Απρίλιος 14, 2024. Ελλάδα.

Τουλάχιστον 4 χώρες, εκτός από το Ισραήλ, αναγνώρισαν ότι συνέβαλαν στην απόκρουση της επίθεσης του Ιράν στο Ισραήλ καταρρίπτοντας ιρανικούς πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροχήματα το βράδυ του Σαββάτου προς την Κυριακή.

Οι αναφερόμενες χώρες είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, η Γαλλία, η Βρετανία και η Ιορδανία, από τον εναέριο χώρο της οποίας πέρασαν δεκάδες drones .

Οι ΗΠΑ

Το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή αναχαίτισαν δεκάδες πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτοξεύτηκαν από το Ιράν, το Ιράκ, τη Συρία και την Υεμένη.

Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους που γνωρίζουν την κατάσταση που μίλησαν στο CNN, οι αμερικανικές δυνάμεις αναχαίτισαν περισσότερα από 70 μονοκατευθυντικά (καμικάζι) επιθετικά drones και τουλάχιστον τρεις βαλλιστικούς πυραύλους κατά τη διάρκεια της ιρανικής επίθεσης στο Ισραήλ.

Η Γαλλία

Ένας από τους αξιωματούχους είπε ότι πολεμικά πλοία αναχαίτισαν βαλλιστικούς πυραύλους από την ανατολική Μεσόγειο.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε την Κυριακή ότι η Γαλλία ήταν μεταξύ των χωρών που συμμετείχαν στην άμυνα κατά της ιρανικής επίθεσης στο Ισραήλ τη νύχτα.

Πρόσθεσε ότι « η Γαλλία έχει πολύ καλή τεχνολογία, αεροσκάφη και ραντάρ και γνωρίζω ότι συνέβαλαν στην περιπολία του εναέριου χώρου», σημειώνοντας ότι δεν είχε ακριβείς λεπτομέρειες για το αν τα γαλλικά αεροπλάνα είχαν καταρρίψει κάποιον από τους πυραύλους που εκτόξευσε το Ιράν.

Το Ηνωμένο Βασίλειο

Το Ηνωμένο Βασίλειο κατέρριψε «έναν αριθμό» μη επανδρωμένων αεροσκαφών που εκτόξευσε η Τεχεράνη κατά την επίθεσή της στο Ισραήλ το βράδυ του Σαββάτου, σύμφωνα με όσα επιβεβαίωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ την Κυριακή.

Ο Ρίσι Σούνακ επιβεβαίωσε την Κυριακή ότι η Βρετανία κατέρριψε ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά τη διάρκεια της επίθεσης στο Ισραήλ.

Ο Σούνακ είπε: «Η Βρετανική Βασιλική Πολεμική Αεροπορία κατέρριψε έναν αριθμό μη επανδρωμένων αεροσκαφών κατά τη διάρκεια της ιρανικής επίθεσης στο Ισραήλ».

«Επιβεβαιώνω ότι το αεροσκάφος μας κατέρριψε μια σειρά από ιρανικά επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη», είπε ο Σούνακ, αναφερόμενος σε δημοσιεύματα του Τύπου ότι το Ηνωμένο Βασίλειο βοήθησε το Ισραήλ και άλλους συμμάχους να καταρρίψουν εκατοντάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους που εκτόξευσε το Ιράν.

 Η Ιορδανία

Συντρίμμια από ιρανικό πύραυλο εικονίζεται σε αραβικό δημοσίευμα

Δύο περιφερειακές πηγές ασφαλείας δήλωσαν ότι η ιορδανική Πολεμική Αεροπορία αναχαίτισε και κατέρριψε δεκάδες ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που παραβίασαν τον εναέριο χώρο του Βασιλείου και κατευθύνονταν προς το Ισραήλ.

Πρόσθεσαν ότι ο στρατός βρίσκεται επίσης σε κατάσταση υψηλού συναγερμού και ότι τα συστήματα ραντάρ παρακολουθούν οποιαδήποτε δραστηριότητα drone προέρχεται από την κατεύθυνση του Ιράκ και της Συρίας.

Ο Ιορδανός πρωθυπουργός  Μπισέρ αλ Χασάουνεχ δήλωσε ότι οι ιορδανικές δυνάμεις «απέκρουσαν ορισμένα ιπτάμενα αντικείμενα που εισήλθαν στον εναέριο χώρο μας χθες το βράδυ».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας Αϊμάν αλ Σαφάντι δήλωσε: «Θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσουμε την ασφάλεια και την κυριαρχία της Ιορδανίας και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλειά μας».

Ο αλ Σαφάντι πρόσθεσε ότι η διακοπή της επικίνδυνης κλιμάκωσης στην περιοχή εξαρτάται από τη διακοπή του πολέμου στη Γάζα και την έναρξη εφαρμογής ενός σχεδίου για τον τερματισμό της κατοχής και την επίτευξη ειρήνης.

The Hellenic Information Team