THE NEW YORK TIMES: Στα ύψη η τιμή του πιο βασικού είδους διατροφής σε Ε.Ε. και ΗΠΑ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Εως και 77% ακριβότερο το ψωμί λόγω του πολέμου στην Ουκρανία

Ολα δείχνουν πως ο πληθωρισμός επιταχύνεται, ενώ έχει ήδη φτάσει σχεδόν στο 11% στην Ε.Ε. και στο 10,1% στη Βρετανία. Οι τιμές των τροφίμων έχουν αυξηθεί σχεδόν 16% στην Ε.Ε. και πάνω από 14% στη Βρετανία. Λίγα πράγματα όμως προκαλούν τόση ανησυχία όσο το κόστος του πιο βασικού είδους διατροφής, του ψωμιού, οι τιμές του οποίου δεν υπήρξαν ποτέ υψηλότερες καθώς έχουν αυξηθεί σχεδόν 19% τους τελευταίους 12 μήνες. Καθοριστικός παράγοντας υπήρξε ο πόλεμος στην Ουκρανία, καθώς προκάλεσε ενεργειακή κρίση και εκτόξευση των τιμών των σιτηρών, των ελαίων και των λιπασμάτων.

Το μεγάλο εύρος του πληθωρισμού τροφοδοτεί την αγωνία των ιθυνόντων και των οικονομολόγων που βλέπουν την άνοδο των τιμών να παγιώνεται. Οι εταιρείες τροφίμων μεταφέρουν το αυξημένο κόστος στους καταναλωτές, όπως η Nestle που ανακοίνωσε προ ημερών ότι οι τιμές της ήταν το γ΄ τρίμηνο του έτους αυξημένες κατά 9,5% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους. Οι υψηλές τιμές καταναλωτή εμπνέουν ανησυχία και στις ΗΠΑ όπου ο πληθωρισμός είναι στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 40 ετών, παρά τις προσπάθειες της Federal Reserve να αποθερμάνει την οικονομία. Ακόμη και εκεί η τιμή του ψωμιού έχει σημειώσει άλμα 15% μέσα στον τελευταίο χρόνο. Οταν, όμως, ακριβαίνει το ψωμί οι άνθρωποι αισθάνονται αμέσως τη διαφορά.

Οι αυξήσεις είναι πιο θεαματικές σε χώρες που βρίσκονται κοντά στην εμπόλεμη ζώνη όπως, για παράδειγμα, στην Ουγγαρία όπου τον Σεπτέμβριο το κόστος του ψωμιού ήταν κατά 77% υψηλότερο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους, σύμφωνα με τη Eurostat. Σε Κροατία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία και Σλοβακία οι τιμές του ψωμιού έχουν σημειώσει άνοδο 30%.

Μεγάλες αυξήσεις σε χώρες κοντά στην εμπόλεμη ζώνη — Κύμα λουκέτων σε φούρνους στην Ολλανδία και στο Βέλγιο.

Ο τυφώνας του πληθωρισμού έχει προκαλέσει σοκ στη Γερμανία, όπου το κόστος του ψωμιού έχει εκτοξευθεί κατά 18% μέσα στους τελευταίους 12 μήνες. Ο γενικότερος πληθωρισμός στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία βρίσκεται επίσης σε διψήφια επίπεδα, καθώς τον Σεπτέμβριο έφτασε στο 10,9%. Ο φούρνος Fine Bagels στο Βερολίνο αύξησε προσφάτως τις τιμές για τις μπακέτες αμερικανικού τύπου και από το 1,10 ευρώ τις πήγε στο 1,20 ευρώ. Οπως, όμως, τονίζει η υπάλληλος του φούρνου Αλίς Ζούτζα, αυτό δεν έγινε απροβλημάτιστα. «Υπήρξε διαμάχη στον φούρνο», τονίζει, καθώς «οι ιδιοκτήτες δεν ήθελαν να αυξήσουμε τις τιμές αλλά τελικά καταλάβαμε ότι δεν είχαμε άλλη επιλογή». Δικαιολογημένη η ανησυχία των ιδιοκτητών. Στην Ολλανδία έκλεισε ένας στρατός από φούρνους από το τέλος του καλοκαιριού και μετά, εξαιτίας του κόστους της ενέργειας.

Στο Βέλγιο οι φούρνοι αυξάνουν τις τιμές, αλλά ο ένας στους δέκα έχει αναγκαστεί να κλείσει και πριν από το τέλος του έτους αναμένονται και άλλα λουκέτα. Την ίδια στιγμή, στη Λιθουανία, ο παραδοσιακός φούρνος Velzelio Duona προσπάθησε να αποφύγει αυτήν την άσχημη μοίρα.

Ο ιδιοκτήτης του, Βάιντας Μπαρανάουσκας, παράγει παραδοσιακό ψωμί με τη συνταγή της μητέρας του. Φέτος αναγκάστηκε να ανεβάσει τις τιμές κατά 33% προκειμένου να καλύψει το αυξημένο κόστος που έχει το αλεύρι, το ηλιέλαιο και η ζάχαρη. Εχει, άλλωστε, διπλασιαστεί το κόστος ορισμένων ξηρών καρπών και σπόρων που προστίθενται σε κάποιες κατηγορίες ψωμιού. Και δεν μένουν αλώβητες ούτε οι βιομηχανίες τυποποιημένου ψωμιού. Τα σημαντικότερα ευρωπαϊκά σούπερ μάρκετ που πωλούν μεγάλες ποσότητες ψωμιού έχουν προσπαθήσει να διατηρήσουν τις τιμές τεχνητά σε χαμηλά επίπεδα για να προσελκύσουν πελατεία, αλλά η επίμονη εκτόξευση των τιμών των υλικών τα έχει αναγκάσει να ανεβάσουν τις τιμές. Και οι καταναλωτές περιμένουν και νέες αυξήσεις.

Ο λόγος είναι ότι οι τιμές δεν φαίνεται να υποχωρούν, όπως τονίζει ο Τζόαν Σάντερς, πρόεδρος της Fedima, ευρωπαϊκής ομοσπονδίας προμηθευτών φούρνων. «Είναι η πρώτη φορά μετά πολλά χρόνια που βλέπουμε πληθωρισμό στις τιμές βασικών ειδών διατροφής», τονίζει ο κ. Σάντερς και προσθέτει, «είναι ανησυχητικό επειδή ο πληθωρισμός ήρθε για να μείνει και θα είναι δύσκολο να αποκλιμακωθούν οι τιμές».

Καθημερινή

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα