ΤΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΕΥΦΥΙΑΣ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Οι επιστήμονες συζητούν αν έννοιες όπως η μνήμη, η συνείδηση ​​και η επικοινωνία μπορούν να εφαρμοστούν πέρα ​​από το ζωικό βασίλειο.

Της Zoë Schlanger
Απεικόνιση φυτού με κεντρικό νευρικό σύστημα σαν έλικες που βγαίνουν από το στέλεχος.
Εικονογράφηση Lucy Murray Willis
1 ΜΑΪΟΥ 2024

Mια παγωμένη μέρα του Δεκεμβρίου του 2021, έφτασα στο Μάντισον του Ουισκόνσιν, για να επισκεφτώ το εργαστήριο του Simon Gilroy. Σε ένα δωμάτιο του εργαστηρίου υπήρχε ένας χώρος με φυτά καπνού και Arabidopsis, το καθένα εμποτισμένο με φθορίζουσες πρωτεΐνες που προέρχονται από μέδουσες.

Οι ερευνητές με οδήγησαν σε ένα μικρό δωμάτιο μικροσκοπίου. Ένας από αυτούς έσβησε τα φώτα και ένας άλλος μου έδωσε ένα τσιμπιδάκι που είχε βυθιστεί σε διάλυμα glutamate- έναν από τους πιο σημαντικούς νευροδιαβιβαστές στον εγκέφαλό μας και, όπως έχει βρει πρόσφατα η έρευνα, που ενισχύει και τα σήματα των φυτών. «Να περάσετε οπωσδήποτε τη μέση», μου είπε η Jessica Cisneros Fernandez, τότε μοριακή βιολόγος στην ομάδα του Gilroy. Έδειξε τη χοντρή φλέβα που έτρεχε στη μέση ενός μικροσκοπικού φύλλου. Αυτή η φλέβα είναι η λεωφόρος πληροφοριών των φυτών. Τραυματίστε τη φλέβα και ο παλμός θα κινηθεί σε όλο το φυτό σε ένα κύμα. Τσίμπησα δυνατά.

Σε μια οθόνη συνδεδεμένη στο μικροσκόπιο, παρακολούθησα το φυτό να φωτίζεται, με τις φλέβες του να φλέγονται σαν ταμπέλα νέον. Καθώς η πράσινη λάμψη μετακινούνταν από το σημείο του τραύματος προς τα έξω με έναν φθορίζοντα κυματισμό, μου υπενθύμισε το σχέδιο διακλάδωσης των ανθρώπινων νεύρων. Το φυτό συνειδητοποιούσε, με τον δικό του τρόπο, το άγγιγμά μου.

Αλλά τι ακριβώς σημαίνει για ένα φυτό να γνωρίζει ; Η συνείδηση ​​κάποτε θεωρούνταν ότι ανήκει αποκλειστικά σε ανθρώπους και μια μικρή λίστα μη ανθρώπινων ζώων που σαφώς ενεργούν με πρόθεση. Ωστόσο, φαινομενικά παντού όπου κοιτάξουν οι ερευνητές, διαπιστώνουν ότι υπάρχουν περισσότερα στην εσωτερική ζωή των ζώων από όσα πιστεύαμε. Οι επιστήμονες τώρα μιλούν τακτικά για τη γνώση των ζώων, μελετούν τις συμπεριφορές μεμονωμένων ζώων.

Ορισμένοι επιστήμονες υποστηρίζουν τώρα ότι τα φυτά πρέπει επίσης να θεωρούνται έξυπνα. Έχει βρεθεί ότι τα φυτά δείχνουν ευαισθησία στον ήχο, αποθηκεύουν πληροφορίες που πρέπει να προσπελαστούν αργότερα και επικοινωνούν μεταξύ τους — ακόμη και, κατά μία έννοια, με συγκεκριμένα ζώα.

Συνέχεια στο The Atlantic

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα