ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΙΣ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
Εχουμε την ψευδαίσθηση ότι η Ελλάδα δεν επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο λόγω του τουρκικού casus belli. Εν μέρει επηρεάζει την λήψη απόφασης το τουρκικό casus belli.
Περισσότερο λαμβάνεται υπόψη η αμερικανική – και ρωσική- θέση που δεν επιθυμεί αυτήν την επέκταση επειδή θα στενέψουν οι θαλάσσιες δίοδοι στο Αιγαίο.
Αν διαβάσετε το τελευταίο βιβλίο του Ναύαρχου Λυμπέρη περιγράφει πως μπαινόβγαιναν στο γραφείο του, όταν ήταν αρχηγός ΓΕΕΘΑ, οι αμερικανοί με μόνιμο και απειλητικό αίτημα να μην επεκτείνει η Ελλάδα τα χωρικά της ύδατα όταν το 1995 κυρώθηκε απο τη βουλή η Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Μην έχετε ψευδαισθήσεις. Καμιά στρατηγική κίνηση δεν γίνεται στις χώρες του ΝΑΤΟ χωρίς να εγκριθεί απο την Ουάσιγκτον. Και όχι, μόνο, απο την Ελλάδα που είναι μικρή χώρα. Ούτε και απο τη Γαλλία και Γερμανία.
Η Γαλλία δεν θα εξοπλίσει την Ελλάδα με όπλα που δεν θα επιθυμούν οι ΗΠΑ και η Γερμανία άφησε τους ευρωπαίους χωρίς αέριο ενόψει, μάλιστα, του χειμώνα, επειδή οι ΗΠΑ δεν εγκρίνουν την λειτουργία του Nord Stream 2.
Το casus belli τους βολεύει όλους. Η Τουρκία το πουλάει στο εσωτερικό της. Η Ελλάδα καλύπτεται πίσω απο αυτό για να κρύψει την αμερικανική πίεση. Οι ΗΠΑ καλύπτονται και αυτές για να μην φανεί ότι επιβάλλουν αυτές εκβιαστικά την πολιτική τους. Και η Ρωσία που, επίσης, βολεύεται, απο τη μια ικανοποιείται απο την άλλη δηλώνει πως είναι υπέρ της επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων.
**********************************************************************
Ούτε κλιμάκωση εξοπλισμών, ούτε επιθετική διάθεση κατά της Τουρκίας αποτελεί η αγορά των πλοίων και των αεροπλάνων και η αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία.
Είναι στοιχεία αποτροπής. Η αποτρεπτική δύναμη των ενόπλων δυνάμεων είχε μειωθεί, όπως φάνηκε απο την αδυναμία της να αποτρέψει τις προκλήσεις των Τούρκων. Οι φρεγάτες έχουν περάσει το όριο ηλικίας τους.
Με τα όπλα αυτά και τη Συμφωνία, η αποτροπή αναβαθμίζεται. Είναι υπαρκτή. Γι αυτό αντιδρούν νευρωτικά οι Τούρκοι.
Όσο για την Συμφωνία, υποκαθιστά ως ένα βαθμό το αίσθημα ασφάλειας και αποτροπής που παρείχε η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ.
Όπως είναι γνωστό, κατά το Δόγμα Λούνς, το ΝΑΤΟ δεν θα ενεργοποιήσει το άρθρο 5 της Συνθήκης σε περίπτωση στρατιωτικής αντιπαράθεσης μεταξύ μελών του.
Δηλαδή όχι, μόνο, καμιά προστασία απέναντι σε τουρκική επίθεση αλλά ούτε καν άφησαν περιθώρια ερμηνείας του άρθρου 5. Το διευκρίνησαν.
Παντ. Σαββίδης
spot_img

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Η Ρωσία έχει ξεκαθαρίσει την θέση της για τα 12 νμ.

    Ρωσία: Δικαίωμα της Ελλάδας η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια

    Δεν ξέρω κατά πόσο αντιτίθενται πια και οι ΗΠΑ, αλλά, αν είμασταν κράτος σοβαρό, θα είχαμε αγνοήσει και τις ΗΠΑ και τα casus belli και θα είχαμε επεκτείνει τα χωρικά μας ύδατα στα 12 νμ.

  2. Δεν έχει σημασία τι δηλώνουν ,αλλά πόσο ”πιέζουν” στο παρασκήνιο αμφότερες (ΗΠΑ, Ρωσική Ομοσπονδία) ,για να μη μειωθεί η ελεύθερη διέλευση των πλοίων τους στο Αιγαίο και άμποτε κάνουμε την επέκταση στα 12 μίλια φρονώ ,πως ”θα μας στριμώξουν στις λεπτομέρειες” για τις διευκολύνσεις τους.
    Και τέλος πότε είμασταν κράτος σοβαρό και πότε χάσαμε την σοβαρότητά μας;;;
    Μήπως τα λέμε και τα γράφουμε για ”μπαλωθιές στον αέρα”;;;..

  3. Μπορεί αρχικά και οι ΗΠΑ και οι Ρώσοι να η θέλαν την επέκταση, μου φαίνεται όμως ότι οι συνθήκες έχουν τώρα ωριμάσει. Οι σχέσεις με τις ΗΠΑ είναι σε εξαιρετικό επίπεδο, με τη Ρωσία σε καλύτερο από τα προηγούμενα χρόνια, και με τις χώρες της Αν. Μεσογείου καλύτερες από ποτέ. Επομένως, αν το θέσουμε σαν στόχο και το υλοποιήσουμε (πχ μόλις παραλάβουμε τα Ραφάλ), δε νομίζω ότι θα αντιδράσει στρατιωτικά η Τουρκία. Άρα κρίνω ότι το timing είναι κατάλληλο ώστε η Ελλάδα να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα (και άρα την επικράτεια που καλύπτεται από την ελληνογαλλική συμφωνία) αναίμακτα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα