Το ευρωδεξιό φλερτ με την ακροδεξιά φθάνει στην Ελλάδα

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ Όλες οι θέσεις σε αυτή τη στήλη αποτελούν απόψεις των συντακτών, όχι της EURACTIV.gr

Εν ολίγοις, η ευρωπαϊκή κεντροδεξιά δίνει χώρο στην ακροδεξιά να αναλάβει εξουσία, αλλά η επικοινωνιακή γραμμή είναι ψηφίστε κεντροδεξιά προκειμένου να εγγυηθούμε ότι η κυβέρνηση δεν θα είναι ακροδεξιά. [EPA-EFE/OLIVIER HOSLET]

Η νέα τάση της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς να συνεργάζεται με ακροδεξιά κόμματα προκειμένου να αναρριχηθεί ή να παραμείνει στην εξουσία, όπως γίνεται σε Σουηδία και Ιταλία, φαίνεται ότι εμπνέει και την εγχώρια πολιτική σκηνή.

Παρά την κατηγορηματική άρνηση του Έλληνα ΠΘ Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ για ενδεχόμενη συνεργασία με την Ελληνική Λύση, η χθεσινή τοποθέτηση του Υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη μόνο τυχαία δεν είναι δεδομένων των πολιτικών εξελίξεων στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Σε Σουηδία και Ιταλία, το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα συνεργάζεται με ακροδεξιά και ευρωσκεπτικιστικά κόμματα για να σχηματίσει κυβερνήσεις πλειοψηφίας καθώς μετά τις γερμανικές εκλογές έχει χάσει την πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Ιταλίας ενόψει των εκλογών στις 25 Σεπτεμβρίου.

Στον δεξιό συνασπισμό υπό την ηγεσία ακροδεξιάς Τζόρτζια Μελόνι (Αδέλφια της Ιταλίας) συμμετέχει η Λίγκα του ακροδεξιού Ματέο Σαλβίνι καθώς και το Forza Italiaτου κεντροδεξιού Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Ο επικεφαλής του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ σε επίσκεψή του στη Ρώμη στήριξε τον εν λόγω συνασπισμό λέγοντας ότι στο κοινό τους πρόγραμμα τα κόμματα έδωσαν τα «ευρωατλαντικά» τους διαπιστευτήρια ενώ κάλεσε τους Ιταλούς να στηρίξουν Forza Italia, το αδελφό κόμμα του ΕΛΚ, προκειμένου να εγγυηθεί την φιλοευρωπαϊκή πορεία της νέας ιταλικής κυβέρνησης.

Εν ολίγοις, η ευρωπαϊκή κεντροδεξιά δίνει χώρο στην ακροδεξιά να αναλάβει εξουσία, αλλά η επικοινωνιακή γραμμή είναι ψηφίστε κεντροδεξιά προκειμένου να εγγυηθούμε ότι η κυβέρνηση δεν θα είναι ακροδεξιά.

Στον αντίποδα, οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές και προοδευτικοί προειδοποιούν ότι πρόκειται για ένα «πολύ επικίνδυνο στοίχημα» της ευρωδεξιάς. Λένε ότι θα οδηγήσει σε «ορμπανοποίηση» της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής και θα αποδυναμώσει την ευρωπαϊκή ενότητα απέναντι στη Μόσχα.

Ένα προξενιό γεμάτο αντιφάσεις

Το προξενιό αυτό, ωστόσο, είναι γεμάτη αντιφάσεις, κάτι που μπορεί να παρατηρηθεί τόσο στην Ιταλία, όσο και στην Ελλάδα, μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και Ελληνικής Λύσης.

Πρώτη αντίφαση είναι η στάση απέναντι στη Ρωσία. Ο Κυριάκος Βελόπουλος έχει αντιταχθεί στην αποστολή όπλων στην Ουκρανία λέγοντας ότι η Ελλάδα χρειάζεται «και την τελευταία σφαίρα της».

Επίσης, κατά τη διάρκεια των ρωσικών βομβαρδισμών στην Ουκρανία, ο Κ. Βελόπουλος έλεγε στην ελληνική Βουλή, «Ο Πούτιν είναι ηγέτης. Δεν μπορείς να του το στερήσεις».

Παρόμοια, Μελόνι και Σαλβίνι δεν έχουν κρύψει τις φιλορωσικές τους θέσεις. Ο Σαλβίνι πρόσφατα κάλεσε τις Βρυξέλλες να «ξανασκεφτούν» τις κυρώσεις απέναντι στη Μόσχα διότι είναι «αναποτελεσματικές». Αντίστοιχα, η Μελόνι έχει προειδοποιήσει τις Βρυξέλλες ότι όταν εκλεγεί «θα τελειώσει η πλάκα».

Άλλη αντίφαση είναι η στάση απέναντι στον ακροδεξιό Βίκτορ Όρμπαν, τον οποίο το ίδιο το ΕΛΚ απέπεμψε από τις τάξεις του λόγω της αντιευρωπαϊκής ρητορικής του.

Σαλβίνι και Μελόνι, αντιθέτως, δεν κρύβουν τις φιλικές τους σχέσεις με τον Όρμπαν.

Τον περασμένο Απρίλιο, ο Σαλβίνι και ο Όρμπαν δεσμεύτηκαν να χτίσουν μια «νέα κεντροδεξιά». Μόλις αυτή την εβδομάδα, Σαλβίνι και Μελόνι αντιτάχθηκαν στο ψήφισμα της Ευρωβουλής σύμφωνα με το οποίο η Ουγγαρία «δεν είναι πραγματική δημοκρατία».

Επίσης, κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει τη κοινή διακήρυξη για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συνυπέγραψαν τον Ιούνιο του 2021 ο Κυριάκος Βελόπουλος, με την Mαρίν Λεπέν, τον Σαλβίνι, τον Πολωνό Γιαροσλάβ Κατσίνσκι, την Τζόρτζια Μελόνι, τον Σαντιάγο Αμπασκάλ του ισπανικού VOX, αλλά και τον Βίκτορ Όρμπαν.

Τα συμπεράσματα και οι εικασίες του φλερτ δεξιάς-ακροδεξιάς ποικίλουν.

Είτε επικράτησε η ιδεολογία του Όρμπαν εντός της δεξιάς, είτε οι Ευρωπαίοι ψάχνουν κυβέρνηση «αποδιοπομπαίο τράγο» για να μπλοκάρει τη συνέχιση των κυρώσεων.

Sarantis Michalopoulos

Euractiv Greece

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα