Την αργομισθία πολλοί αγάπησαν, την αργόμισθη ουδείς

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του Αλκη Καλλιαντζίδη, Οικονομολόγου, [email protected]  www.kalkis.eu

Η περίπτωση της συντρόφου ενός σκιτσογράφου της σατυρικής εφημερίδας «Η Αλυσοδεμένη Πάπια» (Le Canard enchaîné) που φέρεται να ήταν αργόμισθη επί σχεδόν 20 χρόνια !

Παρακαλώ, ας θυμηθούμε τον πολιτικό σεισμό που προκλήθηκε το 2017 στη Γαλλία και την πλήρη ανατροπή που τον ακολούθησε του μεγάλου, μέχρι τότε, φαβορί για την κατάκτηση της γαλλικής Προεδρίας που λεγόταν Φρανσουά Φιγιόν.

Τι συνέβη τότε ;

Η πασίγνωστη σατυρική εφημερίδα Le Canard enchaîné είχε πρώτη αποκαλύψει ότι η σύζυγος του κ. Φιγιόν, η κ. Πηνελόπη, ενώ αμειβόταν νόμιμα (πέρα από το ατόπημα της οικογενειοκρατίας) ως κοινοβουλευτική βοηθός του, επί μια σειρά ετών, στην πράξη ήταν αργόμισθη. Δηλαδή ενώ πληρωνόταν από τους Γάλλους φορολογούμενους, στην πραγματικότητα δεν παρείχε τις σχετικές υπηρεσίες της. Κάτι που αποδείχθηκε ήδη δικαστικά, σε πρώτο και δεύτερο βαθμό, μεταγενέστερα, παρά τους περί του αντιθέτου ισχυρισμούς της ιδίας και του διάσημου συζύγου της. Κατεπανάληψη έχω γράψει από τις στήλες των Ανιχνεύσων ότι : ίσως ο Μακρόν δεν θα κατακτούσε ποτέ την γαλλική Προεδρία, δίχως αυτό το σκάνδαλο που αποκλήθηκε  «Penelope Gate», και που έθεσε στο πολιτικό περιθώριο μέχρι και σήμερα την παραδοσιακή Δεξιά, τους «Ρεπουμπλικάνους». Σε συνδυασμό βέβαια με το άκρως ευρηματικό σύνθημα τότε του Μακρόν : «ούτε Δεξιά, ούτε Αριστερά, Εμπρός», το οποίο γοήτευσε τους κουρασμένους Γάλλους από την επί χρόνια εναλλαγή στην εξουσία των Δεξιών και των Σοσιαλιστών.

Και πώς τα φέρνει ο καιρός, όπως λέμε ;

Στην καρδιά της εν λόγω σατυρικής εφημερίδας, δηλαδή στο προσωπικό της, βρέθηκε κάποιος δημοσιογράφος που προσέφυγε στη γαλλική δικαιοσύνη επειδή, όπως ισχυρίζεται, επί μια σχεδόν εικοσαετία, η σύντροφος ενός από τους ιστορικούς σκιτσογράφους του εντύπου φέρεται να πληρωνόταν μισθό για εργασία που δεν προσέφερε! Όπως αποκάλυψε η δημοσιογράφος Aude Dassonville στην εφημερίδα Le Monde στις 27 Αυγούστου 2022, με τίτλο : «Η Αλυσοδεμένη Πάπια βρίσκεται στο στόχαστρο μιας καταγγελίας για κατάχρηση εταιρικών περιουσιακών στοιχείων και απόκρυψη κατάχρησης εταιρικών περιουσιακών στοιχείων» (« Le Canard enchaîné » visé par une plainte pour abus de biens sociaux et recel d’abus de biens sociaux). «Σύμφωνα με έναν δημοσιογράφο της σατιρικής εβδομαδιαίας εφημερίδας, η σύντροφος ενός από τους ιστορικούς σκιτσογράφους της εφημερίδας πρέπει να είχε ωφεληθεί από μια πλασματική απασχόληση επί περίπου 20 χρόνια», συνοψίζει το δημοσίευμα, περιλαμβάνοντας και την παραπάνω φωτογραφία του Christophe Archambault/AFP, Παρίσι, Φεβρουάριος 2017.

Και το ερώτημα που θέτει το δημοσίευμα είναι : Πλήρωνε πράγματι η Αλυσοδεμένη Πάπια την σύντροφο ενός από τους πρώην σκιτσογράφους της χωρίς αυτή να προσφέρει καμία πραγματική εργασία ; Αυτό προσπαθούν να εξακριβώσουν οι ανακριτές του τμήματος F2 της εισαγγελίας του Παρισιού (δηλαδή των οικονομικών, χρηματοοικονομικών και εμπορικών υποθέσεων), οι οποίοι ανέλαβαν φέτος το καλοκαίρι να ανακρίνουν τους υπαλλήλους της σατιρικής εβδομαδιαίας εφημερίδας.

Ποιος είναι ο καταγγέλλων δημοσιογράφος ;

Την μήνυση κατ’ αγνώστων κατέθεσε στις 10 Μαΐου 2022 ο Christophe Nobili, δημοσιογράφος στην Le Canard επί δεκαπέντε χρόνια. Σύμφωνα με πληροφορίες της παραπάνω δημοσιογράφου, ο εν λόγω συντάκτης έχει λόγους να πιστεύει ότι η σύντροφος του σκιτσογράφου της εφημερίδας, που ήταν επί μακρόν διοικητικός αρμόδιος, θα μπορούσε να έχει επωφεληθεί από αυτήν την εικοσαετή αργομισθία.

«Η καταγγελία δεν στρέφεται κατά της εφημερίδας, αλλά ενός συστήματος που δημιουργήθηκε από δύο ή τρία άτομα και επί του οποίου άλλοι θα μπορούσαν να έχουν κλείσει τα μάτια τους», εξηγεί ο δικηγόρος του Christophe Nobili, ο Pierre-Olivier Lambert. Τον χειμώνα του 2021, ερωτηθείς από τον Christophe Nobili, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής και διευθυντής έκδοσης, Nicolas Brimo, δεν είχε δώσει σχετικά ικανοποιητική απάντηση στον καταγγέλλοντα δημοσιογράφο, γεγονός που τον οδήγησε να κινήσει μια διαδικασία στο όνομά του, διευκρινίζει ο δικηγόρος του Pierre-Olivier Lambert. Εάν επιβεβαιωθούν οι σχετικές κατηγορίες, θα πρόκειται για περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ αχρεωστήτως καταβληθέντες μισθούς στην αργόμισθη τουλάχιστον μέχρι το 2020, ημερομηνία κατά την οποία είχε συνταξιοδοτηθεί, εκτιμά ο δικηγόρος. Δεδομένου ότι η επιχείρηση της Αλυσοδεμένης Πάπιας δεν καταβάλλει μερίσματα στους μετόχους της, η ζημία, εάν επιβεβαιωθεί, θα είναι κυρίως ηθική.

Δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν εκράτεις

Με άλλα λόγια δηλαδή δεν μπορείς ως εφημερίδα να έχεις ορθώς κατηγορήσει τον κ. Φιγιόν το 2017 για συγκρίσιμη αργομισθία της συζύγου του λιγότερο από 1 εκατομμύριο ευρώ, κι η σύντροφος σκιτσογράφου σου να έχει καταχραστεί διαχρονικά 3 εκατομμύρια ευρώ, έστω κι αν αυτά δεν τα πλήρωσαν οι Γάλλοι φορολογούμενοι, αλλά η επιχείρηση της Αλυσοδεμένης Πάπιας.

Ποιος υπάλληλος μιας ιδιωτικής επιχείρησης δεν θα σκανδαλιζόταν, αν γνώριζε ότι η σύντροφος ή η σύζυγος κάποιου συναδέλφου του κάθεται και πληρώνεται ; Όταν μάλιστα αυτή η επιχείρηση είναι μέσο μαζικής ενημέρωσης που περνάει παγκοσμίως μια οικονομική κρίση λόγω της κυριαρχίας του Διαδικτύου ;

Μια σατιρική διερευνητική εφημερίδα, όπως η Le Canard enchaîné κατέκτησε τη φήμη της φέρνοντας στο φως της δημοσιότητας διαχρονικά πολλά σκάνδαλα και αυθαιρεσίες. Μεταξύ αυτών και την υπόθεση των πλασματικών θέσεων εργασίας του Δεξιού κόμματος RPR που δημιουργήθηκαν από τον Δήμο του Παρισιού μεταξύ 1986 και 1996, και που είχαν στοιχίσει την καταδίκη του Ζακ Σιράκ, τότε Δημάρχου και αρχηγού του εν λόγω κόμματος. Γιατί ; Διότι κομματικά στελέχη του κ. Σιράκ, ενώ δούλευαν από το Δημαρχείο για το κόμμα του, αυτά πληρώνονταν από τον Δήμο των Παρισίων !

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα