Άλκης Καλλιαντζίδης: Εάν ο πυρετός σας δεν σταματάει να ανεβαίνει, σπάστε το θερμόμετρό σας

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 

Του ‘ΑλκηΚαλλιαντζίδη , Οικονομολόγου, [email protected], www.kalkis.eu

Αυτή είναι η «θεραπευτική αγωγή» των «erdoganomics», όπως μετέδωσαν σήμερα (29-1—2022) ο ηλεκτρονικός Le Monde και το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) με τίτλο : «Τουρκία: για να απαντήσει στην αύξηση των τιμών, ο Ερντογάν απολύει τον επικεφαλής της στατιστικής υπηρεσίας» (Turquie : pour répondre à la hausse des prix, Erdogan limoge le chef de l’agence des statistiques).

Ο Sait Erdal Dinçer είχε δημοσιεύσει στις αρχές Ιανουαρίου 2022 ένα ετήσιο ποσοστό πληθωρισμού άνω του 36%, δηλαδή το υψηλότερο εδώ και σχεδόν 20 χρόνια. Ένα ποσοστό, ωστόσο, υποτιμημένο, σύμφωνα με την τουρκική αντιπολίτευση.

Μόνο τον Δεκέμβριο, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν περισσότερο από 13% στην Τουρκία: εδώ, ένα κρεοπωλείο, στην Κωνσταντινούπολη, στις 13 Ιανουαρίου 2022. MURAD SEZER / REUTERS

Για να συγκαλύψετε τις εξάρσεις του ενδεχόμενου πυρετού σας, μπορεί να είναι δελεαστικό να σπάσετε το θερμόμετρο ! Μετά τη δημοσιοποίηση των ετήσιων στοιχείων για τον πληθωρισμό, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέλυσε τον επικεφαλής της Στατιστικής Υπηρεσίας της Τουρκίας, Sait Erdal Dinçer (δεξιά), με διάταγμα που εκδόθηκε σήμερα Σάββατο. Ο κ. Ντιντσέρ δέχθηκε τα πυρά μετά τη δημοσιοποίηση στοιχείων στις αρχές Ιανουαρίου 2022 που έθεσαν τον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού στο 36,1%, δηλαδή  το υψηλότερο επίπεδό του εδώ και 19 χρόνια. Ο πρόεδρος Ερντογάν, ως νέο-πασάς που αισθάνεται, δεν εξήγησε την απόφασή του να διορίσει στη θέση του τον Erhan Cetinkaya (αριστερά), πρώην αντιπρόεδρο της τουρκικής ρυθμιστικής αρχής τραπεζών.

Ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε σε περισσότερο από 36% σε διάστημα ενός έτους τον Δεκέμβριο στην Τουρκία, δηλαδή έκανε ρεκόρ από τον Σεπτέμβριο του 2002, λόγω της κατρακύλας της τουρκικής λίρας. Η τουρκική αντιπολίτευση πιστεύει ότι το ποσοστό αυτό είναι υποτιμημένο. Σύμφωνα με αυτήν, η πραγματική αύξηση του κόστους ζωής είναι τουλάχιστον διπλάσια. Κατηγορεί τον Ερντογάν ότι συνέβαλε στην άνοδο των τιμών αναγκάζοντας την τουρκική κεντρική τράπεζα να μειώνει συστηματικά τα επιτόκια τους τελευταίους μήνες.

Η τουρκική λίρα σε ελεύθερη πτώση

Όμως ο Ερντογάν, ευρισκόμενος σε μια άβολη θέση 18 μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές, συνεχίζει να υπερασπίζεται τις ανορθόδοξες μακρο-οικονομικές αλχημείες του. Η αύξηση των τιμών καταναλωτή, περισσότερο από 7 φορές από τον αρχικό στόχο της κυβέρνησης, στο 13,58% μόνο τον Δεκέμβριο, εξηγείται από την κατρακύλα σχεδόν 45% της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου σε ένα μόνο χρόνο, παρά τα έκτακτα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον αρχηγό του τουρκικού κράτους στα μέσα Δεκεμβρίου 2021.

Έχοντας επίγνωση της ζημιάς που προκλήθηκε όχι μόνο στην οικονομία αλλά και στην αξιοπιστία του, ο Ερντογάν είχε υποσχεθεί, στις αρχές Ιανουαρίου, ότι «θα επαναφέρει τον πληθωρισμό σε μονοψήφια επίπεδα το συντομότερο δυνατό».

Κάτι που φυσικά είναι τελείως ανέφικτο, όταν ακόμα και στις οικονομίες με σκληρά νομίσματα, όπως π.χ. οι ΗΠΑ και η ευρωζώνη, το πρόβλημα νούμερο ένα σήμερα είναι ο αυξημένος πληθωρισμός, λόγω της πανδημίαςτης ενεργειακής κρίσης, της κρίσης των μεταφορών και των γεωπολιτικών παιχνιδιών (Πούτιν, ΗΠΑ, Ουκρανίας) που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα