Η Ελληνική Αεροπορία «έχει ξεκάθαρα το πάνω χέρι», αλλά…

Ενώ η πρόταση του προέδρου Τζο Μπάιντεν για την πώληση και αναβάθμιση F-16 στην Τουρκία και την πώληση των F-35 στην Ελλάδα, βρίσκεται ήδη στο Κογκρέσο, ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ βάζει «τάκους» προκειμένου να μην αποφασίσουν οι συνάδελφοί του να ευνοήσουν την Τουρκία. Αν όμως ο Αμερικανός γερουσιαστής δεν τα καταφέρει, άραγε τι θα συμβεί;

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για πώληση 40 νέων F-16 τύπου Block 70/72 Viper και πακέτα αναβάθμισης Block 70/72 για 79 υπάρχοντα μαχητικά μαζί με 900 πυραύλους αέρος-άερος και 800 βόμβες, με εκτιμώμενη συνολική αξία τα 20 δις. δολ.. Οπότε, εάν οι Αμερικανοί τελικά δώσουν πράσινο φως στη βιομηχανία τους, τότε η Τουρκική Αεροπορία θα μπορεί να υπολογίζει σε 120 σύγχρονα μαχητικά F-16.

Σημειώνεται, ότι η Ελλάδα έχει ήδη καταφέρει να συμφωνήσει για την αναβάθμιση 83 F-16, μετατρέποντάς τα σε Viper. Ήδη η Ελληνική Αεροπορία «ξηλώνει» τα παλιά ηλεκτρονικά συστήματα και τοποθετεί καινούργια, καθιστώντας τα εξαιρετικά επίφοβα σε οτιδήποτε διαθέτει η Τουρκία σήμερα.

Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα παραλαμβάνει γαλλικά μαχητικά Fafale, ενώ όπως όλα δείχνουν η χώρα μας θα καταφέρει να λάβει το πράσινο φως και για αγορά F-35. Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, για την Ελλάδα δεν υπάρχουν σοβαρά εμπόδια για την αγορά F-35, ενώ η αμερικανική κυβέρνηση θέλει σίγουρα να προχωρήσει στην πώληση προς την Ελλάδα.

Συνεπώς, η Ελληνική Αεροπορία διαθέτοντας αναβαθμισμένα F-16, Rafale και F-35 «έχει ξεκάθαρα το πάνω χέρι», λένε πηγές που παρακολουθούν τις εξελίξεις με αποτέλεσμα «η Τουρκία να έχει μείνει με ένα μοντέλο μαχητικού που είναι βρίσκεται 20 χρόνια πίσω».

«Θα είναι πολύ πολύ πίσω»

Στην περίπτωση, τώρα, που η Τουρκία καταφέρει να αναβαθμίσει τον στόλο της, αυτό θα σημαίνει ότι η Ελλάδα θα έχει 83 «φρέσκα» F-16, έναντι 120 τουρκικών. Δεδομένου ότι η Τουρκία θα διαθέτει ήδη περισσότερα μαχητικά «θα αφαιρεθεί ένα μικρό δυναμικό από τα πλεονεκτήματα που αρχίζουμε να αποκτούμε», λέει στο in ο αντιπτέραρχος ε.α. και επίτιμος Διευθυντής Αεράμυνας του ΓΕΑ και μέλος του ΕΛΙΣΜΕ Παναγιώτης Κατσαρός.

«Και πάλι δεν θα είναι επίφοβη η Τουρκία, θα έχει συστήματα πολύ πολύ πίσω από τα δικά μας, ενώ η δική μας η ισχύς προβάλλεται μετά το 2025 που θα έχουμε συντριπτικά πλεονεκτήματα» λόγω της έλευσης του συνόλου των όπλων.

Πράγματι, καλά ενημερωμένες πηγές από τον χώρο της άμυνας επισημαίνουν ότι μπορεί «τα τουρκικά μαχητικά να βάλουν σύγχρονα ηλεκτρονικά, κυρίως ραντάρ, αλλά και πάλι η ισορροπία θα είναι υπέρ μας βασικά, καθώς τα Rafale έχουν κάποια πλεονεκτήματα έναντι του F-16».

Μπορεί «σε απόλυτους αριθμούς να είναι μπροστά οι Τούρκοι, αλλά η Ελλάδα έχει πλεονέκτημα ποιοτικό», επισημαίνεται. «Μη ξεχνάμε ότι ο Ερντογάν κατέστρεψε την αεροπορία του το 2016, έδιωξε και φυλάκισε πολλούς καλούς πιλότους». Συνεπώς τονίζουν ότι «η ισορροπία θα είναι περίπου ισοδύναμη με ένα μικρό ελληνικό πλεονέκτημα, λόγω Rafale και F-35».

Εάν πάρουν όμως και F-35, η ισορροπία αλλάζει

Βέβαια, η ανησυχία ότι η Τουρκία θεωρείται σημαντική από τη Δύση είναι διάχυτη, γι΄αυτό και ο κίνδυνος να επανενταχτεί η Τουρκία στο πρόγραμμα των F-35 είναι υπαρκτός και πολύ πιθανός. Αν τελικά οι Τούρκοι καταφέρουν να πάρουν και F-35 θα τα προμηθευτούν σε μεγαλύτερους αριθμούς, από την Ελλάδα, δηλαδή 100.

Συνεπώς, γνώστες του τρόπου που δουλεύει το αμερικανικό σύστημα θεωρούν ότι το στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα επηρεάζει καταλυτικά την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ και γι΄ αυτό εκτιμούν ότι η βιομηχανία θα πιέσει την Ουάσιγνκτον να δώσει και F-35 στην Τουρκία και τότε θα επηρεαστεί ξεκάθαρα η ισορροπία εναντίον της Ελλάδας, λένε πηγές από την άμυνα. Η Τουρκία είναι ακόμα αναγκαία, ίσως και περισσότερο, καθώς η Ρωσία, το Ιράν και η Κίνα ισχυροποιούνται. Παρά το γεγονός ότι η Τουρκία αγόρασε τα ρωσικά S-400 οι ΗΠΑ δεν παραιτούνται από τον στόχο τους να τα «ξεφορτωθούν» ώστε να επαναφέρουν την Τουρκία στη Δύση.

«Το αμερικανικό κατεστημένο δεν θέλει η Τουρκία να φύγει από τη Δύση» εκτιμάει ο κ. Κατσαρός. «Οι Αμερικανοί, εάν δεν γίνει κάτι σημαντικό και σε βάθος χρόνου τους αναγκάσουν να πουλήσουν τους S-400 -με τη σύμφωνη γνώμη της Ρωσίας- θα ανοίξει έτσι ο δρόμος για να μπουν οι Τούρκοι και πάλι στο πρόγραμμα των F-35».

Εάν συμβεί αυτό, τότε, παρά τις αγορές F-35, Rafale, F-16 από την Ελλάδα, ο κ. Κατσαρός εκτιμά με προβληματισμό ότι «οι ισορροπίες ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία θα πάνε σε άλλες διαστάσεις στον αέρα».

Συμφέροντα και παραγωγή όπλων

Όπως επισημαίνει ο Αντιπτέραρχος, οι Αμερικανοί διαμορφώνουν το περιβάλλον σύμφωνα με τα δικά τους συμφέροντα τα οποία, προς το παρόν, συμπίπτουν με τα δικά μας. «Εγώ θα ήθελα να μας έχουν όπως το Ισραήλ, αλλά δεν μας έχουν».

Για τον ίδιο, μια χώρα που έχει προβλήματα ασφαλείας, όπως η Ελλάδα, πρέπει να στραφεί και στη δική της παραγωγή, θυμίζοντας παράλληλα την ειλικρίνεια του Ουίνστων Τσώρτσιλ προς τους στρατιωτικούς: «δεν θέλω να προσβάλλω τις αρμάδες του ναυτικού, αλλά εάν δεν έχεις υπεροχή στην αεροπορία δεν μπορείς να κερδίσεις τον πόλεμο».

in.gr