ΩΡΑ ΓΙΑ ΛΥΣΕΙΣ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
του Παντελή Σαββίδη
Το βράδυ της επίθεσης του Ιράν κατά του Ισραήλ σε έκτακτη εκπομπή των Ανιχνεύσεων είχα πει πως έτσι όπως εξελίσσεται η επιχείρηση, δεν αποκλείω να έχει γίνει κάποιου είδους συνεννόηση του Ιράν με τις ΗΠΑ.
Την επόμενη έγινε γνωστό πως το Ιράν ενημέρωσε τις ΗΠΑ μέσω Τουρκίας.
Φαίνεται πως το Ιράν έπεισε τη διεθνή κοινότητα πως ήταν αδύνατον να μην επιχειρήσει, έστω με τον τρόπο που το έκανε. Οι δυτικές δυνάμεις ήταν εντυπωσιακά προετοιμασμένες να αναχαιτίσουν τους ιρανικούς πυραύλους και τα drones.
Στην θέση που βρισκόταν το Ιράν βρίσκεται, τώρα, το Ισραήλ. Πρέπει και αυτό να πείσει τον εαυτό του ότι αντιδρά όταν δέχεται επίθεση. Και εδώ μπαίνουμε σε έναν φαύλο κύκλο.
Αναμένουμε να δούμε ποια θα είναι η “έξυπνη”, κατά τον Νετανιάχου, και σε χρόνο που θα επιλέξει, ανταπόδοση.
Οι ΗΠΑ πάντως, έχουν ξεκαθαρίσει πως ναι μεν θα προστατεύσουν το Ισραήλ αλλά δεν θα το υποστηρίξουν σε ενδεχόμενη επίθεσή του κατά του Ιράν.
Κάτι παίζεται στο παρασκήνιο και δεν αποκλείεται στο παιχνίδι να βρίσκεται και η Τουρκία, την οποία, συχνά, ικετεύουν οι Αμερικανοί. Με την Αθήνα να προσπαθεί να καταλάβει τι γίνεται.
Δυστυχώς, οι πολίτες του αθηναϊκού κράτους θα επικροτήσουν ανάμειξή του σε ενδεχόμενο πόλεμο διότι όσο εξελίσσεται μακρυά τους (όπως νομίζουν) τον βλέπουν ως θέαμα. Κάτι, δηλαδή, σαν ποδοσφαιρικό αγώνα. Αυτό διακρίνεται απο τα σχόλιά τους σε διαδικτυακές εκπομπές όπου αντιμετωπίζουν τους συνομιλητές σαν ομάδες και σαν παίκτες.
Και τους πείραξε που ο Μάσκ τους είπε μερικές αλήθειες μπας και τους ξυπνήσει.
Για να σωθεί κάποιος πρέπει και να το θέλει.
Πιστεύω πως ο Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του δεν μπορούν να διαμορφώσουν πολιτική. Θα κάνουν ό,τι τους υποδείξουν οι ΗΠΑ. Οπότε το αν θα αναμιχθεί ή όχι η Αθήνα σε μια ισραηλινή περιπέτεια δεν εξαρτάται απο τον Μητσοτάκη. Αλλά απο την επιτετραμένη της Αμερικανικής Πρεσβείας και τις εντολές που θα πάρει απο την Ουάσιγκτον. (Ο πρέσβης είναι για εκδρομές).
Οι ΗΠΑ σε χρονιά εκλογών, μάλιστα, ανησυχούν για την επέκταση του πολέμου. Υπάρχουν πολλοί αστάθμητοι παράγοντες που μπορούν να τους οδηγήσουν σε απώλεια του ελέγχου. Και στο παιχνίδι δεν θα είναι, όπως παλιά, οι επικυρίαρχοι.
Δηλωτικό της ανησυχίας που προκαλεί η κατάσταση είναι οι επανειλημμένες δηλώσεις ισραηλινών αξιωματούχων που ζητούν υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας για να αντιμετωπίσουν το Ιράν. Η υποστήριξη αυτή δεν παρέχεται για ισραηλινή επίθεση κατά του Ιράν.
Το Ισραήλ είναι, ήδη, απομονωμένο και αν επιχειρήσει, πέραν μιας ενδεχόμενης συμφωνίας για την τιμή των όπλων, θα απομονωθεί περισσότερο.
Παρά την φαινομενική νίκη του το Ισραήλ για πρώτη φορά είναι σε τόσο δύσκολη κατάσταση. Είναι η ώρα για λύσεις.
spot_img

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Αυτήν την ώρα -με ανοιχτά μέτωπα στην Ουκρανία και το Ισραήλ και με σκληρούς προεκλογικούς αγώνες στις ΗΠΑ και στην Ε.Ε – μπορούν άραγε να δοθούν λύσεις, που θα είναι και οριστικές ;;;.
    Η Ελλάδα -με ”χαζοχαρούμενη” προεκλογική περίοδο -μπορεί να διεκδικήσει να είναι μέρος της λύσης, αφού την 9η Ιουνίου μπορεί ο λαός -ψηφίζοντας χαλαρααά -να επιδιώξει πολιτική αστάθεια και σμίκρυνση των επιτυχών μέχρι τώρα παρεμβάσεων στα διεθνή θέματα των δύο κυβερνήσεων της Ν.Δ με πρωθυπουργό τον κ. Μητσοτάκη;.
    Το Ισραήλ που πιστεύει στο ”οφθαλμόν αντί οφθαλμού” και πήρε την διαβεβαίωση -από ισχυρές πολιτικά και πολεμικά χώρες της Δύσης και της Ανατολής ότι θα στηριχθεί στις αμυντικές προσπάθειές του από την επιθετικότητα του Ιράν- θα αντισταθεί στον πειρασμό να μην ανταποδώσει ή θα αποφασίσει βαρύ πλήγμα στον προαιώνιο εχθρό του, το Ιράν, που με την σειρά του θέλει να το εξαφανίσει από την Μέση Ανατολή ;;;.
    ΤΕΛΟΣ η Ελλάδα , αν αποφασισθεί η εμπλοκή του ΝΑΤΟ , πως θα βάλει αστερίσκο και θα παραμείνει ουδέτερη στις θελήσεις-αποφάσεις της Δύσης ,με την οποίαν συμπολεμούμε από το 1916 ,χρόνο που διχασθήκαμε και συνεχίζουμε να είμαστε διχασμένοι μεταξύ Ανατολής και Δύσης, όταν αυτή η Δύση από το 1204 μας ”αγκαλιάζει πολύ ”και μας μικραίνει και από την Μικρά Ασία και την Αν. Θράκη και από την Βόρειο Ήπειρο και από την Κύπρο ;;;.
    ΜΑ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ;;; ε…αυτή και βοηθήθηκε από την Δύση εις βάρος μας το 1919-22 και από το 1936 είναι ο μοναδικός κλειδοκράτορας των Στενών του Βοσπόρου και κυριαρχεί και από την Ασιατική και από την Θρακική πλευρά .
    Να ξέρουμε ”το βιος μας” και να μετράμε τον ίσκιο μας το μεσημέρι και κυρίως να ευχόμαστε να μη ξεπέσουμε σε” προοδευτικές και φιλειρηνικές κυβερνήσεις ” ,που θα μοιράσουν περισσότερο ψωμί στους Έλληνες ,αλλά θα αδιαφορήσουν αν μοιρασθεί η Πατρίδα .
    Υ.Γ Και να μη ξεχνάμε ότι το Σιϊτικό Ιράν έχει λυκοφιλία με την Σουνιτική Τουρκία , την οποίαν δεν εμπιστεύεται και λόγω συμμετοχής της στο ΝΑΤΟ .

    • Τι σχέση έχει το 1204 με το σήμερα; Μήπως να πολεμήσουμε το Ιράν ως αντίποινα για την επίθεση των Περσών στον Μαραθώνα; Επειδή οι Φράγκοι δηλαδή τόλμησαν να κυριεύσουν την Κων/πολη πριν 800 χρόνια δεν πρέπει να έχουμε μαζί τους καμία σχέση; Ειλικρινά, αυτός ο μνησίκακος υστερικός ιστορικισμός μοιάζει με την θρησκευτική μισαλλοδοξία και δεν βοηθάει κανέναν.

      • Δείτε τον χάρτη της Ελληνορωμαϊκής Αυτοκρατορίας μας του 1204 και ”μετρήστε” διαβάζοντας Ιστορία πόσες φορές μας βοήθησαν οι Δυτικοί πολεμώντας μαζί μας τους εχθρούς μας της Ανατολής που τελικά μας κατέλαβαν για 400 και πλέον χρόνια .
        Προηγήθηκε και το Σχίσμα-ελληνική λέξη-το 1054 και μας ξέχασε και ο ομόθρησκος και αλάθητος Πάπας , που μας ”πεδίκλωνε” και με την Ουνία του .
        Εντάξει , έγινε φανερό ότι δεν ήθελαν την ανασύσταση νέας Ελληνικής Αυτοκρατορίας, την οποίαν συνθάψαμε με τους Δυτικούς από το 1919 όταν μας έστειλαν στην Μικρά Ασία για να πολεμήσουμε μόνοι μας και βαθιά διχασμένοι και να κατανικηθούμε στον πόλεμο και να εγκαταλείψουμε οριστικά -ελλείψει ομογενών πληθυσμών εκεί – την Μεγάλη Ιδέα του πάλι με χρόνια με καιρούς πάλι δικά μας θ’άναι.
        ΕΚΤΟΤΕ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΟΜΟΔΟΞΟ ΚΑΙ ”ΞΑΝΘΟ ΓΕΝΟΣ” ΚΑΙ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΔΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣ ΕΜΑΣ ΣΤΟΝ ΚΑΛΟΥΜΕΝΟ ΕΜΦΥΛΙΟ ΞΑΝΑΓΙΝΑΜΕ ΔΥΣΗ , ΟΠΩΣ ΗΜΑΣΤΑΝ ΑΠΟ ΤΟ 490 Π.Χ ΟΤΑΝ ΤΗΝ ΣΩΣΑΜΕ ΣΤΟΝ ΜΑΡΑΘΩΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΗ ΤΩΝ ΔΥΝΑΤΩΝ ΤΟΤΕ ΠΕΡΣΩΝ .

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα