Στράτος Σιμιτζής: «Παράλληλες εμμονές!»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 του Στράτου Σιμιτζή

Αν οι προθέσεις αποτελούν ένδειξη , οι πράξεις είναι η απόδειξη.

Σε αυτό το πλαίσιο θα εντάξουμε τους δυο ηγέτες που όχι προκαλούν εντάσεις αλλά και πολεμική σύρραξη, τουλάχιστον ο ένας.

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν έχει εμμονή με την πανίσχυρη κάποτε Σοβιετική Ένωση, ο δε, Ταγίπ Ερντογάν το πάει ιστορικά πολύ πιο πίσω φτάνοντας στον Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή που πολιορκούσε την Βιέννη, κατέκτησε την Μέση Ανατολή και έφτασε μέχρι το Μαρόκο.

Ε, αυτά τα κατορθώματα του παρελθόντος οραματίζονται οι δυο ηγέτες σε σημείο ο ένας να εισβάλει σε ουδέτερο και ανεξάρτητο έδαφος και να το καταστρέφει, ο δε άλλος να το επιθυμεί σφόδρα αλλά να μην το αποτολμά.

Βέβαια, ο λογαριασμός του σπιτιού, ουδέποτε συμφωνεί με αυτόν της αγοράς μια και σήμερα όλα τα κράτη έχουν σύνορα, εθνολογική ταυτότητα, διεθνή αναγνώριση και είναι κυρίαρχα στο χώρο τους.

Από την άλλη πλευρά υπάρχουν και κράτη με ασαφή σύνορα, πολυσυνθετικά, με εσωτερικές διασπαστικές έριδες και προθέσεις.

Αυτά μπορεί να φαντάζουν ευάλωτα και προσφορά για κατάκτηση, όμως σε κάθε περίπτωση από πίσω απ’αυτά υπάρχει και κάποιος μεγάλος και ισχυρός που έχει διαφορετικά σχέδια και συμφέροντα από τον επίδοξο κατακτητή.

Ούτως ή άλλως, εμμονές και πλάνα αυτού του βεληνεκούς δεν εντάσσονται σε ατζέντα, ούτε ενθαρρύνονται από τα διεθνώς κρατούντα.

«Απόλυτα δικαιολογημένος ο αποκλεισμός» 

Αφορμή για το σημείωμα αυτό ήταν μια συζήτηση μεταξύ των απεσταλμένων αθλητικών παρουσιαστών της ΕΡΤ στο Γιουτζίν του Όρεγκον-ΗΠΑ για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου.

Αντικείμενο ο αποκλεισμός των Ρώσων αθλητών – κλασικός , ποδόσφαιρο, μπασκετμπολ κτλ- από κάθε διεθνή δραστηριότητα και οι απόψεις που ακούστηκαν υπέρ και κατά.

Ο αποκλεισμός επιβλήθηκε από τις Διεθνείς Αθλητικές Αρχές μετά την Εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την παγκόσμια καταδίκη , πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, της Ρωσίας για την ενέργειας της.

Σε μια περίοδο παρατεταμένης παγκόσμιας Ειρήνης, μια μεγάλη χώρα εισβάλει εναντίως σε μια γειτονική και προκαλεί τεράστιες καταστροφές και θύματα, την οποία η Διεθνής κοινότητα καλά δικάζει και απομονώνει, τι θα ήθελαν οι αντίθετοι, μήπως να την επιβραβεύσουν ;

Αλήθεια, εμείς που είμαστε οι συνεχιστές του Ολυμπιακού Πνεύματος, η Ολυμπιακή εκεχειρία που καθιερώθηκε στις Ολυμπιάδες της αρχαιότητας, δεν σημαίνει κάτι ; Μήπως την απεμπολούμε;

Πολύ δίκαια οι ΔΑΑ επέβαλαν τον αποκλεισμό των Ρώσων, οι δε σπουδαίοι Ρώσοι αθλητές να μέμφονται τον ηγέτη τους και όχι την παγκόσμια κοινότητα που απομόνωσε την χώρα-Εισβολέα.

Και μια ο λόγος για τους αθλητικούς συνεργάτες της ΕΡΤ, που είναι οι κορυφαίοι, οι πιο καταρτισμένοι και βαθείς γνωστές του κλασικού αθλητισμού, είναι απορίας άξιον που συνεχίζουν να μνημονεύουν και να υμνούν τους αθλητές-κολοσσούς από τις χώρες του Σοβιετικού Μπλοκ , την στιγμή που οι επίσημες αποκαλύψεις των επιστημόνων και πολιτικών παραγόντων βεβαιώνουν πως εκείνα τα «μεγαθήρια» έπαιρναν τα αναβολικά βάσει προγράμματος με τη σέσουλα και τις ευλογίες των κυβερνήσεων τους, για να κατακτήσουν νίκες, μετάλλια, διακρίσεις και να σημειώσουν ρεκόρ πολύ πέραν από τις δυνάμεις των μεγάλων αθλητών.

Ε, που το πάμε, εκείνους θα μνημονεύουμε αντί να τους καταδικάζουμε;

Τα στοιχεία είναι συγκλονιστικά , οι εκθέσεις-αποκαλύψεις εμπεριστατωμένες και από τα πιο αρμόδια όργανα, τι θέλουν οι συνεργάτες της ΕΡΤ περαιτέρω αποδείξεις;

Ως θιασώτες του Ολυμπισμού και του Ολυμπιακού Πνεύματος , θα έπρεπε εδώ και χρόνια να καταδικάσουν όλες εκείνες τις αθλητικές παρανομίες και κουτοπονηριές.

Όταν ανήκεις στην ελίτ του αθλητικού ρεπορτάζ, ιδίως του κλασικού αθλητισμού , οφείλεις στοιχειωδώς να στέκεσαι στο ύψος σου.

«Ανίσχυρος μπροστά στα στοιχεία της φύσης» 

Φαίνεται , όσο και αν προοδεύει και αναπτύσσεται ο άνθρωπος σε όλες τις εκφράσεις και εκφάνσεις της ζωής , και αποκτά τρόπους και τεχνικές για να αντιμετωπίσει τα δεινά του κόσμου , μπροστά στα στοιχεία της φύσης , παρουσιάζεται ανίσχυρος και μειονεκτεί.

Πιο συγκεκριμένα , οι φωτιές κατακαίνε τεράστιες εκτάσεις σε χώρες ευρωπαϊκές , προηγμένες που διαθέτουν άπειρα μέσα πυρόσβεσης και ελέγχου των πυρκαγιών.

Μεταξύ αυτών και η χώρα μας , που έχει οργανώσει ικανά συστήματα για να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές.

Να όμως που η πύρινη λαίλαπα έχει κάνει τη ζημιά της.

Τελικά, είμαστε ανίσχυροι μπροστά στα στοιχεία της φύσης.

«Πολιτισμός ή ανούσια ψυχαγωγία» 

Διαβάζω συχνά στα ειδικά έντυπα που περιλαμβάνει το τηλεοπτικό πρόγραμμα με μπόλικο ανούσιο ρεπορτάζ , γύρω από τις λεγόμενες celebrities , στην ενότητα που ασχολείται με την τηλεθέαση , σε συντάκτες να αναφέρονται στη δημόσια τηλεόραση – ΕΡΤ 1 , ΕΡΤ 2 , ΕΡΤ 3 – , με αρκετή απαξίωση μιας και τα δημόσια κανάλια ‘’υπολείπονται’’ των ιδιωτικών .

Οι αρχαίοι Έλληνες που μας άφησαν υποθήκη για όλα , το περίφημο είπαν

«οκ εν το πολλώ το εύ» , οι σύγχρονοι λέμε  «το καλό άρωμα είναι σε μικρό μπουκάλι».

Αν μας ενδιαφέρει ο όγκος έτσι έχουν τα πράγματα.

Αν όμως μας ενδιαφέρει η ποιότητα , η χρησιμότητα και το επίπεδο , τότε η ΕΡΤ , δεν έχει ανταγωνιστή.

Όλα εξαρτώνται από το τί αναζητά κάποιος στην τηλεόραση.

Αν θέλει ωραίες , καλλίγραμμες γυναίκες σε ανούσιες τηλεοπτικές εκπομπές , αναζητά μυθοπλασία , παραμύθια και μουσικά shows ασχέτως ποιότητας και επιπέδου , τότε θα ικανοποιηθούν με τα ιδιωτικά κανάλια όπου οι καναλάρχες έχουν ένα και μόνο στόχο , την τηλεθέαση.

Αν όμως αναζητά , πολιτιστικές εκπομπές , τέχνες , επιστήμη . εκπομπές λόγου  και πολιτισμού γενικά θα ικανοποιηθεί με την ΕΡΤ.

Και ας μην νοιάζονται που θα είναι μεροληψία .

Οι επιλεκτικοί συνήθως είναι λιγότεροι.

*Δημοσιογράφος-Συγγραφέας

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα