Πού οφείλεται και τι φέρνει ο «πάγος» στις γαλλογερμανικές σχέσεις

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Η ακύρωση της καθιερωμένης ετήσιας κοινής συνεδρίασης των υπουργικών συμβουλίων Γαλλίας και Γερμανίας, που είχε προγραμματισθεί για την ερχόμενη εβδομάδα, είναι μία ακόμη ένδειξη της απόκλισης των γαλλογερμανικών συμφερόντων στη διάρκεια της παρούσας κρίσης

ΠΑΡΙΣΙ. Η ακύρωση της καθιερωμένης ετήσιας κοινής συνεδρίασης των υπουργικών συμβουλίων Γαλλίας και Γερμανίας, που είχε προγραμματισθεί για την ερχόμενη εβδομάδα, είναι μία ακόμη ένδειξη της απόκλισης των γαλλογερμανικών συμφερόντων στη διάρκεια της παρούσας κρίσης.

Τα προβλήματα στις διμερείς σχέσεις απασχόλησαν χθες τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ, ο οποίος υποστήριξε ότι χρειάζεται «επανεκκίνηση» και νέα σύσφιγξη των σχέσεων. Ο Λε Μερ, ένας πολιτικός που διατηρεί στενές σχέσεις με τη γερμανική πολιτική σκηνή και μιλάει άπταιστα γερμανικά, προσέφερε την εξής διάγνωση: πρώτον, ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει στρέψει το Βερολίνο πιο κοντά στην Ουάσιγκτον, ενώ το Παρίσι υποστηρίζει τη χειραφέτηση της Ευρώπης.

Δεύτερον, η διακοπή της ροής αερίου έχει θέσει υπό αμφισβήτηση το ενεργειακό μοντέλο της Γερμανίας, την ώρα που η Γαλλία εξακολουθεί να ποντάρει στην πυρηνική ενέργεια. Τρίτον, η Γερμανία δυσκολεύεται να προσαρμοστεί στην επιδείνωση των εμπορικών σχέσεων με την Κίνα, η οποία επί μακρό χρονικό διάστημα ήταν το Ελντοράντο της γερμανικής βιομηχανίας.

Ουκρανία, Κίνα, ενέργεια

«Τα θέματα της Ουκρανίας, της ενέργειας και της Κίνας πρέπει να μας οδηγήσουν σε έναν στρατηγικό αναπροσδιορισμό των σχέσεων ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία», είπε ο Λε Μερ σε ακροατήριο επιχειρηματιών. «Μια επανεκκίνηση σε κάποια ζητήματα θα δημιουργήσει νέα, πιθανώς ισχυρότερη σχέση».

Οι αναλυτές του ινστιτούτου Eurointelligence χαρακτηρίζουν την ψυχρότητα στις γαλλογερμανικές σχέσεις ως «τη μεγαλύτερη πολιτική εξέλιξη στην ηπειρωτική Ευρώπη αυτή τη στιγμή». «Πάντα μας προξενούσε απορία η φαινομενικά απεριόριστη ανοχή της Γαλλίας απέναντι στις μονομερείς ενέργειες της Γερμανίας, παραδείγματος χάρη στη διάρκεια της κρίσης του ευρώ», γράφουν. «Η Αγκελα Μέρκελ διατήρησε τη σχέση με τους κατάλληλους διπλωματικούς χειρισμούς. Αλλά η διπλωματία δεν είναι το ισχυρό χαρτί του Ολαφ Σολτς. Ο Σολτς διαπραγματεύεται με τα άλλα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού και μετά παρουσιάζει τη γερμανική θέση στους Ευρωπαίους». Σύμφωνα με τους αναλυτές, η ακύρωση της κοινής γαλλογερμανικής συνεδρίασης, που επρόκειτο να γίνει στα ανάκτορα του Φοντενεμπλό, οφείλεται στην ανακοίνωση του Ολαφ Σολτς ότι η Ευρώπη θα προμηθευτεί το σύστημα αντιπυραυλικής προστασίας Αrrow 3 από το Ισραήλ, στο οποίο δεν μετέχει η Γαλλία, κάτι που εξόργισε τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν.

Οπως παρατήρησε η γαλλική εφημερίδα «Μοντ», στην ομιλία του στην Πράγα, ο Ολαφ Σολτς δεν έκανε την παραμικρή αναφορά στα κοινά γαλλογερμανικά σχέδια στον τομέα της άμυνας.

Καθημερινή

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα