Ποιος θα σταματήσει τον Ερντογάν: Μόνο η Αμερική και το Ισραήλ θα τον βάλουν στη θέση του

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Στιγμιότυπο από την τουρκική άσκηση Sea Shield. Φωτογραφία Τουρκικό Ναυτικό

MAY 6, 2019

Η επιθετικότητα της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, που εκδηλώνεται με ποικίλους τρόπους, και σύμφωνα με Έλληνες και Κύπριους στρατιωτικούς θα ενταθεί μέσα στο καλοκαίρι, θα δοκιμάσει τις συμμαχίες της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας στον ανώτατο βαθμό. Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα υλοποιήσει τα παράνομα σχέδια του στην κυπριακή ΑΟΖ τον Αύγουστο. Και γι’ αυτές τις ανησυχητικές πληροφορίες ενημερώθηκε η αμερικανική κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται και αυτή με τη σειρά της σε πορεία σύγκρουσης με την Τουρκία.

Το συμπέρασμα των αναλυτών, που θα έλεγα ότι το ακούμε κάθε χρόνο πριν το καλοκαίρι, είναι ότι εάν οι τουρκοαμερικανικές σχέσεις δεν ομαλοποιηθούν, «θα την πληρώσουν η Ελλάδα και η Κύπρος». Η τουρκική επιθετικότητα είναι ανεξάρτητη από τις σχέσεις της Άγκυρας και της Ουάσιγκτον, οι οποίες λόγω της αγοράς του ρωσικού συστήματος S-400 θα μπορούσαν να αγγίξουν το ναδίρ, όπως πολύ εύκολα -εάν υποχωρήσει ο πρόεδρος της Τουρκίας- θα μπορούσαν να εισέλθουν σε «ήρεμα νερά». Με τα σημερινά δεδομένα, το σενάριο της ρήξης είναι πιο πιθανό, εφόσον δεν αλλάξει την σκληρή της στάση η Αμερική έναντι της προμήθειας των S-400. Πάντως, οι αναλυτές συμφωνούν ότι η τουρκική επιθετικότητα πρωτίστως θα αποδείξει εάν το Ισραήλ εκτιμά την προσφορά της Αθήνας και της Λευκωσίας, οι οποίες το διευκολύνουν σε ότι ζητήσει. Οι ηγέτες πρέπει να έχουν όραμα και να βλέπουν μπροστά. Και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας με τον Πρόεδρο της Κύπρου πρέπει να συνεννοηθούν και να δώσουν στον κ. Μπέντζαμιν Νετανιάχου να καταλάβει, ότι δεν είναι τα πάντα μονόδρομος. Κάποιος που μονίμως έχει εκπαιδευθεί για να απαιτεί και να παίρνει πρέπει να μάθει και να επιστρέφει.

Ο πρέσβης του Ισραήλ στη Λευκωσία έκανε χθες μία δήλωση αλλά απαιτούνται περισσότερα. ΕΔΩ Στην περίπτωση του Ισραήλ, το Εβραϊκό Κράτος, όπως και οι Άραβες στο παρελθόν, κερδίζει μονίμως εις βάρος των ελληνικών και των κυπριακών συμφερόντων, διότι απαιτεί να γίνουν πράγματα, ενώ το ίδιο δεν ανταποκρίνεται στον βαθμό που απαιτούν οι περιστάσεις.

Το ίδιο συμβαίνει και με την Αμερική, η οποία δεν μπορεί πια να μας λέει πως δεν έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει την Τουρκία και να της επιβληθεί. Διότι στην περίπτωση του Πάστορα Άντριου Μπράνσον, ο πρόεδρος Τραμπ εξευτέλισε στο τέλος την Τουρκία και τον πρόεδρο της, δείχνοντας ποιος είναι το παγκόσμιο αφεντικό. Και στην περίπτωση της Exxon Mobil αποδείχθηκε αυτό που γνωρίζαμε: ό,τι ζητά η Αμερική γίνεται.

Δεν υπήρχε περίπτωση να συναντήσει άρνηση η υπερδύναμη. Ζήσαμε κάτι το πρωτόγνωρο. Στη διάρκεια της γεώτρησης δεν πέρασε από την περιοχή ούτε πλοίο ούτε αεροπλάνο. Μόνο τα αμερικανικά που προστάτευσαν τον κολοσσό από το Τέξας. Οι παλικαρισμοί του Ταγίπ Ερντογάν ήταν ψεύτικοι, και μάλιστα είχε κάθε λόγο να προκαλέσει τους Αμερικανούς. Δεν το έκανε και σιώπησε. Άρα: Μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι υπάκουσε, σε μία περίοδο κατά την οποία οι σχέσεις ήταν ανύπαρκτες, και ο έλεγχος της Ρωσίας απόλυτος.

Αυτό που είχε εκείνο τον καιρό σημασία, ήταν ότι η ανατολική Μεσόγειος ήταν αμερικανοκρατούμενη. Ο ‘Έκτος Στόλος ήταν παντού και αποδείχθηκε αποτελεσματικός. Το Ισραήλ, λοιπόν, και οι Αμερικανοί υποστηρίζουν με σθένος τα συμφέροντά τους. Αλλά όταν στην ανάγκη βρίσκονται οι πραγματικοί φίλοι τους στη Μεσόγειο, κωφεύουν.

Αυτή τη στιγμή η Τουρκία κυκλώνει την Κύπρο, και το νησί είναι ανυπεράσπιστο. Πέραν μίας δήλωσης που έκανε ο υφυπουργός Εξωτερικών Φράνσις Φάννον, αρμόδιος για θέματα ενέργειας στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στην πράξη απαιτούνται περισσότερα. Διότι μία κίνηση χρειαζόταν τη στιγμή που εμφανιζόταν το Barbaros. Να εμφανιστεί ένα αμερικανικό πολεμικό πλοίο. Ή τα ισραηλινά αεροπλάνα που χρησιμοποιούν ασύστολα τον εναέριο χώρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κρήτης να έκαναν μία επίδειξη δύναμης. Δεν έγινε τίποτα από τα δύο, και βλέπω μία δικαιολογημένη ανησυχία στη Λευκωσία.

Αυτή την περίεργη ανησυχία πριν από τη θύελλα… Οι Αμερικανοί ξέρουν καλά τη δουλειά τους και επίσης γνωρίζουν πως να εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους. Και στην Κύπρο έχουν συμφέροντα, περισσότερα απ’ όσα νομίζουμε. Είναι απορίας άξιο, λοιπόν, πως δεν έχουν ήδη παρέμβει προς την Τουρκία και τον προσφιλή τους Ερντογάν για να του εξηγήσουν ότι θίγει αυτά τα συμφέροντά τους στη Μεσόγειο.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Χθες το βράδυ η Αμερική έκανε μία προχωρημένη δήλωση (ΕΔΩ) αλλά πρέπει να συνεχίσει να πιέζει την Τουρκία. Η γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ ΔΕΝ πρέπει να γίνει. Τελεία και παύλα. Και οι Αμερικανοί μπορούν να την σταματήσουν, επειδή ακριβώς επηρεάζονται τα συμφέροντά τους.

Είναι προβληματική η αμερικανική στάση και εξίσου απαράδεκτη η σιωπή του Ισραήλ. Από την ημέρα που επανεξελέγη ο κ. Νετανιάχου, έχει γίνει ένας αλλιώτικος άνθρωπος, ως να αναζητεί τρόπο ή δρόμο εξομάλυνσης των σχέσεων με χώρες, που ούτε καν αναγνωρίζουν το Ισραήλ.

Την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης και αρμόδιοι του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας επικοινώνησαν με την Ουάσιγκτον, τις Βρυξέλλες, το Παρίσι και τα Ιεροσόλυμα. Αιφνιδίως ο «Πορθητής» αγκυροβόλησε λίγο πριν εισέλθει στην κυπριακή ΑΟΖ. Αυτό μπορεί ανά πάσα στιγμή να αλλάξει. Αλλά το μέγα ζήτημα στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι να παρεμποδιστεί να «τρυπήσει» η Τουρκία. Εάν το πράξει, η Κύπρος και η Ελλάδα, με τα σημερινά δεδομένα, δεν έχουν τις δυνατότητες να την σταματήσουν… Αυτό μπορούν να το κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ. Ας το κάνουν, λοιπόν…

Πηγή: Ποιος θα σταματήσει τον Ερντογάν: Μόνο η Αμερική και το Ισραήλ θα τον βάλουν στη θέση του https://hellasjournal.com/2019/05/poios-tha-stamatisei-ton-erntogan-prepei-na-paroyn-amesa-thesi-i-ameriki-kai-to-israil/

spot_img

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Φαινεται οτι ο εγκριτος δημοσιογραφος -αρθρογραφος και αναλυτης κ. Ιγνατιου εσφαλλε υποστηριζοντας αφ’ενος οτι η Τουρκια δεν θα υλοποιουσε τις απειλες της για γεωτρησεις στην μολις χθες ανακηρυχθεισα ΑΟΖ της Κυπριακης Δημοκρατιας , που δεν ειχε οριοθετηθει ,αλλα στην οποιαν με σχεδια επι χαρτου απο το 2004 ειχαν αρχισει οι διαπραγματευσεις για εξορυξη των υδρογονανθρακων ,που εντοπισθηκαν νοτιως, νοτιοαναταλικα και νοτιοδυτικα της Κυπρου και αφ’ετερου θα την ”σταματουσαν”, αν απεπειρατο, οι ΗΠΑ και το Ισραηλ ,γιατι οχι και η Αιγυπτος- ,μετα μαλιστα απο τις ανα 3μηνο συναντησεις και φωτογραφισεις των τεσσαρων ηγετων τους προς δημιουργιαν στα χαρτια δυνατης συμμαχιας με βεβαια αποτρεπτικη δυναμη.
    Στην τελευταια , μαλιστα,συναντηση τους, την πολυδιαφημισμενη σε Ελλαδα και Κυπρο παρεστη και ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ κ. Πομπεο, που ειχε επισκεφθει το Ισραηλ , για να στηριξει προεκλογικως τον επανεκλεγεντα με διαφορα στηθους πρωθυπουργο κ. Νετανιαχου και οχι για ”να φοβισει” την Τουρκια, οπως ”επικοινωνουσαν” νυχθημερον η Δημοσια τηλεοραση και κυριως η ιδιωτικη του ΑΛΦΑ .
    Τωρα με την σταση των ΗΠΑ και του Ισραηλ ,που εκφραζουν ευχες στην Τουρκια να μη συνεχισει, κινδυνευει και η τριπλη Συμμαχια και φυσικα το ενεργειακο προγραμμα της Κυπριακης Δημοκρατιας, η οποια θα υποχρεωθει αυτο το καλοκαιρι και στο Κυπριακο να δεχθει λυση και για την ΑΟΖ της να προσφυγει στο Διεθνες Δικαστηριο για το Δικαιο της Θαλασσης ,που εδρευει στο Αμβουργο , αλλοιως θα ζησουμε την προσαρτηση των κατεχομενων εδαφων της Κυπρου στην Τουρκια και την σημερινη Ελληνοκυπριακη γη οιονει Πολιτεια των ΗΠΑ , για να σωθει , λογω των υδρογοναθρακων , που ανεκαλυφθησαν εκει και θα αντληθουν απο ξενες Εταιρειες.
    Ας μη ρωτησουμε τι απεγινε το ενιαιο αμυντικο δογμα Ελλαδος- Κυπρου, οταν ουτε προσφυγη στο Συμβουλιο Ασφαλειας εκαναν Κυπρος και Ελλαδα γιαυτην την επιθετικοτητα τηςς Τουρκιας , που κατηργησε την κυριαρχιαν της Κυπριακης Δημοκρατιας στην ΑΟΖ της, που αποτελει τμημα της κυριαρχιας της.
    Στην Ελλαδα εχουμε εκλογες , αλλα στην Τουρκια τελειωσαν με τις εκλογες νωρις-νωρις την Ανοιξη .
    Εκει σκεπτονται σοβαρα , εμεις χαμογελαμε και χορευουμε.
    Θα την φαμε την ”κατραπακια” και θα ”ξυνομαστε” σε ολη την Επικρατεια απο παραπλευρες ενεργειες , με τοσους πιστους του Μωαμεθ , που φιλοξενουμε.

  2. Μήπως στην πραγματικότητα η Αμερική και το Ισραήλ του κάνουν πλάτες ή ιδέα μου είναι; Μήπως τον ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ ή μου φαίνεται; Μήπως τον “φοβερίζουν” όπως η μάνα το παιδί όταν το παρακάνει ή κάνω λάθος; Μήπως υποστηρίζουν την Τουρκία εδώ και 100 χρόνια ή λέω ανοησίες; Πόσο ανόητος πια είμαι να νομίζω τα μήπως;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα