Στράτος Σιμιτζής: Η επίσκεψη στους Άγιους Τόπους 

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

του Στράτου Σιμιτζή*

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που κυριολεκτικά έχουν γυρίσει τον κόσμο όλο.
Κάποιοι γνωστοί μου έφτασαν μέχρι την Γη του Πυρός. Όμως ο Χριστιανός, θα έχει κάνει το ταξίδι της ζωής του, μόνο όταν επισκεφθεί τους Άγιους Τόπους. Χωρίς καν να το επιδιώκει, διακατέχεται από ένα υπερφυσικό συναίσθημα, κάτι ανεξήγητο, ενώ έρχονται στιγμές που τον συγκλονίζει. Και αυτό θα συμβεί όταν κατέβει στον Πανάγιο Τάφο, όταν περπατήσει την Via Dolorosa, την οδό του θρήνου μαρτυρίου και συνειδητοποιήσει ότι μερικές χιλιάδες πριν, στον ίδιο δρόμο περπάτησε ο θεάνθρωπος μεταφέροντας τον Σταυρό του.
Όταν επισκεφτεί το Ναό της Γέννησης στην Βηθλεέμ ή τον ναό όπου ετέλεσε το θαύμα στον εν Κανά γάμο.
Γενικότερα, όμως οπουδήποτε ο πιστός βρίσκεται, έχει έντονη την αίσθηση ότι συμμετέχει στη ζωή και την διαδρομή του Ιησού Χριστού.
Εκεί στους Άγιους Τόπους, ο πιστός θα νιώσει μία πνευματική και ψυχική ανάταση. Χωρίς να το επιδιώκει.
Το ταξίδι στους Άγιους Τόπους είναι ταξίδι ζωής για κάθε Χριστιανό. Γιατί εκεί νιώθει πόσο ταπεινός και μικρός είναι μπροστά στο μεγαλείο του Θεανθρώπου.

Προσοχή, μη μας μαζέψει ο έλεγχος
Όπως συμβαίνει πάντοτε, πλήθη πιστών συρρέουν στις εκκλησίες κατά την Μεγάλη Εβδομάδα.
Όλοι γοητεύονται να συμμετάσχουν στην αλληλουχία των κοσμοιστορικών γεγονότων και το Θείο Δράμα του Θεανθρώπου.
Είναι γνωστό, πως το θρησκευτικό συναίσθημα είναι το ισχυρότερο που μπορεί να συγκλονίσει τον πιστό.
Ολοκληρωτικά καθεστώτα με διωγμούς και δράσεις όχι μόνο δεν κατόρθωσαν να το εξαλείψουν ή να το περιορίσουν, αλλά αντιθέτως επέτυχαν να το ενδυναμώσουν και να το ισχυροποιήσουν.
Αυτό όμως και η λαχτάρα των πιστών να συμμετάσχουν στο Θείο Δράμα αλλά και τον θρίαμβο της ζωής έναντι του θανάτου δεν πρέπει να μας επηρεάσουν να χαλαρώσουμε τα μέτρα που προβλέπουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα γιατί ο κορονοϊός είναι ακόμη εδώ.
Συμμετέχουμε με κατάνυξη και σεβασμό στα κοσμοιστορικά γεγονότα της Μεγάλης Εβδομάδας αλλά τηρούμε και όλα τα μέτρα πρόληψης, όπως μας εντελλεί η Εθνική Υγειονομική Επιτροπή.
Και τούτο ποιείν κακείνο μην αφιέναι.

Περαιτέρω υποβάθμιση του πολιτιστικού επιπέδου
Δεν είμαι σε θέση να κρίνω την πραγματική ιδιότητα της ευφάνταστης συντάκτριας, δηλ. αν είναι δημοσιογράφος ή δηλώνει κάτι τέτοιο μια και το σημείωμα της δημοσιεύεται σε τηλεοπτικό έντυπο.
Το σημείωμα αναφέρεται στην εκπομπή Masterchef όπου αν έστω και κατ’ ελάχιστον συμβαίνουν όσο περιλαμβάνονται σ’ αυτό, τότε ο χαρακτηρισμός φαιδρότητα είναι λίαν επιεικής.
Είναι δυνατόν με τέτοιες παραγωγές να “ταΐζουν” το τηλεοπτικό κοινό, το οποίο, αν κρίνουμε από τα νούμερα της τηλεθέασης, έχει μεγάλο έλλειμμα γούστο και ευαισθησίας για την ποιότητα.
Τι “πρασινάδες” είναι αυτές και όποια υποβάθμιση του πολιτιστικού επιπέδου του λαού, το οποίο ειρήσθω εν παρόδω, δεν βρίσκεται και στα καλύτερά του.
Βασική προϋπόθεση για τις θέσεις μου, αν όσα περιλαμβάνονται στο σημείωμα της συντάκτριας ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Η εμπορική αγορά της Θεσσαλονίκης
Μια βόλτα στους κυριότερους εμπορικούς δρόμους, αποτελεί εξαιρετική πιστοποίηση ότι αναδεικνύει την καλαισθησία, το καλό γούστο και την μεγάλη ποικιλία εμπορικών προϊόντων που διαθέτει η εμπορική αγορά της Θεσσαλονίκης.
Όλα αυτά, επιβεβαιώνουν το θρυλικό εμπορικό δαιμόνιο του Έλληνα όπως και τις επιχειρηματικές ανησυχίες του.
Εντυπωσιακές προθήκες και βιτρίνες, προϊόντα που εκτίθεται με γούστο και καλαισθησία και αποσπούν το ενδιαφέρον της εν δυνάμει πελατείας.
Πράγματι, είναι μοναδικό το θέαμα που παρουσιάζουν οι βιτρίνες της εμπορικής αγοράς.
Όμως και λίγα χρόνια πριν η εμπορική αγορά της Θεσσαλονίκης ήταν και τότε εντυπωσιακή σε γούστο και καλαισθησία. Μόνο που τότε, οι εμπορικοί δρόμοι ήταν λιγότεροι και πιο συγκεκριμένοι.
Είτε τότε, είτε σήμερα η εμπορική αγορά της Θεσσαλονίκης εντυπωσιάζει τον ενδιαφερόμενο και κάθε επισκέπτη, ημεδαπό ή αλλοδαπό.
Συνεπώς, έντονη και εντυπωσιακή είναι η παρουσία του “Κερδώου Ερμή” στην Συμβασιλεύουσα και πρωτεύουσα της Μακεδονίας.

Η οπλοκατοχή στις ΗΠΑ
Το μείζον ζήτημα της οπλοκατοχής, ουδέποτε έπαψε να απασχολεί την διεθνή κοινή γνώμη, ενώ στη χώρας μας ορισμένοι κύκλοι επιδεικνύουν υπέρμετρη ευαισθησία.
Το ζήτημα της οπλοκατοχής ουκ ολίγες φορές, πολύ εσφαλμένα συνδέεται με την εγκληματική δράση ενός παράφρονος, ένος ακραίου, ακόμη και ενός ρατσιστή.
Ουδεμία σχέση έχουν αυτοί οι εγκληματίες με την 5η Τροπολογία στο Σύνταγμα των ΗΠΑ που εγγυάται την οπλοκατοχή κάτω φυσικά από προϋποθέσεις. Άλλωστε, αποκλείεται να είναι μέλοι του NRA.
Οι θιασώτες της οπλοκατοχής πολλοί και ένθερμοι και σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, ουδέποτε ενεπλάκησαν σε εγκληματικές πράξεις ή σε κακοποιό δράση.
Το National Rille Association ιδρύθηκε το 1871 και σήμερα (2018) αριθμεί πέντε εκατομμύρια και πλέον μέλη.
Πολιτικώς, αποτελεί πανίσχυρο λόμπυ, κάτι που υποδηλοί γιατί ποτέ οποιοδήποτε κόμμα ή Κυβέρνηση, ασχολήθηκαν με το πολυσυζητημένο και αμφιλεγόμενο ζήτημα.
Η οπλοκατοχή συνέβαλε τα μέγιστα στον προσδιορισμό ή ακόμη και την εξαφάνιση των μικροκακοποιών, οι οποίοι στη χώρα μας όποτε τους “καπνίσει” εισβάλουν στα σπίτια, βασανίζουν, κακοποιούν, βιάζουν συνήθως ηλικιωμένα άτομα.
Ο λόγος είναι απλός. Ο κακοποιός θα το σκεφτεί πολύ να παραβιάσει το οικογενειακό άσυλο, εισβάλλοντας, γιατί όταν γίνει αντιληπτός από τους ενοίκους, θα είναι γι’ αυτούς εύκολος στόχος.
Ποιος άραγε θα αποτολμήσει μια εισβολή σε κατοικία; Όταν ξέρει εκ των προτέρων, ότι ο ένοικος ευρισκόμενος σε νόμιμο άμυνα, θα του ρίξει στο ψαχνό.
Όμως, εμείς που ως λαός συνηθίζουμε να ασχολούμαστε με τους άλλους, υπάρχουν περιοχές στη χώρα μας, όπου οι κάτοικοι διαθέτουν πλούτο όπλων, ικανό ακόμη και για … Πόλεμο.
Όμως, εμάς μας απασχολεί η οπλοκατοχή στις ΗΠΑ.

*Συγγραφέας-Δημοσιογράφος

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Και οι πέντε ιστορίες-θέματα αγαπητέ κ.Σιμιτζή είναι συνολικά ενδιαφέρουσες, αλλά υπογραμμίζουμε τις αναφορές σας
    1.-στο θρησκευτικό συναίσθημα ,το οποίο και 70χρονα αντιθρησκευτικά καθεστώτα ,αλλά και η καθημερινή δραστηριότητα πολλών” συλλογικοτήτων” προσπαθούν να εξαλείψουν,αλλά δεν τα καταφέρνουν, επειδή και ”πύλαι Άδου ου κατισχύσουσιν”.
    2.-στην Θεσσαλονίκη την ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, γιατί θα αισθανθούν άσχημα οι ”βορειομακεδόνες” των Σκοπίων -και ουκ ολίγοι συνέλληνες -που είναι υπερήφανοι για την Συμφωνία των Πρεσπών του 2018, βάσει της οποίας το κράτος τους καταχωρίσθηκε στον ΟΗΕ ως Βόρεια Μακεδονία και οι κάτοικοί του ως βορειομακεδόνες ,που ομιλούν την ανύπαρκτη ιστορικώς και γλωσσολογικώς ”μακεδονική γλώσσσ” ,
    ΕΡΡΩΣΘΕ .

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα