Συνέντευξη Καλίν: επιχειρεί να ρίξει την ένταση.

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
Προβληματίζει η ήπια προσέγγιση στα ελληνοτουρκικά του εκπροσώπου της τουρκικής Πρόεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν.
Τι είπε στον δημοσιογράφο Μεχμέτ Ατσέτ του τηλεοπτικού σταθμού Haber7.
İbrahim Kalın: Κανείς, συμπεριλαμβανομένων των Ελλήνων φίλων μας, δεν πρέπει να φοβάται το Sultan Abdulhamid Khan.
Mehmet Acet: Τον Σουλτάνο ή το πλοίο;
İbrahim Kalın: Το λέω και με τις δύο έννοιες, γι’ αυτό το είπα με λογοπαίγνιο, με δύο έννοιες. Πρώτον, στο πλαίσιο των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, η Τουρκία διεξάγει δραστηριότητες έρευνας και γεώτρησης στα χωρικά της ύδατα, στις περιοχές όπου έχει τη δική της άδεια, όπως επιθυμεί. Υπάρχουν έγγραφα που έχουμε στείλει στα Ηνωμένα Έθνη, υπάρχουν άδειες που έχουμε λάβει από την ‘ΤΔΒΚ’, υπάρχουν συμφωνίες που έχουμε κάνει σχετικά με αυτές τις περιοχές και τα τεμάχια. Αυτά είναι ήδη γνωστά. Αυτά δεν είναι νέα πράγματα. Για περισσότερα από 10 χρόνια, τα έχουμε δηλώσει αυτά.
Εδώ, οι ισχυρισμοί της ‘E/K Διοίκησης’ και της Ελλάδας, που προβάλλονται κατά καιρούς, όπως ότι «μπαίνουν στο χωράφι μας», δεν έχουν καμία νομική βάση. Δημιουργώντας μια de facto κατάσταση, προκαλούν αναστάτωση όταν τα πλοία μας μπαίνουν στις περιοχές που λένε ότι «αυτά είναι δικά μας». Ειλικρινά μιλώντας, δεν δίνουμε μεγάλη σημασία σε αυτό.
Όπως το Oruç Reis και άλλα πλοία μας έχουν πραγματοποιήσει επιχειρήσεις έρευνας και σάρωσης σε αυτές τις περιοχές στο παρελθόν, το πλοίο Sultan Abdulhamid Khan θα κάνει επίσης το ίδιο. Στις αδειοδοτημένες μας περιοχές, όπου έχουμε αποκτήσει την άδεια από την ‘ΤΔΒΚ’, εκτελούμε οι ίδιοι τις εργασίες έρευνας-σάρωσης. Έχουμε ήδη το δικαίωμα να το κάνουμε αυτό στα δικά μας χωρικά ύδατα.
Οι λεγόμενες αμφισβητούμενες περιοχές εκεί σχετίζονται στην πραγματικότητα με τις μαξιμαλιστικές απαιτήσεις της Ελλάδας. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει καμία αμφισβητούμενη περιοχή για εμάς. Αλλά η Ελλάδα προβάλλει τέτοιες μαξιμαλιστικές απαιτήσεις για τα νησιά που διεκδικεί κυριαρχία σε μια θαλάσσια περιοχή 40 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων πάνω σε 7-8 νησιά και νησίδες. Αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει πουθενά στον κόσμο. Δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό στη Μάγχη. Δεν μπορείτε να προβάλετε μια τέτοια διεκδίκηση μεταξύ Γαλλίας και Αγγλίας. Ή δεν μπορείτε να προβάλετε μια τέτοια διεκδίκηση μεταξύ της Ιταλίας και της Αλβανίας ή της Ισπανίας.
Υπάρχουν παραδείγματα σε άλλα μέρη του κόσμου. Με άλλα λόγια, υπάρχουν τέτοια παραδείγματα στη ναυτική νομική ιστορία και νομοθεσία. Στην πραγματικότητα τα έχουμε προτάξει όλα αυτά. Κι αυτό που κάνει η ελληνική πλευρά είναι να προσπαθεί να ανοίξει πολιτικούς και γεωπολιτικούς χώρους για τον εαυτό της δημιουργώντας ένα μέτωπο εναντίον της Τουρκίας. Αυτά δεν θα ωφελήσουν κανέναν, παρά μόνο με κάποια βραχυπρόθεσμα λαϊκιστικά οφέλη. Εμείς πάντα λέγαμε: «Ας μετατρέψουμε την Ανατολική Μεσόγειο σε λίμνη ειρήνης και όχι σε λίμνη συγκρούσεων. Ας μετατρέψουμε τους ενεργειακούς πόρους εδώ σε έναν πόρο από τον οποίο όλοι μπορούν να επωφεληθούν».
Για το σκοπό αυτό, ο Πρόεδρός μας πρότεινε στον κ. Michel, τον Πρόεδρο της ΕΕ, να διοργανώσουμε μια ενεργειακή διάσκεψη. Και εκείνη την εποχή, δεν είχαμε ακόμη εξομαλύνει τις σχέσεις μας με το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Παρ’ όλα αυτά, ο Πρόεδρός μας, με μεγάλη διορατικότητα, είπε «ας κάνουμε μια συνάντηση για να συζητήσουμε τους ενεργειακούς πόρους ολόκληρης της Ανατολικής Μεσογείου και να οικοδομήσουμε εκεί μια νέα ενεργειακή αρχιτεκτονική». Εκείνη την εποχή, ακόμη και οι Ευρωπαίοι ήρθαν και ρώτησαν: «Λοιπόν, αν συμμετέχουν το Ισραήλ και η Αίγυπτος, θα συμμετάσχετε και εσείς σε αυτές τις συναντήσεις;». Εκείνη την εποχή είπαμε: «Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τη συμμετοχή μας σε πολυμερείς συναντήσεις μαζί τους». Τώρα, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.
Mehmet Acet: Είναι σε εξέλιξη η διαδικασία εξομάλυνσης με την Αίγυπτο;
İbrahim Kalın: Προχωράει, αν και είναι λίγο αργή. Κοιτάξτε, είπα κάτι στις αρχές του τρέχοντος έτους. Είπα ότι το 2022 θα είναι ένα έτος κατά το οποίο θα επιταχύνουμε τα βήματα εξομάλυνσης σε πολλούς τομείς και βλέπουμε παραδείγματα αυτού. Με το Ισραήλ, με την Αρμενία, με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με τη Συρία, με την Αίγυπτο… Λένε: «Τι έχει αλλάξει; Γιατί πολεμήσατε χθες, γιατί κάνατε ειρήνη σήμερα;». Είναι μια σωστή ερώτηση, μια εύλογη ερώτηση. Φυσικά, είναι απαραίτητο να το εξηγήσουμε αυτό. Είμαστε σε θέσεις ευθύνης και είμαστε υποχρεωμένοι να το εξηγήσουμε αυτό. Δεν βρίσκω την ερώτηση λανθασμένη. Εάν εκφράζεται ως κριτική, θα ήθελα να το εξηγήσω.
Ο καθένας από αυτούς έχει διαφορετικό φάκελο, για να το πω έτσι. Με τους Σαουδάραβες για το θέμα Khashoggi… Με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα λόγω της Λιβύης και άλλων παρόμοιων ζητημάτων, και λόγω του ζητήματος του Ιράν… Με το Ισραήλ εξαιτίας όσων συνέβησαν στην Παλαιστίνη… Με την Αίγυπτο εξαιτίας αυτού ή εκείνου του θέματος…. Υπήρχαν περίοδοι κατά τις οποίες οι σχέσεις μας περιορίστηκαν για διαφορετικούς λόγους. Αλλά δεν υπάρχει καμία προϋπόθεση ότι θα συνεχίσουν έτσι για πάντα. Ποτέ δεν διστάσαμε να κάνουμε βήματα όταν οι συνθήκες είναι ώριμες, όταν βλέπουμε ότι μια εξομάλυνση, λαμβάνοντας υπόψη τα εθνικά μας συμφέροντα, θα ήταν επωφελής για τη χώρα μας.
Υπάρχει μια πολύ σημαντική αρχή που ο Πρόεδρός μας έχει προτάξει στη διπλωματία: ήταν αυτό που είπε κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στο Burgenstock, όταν ετοιμαζόταν το σχέδιο Annan στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Θα είμαστε πάντα ένα βήμα μπροστά. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα απαντήσω στο χέρι της ειρήνης που μου απλώνεται με γροθιά. Αν μου απλώνεται ένα χέρι, το παίρνω, το σφίγγω, προχωρώ, εξετάζω τις δυνατότητες συνεργασίας. Όταν προέκυψε μια τέτοια ευκαιρία ανοίγματος από αυτές τις χώρες, δεν την απορρίψαμε.
Τώρα, λοιπόν, το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης να δημιουργήσει μια σειρά από αντίπαλα μέτωπα εναντίον της Τουρκίας σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο και να δημιουργήσει γεωπολιτικούς χώρους για τον εαυτό της, παίρνοντας αυτό το μέτωπο πίσω της, έχει στην πραγματικότητα καταρρεύσει σε μεγάλο βαθμό. Γιατί;
Αν θυμάστε, είχαν κάνει κάτι που ονομαζόταν East Med. Ήταν κάτι σαν ενεργειακός διάδρομος που απέκλειε την Τουρκία. Αυτό έγινε σε μια εποχή που οι σχέσεις μας με αυτές τις χώρες ήταν τεταμένες. Καθώς βελτιώσαμε τις σχέσεις μας με αυτές τις χώρες, αυτό το σχέδιο EastMed κατέρρευσε ένα προς ένα. Οι Αμερικανοί αποσύρθηκαν, λέγοντας ότι δεν ήταν εφικτό.
Mehmet Acet: Αλλά συνεχίζουν να μαζεύονται. Αυξάνουν τις βάσεις [σσ. ενν. οι ΗΠΑ].
İbrahim Kalın: Η Ελλάδα το κάνει αυτό. Παραβιάζει σαφώς το διεθνές δίκαιο. Παραβιάζει ξεκάθαρα τις συμφωνίες της Λωζάνης και των Παρισίων. Αλλά προσπαθεί να πλασάρει στη Δύση ότι η Τουρκία κάνει αυτό ή εκείνο. Είδαμε ότι η Γερμανίδα ΥΠΕΞ πήρε αυτές τις θέσεις και προσπάθησε να τις επαναλάβει στην Τουρκία με μια πολύ ανίδεη ερμηνεία, κατά τη γνώμη μου. Αλλά χάρη στον T/ΥΠΕΞ μας, της έδωσε τις απαραίτητες απαντήσεις με πολύ ικανοποιητικό τρόπο. Αυτά τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα. Κοιτάξτε, κατά τη διάρκεια της εποχής Merkel, η Γερμανία πάντα προέβαλε μια ισορροπημένη προοπτική σε αυτά τα θέματα, προσπαθώντας να κρατήσει τις δύο πλευρές μαζί και προσπαθώντας να ξεπεράσει τις εντάσεις. Εγώ προσωπικά διεξήγαγα το μεγαλύτερο μέρος των διαπραγματεύσεων με τον Jan Hacker. Τις διεξαγάγαμε με τις οδηγίες της κ. Merkel και του Προέδρου μας, και ξεκινήσαμε εκ νέου τις διερευνητικές συνομιλίες, οι οποίες είχαν διακοπεί για χρόνια, και τις μετονομάσαμε σε συμβουλευτικές. 20 χρόνια διερευνητικών συνομιλιών, για όνομα του Θεού, ακόμα λοιπόν προσπαθούμε να ανακαλύψουμε την απάντηση; Όχι, ας τις πάμε στο επόμενο επίπεδο, ας έχουμε συμβουλευτικές συνομιλίες, είπαμε. Εμείς τις ξεκινήσαμε. Αυτά συνέβησαν κατά την περίοδο της Merkel. Αλλά και τώρα πάλι, μια άποψη που λαμβάνει υπόψη της μόνο τις θέσεις της ελληνικής πλευράς δεν θα μπορέσει να εξαλείψει αυτή την ένταση. Όταν προβάλλετε τα μαξιμαλιστικά αιτήματα της Ελλάδας ως «δεδομένα επί του πεδίου», κανείς δεν πρέπει να περιμένει από εμάς να τα αποδεχτούμε. Ούτε νομικά, ούτε γεωγραφικά, ούτε πολιτικά…
Αλλά επιτρέψτε μου επίσης να πω ότι δεν ακολουθούμε πολιτική έντασης με την Ελλάδα. Λόγω της γεωγραφίας, της ιστορίας και της κοινωνιολογίας, η Τουρκία και η Ελλάδα πρέπει να ζήσουν μαζί σε αυτή την περιοχή. Προσπαθούμε να κάνουμε αυτή τη σχέση δίκαιη, βασισμένη στο αμοιβαίο συμφέρον, προστατεύοντας τα εθνικά συμφέροντα, βασισμένη στα δικαιώματα και το δίκαιο. Για το σκοπό αυτό, ο Πρόεδρός μας φιλοξένησε τον κ. Μητσοτάκη εδώ στην Κωνσταντινούπολη τον περασμένο Μάρτιο. Είχαν μια πολύ καλή συνάντηση. Και η σύνοψη αυτής της συνάντησης, αν και υπήρχαν και άλλοι επιμέρους τίτλοι, ο Πρόεδρός μας είπε και το εξής, είπε: «Κύριε Μητσοτάκη, όταν υπάρχουν προβλήματα μεταξύ μας, μην προσπαθείτε να τα λύσετε μέσω τρίτων. Να είμαι σαφής, μην προσπαθείτε να πιέσετε την Τουρκία παίρνοντας πίσω σας την Αμερική, τη Γαλλία και την ΕΕ. Αυτό δεν θα λειτουργήσει».
Ίσως τέτοιες μέθοδοι να λειτουργούσαν στο παρελθόν, αλλά στη σημερινή Τουρκία δεν έχουν πλέον καμία αξία. Αυτή ήταν στην πραγματικότητα η περίληψη του θέματος. Αλλά ο κ. Μητσοτάκης πήγε και είπε άλλα πράγματα σε άλλα μέρη και μπήκαμε πάλι σε ένα τέτοιο κύκλο έντασης.
Mehmet Acet: Η Αμερική φαίνεται να έχει εγκαταλείψει αυτή την πολιτική ισορροπίας. Στεκόταν σε μια πιο ισορροπημένη θέση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Τώρα φαίνεται να παίρνει θέση υπέρ της Ελλάδας. Η αύξηση των βάσεων… Για παράδειγμα, αμερικανικές δωρεές αποστολές στρατιωτικού υλικού γίνονται στην άλλη πλευρά του Έβρου. Άρματα μάχης κ.λπ.
İbrahim Kalın: Φυσικά, αυτά τα βήματα δεν είναι αποδεκτά. Αυτό το λέμε και στους Αμερικανούς. Αν θέλετε να έχετε ειρήνη, σταθερότητα και ηρεμία στην Ανατολική Μεσόγειο, μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, στο Αιγαίο, μπορείτε να το κάνετε αυτό μόνο αν μας προσεγγίσετε με μια δίκαιη και αμερόληπτη άποψη. Όταν μας φέρνετε τις θέσεις της άλλης πλευράς και μας τις επιβάλλετε, όταν ενεργείτε με την παραδοχή ότι «η ένταση θα μειωθεί μόνο όταν αποδεχθείτε τα αιτήματά τους», δεν είναι δυνατόν να το δεχθούμε. Το λέω επίσης αυτό όταν συναντώ Ευρωπαίους και Αμερικανούς: «Ας κάνουμε αποκλιμάκωση». Όταν λέω τι είναι αυτό, μου λένε: «Πείτε ναι σε αυτή την απαίτηση της Ελλάδας ή πείτε ναι σε αυτή την απαίτηση». Μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο; Υπάρχει τέτοιο πράγμα όπως μονομερής αποκλιμάκωση; Επομένως, συζητάμε γι’ αυτό και με τους Αμερικανούς. Φυσικά, υπάρχει και ένα σκέλος του θέματος στο Κογκρέσο στην Αμερική. Υπό την επιρροή του ελληνικού λόμπι, κατά καιρούς χρησιμοποιούν αυτόν τον δίαυλο και προσπαθούν να πιέσουν την Τουρκία.
Mehmet Acet: Ήταν ένδειξη αυτού του γεγονότος το χειροκρότημα στον Μητσοτάκη;
İbrahim Kalın: Λοιπόν, φυσικά και ήταν ένα οπτικό θέατρο. Επιτρέψτε μου να το θέσω έτσι.
spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα