Μάρτιος 28, 2024. Ελλάδα.

Η υπεύθυνη Εξωτερικών Υποθέσεων Annelle Sheline,και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν

Πρόσφατα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεν έλαβε υποστήριξη από τους υπαλλήλους του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και σε άλλους θεσμούς σχετικά με την πολιτική του υποστήριξης προς το Ισραήλ, κάτι που ώθησε μια αξιωματούχο στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Μέση Ανατολή να παραιτηθεί σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αμερικανική υποστήριξη του ισραηλινού πολέμου στη Γάζα.

Η Annelle Sheline, 38 ετών, παραιτήθηκε από τη θέση της μετά από ένα χρόνο ως υπεύθυνη εξωτερικών υποθέσεων στο Γραφείο Δημοκρατίας, Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Εργασίας και περίπου το ήμισυ αυτής της περιόδου ήταν μάρτυρας του επιθετικού πολέμου του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, μετά την επιχείρηση της Χαμάς «Πλημμύρα αλ Άκσα» στις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με την Washington Post.

Η Sheline δικαιολόγησε την παραίτησή της σε συνέντευξή της, λέγοντας:

«Τα καθήκοντά μου ήταν στην προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, ένα έργο που περιπλέκεται από τον ισραηλινό πόλεμο και ένα πλήθος ηθικών, νομικών, ασφάλειας και διπλωματικών επιπτώσεων που συνδέονται με οι Ηνωμένες Πολιτείες».

«Δεν μπορώ πλέον να κάνω τη δουλειά μου», είπε, «Η προσπάθεια υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχει καταστεί αδύνατη όσο οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να στέλνουν μια συνεχή ροή όπλων στο Ισραήλ».

Η Sheline ανέφερε ότι είχε σχεδιάσει να φύγει αθόρυβα, για να πει στους ανωτέρους της ότι το θέμα έληξε στη Γάζα, αλλά αποφάσισε να μιλήσει μετά από αίτημα των συναδέλφων της που της είπαν ότι ήθελαν να παραιτηθούν αλλά δεν μπορούσαν να το κάνουν λόγω οικονομικών η οικογενειακών ζητημάτ

 

H Sheline ΕΙΠΕ ότι παρά την υποστήριξη που έλαβε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δεν συμφωνούν με την άποψή μου.

Σε εσωτερικές ακροάσεις για τον πόλεμο, είπε, «ορισμένοι υπάλληλοι σηκώνονται και λένε: «Εκτιμώ όλα όσα κάνουν η κυβέρνηση των ΗΠΑ και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Ισραήλ και το υποστηρίζω πραγματικά».

Μόνο λίγοι αξιωματούχοι έφυγαν από την κυβέρνηση κατά τη διάρκεια του πολέμου, αλλά αρκετούς μήνες αργότερα, οι εργαζόμενοι εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους με άλλους τρόπους, και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αξιωματούχοι έγραψαν αρκετά τηλεγραφήματα για τη Γάζα μέσω του καναλιού της αντιπολίτευσης, ενός μηχανισμού εσωτερικής διαμαρτυρίας της εποχής του πολέμου του Βιετνάμ.

Στην Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ, εκατοντάδες υπάλληλοι υποστήριξαν μια επιστολή τον Νοέμβριο που καλούσε την κυβέρνηση Μπάιντεν να χρησιμοποιήσει την επιρροή της για να ξεκινήσει μια κατάπαυση του πυρός.

Τον Φεβρουάριο, ένα εν ενεργεία μέλος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ αυτοπυρπολήθηκε έξω από την Ισραηλινή Πρεσβεία στην Ουάσιγκτον, αφού είπε ότι «δεν μπορούσε πλέον να είναι συνένοχος στη γενοκτονία» και ο οποίος πέθανε από τα τραύματά του.

The Hellenic Information Team