Πόσο βαθιά είναι η γερμανική ύφεση

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Θα χρειαστεί να φθάσουμε τουλάχιστον στην άνοιξη του 2023 για να δούμε ξανά θετικό ρυθμό ανάπτυξης

Οι δείκτες για την επίδοση της γερμανικής οικονομίας του τρίτου τριμήνου είναι ανάμεικτοι. Κι ενώ οι δαπάνες των καταναλωτών φαίνεται πως υποχωρούν, όπως ακριβώς το περιμέναμε, η βιομηχανική παραγωγή πηγαίνει ελαφρώς καλύτερα. Εμείς προβλέπουμε την περίοδο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου αρχικά μια κάμψη στο γερμανικό ΑΕΠ κατά 0,6% σε τριμηνιαία βάση. Ακόμη κι αν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε θα χρειαστεί να φθάσουμε τουλάχιστον στην άνοιξη του 2023 ώστε η οικονομία να ενεργοποιηθεί και πάλι. Ο κύκλος εργασιών του λιανεμπορίου μειώθηκε 1,3% σε μηνιαία βάση και πραγματικούς όρους τον Αύγουστο, όταν οι αναλυτές του Reuters είχαν προβλέψει ότι η αποδυνάμωση θα είναι της τάξεως του 1,1%.

Οι καταναλωτές πλήττονται από τον καλπάζοντα πληθωρισμό. Παρά το γεγονός ότι οι λιανικές πωλήσεις Αυγούστου έδειξαν αύξηση κατά 5,4% σε ετήσια βάση, σε πραγματικούς όρους ήταν χαμηλότερες κατά 4,3%. Κι αυτό διότι οι καταναλωτές ξόδευαν μεν χρήματα, αλλά αγόραζαν λιγότερα αγαθά. Σε σύγκριση με τους μήνες Απρίλιο και Μάιο, οι πραγματικές λιανικές πωλήσεις του Ιουλίου και του Αυγούστου ελαττώθηκαν κατά 1%. Η εξέλιξη αυτή συνάδει με την απαισιόδοξη εκτίμησή μας για το ΑΕΠ τρίτου τριμήνου, κυρίως διότι υπάρχουν πολλές πιθανότητες οι πωλήσεις του λιανεμπορίου να εξασθενήσουν περαιτέρω τον Σεπτέμβριο. Στο πεδίο της βιομηχανικής παραγωγής της Γερμανίας, εκεί διαπιστώνουμε ότι αυτή παραμένει ζωηρή, βάσει των συνθηκών. Συγκεκριμένα, μειώθηκε σε μηνιαία βάση κατά 0,8% τον Αύγουστο. Κι ενώ οι αναλυτές του Reuters συναίνεσαν στην πρόβλεψη για μια πτώση 0,5% μόνον, λόγω των σοβαρών κωλυμάτων, όπως η ακριβή ενέργεια και τα χαμηλά επίπεδα του ποταμού Ρήνου, που εμπόδιζαν τις μεταφορές, η βιομηχανική παραγωγή τελικώς διατηρήθηκε σε σχετικά καλά επίπεδα. Εξαιρουμένης δε της ενέργειας και των κατασκευών, μειώθηκε μόλις 0,1% σε μηνιαία βάση. Η παραγωγή του ενεργειακού κλάδου ελαττώθηκε δραστικά κατά 6,1% και των κατασκευών κατά 2,1% σε μηνιαία βάση. Εντός του πλαισίου της μεταποίησης, οι υποκλάδοι εντάσεως ενέργειας τα πήγαν χειρότερα από άλλους και η δική τους παραγωγή περιορίστηκε 2,1% σε μηνιαία βάση.

Οι επιχειρήσεις στη Γερμανία τον Αύγουστο έλαβαν 2,4% λιγότερες παραγγελίες εν συγκρίσει με τον Ιούλιο σε όρους προσαρμοσμένων τιμών, αλλά, εξαιρουμένων των μεγάλης κλίμακας παραγγελιών, αυτές ενισχύθηκαν μηνιαίως κατά 0,8%. Κι ενώ βαίνουν μειούμενες οι νέες παραγγελίες ως τάση από τις αρχές του χρόνου, σύμφωνα με την εταιρεία δεδομένων Destatis, οι αντίστοιχες εταιρείες εξακολουθούν να βρίσκονται αντιμέτωπες με υπερβολική ζήτηση. Παράλληλα δυσκολεύονται να ολοκληρώσουν τις παραγγελίες τους λόγω εμποδίων στις εφοδιαστικές αλυσίδες και στην προμήθεια ενδιάμεσων προϊόντων και πρώτων υλών.

* Ο κ. Σάλομον Φίντλερ είναι οικονομολόγος της Berenberg Bank.

Καθημερινή

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα