Χρήστος Καπούτσης: «Είμαι αισιόδοξος. Δεν φαίνεται να έχει καμιά χρησιμότητα να είμαι οτιδήποτε άλλο».

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
 του Χρήστου Καπούτση
Τα συμβαίνοντα στην γεωγραφική περιοχή μας, από την ανατολική Ευρώπη, τη Μαύρη Θάλασσα, τα Βαλκάνια, μέχρι και τις αφρικανικές ακτές της Μεσογείου, αποτελούν το κρίσιμο εύφλεκτο υλικό, που δυνητικά θα μπορούσε να οδηγήσει την περιοχή μας σε γεωπολιτική αστάθεια και γενικευμένη στρατιωτική σύγκρουση, εκτός και αν, πρυτανεύσει η λογική, η μετριοπάθεια και η διπλωματία, ειδικά η παρασκηνιακή και αποφευχθούν τα αναμενόμενα δυσάρεστα. Τα εφιαλτικά σενάρια, της πυρηνικής απειλής, επισιτιστικής και ενεργειακής κρίσης, δεν έχουν «αποσυρθεί» από τα πιθανά ενδεχόμενα…
Εκτιμώ ότι αν ζούσε ο Ουίνστον Τσώρτσιλ, θα επαναλάμβανε, σχολιάζοντας το σημερινό συγκρουσιακό διεθνές περιβάλλον, ότι: «Είμαι αισιόδοξος. Δεν φαίνεται να έχει καμιά χρησιμότητα να είμαι οτιδήποτε άλλο».
Α. Η Τουρκία, δεν θα μπορούσε να απουσίαζε από το σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο της Ελλάδας με τη Λιβύη. Η Κυβέρνηση της Δυτικής Λιβύης, που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ (άρα και από την Ελλάδα), είναι το δεκανίκι της Τουρκίας του Ερντογάν.
Πιθανή χειραψία του Ν. Δένδια με την υπουργό εξωτερικών της Λιβύης κ. Μανγκους στην Τρίπολη (η Μανγκούς είχε υπογράψει τον Οκτώβριο τη συμφωνία με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου), είναι βέβαιο, ότι η Τουρκική διπλωματία θα την αξιοποιούσε προβάλλοντας την, ως αναγνώριση του Τουρκο-Λιβυκού συμφώνου οριοθέτησης των θαλασσίων Ζωνών στην Μεσόγειο, όπου θίγονται κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Στη συνέχεια ο Ν. Δένδιας συναντήθηκε στη Βεγγάζη με τον Στρατηγό Χ.Χαφτάρ, που έχει καταγγείλει το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο.
Ουσιαστικά έχουμε διακοπή των διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας – Λιβύης… και έχω ζωηρές επιφυλάξεις, αν αυτή είναι θετική εξέλιξη για την ελληνική διπλωματία, καθότι, μετά το σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο, εδραιώνεται η επιρροή της Τουρκίας στη Λιβύη. Αναμένεται επίσκεψη στην Τρίπολη του Τ. Ερντογάν, που θα σημάνει την αναγγελία τουρκικών γεωτρήσεων νοτίως της Κρήτης. Ουσιαστικά και μέσω της Λιβύης επιδιώκει η Τουρκία να κλιμακώσει την ένταση με την Ελλάδα.
B. Η Ελλάδα παραμένει σταθερή στην επιλογή της, να παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια στο Λαό της Ουκρανίας και να ενισχύει με στρατιωτικό υλικό τον ουκρανικό Στρατό.
Ήδη τα ΤΟΜΑ ΒΜΡ-1, που προέρχονται από την ελληνική στρατιωτική βοήθεια, βρίσκονται στις εμπροσθοφυλακές μάχης στην νοτιοανατολική Ουκρανία, απέναντι από τις ρωσικές δυνάμεις. Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Ν. Παναγιωτόπουλος κατά την παρέμβασή του σε Τηλεδιάσκεψη (VTC) της Ομάδας Επαφής για την Άμυνα στην Ουκρανία, η οποία οργανώθηκε με πρωτοβουλία του Υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Ώστιν , αναφέρθηκε στην ανθρωπιστική και αμυντική βοήθεια που έχει παρασχεθεί, από τη χώρα μας στην Ουκρανία, όπως πυρομαχικά 155 χλσ. και τεθωρακισμένα οχήματα μάχης BMP-1.
Ο ΥΕΘΑ δεσμεύθηκε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει τον δίκαιο αγώνα του ουκρανικού λαού για προστασία της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας . Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχε, επίσης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος. Μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης ο αμερικανός υπουργός Λ.Όστιν μας πληροφόρησε ότι η Ελλάδα, όπως και η Σουηδία, ο Καναδάς, η Γερμανία και φυσικά και οι ΗΠΑ, θα στείλει κι άλλο «πακέτο» πυρομαχικών στην Ουκρανία, ενώ συζητήθηκε το ενδεχόμενο να σταλεί στη Ουκρανία και το ρωσικής κατασκευής, αλλά ελληνικής ιδιοκτησίας, αντιαεροπορικό σύστημα S-300 που βρίσκεται στην Κρήτη και είναι ενταγμένο στο Εθνικό Σύστημα Αεράμυνας! Εκτιμώ ότι η Κυβέρνηση «ρισκάρει» στέλνοντας σημαντική στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, που σημαίνει μεγαλύτερη συμμετοχή στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο. Και ακόμη, επειδή ο αμερικανός υπουργός Άμυνας και όχι ο Έλληνας ομόλογός του, ανακοινώνει ότι η Ελλάδα θα στείλει στρατιωτικό υλικό στην Ουκρανία, μας βάζει σε σκέψεις… για παράδειγμα, υπάρχει ελληνική εξωτερική και αμυντική πολιτική, απεγκλωβισμένη από συμμαχικές υποχρεώσεις και δεσμεύσεις, που πιθανόν να μην είναι και απόλυτα συμβατές με τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας;
Γ. Στο μέτωπο του ρωσο-ουκρανικού πολέμου, από την περασμένη Πέμπτη το πρωί, η Ρωσία έχει εξαπολύσει νέα σειρά πυραυλικών επιθέσεων εναντίον πόλεων της Ουκρανίας, στοχοθετώντας ενεργειακές υποδομές με αποτέλεσμα να προκληθούν διακοπές στην ηλεκτροδότηση, που ασφαλώς επηρεάζουν τη ζωή εκατομμύριων Ουκρανών. Το Κίεβο έκανε λόγο για τον σφοδρότερο βομβαρδισμό σε εννέα μήνες πολέμου. Σχετικά με το πυραυλικό πλήγμα στο χωριό της Πολωνίας, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βλ. Ζελένσκι, επιμένει ότι ο αντιβαλλιστικός πύραυλος εκτοξεύθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις και μάλιστα ζήτησε, ως μη όφειλε, την ενεργοποίηση του άρθρου 5 της Ατλαντικής Συμμαχίας, δηλαδή την αφετηρία του Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου!!
Το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ, δεν συμμερίζονται την άποψη του Ουκρανού προέδρου και δηλώνουν ότι πύραυλος προήλθε από την Ουκρανική αεράμυνα, «ήταν ατύχημα» λέει ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ και κάποιοι πιο πραγματιστές μιλούν για ουκρανική προβοκάτσια. Και αυτό είναι μια «σκιά» στις σχέσεις της Δύσης με την Ουκρανία και ταυτόχρονα, με το «άδειασμα» του Ζελένσκι από τη Δύση, ανοίγει μια χαραμάδα διπλωματικής προσέγγισης με τη Ρωσία. Και αυτή είναι μια θετική εξέλιξη, παρότι οι διπλωματικές πρωτοβουλίες για καταρχήν κατάπαυση του πυρός στο ουκρανικό μέτωπο, βρίσκονται ακόμη σε εμβρυακή μορφή. Να επισημάνουμε, ότι έχει ανανεωθεί η συμφωνία μεταξύ Κιέβου και Μόσχας για την εξαγωγή σιτηρών από το ουκρανικό λιμάνι της Οδησσού. Και αυτή η εξέλιξη καταγράφεται στα θετικά του διαλόγου των εμπολέμων χωρών.
Δ. Ο Υπουργός Άμυνας και Αναπληρωτής Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπένζαμιν Γκαντζ , πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στην Ελλάδα. Στις συνομιλίες με τον Έλληνα ομόλογό του Ν. Παναγιωτόπουλο, επαναβεβαιώθηκε η σημασία των ισχυρών, διαχρονικών δεσμών φιλίας και συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ και της στρατηγικής αμυντικής σχέσης των δύο κρατών. Σε δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση, ο ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλος είπε: «Ο επιθετικός αναθεωρητισμός είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε στην περιοχή μας. Ε χουμε οικοδομήσει ισχυρές συμμαχίες με το Ισραήλ και άλλες χώρες, ώστε να εισέλθουμε σε μια νέα εποχή ειρήνης και σταθερότητας». Από την πλευρά του, ο Υπουργός Άμυνας και Αναπληρωτής Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπένζαμιν Γκαντζ, όχι μόνο δεν καταδίκασε τον τουρκικό αναθεωρητισμό, αλλά μας ενημέρωσε ότι το Ισραήλ, μπορεί να γίνει η «γέφυρα» για την βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Δηλαδή, να κάνουμε διάλογο με την Τουρκία και να τα «βρούμε» κάπου στη μέση του Αιγαίου, με αμοιβαίες , αλλά και «ολίγον» οδυνηρές υποχωρήσεις! Να μία ακόμη αφορμή, για να αισιοδοξούμε! Ας χαμογελάσουμε …..
militaire.gr
spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα