Από τους σεισμούς… στην επίλυση του Κυπριακού και την «εταιρική» συνεκμετάλλευση!

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 

[δημοσιεύτηκε 10:52-16/02/23, ανανεώθηκε 12:33-16/02/23]

Μετά τη θεομηνία που έπληξε την Τουρκία, 9400 διασώστες από 77 χώρες έσπευσαν να βοηθήσουν τον παραλυμένο τουρκικό κρατικό μηχανισμό. Η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία ήταν από τις πρώτες χώρες που έδειξαν αλληλεγγύη ασχέτως εάν η προσφορά της Κύπρου δεν έγινε δεκτή. «Μετά από όλα αυτά θα είναι πολύ δύσκολο να συνεχίσει ο Ερντογάν την αντιδυτική ρητορική του» δηλώνει ο Soli Özel ακαδημαϊκός στο πανεπιστήμιο Καντίρ Χας στην Κωνσταντινούπολη και πρόσθεσε ότι «ο Ερντογάν τώρα είναι σε λειτουργία επιβίωσης».

Στα ίδια μήκη κύματος και οι δηλώσεις του Δημήτρη Τριανταφύλλου, αναπληρωτή καθηγητή Διεθνών Σχέσεων στο ίδιο Πανεπιστήμιο (Καντίρ Χας): «Πρέπει να ξαναχτιστεί η εμπιστοσύνη και αυτή χτίζεται σιγά σιγά, να κάτσουμε στο τραπέζι του διαλόγου και μετά αν μπορούμε να συνεχίσουμε στα πιο ουσιαστικά ζητήματα. Αλλά όλα αυτά βασίζονται νομίζω στο πώς τα εκλαμβάνει η ίδια η Τουρκία και αφορούν γενικότερα τις σχέσεις της Τουρκίας με τη Δύση. Μην ξεχνάμε ότι και το 99 μιλάγαμε για διπλωματία των σεισμών, αλλά ήταν συνδεδεμένη αυτή η διπλωματία των σεισμών με την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας».
Μάλιστα ο Έλληνας ακαδημαϊκός τόνισε τις επιπτώσεις που είχε ο σεισμός και στο τουρκικό στράτευμα γεγονός αλληλένδετο με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. «Στην παρούσα φάση νομίζω ότι και η ακύρωση της μεγάλης άσκησης [«Γαλάζια Πατρίδα»] οφείλεται στο γεγονός ότι αυτή τη στιγμή έχει άλλες ανάγκες η Τουρκία. Έχει υποστεί και ζημιές ο στρατός, τα στρατόπεδα που βρισκόντουσαν στην περιοχή. Έχει άλλες ανάγκες και νομίζω ότι δεν θέλει να προκαλέσει με μεγάλες ασκήσεις αυτή τη στιγμή» είπε.
Πέραν των φιλοδυτικών απόψεων που έτσι κι αλλιώς υπάρχουν εντός της Τουρκίας οι οποίες όμως τώρα παρουσιάζονται ως «φωνή της λογικής» -ακόμη και από ερντογανικά φερέφωνα όπως η Χουριέτ και το Αναντολού (1 και 2)-, το ίδιο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ άδραξε την ευκαιρία σπεύδοντας να αλλάξει άρδην το κλίμα στα ελληνοτουρκικά.
Η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κάρεν Ντόνφριντ, χαρακτήρισε «συγκινητική» την εικόνα των εναγκαλισμών Δένδια-Τσαβούσογλου. «Πιστεύω ειλικρινά ότι θύμισε σε όλους μας τις κοινές αξίες του ανθρωπισμού και νομίζω ότι αυτό είναι πραγματικά το ζητούμενο αυτή τη στιγμή. Για αυτό υπάρχουν οι σύμμαχοι, για αυτό υπάρχουν οι φίλοι. Όταν κάποιος από εμάς έχει πρόβλημα, οι υπόλοιποι πηγαίνουμε και κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να βοηθήσουμε» πρόσθεσε η Αμερικανίδα υφυπουργός, ξεχνώντας προφανώς ότι πριν λίγες εβδομάδες περιμέναμε τους γείτονες και «συμμάχους» να «έρθουν ένα βράδυ».
Για να γίνει όμως ακόμα πιο σαφές το πού αποσκοπούν οι ως άνω ενορχηστρωμένες προσπάθειες αλλαγής κλίματος, στην ερώτηση για το αν ο Άντονι Μπλίνκεν θα προσπαθήσει να ξεκινήσει ένας διάλογος Αθήνας-Άγκυρας, μετά την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας από τη Ελλάδα αλλά και την επίσκεψη του Έλληνα ΥΠΕΞ στην Τουρκία, η Κ. Ντόνφριντ απάντησε: «Η Τουρκία και η Ελλάδα είναι και οι δύο πολύτιμοι σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών. Και ξέρετε ότι οι ΗΠΑ έχουν επίσης παρουσία στο Αιγαίο και μας ενδιαφέρει πάντα να διασφαλίσουμε ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο συμμάχων μας είναι όσο πιο δυνατές μπορούν να είναι».
Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης τις πρώτες ημέρες μετά το σεισμό έδωσε συνέντευξη στο αμερικανικό CNN δηλώνοντας ότι βρισκόμαστε σε σεισμογενές έδαφος και ότι Έλληνες και Τούρκοι είναι φίλοι, έχουμε τις διαφορές μας μεν, αλλά οι λαοί μας δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν.
Όταν μάλιστα ερωτήθηκε σχετικά με το τηλεφώνημά του στον Ρ.Τ. Ερντογάν, είπε: «αυτές τις στιγμές κρίσης, αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι είμαστε γείτονες και πρέπει να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον. Δεν είναι η πρώτη φορά που χτυπούν οι σεισμοί. Είχαμε σεισμό το 1999, που στείλαμε βοήθεια, είχαμε στην Ελλάδα και έστειλαν εκείνοι. Βάζουμε στην άκρη τις διαφορές και προσπαθούμε να απαντήσουμε στο επείγον. Βρισκόμαστε σε σεισμογενές έδαφος Έλληνες και Τούρκοι είναι φίλοι, έχουμε τις διαφορές μας, αλλά οι λαοί μας δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν».
Ένα σχετικό αποκαλυπτικό δημοσίευμα της «Εστίας» (12/02/2023) παρατήρησε επίσης ότι το Μαξίμου έδρασε ταχύτατα, «επιδεικνύοντας σπάνια ανακλαστικά», δίνοντας το έναυσμα για την επανέναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου. Ο δε υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης -γνωστός για τις αλήστου μνήμης δηλώσεις περί 6νμ και όχι μόνο- τόνισε ότι «η τραγωδία στην Τουρκία είναι μία καλή αφορμή να επανεξεταστεί η θέση της Ελλάδας με την γείτονα χώρα και να δούμε αυτά που μας ενώνουν, όχι αυτά που μας χωρίζουν». Πρόσθεσε δε ότι «η γεωγραφία δεν θα αλλάξει αλλά πρέπει να βρούμε επιτέλους Ελλάδα και Τουρκία μια ΚΟΙΝΗ ΖΩΝΗ [-έχει σχέση άραγε με τα Νατοϊκά νησιά του πρωθυπουργού;] να προσγειωθούμε και να προχωρήσουμε τα ζητήματα που μας διχάζουν επί δεκαετίες. Και παρότι είναι εξαιρετικά πολυτελές να μιλώ για δημόσια διπλωματία ενώ η τραγωδία είναι σε εξέλιξη παρά ταύτα με μια επώδυνη δραματική αφορμή μπορούμε να δούμε τα πράγματα στην διάσταση τους».
Εν συνεχεία αποκαλύφθηκε ότι ο Γ. Γεραπετρίτης «συναντά τακτικά τον Τούρκο πρεσβευτή σε οικίες προσωπικοτήτων των Αθηνών και συζητούν ατύπως εφ’ όλης της ύλης σε χωριστό κανάλι επικοινωνίας ερήμην του Υπουργείου Εξωτερικών» ενώ παράλληλα «η διπλωματική σύμβουλος του πρωθυπουργού Άννα Μαρία Μπούρα συζητά με τον εξ απορρήτων του Προέδρου Ερντογάν Ιμπραίμ Καλίν σε διάφορες πρωτεύουσες της Ευρώπης το «μοντέλο Νταβός» με βάση το οποίο θα διεξαχθεί μετεκλογικώς ο ελληνοτουρκικός διάλογος».
Η πραγματική βόμβα όμως έπεσε όταν αναφέρθηκε ότι ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Θάνος Ντόκος, -την ώρα που η Τουρκία προσπαθούσε να συνέλθει από το αρχικό σοκ του εγκέλαδου- έκανε λόγο για έναν «μεγάλο συνεταιρισμό κρατών» κατά τα πρότυπα της συνεργασίας Κατάρ-Ιράν «που θα συνεκμεταλλευτεί τους ενεργειακούς πόρους της Μεσογείου», επιβεβαιώνοντας τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών Τζέφρι Πάιατ ο οποίος τον Δεκέμβριο του 2022 δήλωνε  ότι, «οι ΗΠΑ εστιάζουν στο πώς θα δημιουργήσουν μια εταιρική δυναμική για να αποφύγουμε τις διαμάχες που συνοδεύονται με ένα οικονομικό κόστος».
Ειρήσθω εν παρόδω, όσον αφορά στην ιδέα της «εταιρικής» συνεκμετάλλευσης, ο Τζο Μπάιντεν ήδη από το 2014 έλεγε ότι, «αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους ταξίδεψα πρόσφατα [σσ. Μάιο του 2014] στην Κύπρο -ο υψηλότερος αξιωματούχος των ΗΠΑ που επισκέφθηκε την Κύπρο εδώ και πέντε δεκαετίες- επειδή ήθελα να ενθαρρύνω τους Κύπριους [σσ. Κυπριακή Δημοκρατία] να αναπτύξουν τους ενεργειακούς πόρους τους σε συνεργασία με όλους -ΟΛΟΥΣ(!)- τους γείτονές τους, και να καταστεί σαφές ότι ΟΛΟΙ ωφελούνται εάν το σύνολο της Ανατολικής Μεσογείου μπορεί να συνεργαστεί για να γίνει κόμβος για τις αγορές φυσικού αερίου». Γι’ αυτό άλλωστε επιθυμούν σφόδρα να εντάξουν και την Τουρκία στο East Med Gas Forum…
Επανερχόμενοι όμως στο δημοσίευμα της «Εστίας», καταλήγει συμπεραίνοντας ότι όλα τα παραπάνω καθιστούν σαφές πως έχει ήδη γίνει η προεργασία για να καθίσουν Ελλάδα-Τουρκία στο τραπέζι του διαλόγου. Δεδομένου μάλιστα ότι υπάρχει το ισραηλολιβανικό μοντέλο οριοθέτησης ΑΟΖ με βάση την αρχή της ευθυδικίας (πάγια τουρκική θέση για την μοιρασιά που ονειρεύεται) το οποίο εκθειάζεται και παρουσιάζεται ως πανάκεια από τον ίδιο τον Κ. Μητσοτάκη και όχι μόνο (123 και 4).
Χάρτης Μπάιντεν: Αγωγός φυσικού αερίου από το «Αφροδίτη» προς την Τουρκία
Επειδή όμως το Αιγαίο και η Αν. Μεσόγειος αντιμετωπίζονται ενιαία από την Τουρκία, προϋπόθεση αποτελεί να επιλυθεί το Κυπριακό ώστε να μπορέσει να δρομολογηθεί αγωγός φυσικού αερίου (φ/α) από το κοίτασμα «Αφροδίτη» (10% του οποίου εμπίπτει στην ισραηλινή ΑΟΖ και αναμένεται να συναφθεί συμφωνία συνεκμετάλλευσης) προς την Τουρκία (πάγιo τουρκικό αίτημα ανταγωνιστικό του EastMed), κάτι που οι Αμερικανοί σχεδιάζουν εδώ και χρόνια και είναι αποτυπωμένος στο γνωστό χάρτη Μπάιντεν (όπως το iEpikaira έχει εξηγήσει διεξοδικά).
Χάρτης Μπάιντεν: Αγωγός φυσικού αερίου από την ισραηλινή ΑΟΖ διάμεσου της Κυπριακής προς Αλεξανδρέττα
Ισραηλινά δημοσιεύματα διέρρευσαν ότι Ρ.Τ. Ερντογάν βολιδοσκόπησε τον ισραηλινό ΥΠΕΞ Ελι Κοέν κατά την επίσκεψή του (14/02/2023) στην Άγκυρα για την εξαγωγή ισραηλινού φ/α μέσω της Τουρκίας στην Ευρώπη. Εάν μιλάμε για τον ίδιο αγωγό ή την εναλλακτική λύση κατά την οποία ο αγωγός θα διέρχεται από κυπριακή ΑΟΖ και θα κατευθύνεται υποθαλάσσια βορειοανατολικά προς την Αλεξανδρέττα (και οι δύο αγωγοί είναι αποτυπωμένοι στον χάρτη Μπάιντεν), μένει να φανεί. Όπως και να ‘χει, το τουρκικό αίτημα φαίνεται να έχει κατατεθεί. Είναι ξεκάθαρο άλλωστε ότι η γείτονα θέλει να μετατραπεί σε ενεργειακό κόμβο κρατώντας ομήρους τους παραγωγούς και τους τελικούς αποδέκτες του φ/α, αλλά αυτό σύμφωνα με τους Αμερικανούς προϋποθέτει την επίλυση του Κυπριακού.
Από την άλλη, ο νέος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ), Νίκος Χριστοδουλίδης, αμέσως μετά την ανακοίνωση της νίκης του, έδωσε το στίγμα της εξωτερικής πολιτικής του και δήλωσε ότι επείγεται για «λύση» στο Κυπριακό. Μια λύση για την οποία μας προϊδέασε πριν την εκλογή του και απ’ ότι φαίνεται θα προωθηθεί επί τη βάσει της –βρετανοτουρκικής εμπνεύσεως του 1956/57– ΔΔΟ την οποία ο κυρίαρχος λαός απέρριψε το 2004.
Εντωμεταξύ, το παρόν βήμα έγραφε μήνες πριν τις εκλογές στην ΚΔ ότι μετεκλογικά αναμένεται παρέμβαση ΕΕ-ΟΗΕ-ΗΠΑ για την επίλυση του Κυπριακού με όχημα την ενέργεια. Κάτι που επιβεβαίωσαν ο Φιλελεύθερος Κύπρου (04/12/2022), το Realnews (27/12/2022), η Εστία (31/12/2022), το Bήμα (02/01/2023), το Euronews (30/01/2023) και το Liberal (14/02/2023).
Και κλείνοντας θα υπενθυμίσουμε ότι η χρονίζουσα -και δυσεπίτευκτη λόγω της εμπόλεμης κατάστασης μεταξύ των δυο κρατών- ισραηλολιβανική οριοθέτηση ΑΟΖ οριστικοποιήθηκε αφού προηγήθηκε η καταστροφική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού, η οποία έστειλε στα τάρταρα την παραπαίουσα λιβανική οικονομία (οιοσδήποτε συσχετισμός με τους σεισμούς στην Τουρκία γίνεται υπ’ ευθύνη σας…). Ο άνθρωπος που πιστώθηκε τη συμφωνία ήταν ο Αμερικανός Ανώτερος Σύμβουλος Ενεργειακής Ασφάλειας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Άμος Χόκσταϊν (αρχιτέκτονας του χάρτη Μπάιντεν), ο οποίος έχει ήδη πάρει το πράσινο φως από την ΕΕ για την επίλυση του Κυπριακού με όχημα την ενέργεια… Είπε κανείς ότι οι τεκτονικές μετακινήσεις δεν μπορούν να προξενήσουν και γεωπολιτικές;

Πηγή: i-epikaira.blogspot.com

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Η συνεκμετάλλευση είναι προδοσία

    Προφανώς, αλλά προς τα εκεί βαδίζομε. Το ΕΛΙΑΜΕΠ είναι που καθορίζει την ελληνώνυμη εξωτερική πολιτική. Όσο για τον Καρατζαφέρη, τον οποίον θεωρούσα έξυπνο και πραγματιστή, τι να πω; Ου γαρ έρχεται μόνον…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα