Στρασβούργο: Φλεγόμενα κοκτέιλ και γρονθοκόπηση ενός ευρωβουλευτή: πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο περνά στην πόλη

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Politico EDDY WAX

22 Απριλίου 2024

Το Κοινοβούλιο ζωντανεύει τη νύχτα στο Στρασβούργο.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο | Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ — Όταν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βγαίνει έξω, τα πράγματα είναι δύσκολα.

Μια βραδιά που άρχισε με τσούγκρισμα ποτηριών κοκτέιλ μεταξύ ευρωβουλευτών και διπλωματών σε ένα αριστοκρατικό νυχτερινό κέντρο διασκέδασης τελείωσε στις 4 το πρωί με έναν αποτυχημένο αξιωματούχο του Κοινοβουλίου να γρονθοκοπεί έναν ευρωβουλευτή.

Μια τεράστια συνοδεία πολιτικών και στελεχών της ΕΕ κατεβαίνει στην πόλη της Αλσατίας για τέσσερις ημέρες το μήνα για μια ξέφρενης θολούρας πολιτική εργασία, διαπραγματεύσεις και ψηφοφορίες στην κόψη του ξυραφιού.

Τα βράδια της Τετάρτης, οι ευρωβουλευτές και οι βοηθοί τους βγαίνουν σε μερικά αγαπημένα μπαρ όπου η συνηθισμένη θεσμική νοοτροπία και οι ιεραρχίες εξαφανίζονται. Αυτά τα γευστικά σουαρέ σε στυλ σχολικής εκδρομής αποτελούν κρίσιμο χώρο αναπνοής για το Κοινοβούλιο, καλλιεργώντας φιλίες μεταξύ πολιτικών διαφορών και παρέχοντας μια βαλβίδα διαφυγής για όλο αυτό το εκκρεμές κοινοβουλευτικού άγχους.

Αλλά σύμφωνα με ιστορίες που αφθονούν, ορισμένοι ευρωβουλευτές συμπεριφέρονται ανάρμοστα προς τους υπαλλήλους στις πίστες των grotty clubs.

Το Στρασβούργο τη νύχτα βρίθει ιστοριών που απειλούν να βγουν στο φως.

Φλεγόμενο ζόμπι
Πιέζοντας με ζήλο μια αλλόκοτη πόρτα με καθρέφτη στο πίσω μέρος μιας άδειας πιτσαρίας ανοίγει μια πύλη σε ένα κέντρο διασκέδασης που ονομάζεται Aedaen, το οποίο γεμίζει από μέλη της ΕΕ, μερικοί εξακολουθούν να φορούν στολαιμό τους τα σήματα εισόδου στο Κοινοβούλιο.

Κάτω από τους πολυελαίους που τρεμοπαίζουν και το απειλητικό βλέμμα ενός κεφαλιού ελαφιού καρφωμένου στον τοίχο, ο μπάρμαν φωτίζει ένα φλεγόμενο κοκτέιλ «Zombie» και το γλιστράει στο μπαρ σε μερικούς διπλωμάτες με σηκωμένα τα μανίκια του πουκαμίσου τους και λυμένους γιακάδες.

Γύρω στα μεσάνυχτα, εισέρχονται τρεις ευρωβουλευτές, δύο Γερμανοί Πράσινοι — ο Damian Boeselager και ο Niklas Nienaß — και ο Ούγγρος ευρωβουλευτής Katalin Cseh από τη φιλελεύθερη παράταξη Renew — αλλά αφήνω ένα στυφό ουίσκι και σπρώχνω τη βελούδινη κρυφή πόρτα για να φύγω.

Στο σοβιετικό θέμα La Perestroïka – όπου οι εικόνες του Λένιν και του Γκορμπατσόφ κοσμούν τους τοίχους – ανακαλύπτω ότι δεν είναι το στέκι της ΕΕ που ήταν κάποτε.

Η μόνη μαρτυρία των Ευρωκρατών είναι έξι Έλληνες αξιωματούχοι από το Κοινοβούλιο που δεν θέλουν να μιλήσουν. «Είναι αυτό το μέρος υπέρ της Ρωσίας;» Ρώτησα τον μπάρμαν, ο οποίος δείχνει βιαστικά τη σημαία της Ουκρανίας κολλημένη στο παράθυρο.

Ένας Γάλλος κωμικός που ονομάζεται Aymeric Lompret πίνει ποτά μετά το σόου με φίλους, ένας από τους οποίους εργάζεται ως ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας στο αεροδρόμιο του Στρασβούργου. Με χτυπάει ελαφρά στην πλάτη και λέει ότι έχει πάρα πολλές ιστορίες βουλευτών που συμπεριφέρονται άσχημα στις πτήσεις, αλλά δεν θα το τραβήξει.

Το Στρασβούργο τη νύχτα βρίθει ιστοριών που απειλούν να βγουν | Patrick Hertzog/AFP μέσω Getty Images
Έτσι, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να σκοντάψετε, στα πλακόστρωτα δρομάκια του νυσταγμένου Στρασβούργου, απέναντι από το κανάλι προς τον καθεδρικό ναό που φαίνεται τερατώδης στο σκοτάδι. Ένα άδειο τραμ περνά δίπλα από ένα γαϊτανάκι.

Καλέστε ένα ασθενοφόρο
Αφού μπήκα στο Code Bar, κάνω ένα pitstop για να συναναστραφώ με κοινοβουλευτικούς βοηθούς από αντίπαλες ομάδες που ήταν σκαρφαλωμένοι σε σκαμπό του μπαρ, έπιναν τζιν και τονωτικά και συζητούσαν αμφιλεγόμενες τροποποιήσεις στη γεωργική νομοθεσία που θα διαπραγματευόταν την επόμενη μέρα.

Αλλά σε λίγο βρίσκομαι στο Les Aviateurs, το πιο διαβόητο από τα σαλόνια του Στρασβούργου, όπου υπάρχει μέρος χορού πίσω σε μια υπερυψωμένη πλατφόρμα και σερβίρονται μπίρες και σφηνάκια τεκίλα.

Ένας καλοντυμένος Σουηδός ευρωβουλευτής του ΕΛΚ — ο Tomas Tobé — βρίσκεται στο μπαρ και φωνάζει πάνω από τη δυνατή μουσική για να ακουσθεί. Ο ακροδεξιός Εσθονός ευρωβουλευτής Jaak Madison λικνίζεται, στον δρόμο ο ευρωβουλευτής που είδα στο κέντρο διασκέδασης, ο Damian Boeselager, είναι τυλιγμένος με ένα κασκόλ και ρουφάει ένα τσιγάρο. Φαίνεται να τον καταδιώκω.

Ένας άλλος ευρωβουλευτής — ο Γερμανός Πράσινος Erik Marquardt — και ένας βοηθός από την ομάδα του προσπαθούν να βοηθήσουν έναν ιδιαίτερα μεθυσμένο αξιωματούχο του Κοινοβουλίου που είναι μόνος με μπλουζάκι και όχι σε κατάσταση να επιστρέψει σπίτι του. «Πού μένεις, αγάπη μου;» ρωτάει ο βοηθός θέλοντας να του πάρει ταξί.

Αλλά ο αξιωματούχος δεν θέλει ή δεν μπορεί να πει. Απομακρύνομαι για λίγα λεπτά, καθώς δεν έχω την υπομονή να περιμένω αυτούς τους δύο.

Όταν επιστρέφω, ο ευρωβουλευτής —που θέλει μόνο να βοηθήσει— δέχτηκε γροθιές, αλλά εξακολουθεί να προσπαθεί υπομονετικά να βοηθήσει.

Μετά από λίγο, καλέσαμε ασθενοφόρο και τον πήγαμε στους γιατρούς.

Η Ολομέλεια ανοίγει στις 9 π.μ., δηλαδή σε τέσσερις ώρες.

Politico

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Η ζωή των “πλουσίων τής εύφορης ευρωβουλής”, όπως και όλων αυτών που εργάζονται στην Ε”Ε”, π.χ. Βρυξέλλες, απάντων εχόντων μπάρμπαν εις την Κορώνην, συνοψίζεται στο τρίπτυχο “ό,τι φάμε, ό,τι πιούμε και … ό,τι άλλας ηδονάς απολαύσομεν”, όπως ακριβώς το εκφράζει ο εξαίρετος Κ. Κόλμερ.

    Οι λαοί πληρώνουν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα