ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ, ΟΧΙ ΤΟ ΑΥΡΙΟ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
ΤΟΥ ΠΑΝΤΕΛΗ ΣΑΒΒΙΔΗ
 
Επικίνδυνος ο πανικός αλλά επικίνδυνη και η νάρκη
Όσο επικίνδυνος είναι ο πανικός μιας κοινωνίας, άλλο τόσο επικίνδυνη είναι και η νάρκη της.
Δεν πρέπει να τρομοκρατηθούμε αναλύοντας την κρίση που βιώνουμε και τις επιπτώσεις της αλλά και δεν πρέπει να αδιαφορούμε για το άμεσο μέλλον μας.
Γιατί ορισμένα από τα σενάρια των επόμενων μηνών είναι εφιαλτικά.
Με δύο λόγια πρέπει να προετοιμαστούμε για το ευτυχέστερο, το μέτριο και το δυστυχέστερο σενάριο.
Θα μου πείτε θα το κάνει η κυβέρνηση αλλά, επειδή πιστεύω ότι το καθεστώς μας πρέπει να είναι δημοκρατικό και στις πιο δύσκολες στιγμές (αυτό δεν έκανε ο Περικλής;), θα πρέπει τα ζητήματα να τεθούν δημοσίως.
Αν εξαιρέσουμε το πιο αισιόδοξο σενάριο, για τα άλλα θα αντιμετωπίσουμε μια οξεία οικονομική κρίση. Και εδώ όλοι πρέπει να έχουμε άποψη, να την καταθέσουμε δημοσίως και εκείνη που θα αποφασίσει είναι, βεβαίως, η κυβέρνηση.
Θα ήθελα, λοιπόν, να επισημάνω τα εξής:
1.-Οι ειδικοί επιστήμονες προέκριναν τον σημερινό τρόπο διαχείρισης της κρίσης σε σχέση με τον Βρετανικό και Σουηδικό που βασίστηκε στην ανοσία της αγέλης. Καλώς. Αλλά το ερώτημα είναι μέχρι πότε; Πόσο μπορεί να αντέξει το κράτος και οι οργανισμοί από τους οποίους πληρώνεται ο έλληνας πολίτης να καταβάλουν μισθούς και συντάξεις, χωρίς να έχουν έσοδα;
2.-Ακόμη και αν υπάρξει περικοπή στο ήμισυ (εκεί παραπέμπουν οι δημόσιες δηλώσεις περί περικοπής στο ήμισυ του μισθού της προέδρου, των βουλευτών κλπ), μέχρι πότε θα μπορούσε να καταβληθεί αυτό το ποσό;
3.-Είναι διαφορετικό πράγμα να περικόπτεις στο ήμισυ έναν βουλευτικό μισθό 6 ή 7 χιλιάδων ευρώ και διαφορετικό να περικόπτεις μια σύνταξη 1000 ευρώ , ή έναν μισθό 800 ευρώ.
4.-Ανεξαρτήτως του αν υπάρξει ευρωπαϊκή ενίσχυση (προσωπικά δεν το πιστεύω διότι σε τέτοιες στιγμές η κάθε χώρα κοιτά το συμφέρον της και οι Γερμανοί, που ηγούνται της Ευρώπης, είναι το πρότυπο αυτού του είδους), θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με τις δυνατότητες της χώρας.
5.-Οι αρμόδιοι επιστήμονες πιστεύουν πως μέχρι τέλος Απριλίου το πρόβλημα με τους θανάτους θα κορυφωθεί και μετά θα αρχίσει να παρουσιάζεται ύφεση.
Με βάση όλα αυτά, μήπως θα πρέπει να αναζητηθεί μια μέση οδός μεταξύ του απόλυτου εγκλεισμού και της αδρανοποίησης κάθε οικονομικής δραστηριότητας και της θεωρίας της αγέλης;
Έτσι:
1.-Μήπως θα πρέπει από τώρα να ετοιμαζόμαστε για μια επαναδραστηριοποίηση της οικονομίας σε τομείς που δεν φέρουν τους ανθρώπους σε επαφή (το πιο εύκολο παράδειγμα που μου έρχεται στο νου είναι η πώληση βιβλίων ή άλλων πραγμάτων διαδικτυακά), η τους φέρουν σε μερική επαφή με τη λήψη μέτρων προφύλαξης; Δεν μπορεί να έχω συνολική εικόνα της οικονομίας, αυτό μόνο η κυβέρνηση μπορεί να το κάνει αλλά εκείνο που θέλω να πω είναι μετά τον Απρίλιο μήπως θα πρέπει να ενεργοποιηθούν οι τομείς της οικονομίας στους οποίους διασφαλίζονται οι παραπάνω προϋποθέσεις;
2.-Αυτό, βεβαίως, δεν μπορεί να γίνει μόνο στα όρια των εθνικών κρατών γιατί υπάρχουν δυναμικές οικονομικές δραστηριότητες προσανατολισμένες αποκλειστικά στις εξαγωγές. Μήπως θα πρέπει να τεθεί το ζήτημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο;
3.-Γιατί, σε τελική ανάλυση δεν έχει και τόση σημασία αν φθάσεις στο τέλος από τον κορονοϊό ή την οικονομική ένδεια και τα οικονομικά, ή άλλα, αδιέξοδα.
4.-Γι αυτό πρέπει να ξυπνήσουμε από το λήθαργό μας και να αρχίσουμε να προβληματιζόμαστε για το διαφαινόμενο αδιέξοδό μας.
spot_img

7 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Πάντως το παρήγορο είναι ότι η κυβέρνηση προγραμμάτισε χθες μόνο για τον Απρίλιο ,οπότε τον Μάιο θα ξαναπρογραμματίσει και φαίνεται πως έτσι θα πορευθεί μέχρι τέλους του έτους.
    Φυσικά μόνο σε απελπιστική κατάσταση θα δεχθεί την ”ανοσία της αγέλης”,που θα έχει όμως αντίθετη ολόκληρη την αβοήθητη κοινότητα και θα έχει κατακλυσμιαίες πολιτικές εξελίξεις μέχρι μια οιονεί δικτατορία.
    Πάντως πολύ δύσκολα θα κρατηθούν οι Έλληνες το κατακαλόκαιρο με τις υψηλές θερμοκρασίες και με τέτοιες θάλασσες και τα εξοχικά τους στα σπιρτόκουτα των πολυκατοικιών των πόλεων ,αλλά γιαυτό θα βοηθήσει και ο Θεός και η Παναγιά μας. Είναι νωρίς για απαισιόδοξες σκέψεις από τώρα ,επειδήπερ ”ταχ’αύριον έσεται άμεινον”.

  2. Προφανώς τα περιοριστικά μέτρα που έχουν ληφθεί(*) δεν μπορεί να έχουν ανεξέλεγκτη διάρκεια, διότι, τυχόν υπέρβαση συγκεκριμένου χρόνου (δεν μπορώ να ξέρω ποιος είναι αυτός), θα φέρει εξαιρετικά δυσάρεστα αποτελέσματα. Eπίσης, η απομόνωση και ο κατ’ οίλον εγκλεισμός, θα έχουν σοβαρή επίπτωση στην οικονομία, ειδικά για χώρες, όπως η δική μας, και στην ψυχική υγεία όσων απομείνουν.

    (*) Δυστυχώς, τα μέτρα που εφαρμόζονται για τούς πολίτες, φαίνεται να μην ισχύουν και τόσο για λαθρομετανάστες και Τσιγγάνους (οι καταυλισμοί των τελευταίων είναι υγειονομικές βόμβες), με αποτέλεσμα να ακυρώνονται οι όποιες προσπάθειες για εξάλειψη τής πανδημίας.

  3. Σιγά μην προέκριναν οι ειδικοί επιστήμονες αυτήν την λύση. Πώς γίνεται οι ειδικοί επιστήμονες να προκρίνουν σε μία χώρα μέτρα κοινωνικής απομόνωσης και στην άλλη ανοσία της αγέλης. Ένα κράμα επιστήμης και πολιτικής είναι. Η πολιτική θέτει τους στόχους κι η επιστήμη βρίσκει τον τρόπο.
    Βλέπουμε το εξής “παράδοξο”. Πλούσιες χώρες να δυσκολεύονται να πάρουν ακραία μέτρα κοινωνικής απομόνωσης ενώ φτωχές να δίνουν τα πάντα στο βωμό της διάσωσης ανθρώπινων ζωών. Για μία χώρα παραγωγικά κατεστραμμένη όπως η Ελλάδα δε σημαίνει και πολλά να σταματήσει την οικονομία τας για δύο τρεις μήνες. Για χώρες όμως που διαθέτουν παραγωγική βάση αυτό μπορεί να είναι καταστροφικό. Κι αυτό γιατί πάνω από την μάχη του κορονοϊού μαίνονται πολύπλοκοι οικονομικοί ανταγωνισμοί. Όταν σπάνε κρίκοι στις παραγωγικές αλυσίδες νέοι αναδύονται που παίρνουν τη θέση τους. Ο κορονοϊός έχει γίνει το νέο πεδίο πλανητικού ανταγωνισμού. Όταν τελειώσει αυτή η κατάσταση κάποιοι θα βγουν κερδισμένοι και κάποιοι χαμένοι κι όλα δείχνουν ότι η Δύση -Αμερική κι Ευρώπη- θα είναι οι χαμένοι και η Ανατολή που κατάφερε να το διαχειριστεί καλύτερα κερδισμένη. Σε συμβολικό επίπεδο αυτή η νίκη έχει ήδη καταγραφεί.

    Στα καθ’ ημάς τσίρκο ήμασταν, τσίρκο παραμένουμε, γιατί ν’ αλλάξουμε; Απλώς τώρα είμαστε περήφανο τσίρκο. Ότι η στρατηγική που ακολουθείται είναι αδιέξοδη είναι αυτονόητο. Ότι θα διαλυθεί περισσότερο η ήδη κατεστραμμένη οικονομία είναι δεδομένο. Αυτό το οποίο δεν έχουμε καταλάβει είναι ότι θα στοιχίσει τις ίδιες αν όχι περισσότερες ζωές εκτός κι αν σκοπεύουμε να μείνουμε σε καραντίνα μέχρι να βρεθούν φάρμακα ή εμβόλια. Η γνώμη μου είναι ότι όλο αυτό γίνεται για επικοινωνιακούς λόγους, γιατί δε μπορεί να διαχειριστεί η πολιτική ηγεσία αυτό που θα συμβεί. Η αποτελεσματικότερη λύση είναι αυτή που ακολουθούν οι χαζοβοριοευρωπαίοι, διατήρηση οικονομικής δραστηριότητας, προστασία ευπαθών ομάδων, ενίσχυση του συστήματος υγείας. Έπρεπε απλά και πειστικά να ειπωθεί στους ηλικιωμένους και στους χρόνια πάσχοντες φυλαχτείτε απ’ αυτό το πράγμα αλλιώς θα πεθάνετε. Θα έπρεπε το βάρος της κρατικής μέριμνας να κατευθυνθεί σ’ αυτές τις ομάδες κι οι υπόλοιποι να συνεχίσουν να δουλεύουν για να συνεχίσει να κινείται κι η μηχανή που θα τροφοδοτεί αυτήν την προσπάθεια με παράλληλη προσπάθεια να μετασχηματιστεί η οικονομία μας σε “οικονομία πολέμου”. Τώρα μ’ αυτό που έχει συμβεί έχουμε το πρόβλημα διαρκώς μπροστά μας και μ’ ελάχιστα καύσιμα στο ντεπόζιτο. Ήταν ωραίο ταρατατζούμ, ο Μητσοτάκης σε ρόλο πατερούλη με τα διαγγέλματα κέρδισε δημοσκοπικούς πόντους, ο Τσίπρας πιστεύω κλαίει από μέσα του που δεν του έτυχαν εκείνον αυτά τα ωραία, ο λογαριασμός όμως στο τέλος πάντα έρχεται. Θα προσπαθήσουν να μας τον κάνουν πάσα γαρνιρισμένο με συμβολικές κινήσεις αλληλεγγύης όπως αυτό με τις μειώσεις των βουλευτικών αποζημιώσεων όμως οι περισσότεροι βρισκόμαστε ήδη στο χείλος. Κάτι μου λέει ότι το οικονομικό μοντέλο στην Ελλάδα φτάνει τα όρια αντοχών του, η καμήλα δεν αντέχει ούτε ένα καλάμι στη ράχη της κι αυτοί ετοιμάζονται να της φορτώσουν ένα βράχο. Λέω με τις τελευταίες αποταμιεύσεις μου για λόγους αυτοπροστασίας ν’ αγοράσω καραμπίνα και φυσίγγια.

  4. Επιτέλους καιρός ήταν κάποιος να θέσει αυτούς τους προβληματισμούς κ.Σαββίδη.Βλέπετε τι γίνεται στην Ουγγαρία με πρόφαση την προστασία της δημόσιας υγείας.Ήδη πολλοί νομικοί και σ΄εμάς μιλούν για αντισυνταγματικότητα των μέτρων.Αλλά ακόμη κι έτσι κάποιοι τα θεωρούν ανεπαρκή και προαναγγέλουν αυστηροποίηση.Είναι εύκολο να γίνει το ολίσθημα της εξουσίας και”ανεπαίσθητα”μέσα στην παράλυση του πανικού να βρεθούμε στην άλλη όχθη.Τα μέτρα είναι υπέρ του δέοντος αρκετά.Κι αν δεν βρεθεί το φάρμακο ή το εμβόλιο γρήγορα;”Άνθρωποι και ποντίκια”στο υπόγειο με μάσκες κι αντισηπτικά.Δεν είναι σίγουρο ότι ο ιός θα μεταλλαχθεί,πάντως εμείς κινδυνεύουμε με μετάλλαξη σίγουρα,αν αυτό δεν έχει ήδη αρχίσει να συμβαίνει.

  5. ΄Η αποτελεσματικότερη λύση είναι αυτή που ακολουθούν οι χαζοβοριοευρωπαίοι, διατήρηση οικονομικής δραστηριότητας, προστασία ευπαθών ομάδων, ενίσχυση του συστήματος υγείας.΄
    Αὐτές οἱ βόρειες χῶρες ἔχουν ἐργασθεῖ στόν τομέα προστασίας τῆς γῆς καί γι αὐτό στηρίζονται καί σέ ἕναν συντελεστή ἀνοσίας λόγω τῆς ἐργασίας τους στόν ὀργανισμό Γῆ. Σάν τό τζιτζίκι μέ τό μυρμῆγκι. Στό κέντρο τῆς Στοκχόλμης κατάφεραν νά καθαρίσουν τό νερό τῶν καναλιῶν τόσο ὥστε νά κολυμποῦν ἐκεῖ. Ἐνεργειακά στηρίζονται καί στηρίζουν τά συστήματα βιοκλιματικῆς ἐνέργειας, προστασίας τοῦ πλανήτη. Τά συστήματα ὑγείας καί παιδείας εἶναι προηγμένα καί ἡ κοινωνία τους στηρίζεται σέ συνειδητούς πολίτες, ἀποτέλεσμα τῆς παιδείας τους.
    Θεραπεύοντας ἕναν ὀργανισμό ζωτικό, βοηθᾶς στήν θεραπεία.

    ΄ θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με τις δυνατότητες της χώρας.΄
    Εἶναι χρονιά πού θά πρέπει νά ἐνισχυθεῖ ἡ ἐσωτερική οἰκονομία. Πρῶτα ἡ παραγωγή τροφίμων βέβαια καί ἡ χρήσιμη παραγωγή. Ἡ παραγωγή τροφίμων πρέπει νά ἐνισχυθεῖ γιατί μπορεῖ οἱ ρυθμοί παραγωγῆς νά εἶναι πιό ἀργοί λόγω κάποιων μέτρων.
    Μέτρα καί ἔργα ἐξυγίανσης γενικότερα ὀφελοῦν. Ἐξυγίανση οἰκοδομημάτων, συστημάτων κυκλοφορίας, ἀνακύκλωση, ἐνίσχυση τῆς ποιότητας παραγωγῆς καί ὄχι τῆς ποσότητας.
    Ὁ Κωνσταντῖνος Καραμανλῆς εἶχε προβεῖ σέ ἕναν ἐσωτερικό δανεισμό γιά τό σύστημα ἀντιπαροχῆς. Ὁ τομέας κατασκευῶν πάσχει καί χρειάζεται διάθεση γιά ἐξυγιαντικές ἐπισκευές μέ πράσινα κτίρια. Ἡ ἐνεργειακή φροντίδα θά φέρει τά πρός τό ζῆν ἀπό κάποιο ἄλλο τομέα. Ὁ πατέρας μου δέν στηριζόταν σέ ἕνα ἐπάγγελμα ἀλλά εἶχε πάντα καί ἕνα δεύτερο τομέα νά τόν στηρίζει ὅταν ὁ πρῶτος γιά κάποιον λόγο ἀδρανοῦσε. Κι αὐτό γιά νά θρέψει τήν οἰκογένειά του καί νά πληρώνει τίς ὑποχρεώσεις του.

    ΄Με βάση όλα αυτά, μήπως θα πρέπει να αναζητηθεί μια μέση οδός μεταξύ του απόλυτου εγκλεισμού και της αδρανοποίησης κάθε οικονομικής δραστηριότητας και της θεωρίας της αγέλης;΄

    Θεωρῶ ὅτι ἕνας μήνας ἀκόμη ἀντέχεται καί ἴσως φέρει καλά στή βαθύτερη διαδικασία παραγωγῆς, πού θέλει περισσότερη μελέτη καί χρόνο ἐπώασης. Εἶναι ἕνα διάλειμμα, ἕνα ἀπαραίτητο στοπ πού θά βοηθήσει μεσοπρόθεσμα στήν διαδικασία παραγωγῆς καί οἰκονομίας, γιατί οἱ τεράστιες ταχύτητες δέν βοηθοῦν τήν ὀρθή ἀνάπτυξη. Στή φύση ὑπάρχουν ἐποχές, σπορά, καλλιέργεια, μάζεμα καρπῶν κλπ. Ἐπίσης θά βοηθήσει νά ὀργανωθεῖ τό σύστημα ὑγείας. Καί αὐτό τό χρονικό διάστημα εἶναι χρήσιμο, κάποιοι νά ξεκουρασθοῦν, ἄλλοι νά φιλοσοφήσουν, ἄλλοι νά ὀργανωθοῦν καλύτερα στίς δουλειές τους, ἄλλοι νά ἀλλάξουν τρόπο σκέψης καί δράσης. Μετά θεωρῶ ὅτι πρέπει νά πᾶμε σέ Σουηδικό μοντέλο καί αὐτό ὀργανωμένα, σάν κοινωνία, γιατί ὁ ἐγκλεισμός περαιτέρω θά φέρει ἄλλα δεινά. Καί νά σκεφτόμαστε τόν ὀργανισμό Γῆ καί νά ἐργαζόμαστε γιά τήν δική του ὑγεία. Γιατί ἀπό αὐτήν ἐξαρτᾶται καί ἡ δική μας.

  6. Η μονη προταση είναι η υπομονη…

    Στην ουσία γίνεται μια δοκιμη, μία προβα για να δουν κατα ποσο ειμαστε υπακουοι στις εντολες τους και τις δικες τους θελησεις για να εγκαταστησουν μια παγκόσμια δικτατορία. Κατα την γνωμη μου το καταφεραν! Κανεις μας δεν είναι ανεμελος πια στην σκεψη ότι δεν υπαρχει κατι το κακό για να “πλυνει” και να καθαρίσει απο τα χερια του και κανεις δεν μπορει να προτρεψει τον διπλανο του για ξεσηκωμο.
    Καποιοι λίγοι ανταρτες και ανταρτίνες που ξεμειναν, είναι λίγοι στον αριθμο για να προκαλεσουν ριζικη ανατροπη.

    Σκεφτομαι και το αλλο, ο χρόνος που διαλεξαν για να “τελειωσουν” την ιστορια όλη (τελη Απριλιου), ταιριαζει με την ληξη της πασχαλινης περιόδου. Μαλλον τους δαιμονίζει καθετί που είναι του Θεου και του Χριστου…

    Θα δειξει.

  7. Χαίρομαι που επιτέλους διαβάζω και μια διαφορετική άποψη, και αυτό χάρη σε εσάς κύριε Σαββίδη. Οι υπόλοιποι δημοσιογράφοι πλην ελαχιστοτάτων εξαιρέσεων, όπως και τα κανάλια μονοπωλούν την επικρατούσα και δαιμονοποιούν οτιδήποτε άλλο. Ϊσως ανταμειφθούν γιαυτό. θέλω μόνο να αναφέρω κάποιους αριθμούς.
    Οι ετήσιοι θάνατοι στην Ελλάδα σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ είναι κατά μέσο όρο 120000 δηλαδή περίπου 300 την ήμερα. Η Ιταλία με εξαπλάσιο πληθυσμό έχει 1800 την ημέρα. Δεν αναφέρουν στην ημερήσια αναφορά που κάνουν για την Ιταλία τον συνολικό καθημερινό αριθμό. Επίσης στο τέλος του έτους θα αποτιμηθεί εάν υπάρχει πραγματική αύξηση των θανάτων η ο τελικός αριθμός θα κυμαίνεται εντός της φυσιολογικής διακύμανσης.
    Σύμφωνα με την ΠΟΥ (ΠΑΓΚΌΣΜΙΑ ΟΡΓΆΝΩΣΗ ΥΓΕΙΑΣ) οι ετήσιοι θάνατοι στην Ευρώπη από τον ιό της γρίπης είναι 60000. Στο τέλος του έτους θα συγκρίνουμε τον αριθμό των θανάτων στην Ευρώπη από τους δυο ιούς.
    Η Σουηδία δεν εφαρμόζει μέτρα πλην του κλεισίματος της δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Εντούτοις οι αριθμοί είναι ελάχιστοι.
    Οι αριθμοί στην Γερμανία των 80 εκατομμυρίων είναι ελάχιστοι. Λένε ότι αυτό οφείλεται στο σύστημα υγείας και κυρίως στον αριθμό των κλινών των Μ.Ε.Θ. Δεν αναφέρουν όμως πόσοι είναι διασωληνομένοι στην Γερμανία και πόσοι ιώνται για να αξιολογήσουμε την ποιότητα που προσφέρουν. Αν ευσταθεί το επιχείρημα, κράτη με πολλούς πολίτες εκτός υγειονομικού συστήματος θα θρηνήσουν εκατόμβες. π.χ. Η.Π.Α. Στο τέλος του έτους θα συγκρίνουμε τον αριθμό των θανάτων από τον κορωνοιό με εκείνον από τους φόνους. Ο τελευταίος κυμαίνεται γύρω στις 39000 ετησίως.
    Και τέλος όταν σχεδιάζεται ένα πλάνο και εφαρμόζεται, υπάρχουν στοιχεία,στόχοι, στην προκειμένη περίπτωση αριθμοί, που στοχεύουμε να επιτύχουμε η να αποφύγουμε. Δεν τους είδα η μου ξέφυγαν? Σίγουρα πάντως στην κλασική ιατρική δεν ισχύει το πονάει κεφάλι κόβουμε κεφάλι. Σας ευχαριστώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα