ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΙΑ. Ο ΝΕΟΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟΣ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να απαλλαγούν από το σύνδρομο του πραξικοπηματία.
Στις δεκαετίες ΄60 και ’70 έκαναν πραξικοπήματα σε άλλες χώρες. Τώρα, κάνουν πραξικοπήματα στο εσωτερικό τους.
Ο ίδιος ο πρόεδρός τους επιχείρησε πραξικόπημα με την εισβολή στο Καπιτώλιο.
Πραξικόπημα, όμως, ήταν (ίσως, μεταμοντέρνο), και η συμφωνία των GAFAM (Google, Apple, Facebook, Amazon, Mirosoft) να του κλείσουν τους λογαριασμούς του.
Δεν τα γράφω αυτά από διάθεση υποστήριξης του Τράμπ. Αντιθέτως, από την αρχή της εμφάνισής ήμουν απέναντί του.
Άλλο αυτό, όμως, και άλλο εν ονόματι της πολιτικής αντιπαράθεσης με τον Τράμπ να αποδεχθούμε ολοκληρωτικές μεθόδους από ιδιωτικούς κολοσσούς που κρατάν στα χέρια τους την ενημέρωση και την επικοινωνία.
Άλλο ρύθμιση ακροτήτων και άλλο κλείσιμο λογαριασμών. Όταν αυτό γίνεται στον πρόεδρο των ΗΠΑ φανταστείτε πόσο ανίσχυρος είναι ο καθένας από εμάς απέναντι σε τέτοιους μηχανισμούς και τέτοιες μεθόδους.
Και να έρθω, τώρα, στα καθ ημάς.
Εδώ και μερικούς μήνες μια ομάδα ανθρώπων που γνωριζόμαστε επιχειρούμε, σε μη επαγγελματικό επίπεδο, να καθιερώσουμε μια διαδικτυακή προσπάθεια εν είδει διαδικτυακής τηλεόρασης. Την ονομάσαμε Anixnefseis web tv.
Στην προσπάθεια αυτή άνθρωποι που γνωρίζουν, καλά, το αντικείμενό τους παρουσιάζουν με Power Point το θέμα τους. Kαι το αποτέλεσμα είναι, νομίζω, εντυπωσιακό. Αφού λύσαμε τα βασικά τεχνικά προβλήματα που είχαμε πάμε αρκετά καλά.
Λύσαμε τα βασικά. Όχι, όλα. Και όλα δεν μπορούν να λυθούν.
Ένα από τα σημαντικότερα που αντιμετωπίζουμε είναι το you tube.
Αν θελήσει κάποιος να κάνει μια παρουσίαση είναι ευνόητο ότι θα καταφύγει στο διαδίκτυο για να αναζητήσει ορισμένα στοιχεία που τον ενδιαφέρουν. Άλλωστε, αν έχει κάποια σημασία το διαδίκτυο, είναι αυτή. Η αναζήτηση στοιχείων.
Από μια παρουσίαση δύο ωρών, αρκεί μια μόνο διαφάνεια που θεωρείται πνευματικό δικαίωμα για να αποκλειστεί από το you tube ολόκληρη η παρουσίαση.
Αυτό συνέβη με τη χθεσινοβραδυνή εκπομπή για την εξέλιξη του σύμπαντος. Κάποια από τις φωτογραφίες οδήγησε στον αποκλεισμό από το you tube, μιας πολύ ενδιαφέρουσας συνέντευξης του καθηγητή Αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Βασίλη Χαμανδάρη. Και αυτό συμβαίνει ακόμη και αν ο παρουσιαστής αναφέρει την πηγή του.
Δεν διαφωνώ καθόλου ότι τα πνευματικά δικαιώματα πρέπει να γίνονται σεβαστά. Κυρίως των καλλιτεχνών. Αλλά χρειάζονται προϋποθέσεις. Διαφορετικά ο ρόλος του διαδικτύου περιορίζεται αισθητά.
Πριν δύο εβδομάδες, ο πρέσβης ε.τ. Νίκος Κανέλλος φιλοξενούσε στην εκπομπή του τον Σταμάτη Κραουνάκη. Ο γνωστός μουσικοσυνθέτης μας έδωσε ο ίδιος τρία από τα τραγούδια που συνέθεσε για να τα παρουσιάσουμε. Και, μάλιστα, τα τραγούδια αυτά περιλαμβάνονται σε ένα CD του οποίου το εξώφυλλο κοσμεί έργο του Νίκου Κανέλλου.
Το you tube, ενώ μετέδιδε τη συζήτηση, όταν “έπαιζαν” τα τραγούδια, διέκοπτε τη μετάδοση. Παρουσία του μουσικοσυνθέτη ο οποίος τα συνέθεσε. Έτσι στο τελικό βίντεο, ενώ ακούγεται η συνομιλία και η παραπομπή στα τραγούδια, δεν ακούγονται τα τραγούδια.
Αν επιχειρήσει κανείς να μιλήσει με το you tube θα νοιώσει ότι χάνεται μέσα σε ένα απέραντο σύμπαν.
Αυτός είναι ένας αναδυόμενος ολοκληρωτισμός που θα ελέγξει κάθε πλευρά της ζωής μας. Θέλουμε να τον αντιμετωπίσουμε ή θα πούμε εκείνο το καφενοειδές “εδώ ο κόσμος χάνεται, βαρκούλες αρμενίζουν”;
Πάντως, διαβάστε σήμερα το κύριο θέμα στην ιστοσελίδα www.anixneuseis.gr. Θίγει το ίδιο ζήτημα.
Μου αρέσει!

Σχόλιο
Κοινοποίηση
spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα