ΠΡΟΪΟΝ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
του Παντελή Σαββίδη
Φωτογραφία: Ο κ. Τσίπρας δείχνει τον δρόμο στον κ. Κασσελάκη
Χθες έγραψα την πολιτική μου προσέγγιση στο θέμα Κασσελάκη. Λίγο παρακάτω, αν ρολάρετε, θα την βρείτε.
Σήμερα θα σας πω δύο σύντομα λόγια γιατί έγινε αποδεκτός ως φαινόμενο.
Καταλύτης στην κοινωνική εξέλιξη είναι η τεχνολογία. Οι κοινωνίες διαμορφώνονται γύρω απο την τεχνολογία που αναπτύσσουν.
Η τεχνολογία προσδιορίζει το είδος και την μορφή της οικονομίας. Το πολιτειακό μέγεθος μιας κοινωνίας. Τις κοινωνικές σχέσεις των μελών της. Τον τρόπο παραγωγής και τις παραγωγικές σχέσεις.
Ό,τι τεχνολογικό καθόριζε το Εργοστάσιο της βιομηχανικής εποχής διαμόρφωσε την αστική τάξη και τον αστικό πολιτισμό.
Ήταν αυτό που βιώσαμε με το εθνικό κράτος και τον πολιτισμό του, τον τεϊλορισμό και την επιθετική τους έκφραση, τον ιμπεριαλισμό. Με τα κόμματα και το κοινοβούλιο.
Η ψηφιακή εποχή αποτελεί μια επανάσταση στην τεχνολογία και η Τεχνητή Νοημοσύνη την ορατή αποκορύφωσή της.
Το πέρασμα σε αυτήν την εποχή που έχει ήδη αρχίσει, τα αλλάζει όλα.
Καταλύτης ΟΛΩΝ των εξελίξεων θα είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη. Θα αναδιαμορφώσει την παραγωγή, τις σχέσεις παραγωγής, ακόμη και τις σχέσεις ανθρώπου μηχανής. Οι παλαιοί θεσμοί, κοινοβούλιο, κυβέρνηση, κλασικά ΜΜΕ, δικαστική εξουσία με τον τρόπο που λειτουργεί είναι μορφές ενός συστήματος που παρέρχεται. Οι κρίσεις που περνάμε δημιουργούνται απο το γεγονός ης συνύπαρξης του παλαιού με το καινούριο. Το παλιό υποχωρεί χωρίς να έχει παραχωρήσει την θέση του στο καινούριο και το καινούριο έρχεται χωρίς να έχει επικρατήσει ακόμη.
Ο Κασσελάκης με τα χαρακτηριστικά του είναι προϊόν αυτής της εποχής που έρχεται. Δεν λέω ότι την κατέχει, μπορεί και να μην καταλάβει τίποτε απο όλα αυτά αν τα διαβάσει.
Τα υποκείμενα που την συνθέτουν δεν χρειάζεται να έχουν συνείδηση του τι κάνουν. Η εποχή τα διαμορφώνει.
Αν χρειαστεί να πάρει αποφάσεις ο Κασσελάκης γνωρίζει δεν γνωρίζει τι συντελείται, θα ενεργοποιήσει το MIT, το Χάρβαρντ και τα άλλα πανεπιστήμια των ΗΠΑ να τον βοηθήσουν. Αυτά που γράφω τα έχουν επεξεργαστεί σε υψηλό βαθμό εδώ και αρκετά χρόνια. Είναι κοινοτοπίες γι αυτούς.
Όσοι προσαρμοστούν στο νέο που έρχεται θα επιβιώσουν. Οι υπόλοιποι θα πάρουν κάποιο επίδομα για να καταναλώνουν, στην καλύτερη περίπτωση.
Και θυμηθείτε την θεωρία της φυσικής επιλογής,
Δεν επιβιώνουν τα πιο ισχυρά. Επιβιώνουν τα πιο ευπροσάρμοστα.
Άρα:
-Ο κόσμος είναι ένας και ενιαίος
-Τα εθνικά κράτη αποδομούνται (μπορεί να μην σας το λένε, για να διατηρείτε ψευδαισθήσεις αλλά στην ουσία αυτό συμβαίνει)
-Οι ευπροσάρμοστοι θα επιλέξουν ορισμένους τόπους ως κέντρα τους. τις παγκόσμιες πόλεις.
-Οι απροσάρμοστοι θα δημιουργήσουν τον Σύλλογο των Αναγκαστικών Τεμπέληδων της Εύφορης Κοιλάδας. Γιατί δεν θα μπορούν να κάνουν τίποτε.
Καταλήγω: παταξον μεν άκουσον δε.
spot_img

7 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ερώτημα: Τα ΜΙΤ και το Χάρβαρντ τί είδους βοήθεια θα δώσουν που να είναι πρός το συμφέρον των Ελλήνων στη περίπτωση π.χ. μιάς Ελληνοτουρκικής κρίσης;

  2. Εντάξει έχετε περισσότερες γνώσεις και ”σας μάγεψε” η τεχνητή νοημοσύνη, αγαπητέ κύριε Σαββίδη ,αλλά η περίπτωση του νεαρού με τις ομολογημένες του ιδιαιτερότητες κ. Κασσελάκη ,δεν είναι ”πρόβα τζενεράλε” της τεχνητής νοημοσύνης για την Ελλάδα μας και ”τον κόσμο σου άπαντα”.
    Όλοι θα συμφωνήσουμε ότι ο κ. Κασσελάκης είναι ένας έξυπνος και θρασύς νέος -ντοπαρισμένος και από τον πατέρα του όπως είδαμε-, πέρασε καλά στην Εσπερία και τώρα ήρθε ,αγνοώντας τους κινδύνους- να ”καμακώσει” την απογοητευμένη ”γεροντοκόρη” ΣΥΡΙΖΑ , την οποία είχε εγκαταλείψει άκαρδα ο ”λεβεντονιός της” κ. Τσίπρας.
    Σίγουρα -αν εκλεγεί -”θα φάει τα μούτρα του”, αλλά μέχρι τώρα όσοι Συριζαίοι τον ψήφισαν τιμώρησαν τους εαυτούς τους και παρέδωσαν την Αριστερά στην σκύλευσή της.
    Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΜΕ ΤΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΞΩΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΑΜΜΕΝΑ ΚΑΝΤΗΛΑΚΙΑ ΤΟΥΣ ΘΑ ΑΠΟΒΑΛΛΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ”ΙΟΥΛΙΑΝΟ ΤΟΝ ΠΑΡΑΒΑΤΗ” .
    ΟΣΟΙ ΣΧΕΔΙΑΣΑΝ ΔΕΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΑΝ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ – Ο ΟΠΟΙΟΣ ΟΠΩΣ ΟΛΟΙ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ”ΖΑΒΑ” ΑΛΛΑ ΕΠΙΒΙΩΝΕΙ ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΑΠΟ ΤΟ 313 Μ.Χ. ΜΕ ΤΟΝ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΓΑΛΟ ΤΟΥ, ΤΟΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ .
    Υ.Γ ΤΑ ΜΜΕ -ΑΧ ΑΥΤΑ- ”ΕΒΓΑΛΑΝ ΛΕΦΤΑ” ΑΠΟ ΟΛΗ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ.
    Σταύρος Αθαν.Ναλμπάντης

      • Αφού και εσείς είπατε το Αμήν, θα έρθει το έλεος.
        ”Του Θεού εσμέν” .
        Όσο για την Αριστερά ”την πήρε και την σήκωσε” .
        Ήρθε και γιαυτήν -όπως για όλα τα το ΚΚΕ- το 1989 της.
        Τώρα έγινε προϊόν χωρίς ποιότητα.
        Και όλα αυτά για την φουκαριάρα την εξουσία .(θα νικήσω τον Μητσοτάκη)
        Αρκετά ασχοληθήκαμε με αυτήν .
        Λέτε οι χιλιάδες ”αγωνιστές” της να κάνουν χαρακίρι;;; .
        ΘΕΛΟΥΜΕ -ΟΝΤΩΣ- ΚΑΤΙ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ,ΑΛΛΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΚΟΠΗΣ .
        ΝΑ ΕΙΣΤΕ-ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ.

  3. Κύριε Σαββίδη, θα ήθελα να ρωτήσω αν έχετε άποψη για το έργο του Ζακ Ελλύλ περί τεχνολογικής κοινωνίας (ή, πιο σώστα, περί τεχνικής). Το κείμενο σας το αντηχεί. Αν όχι, σας το προτείνω.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα