Συτάτος Σιμιτζής: «Ψυχρό , ίσως και αυτό απόμακρο; Θερμό καλοκαίρι με τίποτα»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

του Στράτου Σιμιτζή.

Ένα σημείωμα για να ικανοποιήσουμε αυτούς , που δεν βγάζει από το μυαλό τους ότι κάποια στιγμή ο Ερντογάν , θα ξεσπαθώσει και οι ρητορικές απειλές, θα γίνουν πράξη.

Έχουν και εκείνοι τα δίκαιά τους , μόνο που μια σύρραξη Τουρκίας – Ελλάδας, δεν αποτελεί σήμερα τοπικό πόλεμο, αλλά και πολύ πιο γενικό όπου εμπλέκονται συμμαχίες, ενώσεις και οργανισμοί ,που αποκλείεται να μείνουν αμέτοχοι.

Να γιατί μια τέτοια σύρραξη όπου διαβουλεύονται ευρωπαϊκά και παγκόσμια συμφέροντα , ξεφεύγει από τα όρια του τοπικού πολέμου και αποθαρρύνει κάθε πολεμοχαρή ηγέτη.

Όσον αφορά τον προ δεκαετιών όρο, θερμό καλοκαίρι , αυτός πανηγυρικά απορρίπτεται γιατί αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, ο Ερντογάν θα είχε να δώσει λόγο σε ένα σορό κράτη και κυβερνήσεις , μια και τα νησιά που τόσο εποφθαλμιά και αρέζεται  , βρίθουν από αλλοδαπούς τουρίστες.

Και για να προσγειωθούμε , η στήλη και ο γραφών ουδέ προ στιγμή πιστέψαμε πως μπορεί να γίνει πόλεμος μεταξύ Τουρκίας – Ελλάδας.

«Τρία δυνατά κινηματογραφικά ζευγάρια»

Το θέατρο και ο κινηματογράφος ανέδειξαν πολλά ζευγάρια.

Ανάμεσά τους, συζύγους και αδέρφια.

Ο Λάμπρος Κωνσταντάρας και η αδερφή του Μήτση Κωνσταντάρα , πρωταγωνίστησαν μαζί σε πολλές ταινίες και η Μήτση, ταλαντούχα κομπάρσος, δεχόταν όλες τις εκρήξεις, τους θυμούς, τα καμώματα , τις παραξενιές και ιδιαιτερότητες του σπουδαίου αδερφού της. Στις ταινίες βέβαια.

Ένα από τα χαρακτηριστικά ζευγάρια ήταν ο Γιώργος Γαβριηλίδης και η Μαρίκα Κρεββατά.

Έπαιξαν μαζί σε άπειρες ταινίες, ξεδιπλώνοντας το σπουδαίο ταλέντο τους , αλλά και χωριστά , υποδυόμενοι πάντοτε χαρακτηριστικούς ρόλους.

Ένα σπουδαίο κινηματογραφικό ζευγάρι, με ήθος , ποιότητα και αξιοπρέπεια.

Ο Χρήστος Τσαγανέας και η σύζυγος του Λίτσα Τσαγανέα, είναι ένα άλλο θεατρικό και κινηματογραφικό ζευγάρι.

Επιβλητική, αρχοντική εμφάνιση , για το Χρήστο Τσαγανέα, σεμνή , συμπαθής , ευχάριστη , αρχοντογυναίκα η Λίτσα Τσαγανέα.

Πρωταγωνίστησαν σε άπειρες ταινίες αναδεικνύοντας το σπουδαίο υποκριτικό ταλέντο τους.

Ένα καλλιτεχνικό ζευγάρι, που έγραψε την ιστορία του στη Χρυσή εποχή του ελληνικού Κινηματογράφου.

Πολλά άλλα ζευγάρια , σύζυγοι και αδέρφια, διέπρεψαν στον Κινηματογράφο. Επιλέξαμε κατά την κρίση μας τα πιο χαρακτηριστικά.

«Ουδέποτε ήμασταν μόνοι.»

Δεν είναι λίγοι όσοι πιστεύουν πως αν ποτέ επέλθει σύρραξη Τουρκίας – Ελλάδας για μια ακόμη φορά θα είμαστε μόνοι.

Όμως , αυτά είναι λόγια και λόγια χωρίς να βασίζονται σε έργα , πράξεις και γεγονότα , ουδεμία αξία έχουν.

Στο σημείωμα αυτό , τις θέσεις και τις απόψεις μας , θα τις στηρίξουμε σε αποδείξεις και γεγονότα.

Θα ξεκινήσουμε την αναφορά μας χρονολογικά.

Κατά την επανάσταση του 1821 ένας μεγάλος αριθμός φιλελλήνων ήρθε και αγωνίστηκε στο πλευρό των Ελλήνων.

Στο ιστορικό κέντρο της πόλης μας , οι ονομασίες των οδών επιβεβαιώνουν το γεγονός το αληθές.

Προς τιμή του Λόρδου Βύρωνα ονομάστηκε ένα ολόκληρος Δήμος , ενώ ο  Ελβετός Μάγιερ βρήκε με την οικογένεια του τραγικό θάνατο κατά την πολιορκία του Μεσολογγίου.

Αυτές είναι ορισμένες από τις μεμονωμένες συμμετοχές φιλελλήνων στον αγώνα.

Στις επίσημες συμμετοχές θα αναφέρουμε την ιστορική ναυμαχία του Ναβαρίνου όπου οι τρεις συμμαχικοί στόλοι εξουδετέρωσαν τελείως τον Οθωμανικό – Αιγυπτιακό στόλο.

Στη συνέχεια , θα αναφέρουμε τον Γάλλο στρατηγό Μεζόν , ο οποίος επικεφαλής δυνάμεων 14.000 Γάλλων στρατιωτών ,εκκαθάρισε οριστικά την Πελοπόννησο από κάθε Οθωμανική παρουσία .

Θα κάνουμε ένα χρονολογικό άλμα και θα βρεθούμε στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μια τεράστια δύναμη συμμαχικών δυνάμεων δημιούργησε το Ανατολικό ( Μακεδονικό ) μέτωπο πολύ κοντά των 300.000 στρατιωτών.

Κατά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο τα αεροσκάφη ΡΑΦ εκτός από τις επιδρομές σε γερμανικούς στόχους – λιμάνι Πειραιά , λιμάνι

Θεσσαλονίκης και αλλού , έριξαν χιλιάδες πολεμοφόδια και χρυσές γύρες , για τον αγώνα της Ανάστασης.

Γερμανικά κομάντος με την σύμπραξη των ΕΔΕΣ και των ΕΛΛ.ΑΣ , ανατίναξαν την περίφημη γέφυρα του Γοργοποτάμου ενώ συμμετείχαν σε άπειρες άλλες δράσεις σαμποτάζ σε γερμανικούς στόχους.

Η οικογένεια Κούσκουρα – εφημ. Νέα Αλήθεια – τιμήθηκε από την Βρετανική κυβέρνησης για την απόκρυψη Βρετανικού άρματος.

Στο Πόρτο – Κουφό (Σιθωνίας) τα βρετανικά υποβρύχια έβρισκαν ασφαλές καταφύγιο για να εξορμήσουν μετά και να εξαπολύσουν τις τορπίλες τους σε γερμανικά πλοία .

Στη θέση Χρούσο – Παλιούρι , όπου οι Γερμανοί διατηρούσαν εργαστήριο παραγωγής πυρίτιδας (από την ρητίνη των πεύκων ) ανεδύθη βρετανικό υποβρύχιο και βομβάρδισε το εργαστήριο καταστρέφοντάς το ολοσχερώς.

Και οδηγούμαστε στα μεγάλα και ιστορικά.

Κατά τη μάχη της Κρήτης , όπου οι Γερμανοί απώλεσαν την ελίτ των αλεξιπτωτιστών τους , έπεσαν κοντά στους Κρήτες  50,000 και πλέον χιλιάδες στρατιώτες από όλες τις χώρες της Βρετανικής κοινοπολιτείας – Βρετανοί , Αυστραλοί , Νεοζηλανδοί , Καναδοί , Ινδοί και άλλοι – εν στη Μεγαλόνησο , όπου κοντά στα επίσημα κοιμητήρια υπάρχουν δεκάδες άλλα κενοτάφια.

Μνεία πρέπει να γίνει και για τα υποβρύχια που μετέφεραν από την Αίγυπτο χιλιάδες Έλληνες ένστολους και πατριώτες που ήθελαν να συνεχίσουν τον αγώνα.

Αλλά είναι και η γενικότερη εικόνα .

Ήταν η καθολική επικράτηση των συμμάχων που υποχρέωσε τους Γερμανούς να αποχωρήσουν από την Ελλάδα. Ουδεμία δύναμη υπήρχε στην επικράτεια για να τους εκδιώξει.

Όσα λέγονται από ορισμένη πλευρά είναι παραμύθια .

Να γιατί υποχώρησαν.

Η εξουδετέρωση του Άφρικα Κορ και του θρυλικού στρατηγού Έρβιν Ρόμελ , εξαφάνισε την γερμανική παρουσία στην Βόρεια Αφρική , και ήταν πολύ ισχυρή .

Η επικράτηση του βρετανικού στόλου και ο έλεγχος της Μεσογείου από τους συμμάχους –  μετά την καταναυμάχηση του γερμανικού στόλου στα στενά του Οτράντο από το ναύαρχο Καννινγκαμ.

Ο απόλυτος έλεγχος από την ΡΑΦ στην περιοχή της Μεσογείου.

Τέλος , μεγάλες απώλειες των Γερμανών στη Μάχη της Κρήτης , όπου εξουδετερώθηκε η ελίτ του Γερμανικού Σώματος των αλεξιπτωτιστών.

Μετά από αυτά οι Γερμανοί προφανώς πήραν εντολή να αποχωρήσουν για να ενισχύσουν το Ανατολικό Μέτωπο όπου ο ρωσικός στρατός και λαός τους είχαν αποδεκατίσει.

*Συγγραφέας-Δημοσιογράφος

 

 

 

 

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα