Άλκης Καλλιαντζίδης: Το δημοψηφισματικό τέλος ενός καθεστώτος εξαιρέσεων σχεδόν 30 ετών της Δανίας

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του Αλκη Καλλιαντζίδη, Οικονομολόγου, [email protected]    www.kalkis.eu

Όπως έγραψα χθες στις Ανιχνεύσεις, η Δανία είχε διοργανώσει ένα δημοψήφισμα. ΕΔΩ

Ε λοιπόν το δημοψήφισμα έγινε και το οποίο τερματίζει ένα υποκριτικό καθεστώς εξαιρέσεων σχεδόν 30 ετών. Πράγματι, την Τετάρτη 1-6-2022, οι πολίτες της Δανίας ενέκριναν με μεγάλη πλειοψηφία –σχεδόν 67%την κατάργηση ενός μηχανισμού που την απάλλασε από τη συνεισφορά στην Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Αυτό το ιδρυτικό μέλος του ΝΑΤΟ, από τους πιο ατλαντιστές στην ευρωπαϊκή ήπειρο, θα προστεθεί επομένως στην αμυντική ομπρέλα των 27 μελών της Ε.Ε..

«Απόψε, η Δανία έστειλε ένα σημαντικό μήνυμα. Στους συμμάχους μας στην Ευρώπη και στο ΝΑΤΟ και στον [πρόεδρο Βλαντιμίρ] Πούτιν. Δείχνουμε ότι όταν ο Πούτιν εισβάλλει σε μια ελεύθερη χώρα και απειλεί τη σταθερότητα στην Ευρώπη, εμείς οι υπόλοιποι συσπειρωνόμαστε», δήλωσε η Σοσιαλδημοκράτισσα πρωθυπουργός Mette Frederiksen. Στα μέσα Μαρτίου, είχε καταλήξει σε μια συμφωνία με 5 κόμματα της δεξιάς και της αριστεράς για τη διεξαγωγή του χθεσινού δημοψηφίσματος, καθώς και για την αύξηση των αμυντικών δαπανών της Δανίας από το υφιστάμενο 1,4% στο 2% του ΑΕΠ έως το 2033.

«Ιστορική επιλογή»

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία οδήγησε και τη Δανία να σχεδιάζει, και αυτή, να μειώσει δραστικά την προμήθεια φυσικού αερίου από τον εισβολέα. «Η αναίρεση της εξαίρεσης της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ)  οφείλεται πραγματικά στον πόλεμο στην Ουκρανία. Και αυτό αποδεικνύει πόσο ισχυρό είναι το ωστικό κύμα σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες», σημείωσε χθες Τετάρτη στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «Les Echos» η Nicole Gnesotto, αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου JacquesDelors, το οποίο δημοσίευσε τον Ιανουάριο του 2022 την έκδοση  «Η Ευρώπη : θα αλλάξει ή θα εξαφανιστεί».

Η Δανία επωφελήθηκε (ως «επιτήδειος ουδέτερος») από αυτήν την εξαίρεση μετά τη μαζική απόρριψη από τους Δανούς της Συνθήκης του Μάαστριχτ το 1992. Η Κοπεγχάγη αποδέχθηκε τη εν λόγω συνθήκη το 1993, αφού έλαβε, αλά Τούρκα,  μια σειρά εξαιρέσεων σχετικών με το μελλοντικό ευρωπαϊκό νόμισμα το Ευρώ, τη δικαστική και αστυνομική συνεργασία καθώς και την αμυντική πολιτική (όπως και η Μάλτα) που της επέτρεπε, να έχει την ψευδαίσθηση, ότι έτσι θα διαφυλάττει καλύτερα την εθνική της κυριαρχία.

Όμως ο πόλεμος στην Ουκρανία αναστάτωσε το λογισμικό, όπως και στη Σουηδία ή και τη Φινλανδία, όπου δεν ισχύουν πλέον οι πολιτικές της μη στρατιωτικής  ευθυγράμμισης, ή και στη Γερμανία, όπου οι στρατιωτικές δαπάνες θα αυξηθούν κατά περίπου 100 δισεκατομμύρια επιπλέον ευρώ.

«Χαιρετίζω το ισχυρό μήνυμα δέσμευσης για την κοινή μας ασφάλεια που έστειλε ο δανικός λαός», έγραψε στο Twitter η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Λέει ότι είναι «πεπεισμένη ότι η Δανία και η ΕΕ θα ωφεληθούν από αυτή την απόφαση». «Ο λαός της Δανίας έκανε μια ιστορική επιλογή», ​​καλωσόρισε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel.

Κι εμείς στην Ελλάδα και την Κύπρο, πώς θα καταφέρουμε, χωρίς τις υστερίες ενός τουρκο-ελληνικού σκυλο-καυγά (όπως τον θέλουν οι Μεμέτηδες), να αξιοποιήσουμε αυτήν την ευνοϊκή συγκυρία ; Πώς θα κάνουμε τους αδιάφορους ή «ουδέτερους» της Ε.Ε. να δείξουν συγκρίσιμη ευαισθησία στην Ουκρανία, ενάντια στον δυνητικό εισβολέα μας ;

Όπως το έδειξε ξεκάθαρα ο Εμανουέλ Μακρόν.

Η διπλωματία μας έχει το λόγο.

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα