Τουρκικές εκλογές … μια ανάγνωση υπό το βάρος των συνθηκών και μια πρόβλεψη των πιθανών εξελίξεων και του εκλογικού αποτελέσματος.

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 Θεσσαλονίκη, 5 Μαρτίου 2023

Του Θράσου Ευτυχίδη

Θεώρησα καλό να μοιραστώ τις σκέψεις μου όσον αφορά τις εκλογές, τόσο στην Τουρκία όσο και στην Ελλάδα γιατί και πάλι θα ακούσουμε από τα κανάλια μας αναλύσεις που απέχουν από την πραγματικότητα μια που μετρημένοι στα δάχτυλα μισού χεριού είναι αυτοί που παρακολουθούν την Τουρκική πολιτική σκηνή επί χρόνια.

 

Κεμάλ Κιλιντσάρογλου και Μεράλ Ακσενέρ

 

Έτσι με δεδομένο την αναμενόμενη από 2 αναλυτές αποχώρηση στη χώρα μας της Μεράλ Ακσενέρ από το τραπέζι των 6 (εγώ έγραψα σχετικά πριν μια βδομάδα), κυκλοφόρησαν και πάλι σενάρια που απέχουν αρκετά από την πραγματικότητα. Και τα ξεκαθαρίζω  και κάνω μια πρόβλεψη των πιθανών εξελίξεων.

Το ΣΕΝΑΡΙΟ που ακούσαμε από πολλούς είναι: “Η Ακσενέρ λειτούργησε ως Δούρειος Ίππος του Ερντογάν και θα πάει μαζί του.” Όσοι το προβάλλουν ξεχνάν ότι εταίρος του Ερντογάν στην Κυβέρνηση είναι ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ηγέτης του εθνικιστικού κινήματος από το οποίο αποχώρησε η Αξενέρ ιδρύοντας το Καλό Κόμμα. Αντανάκλαση των σχέσεών τους, είναι η πρώτη δήλωση του Μπαχτσελί αμέσως μετά την αποχώρηση της Ακσενέρ από το “τραπέζι των έξι”. Είπε ο Μπαχτσελί “όποιος πρόδωσε μια φορά θα ξαναπροδώσει”. Αυτό δε το λές και πρόσκληση για συμμετοχή στη συμμαχία.

Το δεύτερο ΣΕΝΑΡΙΟ που ακούσαμε είναι ότι ο Ερντογάν θα επικρατήσει και πάλι άνετα. Είναι κι αυτο μια πιθανότητα που δε λαμβάνει υπόψη την οργή της τουρκικής κοινωνίας, αλλά ούτε τις απώλειες που υφίσταται η οικονομική ολιγαρχία της χώρας από την ακατανόητη εξωτερική πολιτική. Η οικονομία παραμένει ένα ισχυρό κριτήριο ψήφου και αυτό δεν αναστρέφεται από τις εκλογές.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ

Η Μεράλ Ακσενέρ, ίσως έχει ήδη μετανιώσει γι αυτό που έκανε. Ως μια γυναίκα υπερβολικά φιλόδοξη πίστεψε ότι τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων – 16% στην τελευταία, θα της έδιναν το δικαίωμα να επιβάλλει μια σίγουρη λύση νίκης που θα διασφάλιζε και το δικό της πολιτικό μέλλον.

Από την αρχή όπως και πολλοί Τούρκοι δεν είδαν την υποψηφιότητα Κιλιντσάρογλου θετικά. Δεν το έκρυψε ούτε καν στην τελευταία συνεδριάση του Τραπεζιού των έξι όπου αν και υπέγραψε την τελική δήλωση  δεν αποδέχθηκε την επιλογή Κιλιντσάρογλου.

Θεώρησε ότι αυτό είναι μια ευκαιρία για εκείνη και πρότεινε γι άλλη μια φορά υποκριτικά τις υποψηφιότητες των Μανσούρ Γιαβάς (Δημάρχου Άγκυρας) και Εκρέμ Ιμάμογλου (Δημάρχου Κωνσταντινούπολης). Ήξερε ότι αυτοί δεν θα αποδέχονταν την πρότασή της. Πίστευε και ίσως ακόμη ότι αυτό θα άνοιγε το δρόμο για μια ακόμη υποψηφιότητά της για την Προεδρία.

 

Οι Δήμαρχοι, Μανσούρ Γιαβάς Άγκυρας και Εκρεμ Ιμάμογλου Κωνσταντινούπολης

 

Πρακτικά η Ακσενέρ θεώρησε ότι με βάση το δημοσκοπικό της ποσοστό, αλλά και την μετά σεισμών κατάρρευση και οργή πρός τον Ερντογάν ότι θα μπορούσε να είναι δεύτερη και να ελπίζει ότι στο 2ο γύρο θα μπορούσε ακόμη και να κερδίσει. Περίμενε ότι η κίνησή της θα είχε απήχηση στην Τουρκική Κοινωνία.

Ήδη από χθες κατάλαβε ότι δεν είναι έτσι γι αυτό και αν και προσκλήθηκε να είναι υποψήφια από στελέχη του κόμματός της, ζήτησε να περιμένουν.

Ο από πολλούς υποτιμημένος Κιλιντσάρογλου, αντέδρασε ψύχραιμα. Παραμένει στις δεσμεύσεις του τραπεζιού των 5 πλέον και τις επιβεβαίωσε με τη χθεσινή συνάντηση. Έλαβε τις δηλώσεις υποστήριξης των Δημάρχων. Συναντήθηκε με την ηγεσία του φιλοκουρδικού κόμματος HDP και του εργατικού κόμματος TPI χτίζοντας νέες συμμαχίες. Δεν κατήγγειλε δημόσια την “αποστασία” της Μεράλ και σήμερα στέλνει Ιμάμογλου και Γιαβάς να τη συναντήσουν και να τη μεταπείσουν. Δεν της έκλεισε την πόρτα και αντίθετα φαίνεται ότι προτίθεται να τηρήσει και τις δεσμεύσεις του απέναντί της.

Από την άλλη η Μεράλ αντιλαμβάνεται από προχθές, ότι το ποσοστό του 16% δεν είναι αποτέλεσμα της δικής της μόνο παρουσίας και πολιτικής, αλλά ακριβώς αποτέλεσμα της συμμετοχής της στην αντι Ερντογανική συμμαχία.

Εκεί που έφτασε τα πράγματα, έχει δύο επιλογές:

1, Να υποχωρήσει …. και

2. Να ανακοινώσει την υποψηφιότητα της.

Στη δεύτερη περίπτωση, τα ποσοστά που θα λάβει, δεν θα απέχουν πολύ από την πρώτη φορά. Η εκτίμησή μου είναι γύρω στο 11%.

Ο Κιλιντσάρογλου θα είναι δεύτερος, ακόμη και αν το φιλοκουρδικό HDP κατεβάσει δικό του υποψήφιο,

Πρακτικά η Ακσενέρ θ αναγκαστεί να αφήσει ελεύθερους τους ψηφοφόρους της στο δεύτερο γύρο να επιλέξουν. Ουσιαστικά αυτό θα οδηγήσει στη διάλυση του Καλού κόμματος. Μέρος των ψηφοφόρων θα επιστρέψει στον Μπαχτσελί και στον Ερντογάν, υπολογίζω ένα 6%, ένα 2-3% απλά δε θα ψηφίσει, ενώ ένα 2 – 2,5% θα ψηφίσει αντιΕρντογανικά τον Κιλιντσάρογλου.

Η εκτίμηση μου παραμένει ότι ο Ερντογάν δεν θα καταφέρει να αναστρέψει το αποτέλεσμα μέχρι της 14 Μαίου, ημέρα των εκλογών. Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης – όποιος κι αν είναι αυτός θα επικρατήσει με μια διαφορά της τάξης του 4%. 52 με 48% που θα μαζέψει ο Ερντογάν.

Επιστροφή της Ακσενέρ θα διευρύνει το αποτέλεσμα.

Επισημαίνω … η εκτίμηση αφορά τις μέχρι τώρα εξελίξεις.

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα