επειδή από το 1981 μέχρι το 2019 είχαμε κοντά 30 χρόνια κυβερνήσεις ”προοδευτικής” κατεύθυνσης νομίζουν τα σημερινά τότε κυβερνητικά ”προοδευτικά” αποκόμματα ότι οι Έλληνες αποφάσισαν να ξεχάσουν το ένδοξο παρελθόν και την θρησκεία τους και έγιναν χυλός και αθύρματα στα χέρια τους για συνέχιση της ”προοδευτικής” κατεύθυνσης του Ελληνισμού.
        ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΜΕ ΚΑΙ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΟΤΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΠΟΥ ΠΛΗΤΤΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΣΩΒΙΝΙΣΜΟ , ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΔΗΦΑΓΟ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΙΣΜΟ ,ΓΙΑΥΤΟ -ΚΑΙ ΕΚΤΙΜΩ- ΟΤΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ”Β’ ΕΘΝΙΚΗ”, ΩΣΠΟΥ ΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΠΟΙΗΘΟΥΝ .
        Υ.Γ Σας ευχαριστώ και γιαυτήν την ερώτηση σας .

  2. Πότε οι κομματάνθρωποι θα γίνουν άνθρωποι; Δύσκολα τα πράγματα. Εκτός από τους πονηρούς που κρύβονται υπάρχουν και οι αφελείς που δικαιολογούν χωρίς ντροπή. Αν οι Τούρκοι καταλάβουν την Κρήτη υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να αρχίσουν να αμφιβάλλουν για το μαντρί τους ….

    • Το θέμα του άρθρου δεν είναι κομματικό και προέκυψε από ερώτηση στην οποίαν απάντησα ως συνειδητοποιημένος Νεοδημοκράτης και ως τέτοιος σας ερωτώ γιατί δεν είμαι άνθρωπος ,-όπως εσείς αποφαίνεστε στην πρώτη σειρά του σχολίου σας- και περιμένω απάντησή σας, υπογράφοντας και την απάντησή μου, γιατί αλλιώς γράψατε ”άρρητ’άδηλα ρήματα ”- συνθήματα.
      Σταύρος Αθαν. Ναλμπάντης

      • Βεβαίως είστε άνθρωπος και αξίζετε σεβασμό όπως κάθε ανθρώπινο ον ανεξάρτητα τα πιστεύω του. Στην καθημερινή μας ζωή συνυπάρχουμε με ανθρώπους ακόμα και με οπαδικές, παράλογες ή δεισιδαιμονικές ακόμα αντιλήψεις βλ. πχ οπαδούς θεωριών συνωμοσίας. Ωστόσο πολλές φορές προεκτείνουμε την έννοια για να μιλήσουμε για αγωνιζόμενα και ελευθερα όντα που νικούν τους καταναγκασμούς που όχι μόνο η φύση αλλά και κοινωνικές συνθήκες, συμφέροντα, αντιλήψεις επιβάλλουν. Ακόμα και τα στενά υλικά βολέματα και εγωιστικά συμφέροντα που αντιπαρατίθενται στο κοινό καλό. Η κομματοκρατία στην Ελλάδα έχει ρίζες 200 ετών και ταλαιπωρεί τη χώρα με τα πελατειακά της δίκτυα, τα μέσα επικοινωνίας και τις ιδεολογικές της κατασκευές σε διάφορες αποχρώσεις. Δεν χρειάζεται να πω κάτι άλλο, καλή απελευθέρωση ατομική και συλλογική

        • Δεν χρειαζότανε τόσο πολλά .Μια συγγνώμη ή μια επανορθωτική φράση σας ”και οι κομματάνθρωποι είναι άνθρωποι” αρκούσε.
          Θα ξέρετε και εσείς ότι όσοι μετά το 2010 λένε ότι είναι ακομμάτιστοι ήταν ”ερωτευμένοι ” χρόνια με το ξεπεσμένο μετά το 2011 ΠΑΣΟΚ . Τους συναντούμε και στις παρέες και στο διαδίκτυο.
          Κομματάνθρωπος είναι αυτός που από την εμπλοκή του στην πολιτική από πάπτωχος έγινε ζάπλουτος ή από αγράμματος κατέλαβε κρατικές θέσεις (και τέτοιοι ήταν πολλοί και τους γνωρίζουμε όλοι). Τι είπε ο μακαρίτης Κατσιφάρας ,-που το επανέλαβε και ο κ. Ζαχαριάδης του Σύριζα-. Χωρίς τον Ανδρέα -ο πρώτος- και τον Αλέξη -ο δεύτερος-δεν θα τους γνώριζε ούτε ο θυρωρός της πολυκατοικίας τους . Τέλος οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν ιδιώτες -ευήθεις όσους δεν ασχολούνταν με την πολιτική.
          ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΛΗΞΕ.

  3. Θα ξεκινήσω με την παραδοχή ότι για τις καταστροφικές συνέπειες των πυρκαγιών ευθύνονται διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων πολλών ετών.
    Σε ό,τι αφορά τα τελευταία χρόνια, επί κυβερνήσεως ΝΔ, θα ήθελα να κάνω κάποιες βασικές παρατηρήσεις:
    – Έχουμε μεγάλες πυρκαγιές που έχουν καταστρέψει τις τοπικές οικονομίες ολοκληρωτικά.
    – Έχουν προκαλέσει ανυπολόγιστη περιβαλλοντική καταστροφή
    – Οι πυρκαγιές σβήνουν όταν δεν έχει απομείνει κάτι άλλο να καεί ή οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν
    – Διαφαίνεται πλήρης ανεπάρκεια (τόσο σε αριθμό όσο και σε ικανότητα) των μέσων πυρόσβεσης
    – Ποτέ κανένας δεν ανέλαβε την ευθύνη για την τραγική ολιγωρία του κυβερνητικού μηχανισμού
    – Οι αρμόδιοι χρησιμοποιούν αστείες δικαιολογίες για να δικαιολογήσουν την ανικανότητά τους
    – Η κλιματική κρίση είναι η μόνιμη επωδός
    – Συνολικά, η εικόνα που λαμβάνει ο παρατηρητής είναι εικόνα διάλυσης

    Θα μπορούσε κάποιος να αναφέρει και πολλές άλλες παραμέτρους (μείωση των κονδυλίων που απαιτούνται ετησίως για μέτρα πρόληψης, περιθωριοποίηση των δασαρχείων κ.ά.) που ενισχύουν την άποψη ότι οι πυρκαγιές θα μπορούσαν να είναι, τουλάχιστον, λιγότερο καταστροφικές (όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες της Ευρώπης).

    Εν κατακλείδι, ναι η κυβέρνηση Μητσοτάκη φέρει τεράστια ευθύνη για όσα συμβαίνουν με τις πυρκαγιές στη χώρα μας.
    Όμως ευθύνη φέρουμε κι εμείς, ως Έλληνες πολίτες. Πριν δύο χρόνια, η Εύβοια κάηκε στην κυριολεξία. Από το Μητσοτάκη γαμ…σαι φτάσαμε στη σαρωτική νίκη της ΝΔ στις εκλογές!
    Γιατί, λοιπόν, ο Μητσοτάκης να μη συνεχίσει το “θεάρεστο” έργο της κυβέρνησής του;

  4. Και η Φύση ”συνωμοτεί” εις βάρος της ”συντηρητικής” κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας , με τις 15θήμερες μεγάλες πυρκαγιές και τις σημερινές μεγάλες πλημμύρες, αλλά τα κόμματα της Β’ Εθνικής θέλουν να κινηθούν τα πολιτικά μας πράγματα προς την ”προοδευτική” κατεύθυνση, μια ”κολώνια ” που νομίζουν ότι κρατάει ακόμα ,αλλά οι Έλληνες -όλων των ηλικιών -δεν την φορούν πια ,όπως έδειξαν οι τελευταίες εκλογές, αλλά αυτά τα κόμματα επιμένουν να αλλάξουν τους Έλληνες όταν όλοι οι Ευρωπαίοι ”συντηρητικοποιούνται” . ΠΟΣΟ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΕΙΝΑΙ;;;.
    Υ.Γ Που θα πάει θα μου απαντήσει και ο κ. Γ. Γεωργιάδης .

    • Αντιλαμβανεστε ή πονάτε οτι χειροτερη διακυβερνηση δεν περασε ποτε μα ποτε? Ο,τι δικαιολογια κ να βρειτε…Ντροπη τουλαχιστον.

      • Αντιλαμβάνομαι ό,τι αντιλαμβάνονται οι περισσότεροι Έλληνες ότι αυτήν την κυβέρνηση -και την προηγούμενη με τον ίδιο πρωθυπουργό την βρήκαν όντως οι χειρότερες καταστάσεις στην Μεταπολίτευση και ότι τις αντιμετώπισε με σοβαρότητα και πάντως καλύτερα από τα κόμματα που κυβέρνησαν και μετά τις τελευταίες εκλογές έπεσαν στην Β’ Εθνική και του χρόνου μετά τις Ευρωεκλογές θα υποβιβαστούν -αν δεν διαλυθούν- στην Γ’ Εθνική.
        Γιατί ελέχθη και ισχύει το μη χείρον βέλτιστον, που και αυτό θα έρθει κάποτε ;;;.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα