Τα πιόνια του Πούτιν στη Συμμαχία του ΝΑΤΟ; Πώς η Δύση Ενθαρρύνει την επιθετικότητα του Ερντογάν

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Burak Bekdil

25 Οκτωβρίου 2022

Ο ισλαμιστής Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απειλεί στρατιωτικά έναν συμμάχο του στο ΝΑΤΟ, την Ελλάδα, χρησιμοποιώντας όλο και πιο απειλητική γλώσσα. Ανήγγειλε επίσης με περηφάνια ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν του υποσχέθηκε να κάνει την Τουρκία διεθνή κόμβο φυσικού αερίου, επομένως πωλώντας το αέριό του μέσω Τουρκίας, αποφεύγει τις δυτικές κυρώσεις.

Τι παίρνει σε αντάλλαγμα ο Ερντογάν; Τεράστια αμερικανικά (και άλλα δυτικά) χτυπήματα στην πλάτη.

Ο Ερντογάν, ενώ απειλεί ρητά έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ, έχει ένα σχέδιο να υπονομεύσει σοβαρά τις δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία… Το έργο θα επιτρέψει στην Τουρκία να αποθηκεύσει ρωσικό αέριο στη Θράκη και να το πουλήσει σε πρόθυμους Ευρωπαίους αγοραστές. Αυτό ουσιαστικά θα ακυρώσει τις δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία. Η Τουρκία θα κερδίζει τέλη διαμετακόμισης από κάθε κυβικό μέτρο ρωσικού φυσικού αερίου που πωλείται σε ευρωπαίους αγοραστές. Ένα win-win για δύο αυτοκράτορες.

Ποια ήταν η απάντηση της κυβέρνησης των ΗΠΑ σε όλα αυτά; Έγκριση για πωλήσεις μαχητικών αεροσκαφών!… Μια παλαιότερη έκδοση του νομοσχεδίου είχε συνδέσει την πώληση με τον όρο ότι η Τουρκία δεν θα χρησιμοποιούσε το αεροσκάφος εναντίον της Ελλάδας.

Ο Ερντογάν ελπίζει τώρα ότι το Κογκρέσο θα πρέπει να δώσει το πράσινο φως στη συμφωνία για τα F-16 πριν από το τέλος του έτους.

Ποιες άλλες τρελές, αντιδυτικές κινήσεις πρέπει να κάνει ο Ερντογάν προτού ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν καταλάβει ότι ο ισλαμιστής αυταρχικός ηγέτης της Τουρκίας είναι πιόνι του Πούτιν μέσα στη συμμαχία του ΝΑΤΟ;

Ή είναι και ο Μπάιντεν πιόνι του Πούτιν;

«Η πιο επικίνδυνη περίοδος για την Ελλάδα», έγραψε ο Στίβεν Κουκ από το Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων στην ελληνική εφημερίδα Καθημερινή, «είναι η περίοδος που προηγείται των εκλογών, τις οποίες ο Ερντογάν θέλει απολύτως να κερδίσει καθώς επιθυμεί να είναι πρόεδρος στην 100η επέτειο της δημοκρατίας της Τουρκίας, το 2023. Θα χρησιμοποιήσει όποιο μέσο έχει στη διάθεσή του και η Ελλάδα μπαίνει στο σχεδιασμό του. Όμως το Αιγαίο είναι πολύ κοντά στην Τουρκία και τα μαχητικά αεροσκάφη των δύο χωρών πετούν σε πολύ κοντινή απόσταση, οπότε δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ένα ατύχημα ή μια παρεξήγηση ή ένα λάθος».

Τον Σεπτέμβριο, ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος επισκέφθηκε το νησί Καστελλόριζο του ανατολικού Αιγαίου, περίπου δύο χιλιόμετρα μακριά από τη νότια ακτή της Τουρκίας. Αυτή η επίσκεψη, σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ήταν μια «πρόκληση».

“Βλέποντας την προκλητική συμπεριφορά [των Ελλήνων] τον τελευταίο καιρό, ξεχάσαμε ότι ξέρουν να κολυμπούμε. Εάν προσκολληθούν σε αυτή τη νοοτροπία, το να ξέρουν κολύμπι θα τους φανεί χρήσιμο”, είπε ο Ακάρ. Αυτή η λογική χρειάζεται εξήγηση. Γιατί η επίσκεψη σε ένα μέρος ενός κυρίαρχου κράτους να είναι πρόκληση εναντίον μιας γειτονικής χώρας; Ειδικά εντός των συνόρων του ΝΑΤΟ;

Στις 6 Οκτωβρίου, ο Πρόεδρος Ερντογάν είπε ότι η Ελλάδα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη τις προειδοποιήσεις του. Κατέφευγε στην απειλητική ρητορική που είχε χρησιμοποιήσει τους τελευταίους μήνες, την ίδια που είχε ωθήσει τις ΗΠΑ να προτρέψουν τους δύο συμμάχους του ΝΑΤΟ να διαπραγματευτούν. Ένα μήνα νωρίτερα, ο Ερντογάν είχε πυροδοτήσει εντάσεις στο Αιγαίο λέγοντας ότι «μπορεί να έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα» – υπονοώντας μια στρατιωτική εισβολή στην Ελλάδα.

Περαιτέρω, εκνευρίζοντας την Ελλάδα, η Τουρκία στις 18 Οκτωβρίου εκτόξευσε έναν τοπικά κατασκευασμένο βαλλιστικό πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα.

Μια κινητή πλατφόρμα χρησιμοποιήθηκε για να εκτοξεύσει τον πύραυλο από ένα αεροδρόμιο κοντά στο λιμάνι Ρίζε της Τουρκίας, στα ανατολικά της Μαύρης Θάλασσας γύρω στις 7 π.μ. τοπική ώρα. Το βλήμα πέταξε 561 χιλιόμετρα (350 μίλια) πριν πέσει στα ανοικτά των ακτών του λιμανιού της Σινώπης, την πιο απομεμακρυσμένη απόσταση που έχει διανήσει οποιοδήποτε τέτοιο όπλο αναπτύχθηκε στη χώρα. Ο μυστικός πύραυλος, Tayfun (Τυφώνας στα Τουρκικά), αναπτύχθηκε και κατασκευάστηκε από τη Roketsan, έναν κατασκευαστή πυραύλων που ελέγχεται από το κράτος.

Στις 21 Οκτωβρίου ο Ερντογάν παραδέχτηκε το πρόγραμμα, λέγοντας, “Τώρα που έχουμε το Tayfun μας… Αυτό είναι ένα μήνυμα προς ορισμένες χώρες.” Ο Ερντογάν δεν κατονόμασε αυτές τις χώρες, αλλά η τουρκική κρατική τηλεόραση έδειξε έναν χάρτη που απεικόνιζε την Ελλάδα να βρίσκεται εντός εμβέλειας του πυραύλου Tayfun.

Το μήνυμα έφτασε στο αρμόδιο κοινό. Οι μεγάλες ελληνικές εφημερίδες Καθημερινή, Τα Νέα, Το Βήμα και το τηλεοπτικό κανάλι Skai κάλυψαν εκτενώς την υπόθεση του Tayfun.

Ο Ερντογάν, ενώ απειλεί ρητά έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ, έχει ένα σχέδιο να υπονομεύσει σοβαρά τις δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία. Στις 19 Οκτωβρίου, ο Ερντογάν είπε ότι είχε συμφωνήσει με τον Πούτιν για την κατασκευή κόμβου φυσικού αερίου στην Τουρκία. Το έργο θα επιτρέψει στην Τουρκία να αποθηκεύσει ρωσικό αέριο στη Θράκη και να το πουλήσει σε πρόθυμους ευρωπαίους αγοραστές. Αυτό ουσιαστικά θα ακυρώσει τις δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία. Η Τουρκία θα κερδίζει τέλη διαμετακόμισης από κάθε κυβικό μέτρο ρωσικού φυσικού αερίου που πωλείται σε ευρωπαίους αγοραστές. Ένα win-win για δύο αυτοκράτορες.

Ποια ήταν η απάντηση της κυβέρνησης των ΗΠΑ σε όλα αυτά; Έγκριση για πωλήσεις μαχητικών αεροσκαφών! Στις 11 Οκτωβρίου, η Γερουσία αφαίρεσε δύο τροπολογίες σε ένα νομοσχέδιο που αποσκοπούσε να αποτρέψει τις πωλήσεις μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία στον Νόμο περί Εθνικής Άμυνας του 2023 (NDAA). Μια προηγούμενη έκδοση του νομοσχεδίου είχε συνδέσει την πώληση με τον όρο ότι η Τουρκία δεν θα χρησιμοποιούσε το αεροσκάφος εναντίον της Ελλάδας.

Ο Ερντογάν ελπίζει τώρα ότι το Κογκρέσο θα πρέπει να δώσει το πράσινο φως στη συμφωνία για τα F-16 πριν από το τέλος του έτους. “Η Τουρκία και οι ΗΠΑ έχουν μέχρι στιγμής πραγματοποιήσει τέσσερις συναντήσεις για το θέμα των F-16. Στη Νέα Υόρκη [συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο] συναντήθηκα με αμερικανούς γερουσιαστές που ήταν πολύ θετικοί. Οι συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη. τα απαραίτητα θετικά βήματα [για να καταστεί δυνατή η πώληση]», είπε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους στις 21 Οκτωβρίου.

Ποιες άλλες τρελές, αντιδυτικές κινήσεις πρέπει να κάνει ο Ερντογάν προτού ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν καταλάβει ότι ο ισλαμιστής αυταρχικός της Τουρκίας είναι πιόνι του Πούτιν μέσα στη συμμαχία του ΝΑΤΟ;

Ή είναι και ο Μπάιντεν πιόνι του Πούτιν;

Ο Burak Bekdil, ένας από τους κορυφαίους δημοσιογράφους της Τουρκίας, απολύθηκε πρόσφατα από την πιο γνωστή εφημερίδα της χώρας μετά από 29 χρόνια, επειδή έγραψε στο Gatestone τι συμβαίνει στην Τουρκία. Είναι μέλος του Φόρουμ Μέσης Ανατολής.

gatestoneinstitute.org

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα