Την αργομισθία πολλοί αγάπησαν, τον αργόμισθο ουδείς : η περίπτωση του κομμουνιστή υποψηφίου προέδρου Fabien Roussel

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 

Του Αλκη Καλλιαντζίδη, Οικονομολόγου, [email protected]    www.kalkis.eu

Ο κ. Fabien Roussel, ο κομμουνιστής υποψήφιος για τη γαλλική προεδρία στις 10 Απριλίου 2022 χαρακτηρίστηκε «κοινοβουλευτικός βοηθός φάντασμα» στις 20-2-2022 από τον γαλλικό ειδησεογραφικό ιστότοπο μεγάλης αναγνωσιμότητας  mediapart στο δημοσίευμά του με τίτλο : «Στο Κοινοβούλιο, ένας κοινοβουλευτικός βοηθός φάντασμα ονόματι Fabien Roussel» (À l’Assemblée, un assistant parlementaire fantôme nommé Fabien Roussel) που υπογράφουν οι δημοσιογράφοι Pascale Pascariello και Antton Rouget, κάντε κλικ  ΕΔΩ

«Από το 2009 έως το 2014, ο κομμουνιστής ηγέτης πληρωνόταν για πλήρη απασχόληση από έναν βουλευτή του γαλλικού Βορρά. Ωστόσο, ο συνεργάτης δεν δούλευε στο πολιτικό Γραφείο του και πρώην συνάδελφοί του δεν ξέρουν τι ακριβώς έκανε. Παρά τις πολλές οχλήσεις μας, ο Fabien Roussel δεν μας έχει παράσχει καμία απόδειξη της δουλειάς του, όπως : κανένα έγγραφο, κανένα email, κανένα SMS…», αναφέρουν οι παραπάνω δημοσιογράφοι.

«Αυτό είναι ένα από τα εφτασφράγιστα μυστικά του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος (PCF) : τι έκανε ο Fabien Roussel για τον βουλευτή που τον απασχολούσε, με πλήρη απασχόληση και με επιβάρυνση των Γάλλων φορολογουμένων, από το 2009 έως το 2014 ; Ο ιστότοπος Mediapart προσπάθησε να το μάθει, και το αποτέλεσμα δεν ήταν καθόλου πειστικό για τον κομμουνιστή προεδρικό υποψήφιο, ο οποίος υπόσχεται σήμερα στο πρόγραμμά του να εγγυηθεί την αρετή των αιρετών αξιωματούχων», συνεχίζουν οι ίδιοι συντάκτες.

Φυσικά επειδή έγραψε το συγκεκριμένο μέσο κάτι πολύ σοβαρό σε βάρος του εν λόγω πολιτικού δεν σημαίνει εξ ορισμού ότι κι έτσι ήταν στην πραγματικότητα. Αυτό θα το δήξει ή όχι, εν καιρώ, μάλλον η γαλλική δικαιοσύνη.

Ο γράφων συνεπώς δεν προσυπογράφει άκριτα το δημοσίευμα, αλλά παρέχει απλά τα φερόμενα ως «δεδομένα» για την ενημέρωση των αναγνωστών του, αναφορικά με άλλη μια πολιτικάντικη «αργομισθία». (emploi fictif-εικονική απασχόληση την λένε στα γαλλικά).

Ποια είναι τα «Δεδομένα» ;

Σύμφωνα λοιπόν με τον ιστότοπο Mediapart, ο Fabien Roussel πληρωνότανε ως κοινοβουλευτικός βοηθός του επίσης κομμουνιστή βουλευτή Jean-Jacques Candelier, μεταξύ των ετών 2009 και 2014. Αλλά σύμφωνα με την έρευνα του ιστοτόπου, ο κομμουνιστής υποψήφιος σήμερα για τη Γαλλική Προεδρία δεν πρόσφερε το έργο που αναμενόταν να προσφέρει. Για το οποίο όμως εισέπραττε το ποσό των 3.000 ευρώ καθαρά μηνιαίως, δηλαδή σχεδόν το ένα τρίτο του συνολικού ποσού που διατίθεται στους βουλευτές για να αμείβουν όλους τους συνεργάτες τους. Ο ιστότοπος αναφέρει τις δυσκολίες του να αποκτήσει συγκεκριμένες αποδείξεις για το έργο του Fabien Roussel, ο οποίος, από το 2010, βρίσκεται να είναι επικεφαλής της ισχυρής βόρειας ομοσπονδίας του ΚΚ Γαλλίας. Και ως «πρώτος ομοσπονδιακός», η δραστηριότητά του ως τοπικού στελέχους είναι μάλλον βεβαρυμμένη, ακόμα κι αν ο ίδιος διαβεβαιώνει τον Mediapart ότι το κάνει αυτό σε βάρος του προσωπικού του χρόνου, με «εθελοντικό και μαχητικό» τρόπο.

Γιατί έχει σημασία η υπόθεση ;

Η τωρινή αποκάλυψη μας θυμίζει την υπόθεση αργομισθίας της συζύγου Πηνελόπης του Φρανσουά Φιγιόν του 2017.

Ο Φαμπιέν Ρουσέλ, χωρίς να βρίσκεται βέβαια σε θέση παρόμοια με αυτή του Φρανσουά Φιγιόν το 2017, είναι ένας από τους αριστερούς υποψηφίους που γνώρισαν μια δυναμική τις τελευταίες εβδομάδες στις δημοσκοπήσεις : μέσα σε ένα μήνα, οι προθέσεις ψήφου υπέρ του διπλασιάστηκαν, από το 1,9% αρχικά, στο 4,4% σήμερα. Ε’ και θα μου πείτε, βγαίνει Πρόεδρος με 4,4% ; Φυσικά και όχι. Θα δούμε εξάλλου το επόμενο διάστημα αν θα επηρεάσουν την καμπύλη των προθέσεων ψήφου οι παραπάνω αποκαλύψεις για την πρώην δουλειά του ως κοινοβουλευτικού συνεργάτη. Θεωρητικά μιλώντας βέβαια θα μπορούσε τον Απρίλιο να εκλεγεί Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας. Για αυτό έχει σημασία η υπόθεση.

Πώς διέψευσε την αποκάλυψη ο Fabien Roussel;

Καλεσμένος το πρωί της περασμένης Δευτέρας, μετά το σάλο που ξέσπασε,  στο ραδιόφωνο Europe 1, ο υποψήφιος πρόεδρος διέψευσε το σχετικό δημοσίευμα,  δηλώνοντας όμως  παράλληλα τον «σεβασμό» του στη δουλειά των δημοσιογράφων. Διαβεβαίωσε ότι το άρθρο του Mediapart δεν περιέχει «καμία αποκάλυψη», υποστηρίζοντας ότι η απασχόλησή του ως συνεργάτη εμφανίζεται στην ιστοσελίδα του «με πλήρη διαφάνεια». Αρνήθηκε επίσης ότι πληρωνόταν με το ποσό των 3.000 ευρώ, δηλώνοντας ότι «ξεκίνησε από τα 2.460 ευρώ καθαρά το μήνα» με μισθό που στο τέλος του συμβολαίου του έφθασε τα 2.700 ευρώ. Η δουλειά του βρίσκεται, σύμφωνα με τον ίδιο, «μέσα σε όλες τις ομιλίες, τις γραπτές ερωτήσεις, τους αγώνες με επικεφαλής τον βουλευτή Jean-Jacques Candelier», αλλά και στο πολιτικό πεδίο. Και όταν του ζητάνε να παράσχει αποδείξεις, ο κομμουνιστής ηγέτης διαβεβαιώνει : «Τα έχω, θα τα δείξω. Μου ζήτησαν SMS. Δεν ξέρω αν εσείς έχετε τα γραπτά σας μηνύματα SMS πριν από 10 χρόνια, αλλά εγώ δεν τα έχω πια, μου ζήτησαν email από εκείνη την εποχή…»

Οι αναγνώστες μου θα θυμούνται ήδη από το 2017 τον πολιτικό σεισμό που προκάλεσε τότε η υπόθεση της εικονικής απασχόλησης στο κοινοβουλευτικό Γραφείο του François Fillon της συζύγου του Πηνελόπης, δηλαδή του τότε φαβορί των Ρεπουμπλικάνων για την γαλλική προεδρία. Ο οποίος όχι μόνο έχασε τις προεδρικές εκλογές αλλά και καταδικάστηκε παραδειγματικά πρωτοδίκως, όπως και η ερίτιμος σύζυγός του. Υπόθεση που αποκάλυψε τότε η σατυρική εφημερίδα Le Canard enchaîné (η αλυσοδεμένη πάπια).Βλέπε σχετικά διαδοχικά άρθρα μου  στις Ανιχνεύσεις:

Την 1η-3-2017 :ΕΔΩ

Στις 12-12-2018 :ΕΔΩ

Στις 26-4-2019 :ΕΔΩ

Την 1η Ιουλίου 2020 :

ΕΔΩ

 

Η εικονική απασχόληση κολλητών ή η αργομισθία με χρήματα του Γάλλου και Ευρωπαίου φορολογούμενου δεν εφαρμόστηκε φυσικά μόνο από τον κ. François Fillon, ο οποίος σήμερα είναι διορισμένος από τον κ. Πούτιν (!) στο διοικητικό συμβούλιο του ρωσικού ομίλου πετρελαίου Zaroubejneft. Την ίδια άθλια πρακτική εφάρμοσαν για να ενισχύσουν τα Ταμεία των κομμάτων τους (για αυτό και τραβιούνται στα Δικαστήρια που τους ζητούν πίσω τα χρήματα) και οι :

@ François Bayrou, πολιτικός εταίρος του Μακρόν που αναγκάστηκε να παραιτηθεί από Υπουργός, όταν ξέσπασε το σκάνδαλο με τους υποτιθέμενους βοηθούς των Ευρωβουλευτών του, βλέπε σχετικό άρθρο μου στις Ανιχνεύσεις στις 14.6.2017 :http://www.anixneuseis.gr/?p=169623

 

@ Marine Le Pin, με τους υποτιθέμενους βοηθούς των Ευρωβουλευτών της, βλέπε σχετικό άρθρο μου στις Ανιχνεύσεις στις 05-07-2017 :http://www.anixneuseis.gr/?p=170650

 

Ολοκληρώνοντας το κείμενό μου δεν προεξοφλώ εδώ την τέλεση της αργομισθίας από τον κ. Fabien Roussel. Είναι πολύ νωρίς ακόμα, ούτε διαθέτω τα δεδομένα του θέματος. Πάντως από τις άλλες περιπτώσεις αργομισθίας στις οποίες αναφέρθηκα παραπάνω δεν προέκυψε συκοφαντία των κατηγορηθέντων. Αντίθετα τα αρμόδια Δικαστήρια τους λένε : «φέρτε πίσω τα λεφτά των φορολογουμένων»…

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα