«Ο Τράμπ λέει ότι το PKK είναι χειρότερο από το ISIS. Εγώ λέω ότι κάνει λάθος. Και εγώ είμαι Τούρκος».

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Είμαι Τούρκος από την Αδριανούπολη. Έχω αφιερώσει τη ζωή μου στην πολιτική της χώρας μου. Επί σειρά ετών, υπηρέτησα στην κυβέρνηση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πιστεύοντας ότι το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης θα μπορούσε να επιτύχει τους πρώτους στόχους του για πολιτικές μεταρρυθμίσεις και οικονομική ευημερία. Οι τρέχουσες πολιτικές της κυβέρνησης, ωστόσο, έχουν πέσει σε ένα πρότυπο που δεν μπορώ να εγκρίνω.

Ο Ερντογάν εδραιώνει την εξουσία μέσω της βίας και της καταπίεσης, εις βάρος των καθημερινών ανθρώπων. Δεν εργάζεται προς το συμφέρον του τουρκικού λαού ή ακόμα και της τουρκικής κυβέρνησης – αυτό  καθαυτό. Οι αλλαγές που πίστευα ότι ήταν δυνατό να επιτευχθούν πριν από χρόνια έχουν αποκλειστεί από τη συμπεριφορά του. Πουθενά δεν είναι πιο εμφανές αυτό από τη βίαιη και ανόητη επίθεση στη βορειοανατολική Συρία. Αντιμετωπίζοντας μια παραπαίουσα οικονομία και μια επιφυλακτικώς ενθαρρυμένη αντιπολίτευση, ο Ερντογάν επέλεξε για άλλη μια φορά να προωθήσει την εξουσία του μέσω του πολέμου. Η τουρκική στρατιωτική εξέλιξη έχει πετύχει ελάχιστα εκτός από τη δολοφονία εκατοντάδων αμάχων και τον εξοβελισμό χιλιάδων άλλων από τα σπίτια τους με βομβαρδισμούς χωρίς καμιά διάκριση. Εκείνοι στην Τουρκία που αντιτίθενται έχουν φυλακιστεί απλώς και μόνο επειδή αναφέρουν αυτό που, ακριβώς, συμβαίνει: ένας πόλεμος. Οι συνέπειες θα απειλήσουν την ειρήνη, τη σταθερότητα και τη δημοκρατία στην περιοχή μας για τις επόμενες δεκαετίες.

Πάντα πίστευα στη σημασία της έντονης καταγγελίας αυτής της επιθετικότητας. Το 2018 περπάτησα περισσότερα από 1.000 χιλιόμετρα από την Άγκυρα στο Ντιγιαρμπακίρ, ζητώντας ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης μεταξύ του κράτους και του κουρδικού λαού. Ενθυμούμενος αυτή την εμπειρία τώρα, έχω συνειδητοποιήσει ότι υπάρχουν περισσότερα που μπορώ, ακόμη, να κάνω για να καταρρίψω τις υποθέσεις στις οποίες βασίζεται αυτός ο πόλεμος. Είμαι Τούρκος. Είμαι πρώην κυβερνητικός αξιωματούχος. Και πιστεύω ότι το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα, το PKK – το οποίο περιγράφεται από τον Πρόεδρο Τράμπ ως χειρότερο από το Ισλαμικό Κράτος – δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση.

Για δεκαετίες, οι Τούρκοι ηγέτες χρησιμοποίησαν την απειλή της «τρομοκρατίας του ΡΚΚ» για να δικαιολογήσουν όλες τις πιθανές βιαιοπραγίες που ένα κράτος μπορεί να διαπράξει εναντίον ενός λαού και όλες τις πιθανές παραβιάσεις των αρχών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου. Μας διδάσκουν ότι όλοι οι Κούρδοι αποτελούν απειλή εξαιτίας του ΡΚΚ και ότι, χωρίς αυτούς, το κουρδικό ζήτημα δεν θα υπήρχε.

Αυτό που δεν μας είπαν ποτέ είναι ότι το κίνημά τους ιδρύθηκε σε μια εποχή όπου η κρατική πολιτική ήταν ότι οι Κούρδοι, ως λαός, εκατομμύρια άνδρες, γυναίκες και παιδιά, δεν είχαν δική τους ταυτότητα. Δεν μάθαμε ποτέ ότι ο ένοπλος αγώνας ξεκίνησε μόνο αφού οι πρώτοι πολιτικοί ηγέτες τους είχαν συλληφθεί, φυλακισθεί και βασανισθεί και ότι η απόφαση να ξεκινήσει, ως μια πολιτική οργάνωση, έγινε μόνο μετά από δεκαετίες σφαγών και κρατικής καταπίεσης. Ποτέ δεν αναγνωρίζουμε ότι κάθε προσπάθεια για να συντριβούν με βία οι κουρδικές φιλοδοξίες έχει δώσει στο Κίνημά τους περισσότερη δύναμη και υποστήριξη, όχι λιγότερη.

Οι διαδοχικές τουρκικές κυβερνήσεις επέλεξαν στρατιωτικές λύσεις και τον δημόσιο φόβο επειδή αρνούνται να αναγνωρίσουν τις πολιτικές δυνάμεις που καθιστούν την σύγκρουση αναπόφευκτη. Οι νέοι άνδρες και γυναίκες δεν θα εγκατέλειπαν τα σπίτια τους για να πολεμήσουν έναν μακρύ και βίαιο πόλεμο εάν πίστευαν ότι είχαν οποιαδήποτε άλλη επιλογή. Το έκαναν όταν είδαν τα χωριά τους να καίγονται, οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποί τους να απομακρύνονται και να φυλακίζονται, η γλώσσα και ο πολιτισμός τους να ποινικοποιούνται.

Από αυτή την άποψη, δεν είναι τίποτε άλλο παρά το κράτος, το οποίο σήμερα κρατά φυλακισμένους χιλιάδες πολίτες του στο όνομα της «τρομοκρατικής προπαγάνδας», που χρησιμεύει ως ο μεγαλύτερος διαφημιστής και προστάτης του ΡΚΚ από όλους.

Η ίδια η ομάδα, από την άλλη πλευρά, ζητά συνεχώς πολιτική λύση. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, έχει εξαγγείλει πολλές καταπαύσεις του πυρός και επανειλημμένα ζήτησε από την κυβέρνησή μας να εξετάσει τη δυνατότητα διαλόγου. Οι ηγέτες του καταλαβαίνουν ότι οι δικοί μας αρνούνται: πρόκειται για ζήτημα δικαιωμάτων και αναγνώρισης που η στρατιωτική δύναμη δεν μπορεί να λύσει.

Εμείς είπαμε να τους φοβόμαστε και να τους μισούμε γιατί είναι «αυτονομιστές».

Μπορώ να πω τώρα με σιγουριά, ως Τούρκος, ότι είναι οι πολιτικές του κράτους η πηγή μίσους και διαίρεσης μεταξύ των λαών της περιοχής μας. Οι στόχοι του κουρδικού κινήματος για πλουραλισμό και αποκέντρωση είναι το μόνο πράγμα που μπορεί να φέρει πίσω τη χώρα.

Η διεθνής κοινότητα, μέχρι τώρα, είναι μέρος του προβλήματος παρά η λύση του. Για χρόνια, έχει υποστηρίξει τον πόλεμο ενάντια στο κουρδικό κίνημα χωρίς αμφιβολία. Η διεθνής στήριξη στον πόλεμο της Τουρκίας ενάντια στην κουρδική πολιτική έκφραση, ειδικά από τις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν κάνει τίποτε άλλο απο το να  ενδυναμώνει όσους χρησιμοποιούν τον πόλεμο για να ελέγξουν την εξουσία και αποδυναμώνει όσους εργάζονται για την ειρήνη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο καλώ την κυβέρνηση των ΗΠΑ να  βγάλει το PKK από τον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων.

Η εγκατάλειψη αυτού του στενού πλαισίου καταπολέμησης της τρομοκρατίας και η επιμονή στην πραγματική κατανόηση των αιτιών αυτής της σύγκρουσης είναι ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί η δημοκρατία, η ασφάλεια και ένας πραγματικός τερματισμός αυτού του πολέμου. Εάν εγώ μπορώ να απορρίψω το αφήγημα της κοινωνίας που γεννήθηκα και την κυβέρνηση για την οποία εργάστηκα κάποτε, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην μπορούν να κάνουν το ίδιο και άλλοι σε όλο τον κόσμο. Η χώρα μου, και όλος ο λαός της, δεν μπορούν να αντέξουν διαφορετικά.

Μετάφραση Π.Σαβ.

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα