Σε μια προσεκτικά χορογραφημένη τελετή στο Πεκίνο, ο Σι Τζινπίνγκ σήκωσε τη δεξιά του γροθιά και έβαλε το αριστερό του χέρι σε ένα κόκκινο δερμάτινο αντίγραφο του συντάγματος της Κίνας. Στον όρκο -που μεταδόθηκε ζωντανά από την κρατική τηλεόραση σε όλη την Κίνα– υποσχέθηκε να «χτίσει μια ευημερούσα, ισχυρή, δημοκρατική, πολιτισμένη, αρμονική και μεγάλη σύγχρονη σοσιαλιστική χώρα». Έτσι σήμανε την ομόφωνη επανεκλογή του σήμερα στην προεδρία της Κίνας και την εξασφάλιση της ιστορικής τρίτης θητείας του ως πρόεδρος, μία θητεία που είχε εξασφαλιστεί από τον Οκτώβριο.

Ποιος είναι ο κινέζος ηγέτης ;

Υπό κανονικές συνθήκες, φέτος θα ήταν η τελευταία χρονιά της διακυβέρνησης του, καθώς είχε συμπληρώσει το όριο των δύο θητειών που όριζε το Σύνταγμα, πριν τις αλλαγές που έκανε ο ίδιος. Ωστόσο, στο 20ο Συνέδριο του ΚΚΚ, τον Οκτώβριο, ο Σι, μετά από μία δεκαετία ήδη στην εξουσία, εξασφάλισε μια τρίτη θητεία ως Γενικός Γραμματέας και επικεφαλής της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής, τις δύο πιο σημαντικές θέσεις του Κόμματος, το οποίο συνεπαγόταν πώς θα ηγούνταν της Κίνας τουλάχιστον για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, εξάλειψε βασικούς αντιπάλους από την ηγεσία της Κίνας, ενώ όρισε σε όλες τις θέσεις έμπιστούς του, απομακρύνοντας οποιονδήποτε θα μπορούσε να αμφισβητήσει τις πολιτικές του, όπως π.χ. τον πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ, ώστε να μπορεί να έχει την απόλυτη κυριαρχία.

Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με το ότι δεν προέκυπτε κάποιος πιθανός διάδοχος αλλά και ότι οι εναπομείναντες ανώτεροι αξιωματούχοι που αντιτίθενται στον Σι ήταν απίθανο να διακινδυνεύσουν να μιλήσουν εναντίον του, συνέβαλαν στην επίτευξη του απώτερου σκοπού του: να γίνει ο ισόβιος ηγέτης της Κίνας.

Υπό τη δεκαετή διακυβέρνησή του, οι αρχές έχουν επεκτείνει κατά πολύ τη λογοκρισία και τους ελέγχους στην οικονομία, έχουν δημιουργήσει ένα εκτεταμένο δίκτυο στρατοπέδων συγκέντρωσης στη δυτική Σιντζιάνγκ και έχουν κατηγορηθεί για αμέτρητες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Μελανό σημείο για την αυταρχική διακυβέρνησή του, η μεγάλη εγχώρια δυσαρέσκεια για τον χειρισμό της πανδημίας, η οποία εκτονώθηκε με πρωτοφανείς για το καθεστώς διαδηλώσεις στο τέλος του 2022.

Σύμφωνα με τον Guardian, δεν υπάρχει καμία προσδοκία ότι η ιδεολογία ή οι αρχές του Σι θα μετατοπιστούν στη τρίτη του θητεία. Σε πολλές από τις ομιλίες του, ο πρόεδρος μιλάει για την Κίνα που πρέπει να περιηγηθεί σε έναν όλο και πιο εχθρικό κόσμο, με το όραμά του να υποδηλώνει περισσότερη καταστολή στο εσωτερικό, περισσότερη κρατική παρέμβαση στην οικονομία –αν και αυτό έχει εμποδίσει την ανάπτυξη– και επιθετικότητα στο εξωτερικό.

Ενδεικτικό του τελευταίου, το οτι οι δεσμοί μεταξύ του Πεκίνου και της Ουάσιγκτον παραμένουν στον αέρα, μετά τους ισχυρισμούς ότι η Κίνα κατασκόπευε τις ΗΠΑ με μπαλόνια αλλά και λόγω της στάσης της ασιατικής χώρας στον ρωσοουκρανικό πόλεμο και της στενής σχέσης που έχει αναπτύξει με την Ρωσία.

Οι αναλυτές παρατηρούν πως τόσο στην εικόνα όσο και στη ρητορική του, ο Σι Τζινπίνγκ μιμείται τον Μάο Τσε Τουνγκ. Όπως και να έχει, ο Σι βιώνει τον δικό του πολιτικό θρίαμβο, ως ένας σύγχρονος αυτοκράτορας, όπως τον αποκαλεί η Washington Post.

Το Βήμα