Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο δεν μπορεί να δράσει εναντίον του Ισραήλ χωρίς την υποστήριξη των ΗΠΑ — Ισραηλινός αξιωματούχος

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο
(πίστωση φωτογραφίας: FLICKR/GREGER RAVIK)

«Πού είναι [ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο] Μπάιντεν; Γιατί είναι ήσυχος ενώ το Ισραήλ μπορεί να κατηγορηθεί”; είπε η πηγή.

TOVAH LAZAROFFZVIKA KLEIN

28 Απριλίου 2024

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο δεν θα μπορούσε να ενεργήσει εναντίον του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και των ανώτατων αρχηγών του Ισραηλινού Στρατού χωρίς φανερή ή τακτική υποστήριξη από τις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε ισραηλινή διπλωματική πηγή στην The Jerusalem Post.

«Πού είναι [ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο] Μπάιντεν; Γιατί είναι ήσυχος ενώ το Ισραήλ πιθανώς να κατηγορηθεί;» είπε η πηγή.

Η πηγή μίλησε καθώς το γραφείο του Πρωθυπουργού ανησυχεί ότι το ΔΠΔ θα εκδώσει σύντομα εντάλματα σύλληψης κατά του Νετανιάχου, του υπουργού Άμυνας Yoav Gallant, καθώς και του αρχηγού του επιτελείου του IDF Herzl Halevi.

Υπό το φως αυτής της αυξανόμενης ανησυχίας, ο Νετανιάχου ανάρτησε την Παρασκευή στο X ότι, «Υπό την ηγεσία μου, το Ισραήλ δεν θα αποδεχτεί ποτέ οποιαδήποτε προσπάθεια του ΔΠΔ να υπονομεύσει το εγγενές του δικαίωμα αυτοάμυνας».

«Η απειλή σύλληψης των στρατιωτικών και των αξιωματούχων της μοναδικής δημοκρατίας της Μέσης Ανατολής και του μοναδικού εβραϊκού κράτους στον κόσμο είναι εξωφρενική. Δεν θα υποκύψουμε σε αυτό», δήλωσε.

«Το Ισραήλ θα συνεχίσει να κερδίζει τον δίκαιο πόλεμο εναντίον των γενοκτόνων τρομοκρατών και δεν θα σταματήσουμε ποτέ να υπερασπιζόμαστε τον εαυτό μας», τόνισε ο Νετανιάχου.

«Αν και το ΔΠΔ δεν θα επηρεάσει τις ενέργειες του Ισραήλ, θα δημιουργούσε ένα επικίνδυνο προηγούμενο που απειλεί τους στρατιωτικούς και τους αξιωματούχους όλων των δημοκρατιών που πολεμούν την άγρια τρομοκρατία και την απρόβλεπτη επιθετικότητα», εξήγησε ο Νετανιάχου.

Πρόεδρος της Βουλής των ΗΠΑ: «Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του»
Ο πρόεδρος της Βουλής των ΗΠΑ Μάικ Τζόνσον (R-LA) κάλεσε το ΔΠΔ να «παραιτηθεί από αυτό αμέσως», σε ανάρτησή του στο X. «Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του από τρομοκρατικές οργανώσεις που επιδιώκουν να το καταστρέψουν».

«Σημείωση στο ΔΠΔ: οι πραγματικοί εγκληματίες είναι με τη Χαμάς και στο Ιράν», έγραψε ο Τζόνσον.

Τέτοια εντάλματα, εάν εκδοθούν, θα έρχονται μετά απο μισό και πλέον χρόνο στρατιωτικής εκστρατείας του Ισραηλινού Στρατού στη Γάζα για την καταστροφή της Χαμάς και αναμένεται να επικεντρωθούν σε αυτές τις ενέργειες.

Ήδη τον Νοέμβριο, ο Γενικός Εισαγγελέας του ΔΠΔ Karim Khan επιβεβαίωσε ότι διενεργούσε έρευνα για πιθανά εγκλήματα πολέμου στη Δυτική Όχθη, τη Γάζα και την ανατολική Ιερουσαλήμ, η οποία είχε ξεκινήσει ήδη τον Μάρτιο του 2021 και χρονολογείται από γεγονότα που ξεκίνησαν στις 13 Ιουνίου 2014.

Αυτή η έρευνα, είπε ο Khan, «επεκτείνεται στην κλιμάκωση των εχθροπραξιών και της βίας μετά τις επιθέσεις που έλαβαν χώρα στις 7 Οκτωβρίου 2023».

Το Ισραήλ δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στο Καταστατικό της Ρώμης που διέπει το δικαστήριο, αλλά η Παλαιστινιακή Αρχή υπέγραψε το καταστατικό το 2015 και ως εκ τούτου, το ΔΠΔ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι έχει δικαιοδοσία να εκδικάζει ζητήματα που σχετίζονται με αυτά τα εδάφη.

Σε κύριο άρθρο της Παρασκευής, η αμερικανική εφημερίδα The Wall Street Journal προέτρεψε τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Μεγάλη Βρετανία να παρέμβουν.

“Η υποψηφιότητα του Khan υποστηρίχθηκε από την πατρίδα του τη Βρετανία και υποστηρίχθηκε από τις ΗΠΑ, επομένως και οι δύο χώρες ενδέχεται να επηρεάσουν εάν προειδοποιήσουν τον κ. Khan για το τι θα συμβεί αν προχωρήσει. Εάν δεν το κάνουν, ο Πρόεδρος Μπάιντεν και ο πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ κινδυνεύουν να βρουν Αμερικανούς και Βρετανούς στη συνέχεια να τους πιέζουν».

Η WSJ σημείωσε ότι «Ακόμα και όταν η Χαμάς μάχεται κάτω από πόλεις και πίσω από ανθρώπινες ασπίδες, και η Αίγυπτος εμποδίζει τη διαφυγή των προσφύγων, το Ισραήλ έχει μια αναλογία θυμάτων αμάχων προς μαχητές που συγκρίνεται ευνοϊκά με άλλες αστικές συγκρούσεις».

Συνέχισε, «Υπάρχει λόγος που οι ΗΠΑ δεν είναι μέρος του ΔΠΔ και το Κογκρέσο έχει εξουσιοδοτήσει εδώ και καιρό έναν Πρόεδρο «να χρησιμοποιήσει όλα τα απαραίτητα και κατάλληλα μέσα» για να αντισταθεί στις συλλήψεις Αμερικανών και συμμάχων απο το ΔΠΔ. Είναι επίσης απαραίτητη η αποτροπή διώξεων εναντίον ενός δημοκρατικού συμμάχου».

Ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Ισραήλ Ντέιβιντ Φρίντμαν έγραψε στο X ότι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε διατάξει να επιβληθούν κυρώσεις στο ΔΠΔ «εάν απήγγειλε κατηγορίες σε Ισραηλινούς ηγέτες», αλλά ότι «ο Μπάιντεν ακύρωσε την εντολή.

«Είναι καιρός ο Μπάιντεν να αποκαταστήσει τις απειλούμενες κυρώσεις πριν το ΔΠΔ γίνει δικαστήριο καγκουρό!» έγραψε.

Jerusalem Post

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα