Τι θα συμβεί στις σχέσεις με την Τουρκία του Ερντογάν αν επιστρέψει ο Νετανιάχου; Δεν μας άρεσε καθόλου η ακύρωση της επίσκεψης του Γκάντζ στην Καλαμάτα…

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Former prime minister and leader of the Likud party Benjamin Netanyahu at an election conference of the Israeli Industrialists Association in Tel Aviv, Israel, 19 October 2022. EPA, ABIR SULTAN

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Ναι, δεν ήταν φιλική πράξη η ακύρωση της επίσκεψης του υπουργού Άμυνας του Ισραήλ, Μπένι Γκάντζ, στο υπό σύσταση Διεθνές Κέντρο Αεροπορικής Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα. Ήταν μία αντιδιπλωματική ενέργεια, που έγινε για καθαρά κομματικούς λόγους.

Και πολύ περισσότερο, μας ενοχλεί το γεγονός ότι ο κ. Γκάντζ δεν ακύρωσε και την επίσκεψή του στην Τουρκία, οι αξιωματούχοι της οποίας όλους τους προηγούμενους μήνες, σε όλα τα επίπεδα, καθύβριζαν το Εβραϊκό Κράτος.

Ανέφερα παραπάνω ότι όλο το σκηνικό έγινε για κομματικούς λόγους. Και θυμίζω ότι βρισκόμαστε ενώπιον μίας εκλογικής αναμέτρησης στο Ισραήλ, την 1η Νοεμβρίου, που θα καθορίσει το μέλλον της χώρας.

  • Εάν επιστρέψει ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, όπως προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις, θα έχουμε πιθανότατα νέο γύρο αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση των Δημοκρατικών, στις ΗΠΑ, αλλά ίσως γίνουμε μάρτυρες και του κτυπήματος εναντίον του Ιράν.
  • Επίσης, θα ενισχυθούν οι συμμαχίες του παρελθόντος και θα επανέλθει στο προσκήνιο ο αγωγός EastMed. Ενώ πρέπει ακόμα, να αναμένεται νέος κύκλος αντιπαράθεσης με την Τουρκία.

Εάν κερδίσει ο σημερινός πρωθυπουργός, θα δώσει σημασία, δυστυχώς, σε μία νέα συμμαχία με την Τουρκία, καθώς οι νεοφιλελεύθεροι του Ισραήλ ξεχνούν τις θυσίες της Ελλάδας και της Κύπρου για να βοηθήσουν το Εβραϊκό Κράτος, όταν αυτό βαλλόταν με αισχρούς χαρακτηρισμούς από τον ισλαμιστή Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως και να έχουν τα πράγματα:

Ο κ. Γιαϊρ Λαπίντ δεν μπορεί να αντέξει χωρίς τις συμμαχίες με την Ελλάδα, την Κύπρο και την Αίγυπτο, διότι έχουν υπογραφεί συμφωνίες, που δεν μπορεί να ακυρώσει το Ισραήλ και ούτε επιθυμεί να τις ακυρώσει. Απλά ο κ. Λαπίντ θέλει να κρατά δύο σχοινιά, και αυτό δεν πρέπει να το δεχθούν η Αθήνα και η Λευκωσία.

Ναι, οι χώρες κάνουν συμφωνίες προς όφελος των στρατηγικών του συμφερόντων. Αλλά όσο και να ψάξει κανείς δεν βρίσκει πως εξυπηρετούνται τα στρατηγικά συμφέροντα του Ισραήλ με τη συμμαχία του με την Τουρκία.

Θα σταματήσει ο Ερντογάν να βοηθά στρατιωτικά τη Χαμάς; Αποκλείεται. Κοιμούνται και ονειρεύονται οι Ισραηλινοί αν νομίζουν ότι ο Ερντογάν θα διώξει τη Χαμάς. Το υποσχέθηκε τον Φεβρουάριο, οδεύουμε προς το Νοέμβριο και τα γραφεία τους στην Τουρκία είναι ανοικτά.

Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Η Ελλάδα, η Κύπρος και η Αίγυπτος είναι εκεί και παραμένουν σταθερές στις συμμαχίες τους. Θα τιμήσουν τις συμφωνίες που υπόγραψαν. Το Ισραήλ τι θα πράξει; Πως θα μεταφέρει το φυσικό του αέριο στην Ευρώπη; Μέσω της Τουρκίας; Αν θέλουν να παραδώσουν τα κλειδιά της ενέργειας τους στον Ερντογάν, ας αποδεχθούν την πρόταση για αγωγό από το Ισραήλ στην Τουρκία. Θα ψάχνουν το φυσικό τους αέριο και δεν θα το βρίσκουν.

  • Με τα χθεσινά δεδομένα, οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι ο κ. Νετανιάχου οριακά θα κερδίσει τις εκλογές και θα σχηματίσει κυβέρνηση στο τσακ. Στην περίπτωση αυτή, η Ελλάδα, η Κύπρος και η Αίγυπτος δεν πρέπει να ανησυχούν. Καθόλου.

Αν κερδίσει οριακά ο κ. Λαπίντ, τότε θα χρειαστεί προσοχή. Ο σημερινός πρωθυπουργός εάν επανεκλεγεί και επιλέξει την πλήρη ομαλοποίηση των σχέσεων του Ισραήλ και της Τουρκίας, θα θέσει σε κίνδυνο τις σχέσεις του με όλες τις φιλικές σχέσεις. Όχι μόνο με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Οι εκλογές της 1ης Νοεμβρίου δεν είναι μόνο κρίσιμες για το ίδιο το Ισραήλ. Αλλά θα επηρεάσουν τις στρατηγικές συμμαχίες σε όλη την περιοχή. Και αυτό αφορά και την Ελλάδα και την Κύπρο…

Hellas Journal

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Συνδέεται η κίνηση Γκαντζ με τα σχέδια Αμος Χολκστάιν ?

    Ή μήπως το Ισραήλ σύρεται σε έναν Τουρκικό εκβιασμό συναφή προς
    επικείμενες επιθέσεις της Χαμάς κατά την διάρκεια των εκλογών της 1ης Νοεμβρίου ?

    Σε αυτή την περίπτωση , μπορεί και να μην πρόκειται για τουρκικό εκβιασμό αλλά για τουρκική εκδούλευση στην αποχωρούσα κυβέρνηση Γιαϊρ Λαπιντ του Ισραήλ. Φαντάζομαι ένα μπαράζ επιθέσεων της Χαμάς θα ήταν ικανό να αναστείλει την εκλογική διαδικασία συντηρώντας την κυβέρνηση Λαπιντ για κάποιο χρόνο -ισως πολύτιμο για αυτήν – στην Ισραηλινή εξουσία..

    Ότι και να σκεφτώ, κινείται στην σφαίρα της εικασίας.
    Μπορεί να απέχει τόσο μακριά από την πραγματικότητα, όσο κοντά μπορεί να βρίσκεται σε αυτήν.

    Εκείνο που είναι βέβαιο είναι η ακύρωση της επίσκεψης Γκαντζ στην Καλαμάτα κι η σχεδόν υποτελική συνάντηση του με τον Ακαρ.

    Παρόλη την μέχρι πρόσφατα εικόνα μας για το Ισραήλ οι κινήσεις αυτές, σε εμένα δεν δείχνουν ένα κράτος με συνέχεια και σταθερότητα στην εξωτερική του πολιτική κι έναν αξιόπιστο σύμμαχο .
    Σήμερα πχ θα ανέβει ο Νετανιάχου στην εξουσία και θα μπορούμε να στηριζόμαστε σε αυτόν,αν και δεν θα μπορούν να στηριχθούν σε αυτόν οι ΗΠΑ, αύριο θα ανέβει κάποιος άλλος και θα αλλάξει το τροπάρι…
    Καιροσκοπισμός δίχως ίχνος σοβαρότητας.
    Ας το έχουμε στα υπόψη μας αυτό..
    Πάντα από ένα πάθημα βγαίνει ένα καλό μάθημα

    Το μόνο που ελπίζω κατά την επίσκεψη του Γκαντζ στην Τουρκία, ο κος Ακαρ να του κάνει λόγο για την Ιερουσαλήμ την Πρωτεύουσα της Καρδιάς των Τούρκων…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα