ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΟΠΛΑ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
του Παντελή Σαββίδη
Αυτά που είπε, εν τη αφελεία του, ο Βαρουφάκης για το τι θα κάνει αν εισβάλουν οι Τούρκοι στην Ελλάδα είναι η κρυφή θέση όλων των κομμάτων. Για όσους δεν το παρακολούθησαν είπε πως θα τηλεφωνεί στους συμμάχους και φίλους της χώρας να βοηθήσουν.
Αν παρακολουθήσετε προσεκτικά τους εκπροσώπους των κομμάτων θα επιβεβαιώσετε ότι πάνω κάτω αυτή είναι η θέση όλων.
Διαφοροποιούνται στον δημόσιο λόγο κάπως οι στρατιωτικοί αλλά, μάλλον, δεν έχουν καταλάβει την ουσία του βαθέος ελληνικού κράτους. Έχουν, ακόμη, τις στρατιωτικές ψευδαισθήσεις τους.
Η χώρα έχει αφεθεί στην τύχη της. Δεν έχει ούτε εξωτερική πολιτική, ούτε αμυντική, ούτε και φροντίζει να διαμορφώσει πειστική αποτρεπτική δύναμη. Πειστική αποτροπή δεν είναι η αγορά πανάκριβων οπλικών συστημάτων. Τα όπλα είναι αναγκαία αλλά όχι ικανή προύπόθεση.
Ένα σκληρό σύστημα που λειτουργεί ως μαύρη τρύπα στο αθηναϊκό κέντρο λυμαίνεται τον τόπο, έχει βολευθεί στη σημερινή του κατάντια και δεν είναι διατεθειμένο να αλλάξει τίποτε.
Δεν υπάρχει καμιά πολιτική και κοινωνική δύναμη που να θέλει, ή να μπορεί, να αμφισβητήσει την παγιωμένη κατάσταση. Μικρά κόμματα που θέλουν να βάλουν στον δημόσιο λόγο λίγο περισσότερη θρησκεία ή αρχαιοκαπηλεία ή οτιδήποτε νομίζουν πως τα διαφοροποιεί απο τον κυρίαρχο λόγο δεν μπορεί να έχουν αποτελέσματα.
Χθές στη Θεσσαλονίκη παρουσιάσαμε το βιβλίο των Κ. Πικραμένου και Γ.Κουκάκη για την Εθνική Ασφάλεια. Μια αξιοπρόσεκτη μελέτη για το πως μπορεί να συγκροτηθεί ένα Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας. Για να έχεις, όμως, Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας πρέπει να θέλεις να διαμορφώσεις εθνική ασφάλεια. Είστε σίγουροι ότι το πολιτικό σύστημα θέλει να διαμορφώσει;
Η Ελλάδα έχει αφεθεί ως προς την εξωτερική της πολιτική στην Ε.Ε. και ως προς την αμυντική της στο ΝΑΤΟ. Δεν θέλει, ίσως, ούτε και να μπορεί, να παρεκλίνει- ή να συβάλλει- στην διαμόρφωση της πολιτικής αυτών των θεσμών.
Το Σύστημα ήταν προσανατολισμένο στον απο βορρά κίνδυνο και όταν ο κίνδυνος εξέλιπε το σύστημα αποδομήθηκε.
Σήμερα δεν έχει το κύρος να προστατεύσει στοιχειώδη ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα της αναγνωρισμένης εθνικής μειονότητας της Βορείου Ηπείρου.
Η κυρίαρχη δεολογική αντίληψη του Συστήματος είναι μια χαοτική κοινωνία, χωρίς έρμα, στην οποία θα αναμιγνύονται διάφορες άλλες συνιστώσες με την ελπίδα ότι θα αφομοιωθούν απο την ελκτική δύναμη του ελληνικού πολιτισμού. Αλλά ο σύγχρονος ελληνικός πολιτισμός είναι τα μπουζούκια Και τα μπουζούκια μέχρι ενός σημείου μπορούν να αφομοιώσουν. Η αφομοιωτική δύναμη του ελληνικού πολιτισμού εξέλιπε, απλώς, διότι ο πολιτισμός αυτός με τα δυναμικά χαρακτηριστικά του δεν αναπαράγεται και δεν βιώνεται στη χώρα.
Μια ανερμάτιστη κοινωνία πελαγοδρομεί σε ένα ρευστό περιβάλλον αναζητώντας απο κάπου να πιαστεί. Δεν φταεί η κοινωνία. Φταίνε οι ταγοί της. Διότι κάτι τέτοιο επεδίωκαν. Μέσα σε αυτό το κοινωνικό φαινόμενο κινούνται σαν ψάρι στο νερό. Παρατηρήστε το και μόνοι σας.
Το συμπέρασμα: αντί για όπλα ας δώσουμε τη δυνατότητα στους πολιτικούς ταγούς της χώρα να προμηθεύονται τηλέφωνα με απεριόριστες δυνατότητες λειτουργίας. Κάπου να τηλεφωνούν ικετεύοντας παρέμβαση για να τους -και μας- σώσουν. Αλλά η παρέμβαση κοστίζει. Ο διαμεσολαβητής θα ζητήσει τα ποσοστά του.
Μια τέτοια κοινωνία είναι κοινωνία παρακμής και το τέλος της νομοτελειακό.
spot_img

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ῾Ο ῾Ελληνισμός στήνεται στόν τοῖχο καί ἀποδομεῖται.

    ¨ Για να έχεις, όμως, Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας πρέπει να θέλεις να διαμορφώσεις εθνική ασφάλεια.¨
    Γιά νά ἔχεις Συμβούλιο ᾿Εθνικής ᾿Ασφαλείας πρέπει νά σ´ ἐνδιαφέρει ὁ ῾Ελληνισμός.
    ῾Η ἐπιρροή τοῦ ῾Ελληνισμοῦ ἦταν δυναμική ἐκ τοῦ πολιτισμοῦ του καί ὑπάρχει ἀκόμα κυρίως σέ ὅλο τόν δυτικό πολιτισμό, γιατί ἀφοροῦσε ἰδέες πρότυπα ὅπως δημοκρατία, φιλοσοφία, ἐπιστῆμες, τέχνες, ἰσότητα, ἠθική, καί τήν ἐφαρμογή τους, ἀλλά καί πνευματικές ἔννοιες ὅπως ἡ πορεία τοῦ ἀνθρώπου, ἡ ἀθανασία τῆς ψυχῆς.
    Τά θέματα ταυτότητας ἦταν ἱερά, ἡ ψυχή λογοδοτεῖ. ᾿Επώνυμοι οἱ ἥρωές μας, οἱ καλλιτέχνες, οἱ γλύπτες τῆς ἀρχαιότητας ἀλλά καί μέ ὅραμα γιά τό ἔργο τους. Τώρα καί στόν Παρθενώνα ν´ ἀνέβεις μπορεῖ νά σοῦ φανοῦν ὅλα σάν ἄσκηση γλυπτικῆς, τό κύμα πολυπολιτισμικότητας σκεπάζει τίς ρίζες, τήν πορεία καί τήν σημασία της. Ἀδιάφορη φαίνεται αὐτή ἡ πορεία, αὐτή ἡ ἀγωνιώδης σκυταλοδομία, ἕως κατακριτέα.
    ῾Η κρίση τοῦ δυτικοῦ πολιτισμοῦ ἐπικεντρώνεται στήν κρίση ἀξιῶν. Τό ὅραμα τῆς οἰκουμενικότητας εἶναι πλέον ἕνα μοντέρνο κινητό.
    https://ardin-rixi.gr/archives/250350

    ῾Η τεχνολογία προχωράει ταχύτατα καί μπορεῖ πιθανόν στό μέλλον νά διαλέγεις καί προσωπικότητα πού θέλεις νά εἶσαι ἀπό τούς ἥρωες τοῦ παρελθόντος. Σκοπός νά θέλεις νά γίνεις κάτι καλύτερο γιά σένα καί γιά τούς ἄλλους, νά κοπιάσεις γι αὐτό, νά ἀσκήσεις τήν ψυχή σου ´για τό ταξίδι ´ δέν φαίνεται νά ἐκτιμᾶται καθόλου.
    ῾Ο ὀρθολογισμός τῆς Δύσης ἐπιρρεάζει καί τήν ᾿Ανατολή, καί καλῶς σέ κάποια σημεῖα.
    Τά μπουζούκια εἶναι μέρος τοῦ πολιτισμού μας ἀλλά «Ο τρόπος με τον οποίον παίζεται το μπουζούκι σε άλλες χώρες δεν έχει καμία σχέση με το ελληνικό άκουσμα» ἤ ἀκόμα καί ἐδῶ, ἄν ἀλλοιώνεται ἡ ἰδιαιτερότητα τοῦ ᾿Ελληνισμοῦ, ἡ ψυχή του, αὐτή ἡ βαθύτερη ἱκανότητα πρόσμιξης τοῦ δυτικοῦ ὀρθολογισμοῦ καί τοῦ ἀνατολικοῦ συναισθηματισμοῦ, μαζί μέ τήν ἱερότητα καί ὅλα αὐτά στήν ὑψηλή καθημερινότητα τοῦ βίου, ὅπως ἔχουν ἐκφράσει οἱ ποιητές μας σάν ἑλληνικότητα. (Ανατολή και Δύση: δίπολο η συνένωση)
    http://ikee.lib.auth.gr/record/332614/files/GRI-2021-31212.pdf

    Ἡ πρόοδος, τί εἶναι πρόοδος γιά τόν ἄνθρωπο, θέτει καινούργια ἐρωτήματα.

  2. Κύριε Σαββίδη η διάγνωσή σας άριστη. Πρόταση όμως για θεραπεία δεν βλέπω να κάνετε. Διαφωνώ με την τελευταία σας πρόταση. Πιστεύω ότι “υπάρχει ελπίς”. Ακόμα και αν αυτή η ελπίδα έχει μεταφυσικό υπόβαθρο.

  3. Περιγράφουμε ή και δεχόμαστε ότι ισχύει στο ”γκουβέρνο” και στην χώρα μια κατάσταση ,αλλά δεν γράφουμε πότε και από ποιους άρχισε , κατακυρίευσε και δημιούργησε την Ελλάδα της γενικής παρακμής. ,ίσως γιατί ΄σοι το αποφεύγουν συνέβαλαν στην επικράτησή της σε όλους τους τομείς.
    ΠΩΣ θα πάμε λίγο ψηλότερα ;;;.
    Να μην εκλέξουμε πρώτα τους σοβαρότερους και συνεπέστερους πολιτικούς, που δεν ”κιότεψαν” στις πιέσεις των φίλων και συμμάχων για παραχωρήσεις κυριαρχικών και ιστορικών μας δικαιωμάτων;;;.
    Να μη απαιτήσουμε από τους πνευματικούς-πανεπιστημιακούς μας δασκάλους να πρωτοστατήσουν σαυτό το ανέβασμα ;;;;.
    Να μη πειθαναγκάσουμε την νεολαία στην διαχρονικώς εθνική πορεία και στις ομαλές κοινωνικές και ανθρώπινες σχέσεις μας;;;.
    Να μη επιδιώκουμε μόνον την αύξηση του κατά κεφαλήν εισοδήματος και να αγνοούμε την αύξηση της κατά κεφαλήν αυξήσεως του πνευματικού μας εισοδήματος με την Παιδεία;;;.
    ΤΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ -ΑΧ ΑΥΤΑ ΤΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ – ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ΘΑ ΤΑ ΠΛΑΙΣΙΩΣΟΥΝ ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΙΚΩΝ ;;;.Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΜΦΟΤΕΡΟΥΣ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΩΘΗΣΟΥΜΕ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ -ΧΩΡΙΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ- ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ .

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα