«Δεν θα δεχθούμε τετελεσμένα»

Ο Χουλουσί Ακάρ έθεσε και πάλι θέμα αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών δείχνοντας για ακόμα μία φορά ότι αυτή είναι η βασική προτεραιότητα της Άγκυρας.

Να αφοπλίσει ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής επικράτειας ώστε να μπορεί να το αμφισβητήσει χωρίς να διακινδυνεύσει να πληρώσει βαρύτατο τίμημα.

Συγκεκριμένα στο πλαίσιο της ομιλίας του για την άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα», μίλησε για αποστρατιωτικοποίηση 16 συνολικά ελληνικών νησιών

«Η Συνθήκη της Λωζάννης λέει πως τα συγκεκριμένα νησιά πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα. Υπάρχει συμφωνία, όλοι συμφώνησαν και είπαν “ναι”. Αυτά τα νησιά είναι συγκεκριμένα, η ονομασία τους οι συντεταγμένες τους, οι θέσεις τους. Εσείς έχετε στρατιωτικοποιήσει αυτά τα νησιά, 16 απο αυτά. Μας λένε “ας μη μιλήσουμε γι αυτά”… Μα γιατί όχι; Αν μιλάμε για διεθνές δίκαιο, από αυτό το θέμα θα ξεκινήσουμε», ανέφερε αρχικά και στη συνέχεια πρόσθεσε: «Όταν στρατιωτικοποιούνται αυτά τα νησιά, τότε κανένας δεν έχει δικαίωμα να πει κουβέντα απέναντι στις προσπάθειες της Τουρκίας που έχουν αμυντικό στόχο».

Ακάρ: «Προβάλουν με υπερβολικό τρόπο τα εξοπλιστικά τους»

Ο Χουλούσι Ακάρ συνέχισε την προκλητική στάση και στη συνέντευξη του στο Τουρκικό δίκτυο Haberturk.

Αυτή την φορά τον ενοχλούν οι εξοπλισμοί της Ελλάδας, αλλά με βάση την δική του συμφεροντολογική οπτική, η Ελλάδα θα πρέπει να κάθεται άπραγη να βλέπει την Τουρκία να εξοπλίζεται κάτι το οποίο στην ουσία δεν σταματάει ποτέ.

Υπενθυμίζεται ότι η τουρκική αμυντική βιομηχανία πλέον καλύπτει το 60% των τουρκικών αμυντικών αναγκών.

«H Eλλάδα επιχειρεί να δημιουργήσει κάποιες συμμαχίες. Μα εμείς ήδη είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ. Επίσης, με ένα υπερβολικό τρόπο, προβάλλουν τα εξοπλιστικά προγράμματα. Εμείς λέμε πως αν αυτά τα εξοπλιστικά είναι για την άμυνα τους είναι πολλά, αν όμως έχουν στόχο την Τουρκία τότε είναι λίγα… Να το ξεκαθαρίσουμε αυτό. Είναι δεδομένη και η οικονομική τους κατάσταση.

Μην ανοίξει η όρεξη τους με κάποιες ομιλίες, υποδείξεις, πιέσεις, με την Ε.Ε ή με την υποστήριξη κάποιων χωρών… Τους λέμε πως θα κάνουν μεγάλο λάθος. Ξεκαθαρίζουμε πως δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο και είμαστε ικανοί γι αυτό».

https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/toyrkia/x-akar-i-ellada-provallei-me-ypervoliko-tropo-ta-eksoplistika-tis-alla-den-arkoun-an-stoxeyoun-tin-tourkia/