REUTERS: Η εύθραυστη συμμαχία των «3» στην Ιταλία

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Η προεκλογική ενότητα είναι εξαιρετικά αβέβαιο ότι θα συνεχιστεί μετά τον σχηματισμό της τρικομματικής κυβέρνησης

Η ιταλική πολιτική σκηνή έχει ξεκάθαρα μετατοπιστεί δυναμικά προς τα δεξιά. Ενας συνασπισμός κομμάτων υπό την ηγεσία της εθνικίστριας Τζόρτζια Μελόνι, του αμφισβητία της Ε.Ε. Ματέο Σαλβίνι, καθώς και του καταδικασθέντος πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, εξασφάλισε μια σαφή κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις εθνικές εκλογές της περασμένης Κυριακής. Παρά την επίδειξη ενότητας στην πορεία της εκστρατείας, οι τρεις εταίροι διαφωνούν σε πληθώρα ζητημάτων, από τις ρωσικές κυρώσεις έως τις δημοσιονομικές δαπάνες. Ο ανταγωνισμός κινδυνεύει να υπονομεύσει την ικανότητα του επιβαρυμένου με χρέη κράτους να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ενέργειας, το οποίο είναι και το σοβαρότερο στο πλαίσιο της κρίσης στην Ευρωζώνης. Η νέα κυβέρνηση θα αντικαταστήσει την προηγούμενη της εθνικής ενότητας με πρωθυπουργό τον πρώην πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, η οποία διήρκεσε μόλις 18 μήνες – οι ακροδεξιοί Οι Αδελφοί της Ιταλίας της Τζόρτζια Μελόνι, η οποία είναι πλέον πολύ πιθανό να γίνει η πρώτη πρωθυπουργός της χώρας. Η 45χρονη πολιτικός, η οποία ξεκίνησε τη σταδιοδρομία της στα 15 της χρόνια ως μέλος του νεοφασιστικού «Κοινωνικού Κινήματος της Ιταλίας», έχει μπροστά της δρόμο ανηφορικό. Η άνοδος των τιμών της ενέργειας αποσταθεροποιεί μεγάλα τμήματα της ιταλικής οικονομίας, οδηγώντας τα ενδεχομένως σε περιορισμούς και ύφεση. Η κρίση πλέον απειλεί την επιβίωση 120.000 εταιρειών και θέτει εν κινδύνω 370.000 θέσεις εργασίας.

Ο Μάριο Ντράγκι διέθεσε πάνω από 40 δισ. ευρώ για την καταπολέμηση του αυξανόμενου πληθωρισμού, ο οποίος προέρχεται από την ακριβή ενέργεια. Ωστόσο, οι παρατεταμένες υψηλές τιμές της θα απαιτούσαν περαιτέρω δράση. Ο ηγέτης της Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι, πρώην ευρωσκεπτικιστής, που έχει στηρίξει πρόεδρο Πούτιν, τάσσεται υπέρ του δανεισμού 30 δισ. ευρώ για την επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος. Ο Μπερλουσκόνι, ο οποίος ήταν επίσης κοντά στον Ρώσο ηγέτη, θα ήθελε να αυξήσει τις ελάχιστες συντάξεις στα 1.000 ευρώ τον μήνα, με δυνητικό κόστος 31 δισ. ευρώ ετησίως. Με δημόσιο χρέος 2,8 τρισ. ευρώ,, δηλαδή περίπου 150% του ΑΕΠ, και αποδόσεις 10ετών κρατικών ομολόγων να έχουν διπλασιαστεί στο 4% μέσα σε έξι μήνες, η Ιταλία δεν μπορεί να αντέξει να επεκτείνει περαιτέρω τα δημοσιονομικά της.

Η Μελόνι, η οποία δήλωσε τη Δευτέρα ότι ήθελε να ενώσει την Ιταλία, υποστηρίζει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και δήλωσε ότι η χώρα θα τηρήσει τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε. Οι σύμβουλοί της ισχυρίζονται πως η νέα κυβέρνηση θα μπορούσε να περιορίσει πρόγραμμα για την ανακούφιση της φτώχειας και να χρηματοδοτήσει μείωση φορολογίας. Αλλά η φαινομενικά πιο συνετή προσέγγιση της Μελόνι μπορεί να ανατραπεί εάν οι σύμμαχοί της την πιέσουν να εκπληρώσουν τις δικές τους προεκλογικές υποσχέσεις.

Καθημερινή

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα