Cihat Yaycı: Η στρατηγική της ‘γαλάζιας πατρίδας’ και η Μεγάλη Ιδέα της Ελλάδας

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Σεπτέμβριος 6, 2020. 20:51

Ο απόστρατος Τούρκος ναύαρχος Τζιχάτ Γιαϊτζί- αρχιτέκτονας της τουρκο-λιβυκής συμφωνίας-  στην εκπομπή «Ειδική ατζέντα»/ «Gündem Özel» με τον δημοσιογράφο Οζλέμ Γκιουρσές έκανε μια ανάλυση των ιδεών και τη στρατηγική της Γαλάζιας Πατρίδας  για την υφαρπαγή του μισού Αιγαίου από τους Έλληνες.

Ερώτηση: Θα μπορούσε η κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο να γίνει καυτή σύγκρουση; Ποια είναι η στρατηγική της Γαλάζιας Πατρίδας και τι κάνει η Τουρκία;

Cihat Yaycı: Αυτός ο χάρτης είναι ο χάρτης της Γαλάζιας Πατρίδας που έχω σχεδιάσει με ταπεινούς υπολογισμούς. Αντιστοιχεί σε 462 χιλιάδες χιλιόμετρα και περισσότερο από το ήμισυ της ηπειρωτικής μας χώρας.

Τι είναι η Γαλάζια Πατρίδα; Πως υπολογίζεται;

Το τμήμα της Γαλάζιας Πατρίδας στη Μαύρη Θάλασσα αντιστοιχεί με την τουρκική δικαιοδοσία στο μισό της Μαύρης Θάλασσας, είναι η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της.

Κηρύξαμε την αποκλειστική οικονομική ζώνη το 1986, συμπεριλαμβανομένων των διαπραγματεύσεων που ξεκίνησαν από το 1978.

Στη συνέχεια, τα σχετικά παρευξείνια κράτη κατέγραψαν και επιβεβαίωσαν αυτήν την αποκλειστική περιοχή με τους διαδόχους της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της ΕΣΣΔ και στη συνέχεια της Σοβιετικής Ένωσης. Επομένως, δεν υπάρχει πρόβλημα στη Μαύρη Θάλασσα. Το τμήμα της θαλάσσιας χώρας μας στη Μαύρη Θάλασσα καθορίστηκε το 1986 χωρίς κανένα πρόβλημα.

Τα Στενά

Η Θάλασσα του Μαρμαρά είναι στην ενδοχώρα, όλες οι ακτές περιβάλλονται από τουρκικά εδάφη. Επομένως, δεν υπάρχει πρόβλημα εκεί.  Εκεί ισχύει η Σύμβαση του Μοντρέ, η οποία καλύπτει τα δύο στενά, δηλαδή των Δαρδανελίων και του Βοσπόρου και της Θάλασσας του Μαρμαρά.

Επομένως, οποιοσδήποτε και αν εισέλθει στη Θάλασσα του Μαρμαρά, θα υπόκειται  στις διατάξεις της Σύμβασης του Μοντρέ.

Στο Αιγαίο Πέλαγος

Τα σύνορα του Αιγαίου με την Γαλάζια Πατρίδα ορίζονται ως η γραμμή μεταξύ των δύο κύριων εδαφών, δηλαδή μεταξύ της ηπειρωτικής Τουρκίας και της ηπειρωτικής Ελλάδας, ως η γραμμή που χωρίζει τις ηπειρωτικές επεκτάσεις εξίσου σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Τα όρια της υφαλοκρηπίδας μας έχουν καθορίσει τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες μας εκεί.

Η περιοχή αναζήτησης και διάσωσης και η θαλάσσια δικαιοδοσία αλληλεπικαλύπτονται. Αυτά είναι τα νησιά στην αντίθετη πλευρά και τα νησιά που βρίσκονται στην υφαλοκρηπίδα της τουρκικής ηπειρωτικής χώρας.

Αυτή η μπλε γραμμή είναι η ηπειρωτική μας υφαλοκρηπίδα. Μέσα σε αυτήν την υφαλοκρηπίδα, τα νόμιμα νησιά της Ελλάδας έχουν τα δικά τους χωρικά ύδατα (των 6 μιλίων).

Εντάσεις στο Αιγαίο με την Ελλάδα γιατί έχει …απαιτήσεις!

Η πηγή της έντασης είναι η Ελλάδα. Δεν υπάρχει πρόβλημα στη θαλάσσια περιοχή των νησιών ή στο Αιγαίο.

Ο όρος προβλήματα Αιγαίου είναι μια λανθασμένη έκφραση. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στο Αιγαίο, η Ελλάδα έχει απαιτήσεις.

Επομένως, αν λέμε πρόβλημα, μιλάμε για μια αμφίδρομη απαίτηση ή σύγκρουση. Εάν αντιληφθούμε τα αιτήματα της Ελλάδας ως πρόβλημα και κάτσουμε στο τραπέζι για να το λύσουμε, το αποτέλεσμα θα ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της Ελλάδας.

Η Ελλάδα θέλει να οπλίσει τα νησιά, να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα και να διεκδικήσει τα νησιά και τους βράχους των οποίων η κυριαρχία δεν έχει μεταφερθεί σε αυτήν με συμφωνίες.

Εάν τα δεχτούμε ως προβλήματα, θα τα νομιμοποιήσουμε. Η Ελλάδα έχει άδικες και παράνομες απαιτήσεις. Προσπαθούν ακόμη και να αντανακλούν αυτές τις απαιτήσεις στο τουρκικό κοινό σαν να ήταν νόμιμα και δικαιολογημένα.

Πηγαίνει σε πόλεμο η Τουρκία με την Ελλάδα;

Από την ίδρυση της Δημοκρατίας, και ακόμη και  πιο πριν από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, στα γεγονότα της Κύπρου του 1964, το ίδιο ίσχυσε στην ειρηνευτική επιχείρηση της Κύπρου (στην εισβολή  στην Κύπρο το 1974). Είμαστε ένα κράτος που αγωνίζεται μόνο του. Αυτό δεν γίνεται μόνο σήμερα και ο λαός μας δεν πρέπει να ανησυχεί για αυτό.

Δεν υπήρχε κανένας μαζί μας κατά τη διάρκεια της «Ειρηνευτικής Επιχείρησης» στην Κύπρο (( σημ.:εισβολής).  Υπήρχε το Πακιστάν και η Λιβύη.

Επί χρόνια, είχαμε εμπάργκο από τον ισχυρότερο σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ. Δεν μπορούμε να πούμε ότι παραιτούμαστε από αυτές τις θάλασσες.  Κανείς δεν ακολουθεί την Ελλάδα σε πόλεμο. Η Ελλάδα άρχισε να προσλαμβάνει συμβασιούχους στρατιώτες πέρυσι και κατάφερε να προσλάβει 300 άτομα. Η Τουρκία μπορεί να προσλάβει άμεσα 25 έως 30 χιλιάδες στρατιώτες εκτός του υπόχρεους σε θητεία και μπορεί να καλέσει έφεδρους μέχρι 500 χιλιάδες.

Υπάρχει και η εγχώρια αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας. Η Τουρκία έχει έναν εξαιρετικά ισχυρό στρατό. Έχει έναν πολύ έμπειρο στρατό.

Η Ελλάδα δεν έχει τέτοια εμπειρία. Κανείς δεν θέλει σύγκρουση στην Τουρκία.

Στην Τουρκία «ειρήνη στο σπίτι ειρήνη στον κόσμο» είναι η αρχή της πίστης.

Έχει τη βούληση να προστατεύει τα δικαιώματά της με τον στρατό της όταν είναι απαραίτητο.

Στα χέρια της Τουρκίας βρίσκονται εξαιρετικά ισχυρά νομικά επιχειρήματα. Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να ανακοινώσουμε όλες τις παράνομες, καθυστερημένες και νόμιμες ενέργειες της Ελλάδας στην παγκόσμια κοινή γνώμη.

Ωστόσο, υπάρχουν νησιά με μη στρατιωτικό καθεστώς. Λέει ότι ακόμη και ορισμένοι επίσημοι φορείς του κράτους μας έχουν αφοπλιστεί.

Όχι κύριοι, δεν είναι αφοπλισμένοι. Το καθεστώς αυτών των νησιών βρίσκεται επίσης σε μη στρατιωτικό καθεστώς στη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης.

Νησιά με μη στρατιωτικό καθεστώς είναι τα νησιά των οποίων η κυριαρχία έχει μεταφερθεί στην Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν μη στρατιωτικό καθεστώς.

Ο στρατιώτης πρέπει να υπάρχει ως ένας ελαφρώς οπλισμένος στρατιώτης για να διατηρήσει την τάξη. Έχουν αστυνομικά τμήματα, αεροδρόμια, σκάφη επίθεσης, πυραύλους, ραντάρ και όλα αυτά παραβιάζουν τη μη στρατιωτική τους κατάσταση. Παραβιάστηκε το μη στρατιωτικό καθεστώς 16 νησιών.

Η Μεγάλη Ιδέα της Ελλάδας

Με αυτόν τον τρόπο, η ελληνική ιστορία είναι γεμάτη με σκοπούς πέραν των δυνατοτήτων της. Δεν εγκαταλείπουν ποτέ τη Μεγάλη Ιδέα. Την κάνουν βήμα προς βήμα.

Τι είναι αυτό το «Megalo Idea»;

Όλα τα νησιά του Αιγαίου και το Αιγαίου είναι η Ελλάδα. Το έκαναν σχεδόν. Βλέπουν ακόμα την Κωνσταντινούπολη ως τη δική τους πόλη. Θέλουν να πάρουν τη Δυτική Ανατολία. Αλλά μην ξεχνάμε ότι ο λόγος τους για το Κυπριακό βρίσκεται επίσης στο πλαίσιο της μεγάλης ιδέας. Η Ελλάδα έχει διευρύνει τα εδάφη της πέντε φορές, όλα χωρίς να κερδίσει πόλεμο. Είναι η επιτυχία των διπλωματών τους. Στην ενεργή εξωτερική μας πολιτική, πρέπει να προωθήσουμε τον νόμο. Πρέπει να πούμε στον κόσμο για την παράνομη συμπεριφορά εναντίον μας. Πρέπει να κάνουμε σοβαρές εκστρατείες. Αυτά είναι πολύ απλά πράγματα.

«Επιστροφή στο υπόλοιπο της Λωζάνης»

Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι μια πολύ σημαντική συνθήκη. Είναι οι ιδρυτικές συνθήκες της Δημοκρατίας της Τουρκίας. Εάν επιστρέψουμε στη συνθήκη της Λωζάνης, δεν θα υπάρχει πρόβλημα. Η Ελλάδα την έσπασε το 1936. Τότε η Τουρκία ήταν σιωπηλή για να διατηρήσει την ισορροπία. Το 1964 είπε «εάν η Ελλάδα την παραβεί θα την παραβώ» αλλά δικαιολογήθηκε  λανθασμένα στην Ελλάδα. Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να επιστρέψουμε στην ισορροπία της Λωζάνης και να έχουμε χωρικά ύδατα 3 μίλια. Τότε το Αιγαίο Πέλαγος θα γίνει θάλασσα γαλήνης…

Halk TV (2 Σεπτεμβρίου 2020)

The Hellenic Information Team

 © Βαλκανικό Περισκόπιο 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα