Ποιος είναι ο Ρώσος Αλεξέϊ Ναβάλνι, πολιτικός αντίπαλος του Πούτιν

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του Αλκη Καλλιαντζίδη, Οικονομολόγου, [email protected]  www.kalkis.eu

Ο Alexeï Navalny είναι ένας δικηγόρος 44 ετών. Κύριος αντίπαλος του Κρεμλίνου, θεωρείται ένας εξαιρετικός ρήτορας και είναι πολύ δημοφιλής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Από το 2007καταγγέλλει  τη διαφθορά των ρωσικών ελίτ και το 2011 δημιούργησε το «Ταμείο αγώνα κατά της Διαφθοράς» (FBK). Στη συνέχεια αναδύεται ως ένας αρχηγός της αντιπολίτευσης από το 2012 και τερμάτισε δεύτερος στις δημοτικές εκλογές της Μόσχας το 2013. Συνελήφθη επτά φορές μεταξύ του 2012 και του 2014 και προφυλακίσθηκε δύο φορές, πέτυχε την υποστήριξη του Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο θεωρεί ότι αυτές οι συλλήψεις «στερούνταν νομιμότητας»  και καταδίκασε τη Ρωσία να πληρώσει περισσότερα από 60.000 ευρώ στον πολιτικό αντίπαλο του Πούτιν το 2018.

Ένα χρόνο νωρίτερα, η Ρωσική Κεντρική Εκλογική Επιτροπή τον απαγόρευσε να συμμετάσχει στις προεδρικές εκλογές του 2018, λόγω των δικαστικών του καταδικαστικών αποφάσεων για υπεξαίρεση και μη αδειοδοτημένες συγκεντρώσεις, οι οποίες τον κατέστησαν μη εκλόγιμο έως το 2028.  Ο Alexei  Navalny είναι τακτικά στόχος ερευνών και επιθέσεων : το 2017, ψεκάστηκε με αντισηπτικό προϊόν στα μάτια του, όταν έβγαινε από το γραφείο του. Δύο χρόνια αργότερα, ενώ εξέτιε  ποινή φυλάκισης, ο αντίπαλος του Κρεμλίνου μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο και ισχυρίστηκε ότι είχε δηλητηριαστεί, αλλά οι αρχές διέψευδαν πάντα τις πληροφορίες, μιλώντας απλώς για «αλλεργική αντίδραση».

Η δηλητηρίαση, μια διαδεδομένη πρακτική από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.

Εάν η εκπρόσωπος του Alexey Navalny δεν αμφιβάλλει για τη δηλητηρίασή του, είναι επειδή το Κρεμλίνο έχει ήδη χρησιμοποιήσει αυτή τη μέθοδο στο παρελθόν. Το 2018, ο Piotr Verzilov, ακτιβιστής μιας ομάδας πανκ ροκ διαμαρτυρίας, νοσηλεύτηκε όταν ήταν σε σοβαρή κατάσταση, «πολύ πιθανό» λόγω δηλητηρίασης, σύμφωνα με τους γιατρούς του.

Την ίδια χρονιά, ο πρώην Ρώσος διπλός πράκτορας Sergei Skripal, πρόσφυγας στο Ηνωμένο Βασίλειο, βρέθηκε σε κρίσιμη κατάσταση στο Salisbury. Η βρετανική κυβέρνηση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο άνδρας δηλητηριάστηκε και κατηγόρησε, παρά τις αρνήσεις της Ρωσίας, αξιωματικούς της υπηρεσίας στρατιωτικών πληροφοριών (GRU), μια οργάνωση πολύ κοντά στον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ακόμα πιο περίεργη υπόθεση : το 2004, η δημοσιογράφος Anna Politkovskaya είπε στον Guardian ότι είχε πιει δηλητηριασμένο τσάι μέσα σε ένα αεροπλάνο, πριν χάσει τα λογικά της. Μια ιστορία που μοιάζει περίεργα με αυτό που συνέβη την Τρίτη στον Alexeï Navalny.

Από τη δολοφονία του Boris Nemtsov το 2015, ο Αλεξέι Ναβάλνι έγινε ο κύριος ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Ρωσία. Ανησυχεί το Κρεμλίνο, καθώς ο Βλαντιμίρ Πούτιν προσπαθεί να ενισχύσει τη δύναμή του. Την 1η Ιουλίου 2020, μια συνταγματική μεταρρύθμιση του έδωσε έτσι το δικαίωμα να παραμείνει επικεφαλής της χώρας μέχρι το 2036. Εάν ο Alexeï Navalny εξαφανιζόταν, θα ήταν ένα πλήγμα για τη δημοκρατία στη Ρωσία, μια χώρα που καταπνίγει συστηματικά τη φωνή των πολιτικών αντιπάλων του.

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα