Τόμας Φρίντμαν: «Όταν χάνεις, να λες λίγα. Και όταν κερδίζεις, να λες ακόμη λιγότερα»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
THE NEW YORK TIMES
Τα «πολλά λόγια» γύρω από το Ουκρανικό, σύμφωνα με τον αρθρογράφο των New York Times, Τόμας Φρίντμαν, μπορεί να έχουν απρόβλεπτες ή ανεπιθύμητες συνέπειες.

«Όταν χάνεις, να λες λίγα. Και όταν κερδίζεις, να λες ακόμη λιγότερα.» Ο αρθρογράφος των New York Times, Τόμας Φρίντμαν, θυμάται τον Αμερικανό σπορτκάστερ Αλ Σέιβερ να λέει την παραπάνω φράση ως αποφώνηση, στο κλείσιμο των εκπομπών του.

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν και η ομάδα του θα έκαναν καλά να ενστερνιστούν τη σοφία του Σέιβερ», συνεχίζει ο Φρίντμαν, κάνοντας τη μετάβαση από τον χώρο του αμερικανικού χόκεϊ, τους αγώνες του οποίου σχολίαζε ο Αλ Σέιβερ, στον χώρο της διεθνούς πολιτικής.

Την περασμένη εβδομάδα, από την Πολωνία την οποία επισκέφθηκε, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, προχώρησε σε μια σειρά από δηλώσεις που τράβηξαν την προσοχή του Φρίντμαν, όπως σημειώνει ο ίδιος στο άρθρο του.

«Θέλουμε να δούμε τη Ρωσία αποδυναμωμένη σε τέτοιο βαθμό ώστε να μην μπορεί να κάνει τα πράγματα που έκανε όταν εισέβαλε στην Ουκρανία. Η Ρωσία έχει ήδη χάσει μεγάλο κομμάτι των στρατιωτικών της ικανοτήτων και πολλά από τα στρατεύματά της. Θέλουμε να τους δούμε να μην μπορούν να ανακτήσουν πολύ γρήγορα όσα έχασαν»: Αυτή ήταν η δήλωση που κίνησε το ενδιαφέρον του αρθρογράφου των New York Times.

Ο Τόμας Φρίντμαν διερωτάται εάν η προαναφερθείσα δήλωση στην οποία προχώρησε ο Αμερικανός ΥΕΘΑ Λόιντ Όστιν από την Πολωνία είχε όντως την έγκριση του προέδρου Μπάιντεν και του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.

Διότι σύμφωνα με τον Αμερικανό αρθρογράφο, είναι άλλο πράγμα το να ζητάς την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία και την αποκατάσταση της ουκρανικής κυριαρχίας, και άλλο πράγμα το να ζητάς την αποδυνάμωση της Ρωσίας. Το πρώτο είναι κάτι πολύ σαφές. Το δεύτερο, από την άλλη πλευρά, μπορεί να είναι κάτι… αέναο.

«Ελπίζω αυτός ο πόλεμος να τελειώσει με τον στρατό της Ρωσίας υποβαθμισμένο και τον Πούτιν εκτός εξουσίας. Δεν θα το έλεγα όμως ποτέ αυτό δημόσια αν ήμουν στην ηγεσία γιατί δεν θα μου προσέφερε τίποτα και ενδεχομένως να μου κόστιζε», σημειώνει ο Φρίντμαν μέσα από τις σελίδες των New York Times, επικαλούμενος μια αγγλική έκφραση σύμφωνα με την οποία τα «ανοιχτά στόματα», ή αλλιώς τα πολλά λόγια, «βουλιάζουν πλοία» («loose lips sink ships»).

Τα «πολλά λόγια», σύμφωνα με τον Φρίντμαν, μπορεί να έχουν απρόβλεπτες ή ανεπιθύμητες συνέπειες, ενώ παράλληλα υπάρχει ο κίνδυνος να προετοιμάσουν το έδαφος για άλλους νέους «μπελάδες».

Το περασμένο Μάρτιο, από το έδαφος της Πολωνίας, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε δηλώσει πως ο Πούτιν «δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία». Και αυτή η δήλωση ωστόσο ήταν, σύμφωνα με τον Φρίντμαν, προβληματική.

Ο στόχος των ΗΠΑ θα έπρεπε, σύμφωνα με τον αρθρογράφο των New York Times, να είναι: Να βοηθήσουν τους Ουκρανούς να πολεμήσουν όσο εκείνοι έχουν τη θέληση και να διαπραγματευτούν όταν εκείνοι νιώσουν ότι είναι η κατάλληλη στιγμή προκειμένου να μπορέσουν να αποκαταστήσουν την κυριαρχία τους. Οτιδήποτε πέρα από αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα, προειδοποιεί ο Φρίντμαν υπενθυμίζοντας και το προηγούμενο της Αραβικής Άνοιξης που δεν έφερε τελικώς τη δημοκρατία αλλά την αναταραχή.

«Πολλές χώρες στον κόσμο είναι ουδέτερες σε αυτόν τον πόλεμο γιατί, όσο κι αν συμπάσχουν με τους Ουκρανούς, στην πραγματικότητα δεν τους αρέσει να βλέπουν την Αμερική ή το ΝΑΤΟ να ενεργούν σαν νταήδες», γράφει ο Φρίντμαν.

«Πολλά πράγματα έχουν αλλάξει αναφορικά με την Ουκρανία από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και έπειτα, εκτός από ένα και αυτό είναι η γεωγραφική της θέση», συνεχίζει ο ίδιος, υπογραμμίζοντας πως οι Ουκρανοί θα χρειαστεί να κάνουν δύσκολους συμβιβασμούς το προσεχές διάστημα που θα ήταν σοφό να μην γίνουν ακόμη δυσκολότεροι στον βωμό μη-ρεαλιστικών στόχων.

Ο Φρίντμαν προειδοποιεί υποστηρίζοντας ότι υπάρχει ο κίνδυνος μη-ρεαλιστικοί στόχοι να οδηγήσουν σε μακροχρόνια προβλήματα. Οι ίδιος θυμάται πως Χριστιανοί «Φαλαγγίτες» του Λιβάνου και Ισραηλινοί είχαν επιχειρήσει να οδηγήσουν την PLO του Αραφάτ μακριά από το Βηρυτό. Στην πορεία ωστόσο, «ο ηγέτης των Φαλαγγιτών δολοφονήθηκε. Το Ισραήλ κόλλησε στη λάσπη στον Λίβανο. Και μια φιλοϊρανική σιιτική πολιτοφυλακή αναδύθηκε ενάντια στους Ισραηλινούς: η Χεζμπολάχ που πλέον κυριαρχεί στην πολιτική σκηνή του Λιβάνου», όπως σημειώνεται.

Ο ομάδα Μπάιντεν μέχρι στιγμής τα έχει πάει καλά, σύμφωνα με τον Φρίντμαν. «Μόνο η αποκατάσταση της κυριαρχίας της Ουκρανίας και η ήττα του στρατού του Πούτιν εκεί, θα ήταν ένα τεράστιο επίτευγμα με μακροπρόθεσμα οφέλη», συνεχίζει ο ίδιος προτού επανέλθει στον αρχικό του συλλογισμό: Όταν χάνεις, να λες λίγα. Και όταν κερδίζεις, να λες ακόμη λιγότερα. Στην τελική όλοι μπορούν να δουν το σκορ.

Πηγή: New York Times/ Καθημερινή

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα