Ποια οικονομική πολιτική είναι αναγκαία; Η εισήγηση του καθηγητή Δημήτρη Μάρδα στο Συνέδριο του Συριζα

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

3ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΚΑΙ Ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ : ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΡΔΑΣ

Καθηγητής Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ

π. Αν. Υπουργός Οικονομικών, Υφ/γός Εξωτερικών και βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ (2015-19)

Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, πρέπει να κλείσει άμεσα όλα τα οργανωτικά θέματα που θίγονται στα κείμενα των πολιτικών θέσεων για τις προτεινόμενες αλλαγές, με τις οποίες συμφωνώ. Όλα αυτά αποτελούν μέρος ενός πολιτικού σχεδίου που οφείλει να δώσει όμως έμφαση χωρίς καθυστερήσεις στα θέματα διαμόρφωσης της οικονομικής  πολιτικής.

Οι προτάσεις που θα ακουστούν από την επόμενη ημέρα του Συνεδρίου και που θα οδηγήσουν στην βελτίωση των προγραμματικών μας θέσεων πρέπει να προκαλούν την περιέργεια το ενδιαφέρον και να πείθουν τον πολίτη.

Καθώς η μάχη που θα δοθεί από εδώ και μετά ως τις εκλογές θα κριθεί από τα όσα προτείνουμε, κατατίθενται ενδεικτικά, κάποιες προτάσεις –που έχουν σταλεί στην οργανωτική επιτροπή του προγράμματος παλαιότερα– για συζήτηση. Το σύνολο των προτάσεών μου βρίσκεται στην ιστοσελίδα μου www.mardas.eu

Με συμβατικές και εύκολες λύσεις η χώρα δεν πρόκειται να καλύψει το επενδυτικό κενό των 130 δις ευρώ που τη διακρίνει και η αποβιομηχανοποίησή της θα συνεχίσει ακάθεκτη με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεσαι.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΕΤΡΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΚΚΗΣ

Το 2015-19 έγιναν θεαματικές αλλαγές που δεν άγγιξαν όμως πολλούς χώρους. Κερδίζει όμως όποιος έχει στρατηγικές επιλογές έτοιμες προς εφαρμογή είναι γρήγορος και πειθαρχημένος κινούμενος σε γόνιμο διάλογο που οδηγεί σε αποτελεσματικές λύσεις. Η αποτελεσματικότητα των μέτρων πολιτικής μετριέται από τον βαθμό επιτυχίας τους,  Ο πολιτικός χρόνος ανάμεσα  σε δυο εκλογικές αναμετρήσεις είναι λίγος και δεν επιτρέπει καθυστερήσεις ούτε ανούσιους διαλόγους.

Κάθε προτεινόμενο μέτρο οφείλει να έχει επιπτώσεις είτε σε έναν κλάδο της παραγωγής είτε σε μια ομάδα του πληθυσμού είτε σε μια ευρύτερη περιοχή της χώρας είτε σε έναν συνδυασμό των ανωτέρω.

Ενδεικτικές προτάσεις:

  • Πετρέλαιο για αγροτική χρήση. Άμεση έκπτωση στην τιμή, δικαιούχοι μόνο οι πιστοποιημένοι αγρότες (με ΟΣΔΕ, προσδιορισμός λίτρων ανά καλλιέργεια). Υπάρχει η δυνατότητα να εξοικονομηθούν πόροι  από τον κρατικό προϋπολογισμό για αυτό. Υπενθυμίζεται ότι το 1οπρόγραμμα της ανθρωπιστικής κρίσης των 200 εκ. ευρώ του 2015 χρηματοδοτήθηκε από εξοικονόμηση τέτοιων πόρων.
  • Ενίσχυση εξαγωγώνμε μέτρα συμβατά με τον Κανονισμό της ΕΕ των κρατικών ενισχύσεων. (βλ. αναλυτικότερα, http://mardas.eu/2016/01/12/κίνητρα-για-την-ενίσχυση-της-εξωστρέφ/
  • Ενίσχυση Μικρομεσαίων επιχειρήσεων με μέτρα που εφαρμόζονται στα κράτη-μέλη της ΕΕ και δεν εφαρμόζονται στη χώρας μας. (π.χ. ενίσχυση των απογόνων ή άλλων ενδιαφερομένων για να συνεχίσουν μια υγιή μικρή  εμπορική εταιρία).  Τα έχουμε ταξινομήσει όλα αυτά τα μέτρα από μελέτη της ΕΕ 3.000 σελίδων. (Βλ. τη σύνοψη της μελέτης με τα μέτρα http://mardas.eu/2009/09/11/εισηγηση-για-μετρα-στο-εμποριο-και-παρ/
  • Εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου με μη ληστρικούς όρους. (Βλ. Χρυσό Χαλκιδικής που ΔΕΝ αφήνει παρά ΜΗΔΕΝ ουγκιές χρυσού στη χώρα).
  • Έξι μήνες χρόνος ολοκλήρωσης δικών με αντικείμενο διαφορές που αφορούν την επενδυτική δραστηριότητα. Αυτό αποτελεί κύρια αιτία μη προσέλκυσης επενδύσεων.
  • Μέτρα περιορισμού της φυγής ανθρωπίνου κεφαλαίου(brain drain) μέσα από την ελάφρυνση των βαρών για εισφορές κοινωνικής ασφάλισης. (Βλ. αναλυτικότερα πρόταση https://www.capital.gr/arthra/3250070/asfalistikes-eisfores-kai-brain-drain )
  • Ανάπτυξη υποδομών (εργοστασίων κ.λπ) που θα εξυπηρετούν τα ευρήματα των Startup εταιριών, που τώρα πωλούνται στο εξωτερικό.
  • Βιομηχανία συναρμολόγησηςγύρω από τα δυο λιμάνια της χώρας Π.χ. βλ. Βέλγιο, Ολλανδία.
  • Μεγάλα έργα για τον τουρισμό.Ένα Νησί της Τέχνης και της Φιλοσοφίας, μια Νέα Σαντορίνη, Μουσείο στις Θερμοπύλες με παράλληλη οικοδόμηση υποδομών για όλα τα εισοδήματα στις θερμές πηγές της περιοχής. Μόνο με επενδύσεις της τάξης των 3-5 δις σε εμπορεύσιμα αγαθά και υπηρεσίες (και όχι σε δρόμους και γεφύρια) ανά επενδυτικό σχέδιο θα καλυφθεί το επενδυτικό κενό της χώρας της τάξης των 130 δις ευρώ. (βλ. αναλυτικότερα, https://mardas.eu//wp-content/uploads/2018/06/Stratigiki_Anaptiksis.pdf).
  • Τουρισμός.Νέα καινοτόμα προϊόντα, που ξεφεύγουν από τα τετριμμένα για προσέλκυση τουριστών. Ήλιο και θάλασσα προσφέρουν οι πάντες στη Μεσόγειο. (βλ. προτάσεις http://mardas.eu/2020/09/15/tουρισμός-πέρα-από-τη-λογική-του-μικρού/ )
  • Στήριξη κλωστοϋφαντουργίας-ένδυσης. Έχουμε συντάξει σχετική μελέτη http://mardas.eu/2019/03/07/μελέτη-για-τις-πολιτικές-κινήτρων-υπέ/
  • Πλήρης ανάπτυξη του Ιαματικού τουρισμού
  • Αναγέννηση της πολεμικής βιομηχανίας, όπως ορθά τονίζεται στο πρόγραμμα μας, αρχήςγενομένης από την ΕΑΒ, τα δορυφορικά συστήματα και το πολεμικό ναυτικό. Οικοδόμηση εξωστρεφούς πολεμικής βιομηχανίας και ανάπτυξη συνεργειών με άλλες χώρες στο πλαίσιο στοχευμένων προϊόντων. Είναι η πηγή της ηλεκτρομηχανικής και της υψηλής τεχνολογίας.
  • Επαναπατρισμός των Ελλήνων και όχι μόνο των επιστημόνων. Αντιγραφή του επιτυχημένου υποδείγματος του Ισραήλ του ονομαζόμενου TheJewish Agency for Israel, που δημιουργήθηκε για τον σκοπό αυτόν.
  • Πλήρης αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίαςτων Υπουργείων / δήμων εντός διετίας. Διαφορετικά την περιουσία τους θα τη διαχειριστεί η ΕΤΑΔ.  Υπάρχει τεράστια περιουσία εκτός ΤΑΙΠΕΔ και πλήρης ασυνεννοησία των μελών της κυβέρνησης στο θέμα αυτό ακόμη και επί εποχής μας. Μακροχρόνιες μισθώσεις άνω των 30 ετών διότι πολλά κτίρια είναι σε κακή κατάσταση και δεν νοικιάζονται βραχυπροθέσμα 3-5χρόνια.
  • Τοποθέτηση ανεμογεννητριών στη θάλασσα και όχι στα βουνά (βλ. παράδειγμα Δανίας, που η επιλογή αυτή θεωρείται αξιοθέατο).Επίσης εγκατάσταση 2,3 ,4 ανεμογεννητριών  ανά χωριό για τους μικρούς παίκτες.
  • Πόθεν Έσχες. Δημιουργία νέου μηχανισμού ελέγχου του πόθεν σύμφωνα με τον οποίο θα διερευνάται η πηγή προέλευσης των χρήματων (δανείων, δωρεών κ.λπ) προς τον αποδέκτη. Ο έλεγχος θα γίνεται από εφοριακούς και από ορκωτούς λογιστές και όχι από δικαστικούς ή νομικούς. Εμπλοκή διεθνών ελεγκτικών οίκων με σκοπό την έρευνα του αδικαιολόγητου πλουτισμού αιρετών αρχόντων ασύλληπτου ως τώρα.
  • Ελληνοποιήσεις-λαθρεμπόριο και η καταστροφή της κτηνοτροφίας. Να γίνεται αστυνομικός και φορολογικός έλεγχος στα σύνορα με τη Βουλγαρία. Προτείνεται μια εύκολη λύση. Βλ. πρόταση.http://mardas.eu/2016/02/09/βουλγαρία-μηχανισμός-σύλληψης-της-φο/
  • Παιδεία: Δημιουργία διεθνούς πανεπιστήμιου μόνο για αλλοδαπούςμε μια Σχολή της Αρχαίας Ελληνικής φιλοσοφίας και Πολιτισμού. Ενδεχομένως και ένα joint venture  για εγκατάσταση ενός πανεπιστημίου πχ στα ΗΑΕ για σπουδές φιλοσοφίας κλπ θα ήταν μια καλή περίπτωση, όπως κάνουν τα αγγλικά, αμερικάνικα, η Σορβόνη κλπ..
  • Παιδεία: Διόρθωση του λάθους της κατάργησης της Ανώτερης Εκπαίδευσης (των ΤΕΙ) και ενσωμάτωση στην πολιτική μας των δεσμεύσεων που εισάγουν δυο Οδηγίες της ΕΕ 2015/36 και 2013/55) για τις ανώτατες σπουδές τριετούς φοίτησης. Διαφορετικά στρέφουμε χιλιάδες Έλληνες εναντίον μας και θα οδηγηθούμε σε καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. (Βλ. αναλυτικότερα, https://www.newsit.gr/opinion/anotati-ekpaideysi-to-xaos-ton-kakotexnion-me-koryfi-ta-epaggelmatika-prosonta/3226856/
  • Παιδεία: Εισαγωγή της αρχαίας φιλοσοφίαςσε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και πολλών άλλων γνώσεων που λείπουν (Α’ βοήθειες, σεβασμός στη δημόσια περιουσία, παιδαγωγική κ.λπ)
  • Περιφερειακή και Τοπική Διοίκηση. Η επιδότηση των προϋπολογισμών τους από το κράτος θα είναι και συνάρτηση των προσπαθειών των περιφερειαρχών και δημάρχων με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων στη περιοχή τους .
  • Μεταναστευτικό προσφυγικό Να μελετηθεί εις βάθος με τη βοήθεια των ακόλουθων παραγόντων που επηρεάζουν τις ροές: α) Ανθρωπιστικός παράγοντας, μόρφωση των παιδιών β) Ενσωμάτωση στην αγορά εργασίας με τις πιέσεις που ασκούνται στους μισθούς λόγω προσφοράς φθηνής εργασίας γ) Επιταγές των υποστηρικτικών της παγκοσμιοποίησης μέσω του ανοίγματος των συνόρων Βλ. Γύρος της Dohaυπό τον ΠΟΕ  δ) Γεωπολιτικές σκοπιμότητες. Αναλύσεις που αγνοούν μέρος των παραπάνω οδηγούνται σε λάθος αποτελέσματα. (Βλ. αναλυτικότερα, https://www.tovima.gr/2021/01/19/opinions/metanasteytikoprosfygikodiethnopoiisitisergasiaskerdikaimisthoi/

Θεσσαλονίκη 11 Απριλίου 2022                                                 Δημήτρης Μάρδας

ΟΜ Φαλήρου

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Με πλούσιο και σπουδαίο βιογραφικό ο εκ Κωνσταντινουπόλεως ορμώμενος κ., Μάρδας ποιος ,ή, ποιοι νομίζει ότι θα αξιολογήσουν και θα δεχθούν τις απόψεις του στον αριστερό και κρατιστή στην οικονομία ΤΣΙΠΡΟΣΥΡΙΖΑ, γιατί και μετά το Συνέδριο και τις εκλογές ο κ.Τσίπρας θα ηγείται πάλι του Συνασπισμού της ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ και της Προόδου ,με ΟΜΠΡΕΛΕΣ και άλλες Αριστερές Συλλογικότητες ,πέραν του ότι δεν θα βρει ανθρώπους να σχεδιάσουν υλοποιήσουν-αν τις δεχθούν- τις προτάσεις του.
    Καλά ήταν στο ΣημιτικόΠΑΣΟΚ .
    Τι ήθελε -όντας καθηγητής Πανεπιστημίου σε αστικό ευρωπαικό κράτος να ”συμπλεύσει” με τους αριστερόφρονες ,που όσο περνάνε τα χρόνια γίνονται μειοψηφία στην Ελλάδα και όχι μόνο;;;.
    ΑΧ αυτή η ”μπαμπέσα ” και Ομηρική σειρήνα πολιτική.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα