Διευκρινίσεις για το «θρίλερ» με τον πυρηνικό αντιδραστήρα στο ΑΠΘ: Τι λέει ο πρύτανης

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Πότε συνέβη το περιστατικό- τι βρέθηκε.

Διευκρινίσεις σχετικά με συμβάν στο υπόγειο της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη, όπου φυλάσσεται μικρός υποκρίσιμος πυρηνικός αντιδραστήρας, έδωσε ο πρύτανης του πανεπιστημίου, Χαράλαμπος Φείδας.

Όπως δήλωσε στο thestival.gr ο πρύτανης, πρόκειται για συμβάν που πιθανόν έγινε πριν περίπου 1,5 μήνα: Αυτό που εντοπίστηκε ήταν ένα σπασμένο λουκέτο σε πόρτα που οδηγεί στο υπόγειο, όπου είναι ο αντιδραστήρας. Ο κ. Φείδας τόνισε ότι δεν υπήρξε καμία διαρροή ραδιενέργειας και πως κάτι τέτοιο είναι αδύνατον να συμβεί καθώς ο συγκεκριμένος πυρηνικός αντιδραστήρας χρησιμοποιείται μόνος για εκπαιδευτικούς λόγους.

«Πρόκειται για έναν υποκρίσιμο πυρηνικό αντιδραστήρα ο οποίος χρησιμοποιείται καθαρά για εκπαιδευτικούς λόγους από το 1974. Δεν τίθεται θέμα διαρροής ή ανάφλεξης. Υπόκειται σε όλους τους ρυθμιστικούς ελέγχους από την αρμόδια ελληνική και ευρωπαϊκή επιτροπή. Ο υποκρίσιμος πυρηνικός αντιδραστήρας φυλάσσεται σε υπόγειο χώρο όπου υπάρχει θωρακισμένη πόρτα. Πριν ενάμιση μήνα βρέθηκε σπασμένο λουκέτο πόρτας που οδηγεί στο υπόγειο. Δεν υπήρξε καμία άλλη παραβίαση. Δεν υπήρξε διαρροή ούτε υπάρχει δυνατότητα διαρροής καθώς χρησιμοποιείται μόνο για εκπαιδευτικούς λόγους. Τα μέτρα ασφαλείας έχουν ενταθεί για προληπτικούς λόγους», δήλωσε σχετικά.

«Στο Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ λειτουργεί μικρής κλίμακας πυρηνική διάταξη, η οποία χρησιμοποιείται καθαρά για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Δεν τίθεται θέμα διαρροής ραδιενεργού υλικού, ούτε ανάφλεξης, διότι δεν μπορεί να φτάσει ποτέ λόγω φύσης σε κατάσταση κρισιμότητας.Υπόκειται σε όλους τους απαραίτητους ρυθμιστικούς ελέγχους από τις αρμόδιες αρχές, με ετήσιους επιτόπιους ελέγχους για την πληρότητα των προδιαγραφών λειτουργίας και χρήσης. Τηρούνται όλα τα μέτρα ασφαλείας και φυλάσσεται σε χώρο ο οποίος έχει θωρακισμένη πόρτα και υπάρχει συναγερμός. Ουδέποτε παραβιάστηκε ή επιχειρήθηκε να παραβιαστεί ο χώρος όπου φυλάσσεται η διάταξη αυτή» αναφέρεται σε ανακοίνωση των πρυτανικών αρχών.

Ο πρύτανης έκανε αντίστοιχες δηλώσεις μιλώντας στο Open, ενώ σε συνέντευξή του στο Status 107,7 είπε ότι «δεν υπήρξε καμία παραβίαση στον χώρο όπου βρίσκεται ο πυρηνικός αντιδραστήρας». Τόνισε επίσης ότι πρόκειται για μικρό εκπαιδευτικό πυρηνικό αντιδραστήρα και πως δεν τίθεται κανένα θέμα επικινδυνότητας/ «Αντιλαμβάνεστε πως όταν χρησιμοποιείται για λόγους εκπαίδευσης δεν έχει καμία επικινδυνότητα», σημείωσε, σημειώνοντας πως «δεν τίθεται κανένα θέμα διαρροής ραδιενεργού υλικού και ανάφλεξης γιατί ποτέ δεν πρόκειται να φτάσει σε αυτή την κατάσταση». Σύμφωνα με τον πρύτανη φυλάσσεται με θωρακισμένη πόρτα και με συναγερμό, όπου δεν σημειώθηκε παραβίαση.

Σε δημοσίευμα των «Νέων» με τίτλο «πυρηνικό ριφιφί στο ΑΠΘ» αναφέρεται πως έλαβε χώρα απόπειρα επίθεσης με αλυσοπρίονο από κουκουλοφόρους στον υπόγειο χώρο της Φυσικομαθηματικής Σχολής, όπου βρίσκεται πυρηνικός αντιδραστήρας, για να καταλάβουν πάλι τη Βιολογική Σχολή και ότι καταστράφηκε το πρώτο από τα δύο συστήματα θωράκισης του αντιδραστήρα, ο οποίος περιέχει ποσότητα ουρανίου.

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα