Αραβική διάσκεψη: Έντονες διαφωνίες Αιγύπτου- Κυβέρνησης Τρίπολης.

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Φωτογραφία: Η φαινομενική διαφωνία μεταξύ του Αιγύπτιου ΥΠΕΞ Sameh Shoukri και της ΥΠΕΞ της κυβέρνησης της Τρίπολης  Naglaa al-Manqoush, αφορά, στην ουσία, τη σύνταξη της τελικής διακήρυξης της Αραβικής Συνόδου.

Ποιές ξένες δυνάμεις θέλουν να φύγουν από τη Λιβύη;

Μια κατάσταση αντιπαράθεσης επικράτησε στην προετοιμασία των θεμάτων που σχετίζονται με τη λιβυκή κρίση στο προσχέδιο της τελικής Διακήρυξης της αραβικής συνόδου κορυφής στο Αλγέρι, μεταξύ των Αράβων υπουργών Εξωτερικών.  Ωστόσο, η προφανής διαφωνία μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών της Αιγύπτου Sameh Shoukry και της υπουργού Εξωτερικών της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, Naglaa al-Manqoush, αφορούσε τη μορφή της διατύπωσης του προσχεδίου, ενώ ουσιαστικά ήταν η διαφωνία ήταν στην συνεχιζόμενη απόρριψη από το Κάιρο ύπαρξη εκπροσώπου της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης, σε οποιοδήποτε εξωτερικό φόρουμ.

Η ειρωνεία είναι ότι το σχέδιο Διακήρυξης, στις διατάξεις του για τη Λιβύη, τονίζει την ανάγκη να σταματήσει η ξένη παρέμβαση στη λιβυκή κρίση, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης απομάκρυνσης ξένων δυνάμεων.

Η περίπτωση της αιγυπτιακής απόρριψης της παρουσίας της κυβέρνησης εθνικής ενότητας που εκπροσωπεί τη Λιβύη σε ξένα φόρουμ αντικατόπτριζε, μόνο, ορισμένες από τις αραβικές διαφορές, οι οποίες βάθυναν το ζήτημα της ξένης παρέμβασης στον φάκελο της Λιβύης.  Εάν η αραβική σύνοδος ήταν σε μια από τις πρωτεύουσες χωρών με παρόμοιες θέσεις με την αιγυπτιακή, δεν θα είχε η Al-Manqoush χώρο να εκφράσει τη γνώμη της, πόσο μάλλον να επιβληθεί ως εκπρόσωπος της χώρας της.

Εν όψει αυτής της κατακερματισμένης και οξείας αραβικής κατάστασης στις θέσεις της απέναντι στο φάκελο της Λιβύης, οποιοσδήποτε παρατηρητής μπορεί να αναρωτηθεί για τη σοβαρότητα της απαίτησης, οι ξένες δυνάμεις να εγκαταλείψουν τη Λιβύη.

Από την άλλη πλευρά, μια κυβέρνηση που σχηματίζεται από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία απολαμβάνει της αιγυπτιακής υποστήριξης, δρα στην πραγματικότητα στα εδάφη όπου είναι παρούσα μια ξένη δύναμη που προέρχεται από τη Μόσχα.  Η ύπαρξη αυτής της κυβέρνησης εξακολουθεί να νομοθετεί με πολιτική κάλυψη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.  Έτσι, η κατάσταση της δεν διαφέρει σημαντικά από την κατάσταση στην οποία ζει η κυβέρνηση εθνικής ενότητας με τον Τούρκο εταίρο της.  Για ποια κυβερνητική νομιμότητα μιλάνε οι Άραβες και ποία ξένη δύναμη θέλουν να φύγει από τη Λιβύη.

Πριν από χρόνια, η Γερμανία κινητοποιήθηκε, με την υποστήριξη μεγάλων πρωτευουσών και υπό διεθνή κάλυψη, για μια διάσκεψη για τη Λιβύη.  Όταν πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο τον Ιανουάριο του 2020, η κατάσταση στη Λιβύη ήταν παρόμοια με αυτή που είναι τώρα, δύο κυβερνήσεις, κοινοβούλια και ένοπλες δυνάμεις και στις δύο πλευρές, αλλά καμία πλευρά δεν εκπροσώπησε τη Λιβύη σε εκείνη τη διάσκεψη, παρά τη διεθνή αναγνώριση της κυβέρνησης  Εθνικής Συμφωνίας εκείνη την εποχή.

Στη διάσκεψη δημιουργήθηκαν δρόμοι για την επίλυση της κρίσης, ο τελευταίος από τους οποίους είναι ο Οδικός Χάρτης της Γενεύης, ο οποίος κατάφερε να ενώσει την εκτελεστική αρχή μετά από χρόνια.  Τι εμποδίζει τους Άραβες να πάρουν την ίδια θέση και να σταθούν στην ίδια απόσταση από όλες τις πλευρές, ειδικά από τη στιγμή που ο χάρτης του Συνδέσμου και όλοι οι κανονισμοί του έχουν παραβιαστεί στις προηγούμενες συνόδους κορυφής με απόλυτη περιφρόνηση και τις παραβιάζουν ξανά και ξανά;

Είναι αλήθεια ότι οι ελπίδες των Αράβων, συμπεριλαμβανομένων των Λιβύων, εδώ και πολλά χρόνια δεν είναι πλέον συνδεδεμένες με τις αραβικές διασκέψεις κορυφής, και ό,τι μπορεί να παράγουν υπέρ τους.  Αλλά αυτό που είναι χρήσιμο στη συνέχεια αυτών των συνόδων κορυφής είναι η αποκάλυψη περισσότερων, συμπεριλαμβανομένου ότι οι αραβικές χώρες υποστήριζαν, μέχρι πρόσφατα, ανοιχτά ένα ένοπλο κόμμα κατά τη διάρκεια της ημέρας, και μάλιστα συμμετείχαν μαζί με τους Γάλλους και τους Ρώσους στον πόλεμο στην Τρίπολη για ένα χρόνο. ενάμιση, και σήμερα οι ίδιοι τονίζουν την ανάγκη απομάκρυνσης ξένων δυνάμεων.

https://www.alaraby.co.uk/politics/أي-قوات-أجنبية-يريدون-خروجها-من-ليبيا Στάλθηκε από το iPad μου

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα