Γράφει ο Δημήτρης Σταυρόπουλος

Πέρασε σχεδόν ολόκληρη την ζωή του, αντιμετωπίζοντας καθημερινά ένα θανάσιμο κίνδυνο.

Ήταν ο προσωπικός σωματοφύλακας-ασπίδα πέντε Αμερικανών πρόεδρων και «έχασε» τον ένα!

Τον Τζων Κενεντυ στο Ντάλας του Τέξας…

Πολλά χρόνια μετά την δολοφονία που πάγωσε την ανθρωπότητα και άλλαξε ακόμα και τον τρόπο που προστατεύονταν τώρα τα υψηλά πρόσωπα, ο μυστικός πράκτορας Μπιλ Χιλ μίλησε για τις τραγικές στιγμές που έζησε στην καριέρα του κάτι όλοι οι σωματοφύλακες απεύχονται.

 Παρά το γεγονός ότι η ζωη του και η καριέρα του συνδέθηκαν απόλυτα με την πορεία του Κένεντι, ο Χιλ μέτρησε 17 χρόνια θητείας δίπλα σε πέντε αμερικανούς προέδρους! 

Στο πόνημά του «Πέντε πρόεδροι» ανακαλεί τις προσωπικές του στιγμές με τους ενοίκους του Οβάλ Γραφείου που υπηρέτησε πάντα με τη ζωή του, από τον Αϊζενχάουερ και τον Κένεντι μέχρι τον Τζόνσον, τον Νίξον και τον Φορντ…

Ο 35ΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΕΦΤΕΙ ΝΕΚΡΟΣ

Ο Τζον Φιτζέραλντ Κέννεντυ, 35ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, δολοφονήθηκε στις 12:30 τοπική ώρα, την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου του 1963, στην πλατεία Ντίλι στο Ντάλας του Τέξας. 

Τα ακριβή περιστατικά της δολοφονίας, που είναι μια από τις πιο πολυσυζητημένες του 20ου αιώνα, παραμένουν ακόμα και σήμερα σε μεγάλο βαθμό άγνωστα. 

Μόνο μία αξιόπιστη μαρτυρία υπάρχει για το γεγονός: μία ερασιτεχνική ταινία διάρκειας 15 δευτερολέπτων από τον 58χρονο επιχειρηματία Αβραάμ Ζαπρούντερ.

Ο Κλιντ ως ο πιο αξιόπιστος αυτόπτης μάρτυς, περιέγραψε στο βιβλίο του που έγινε μπεστ-σέλλερ, πώς είδε τον Κένεντι να σωριάζεται στα πίσω καθίσματα της λιμουζίνας, στρέφοντας κατόπιν το βλέμμα του στα αιματοβαμμένα χέρια της συζύγου του, όσο το προεδρικό αυτοκίνητο περνούσε από τους δρόμους του Ντάλας.

 Αν και όλοι τον θυμούνται να τρέχει ξοπίσω από τη λιμουζίνα εκείνη τη μέρα στο Ντάλας, έτσι όπως καταγράφηκε στο φιλμ να σκαρφαλώνει άρον-άρον στο καπό του αμαξιού για να ρίξει το σώμα του μπροστά στις σφαίρες.

«Άκουσα τον πρώτο πυροβολισμό, είδα τον πρόεδρο να πιάνει τον λαιμό του, να γέρνει αριστερά και κατάλαβα πως κάτι πάει στραβά», ανακαλεί με έναν ευδιάκριτο κόμπο στον δικό του λαιμό. 

«Όταν έφτασα στο προεδρικό όχημα, όπως το προσέγγιζα, ένας τρίτος πυροβολισμός ακούστηκε, χτυπώντας τον πρόεδρο στο κεφάλι, λίγο πάνω από το δεξί αυτί, ο οποίος άφησε μια τρύπα στο μέγεθος περίπου της παλάμης μου».

Πώς να ξεχάσει αυτές τις εικόνες;

 «Υπήρχαν αίματα και μυαλά ριγμένα πάνω μου και στο αμάξι.»

Στιγμές μετά τις θανάσιμες σφαίρες, η κυρία Κένεντι προσπαθούσε πανικόβλητη να σκαρφαλώσει στο καπό.

 Ο Χιλ ήταν που την έσπρωξε πίσω στο κάθισμά της και κάλυψε τόσο την ίδια όσο και τον θανάσιμα τραυματισμένο πρόεδρο με το σώμα του.  

«Βοήθησα την κυρία Κένεντι να καθίσει στο πίσω κάθισμα και ο πρόεδρος έπεσε στα πόδια της.

 Ήμουν αρκετά σίγουρος πως ήταν θανάσιμο το τραύμα. 

Η Πρώτη Κυρία ήταν σοκαρισμένη.

 Έκανε το καλύτερο που μπορούσε, ήταν καλυμμένη στο αίμα».

Στον δρόμο για το νοσοκομείο, κανείς δεν μιλούσε, εκτός από κείνο το «Ω, Τζάκ, τι έκαναν;» που μουρμούριζε διαρκώς η Τζάκι στον αιμόφυρτο άντρα της.

Για την ιστορία ο Κένεντι ήταν γνωστό πως δεν ήθελε εκεί σωματοφύλακες και τους είχε κατσαδιάσει μάλιστα όταν ανέβηκε ο Χιλ στην πίσω γωνία της λιμουζίνας λίγες μέρες νωρίτερα, σε προεδρική επίσκεψη στη Φλόριντα.

Ο συνάδελφός του, Τζέραλντ Μπλέιν, είπε άλλωστε στην Επιτροπή Γουόρεν πως η λιμουζίνα ήταν έτοιμη να βγει στον αυτοκινητόδρομο, αναπτύσσοντας πια μεγάλες ταχύτητες, κι έτσι κατά τη συνήθη διαδικασία δεν θα μπορούσε ούτως ή άλλως να βρίσκεται άνθρωπος κρεμασμένος στο αμάξι.

Παρά το γεγονός ότι όλοι στη Μυστική Υπηρεσία ήταν σοκαρισμένοι από την αποτυχία τους να προστατεύσουν τον Κένεντι, όλοι κυριολεκτικά συμφωνούσαν πως η ταχύτατη και εξόχως γενναία παρέμβαση του Χιλ ήταν πραγματικά άμεμπτη. 

Λίγες μόνο μέρες μετά την κηδεία του προέδρου, ο σωματοφύλακας τιμήθηκε στην Ουάσιγκτον για τη γενναιότητά του. 

Και την ώρα που πενθούσε για την τραγική απώλεια του άντρα της, η ίδια η Πρώτη Κυρία έκανε την εμφάνισή της στην τελετή για να τον ευχαριστήσει προσωπικά!

ΠΩΣ ΕΓΙΝΕ ΠΡΑΚΤΟΡΑΣ

Ο Κλιντ Χιλ γεννήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 1932 σε πόλη της Βόρειας Ντακότα, αν και οι νορβηγοί μετανάστες γονείς του τον εμπιστεύτηκαν τριών μηνών μωρό στο τοπικό ορφανοτροφείο. 

Από κει τον υιοθέτησε μια άλλη φαμίλια νορβηγών εμιγκρέδων, οι Χάουγκεν, που απλοποίησαν κάποια στιγμή το επίθετό τους σε Χιλ.

Σε μια πολίχνη της Βόρειας Ντακότα θα μεγαλώσει με την αδερφή του, ζώντας ήρεμα και ευτυχισμένα παιδικά χρόνια, όπως θυμάται. 

Μετά το σχολείο, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, όπου την ώρα που μαθαίνει ιστορία είναι μέλος σε αρκετές κολεγιακές ομάδες σπορ, από μπάσκετ και ράγκμπι μέχρι και μπέιζμπολ.

Αποφοίτησε το 1954 με πτυχίο στην ιστορία και τη φυσική αγωγή και κατατάσσεται κατόπιν στον στρατό, θέλοντας τώρα να γίνει πράκτορας, εκεί που μέχρι πρότινος ονειρευόταν ακαδημαϊκή καριέρα.

 Και γίνεται τελικά, υπηρετώντας στην Υπηρεσία Αντικατασκοπείας μέχρι το 1957. Εκείνη τη χρονιά, θα εγκαταλείψει τις ένοπλες δυνάμεις για να προσχωρήσει στη Μυστική Υπηρεσία.

 Τον τοποθετούν στο Ντένβερ και αναλαμβάνει καθαρά πρακτόρικη δράση στο πεδίο.

ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΑΙΖΕΝΧΑΟΥΕΡ

Είναι μάλιστα τόσο καλός που το 1958 τον τοποθετούν στην προσωπική φρουρά του Ντουάιτ Αϊζενχάουερ! 

Τώρα είναι μέλος της ελίτ ομάδας ασφαλείας του Λευκού Οίκου και προστατεύει τον ίδιο τον πρόεδρο.

 Συνεχίζοντας να μετρά ένα άψογο μητρώο, του εμπιστεύονται την ίδια ακριβώς θέση όταν στο ύπατο αξίωμα των ΗΠΑ εκλέγεται ο Τζον Κένεντι το 1960.

Στην συνέχεια τον διατάζουν να φυλάει την Πρώτη Κυρία και τα παιδιά της, τους οποίους συνέχισε μάλιστα να προστατεύει για ένα ακόμα χρόνο μετά τη δολοφονία του προέδρου…

ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ CIA

Ο Χιλ παρέμεινε στο πλευρό της Τζάκι και των παιδιών της μέχρι και λίγο μετά τις εκλογές του 1964, καθώς τώρα ο νέος πρόεδρος Λίντον Τζόνσον τον ζητούσε ονομαστικά στην προσωπική του φρουρά. 

Το 1967 έγινε μάλιστα η προσωπική σκιά του Τζόνσον, συνοδεύοντάς τον παντού, ακόμα και σε μέρη που δεν συνηθίζονταν να μπαίνουν οι σωματοφύλακες που γνώριζαν όλα τα μυστικά της  CIA.

 Τώρα άλλωστε ήταν ο επικεφαλής της προεδρικής φρουράς και χάραζε κάθε φορά τόσο τη διαδρομή όσο και το σχέδιο για την προστασία του υψηλού προσώπου.

Όταν τον προεδρικό θώκο κατέλαβε ο Ρίτσαρντ Νίξον, ο Χιλ προστάτευε τόσο τον ίδιο αρχικά όσο και τον αντιπρόεδρο Σπίρο Άγκνιου αργότερα. 

Λίγο πριν αποσυρθεί από την ενεργό δράση το 1975, τοποθετήθηκε στο στρατηγείο της Μυστικής Υπηρεσίας ως αναπληρωτής διευθυντής της.

Στην κρυφή πλευρά της δράσης του, ο Χιλ θυμάται τις διασκεδαστικές στιγμές που η Ζακλίν Κενεντι ζητούσε τη βοήθειά του για να καπνίσει.  

O σύζυγός της δεν ήθελε να κι εκείνη την βλέπει με τσιγάρο απευθυνόταν στον Κλιντ να κρατά τσίλιες για να απολαύσει ανενόχλητη την αγαπημένη της συνήθεια! 

Θυμάται πάντα το πόσο ακριβής ήταν ο Άικ, που έφτανε στο Οβάλ Γραφείο κάθε μέρα στις 8:00 το πρωί ακριβώς, ξέκλεβε μετά λίγο χρόνο για να απολαύσει άλλη μια… ταινία γουέστερν και μιλούσε συνεχώς στον Κλιντ για το απίστευτο πάθος του με το γκολφ.

Αποκάλυψε  επίσης το πόσο απρόβλεπτος ήταν ο Τζόνσον, που βγήκε κάποια χαράματα από το προεδρικό αεροσκάφος με τις πιτζάμες για να αγοράσει χριστουγεννιάτικα δώρα στους δικούς του σε έναν στρατιωτικό σταθμό ανεφοδιασμού.

 Κι ενώ ο αγαπημένος του πρόεδρος ήταν πιθανότατα ο Φορντ, ένας «άνθρωπος προσγειωμένος» όπως λέει, δεν έκρυψε ποτέ την απέχθεια που του προκαλούσε ο Νίξον, τον οποίο θεωρούσε πως ήταν κρυψίνους και σχεδόν ερημίτης.

 Οι «Πέντε μέρες του Νοέμβρη» εκδόθηκαν το 2013, στα 50 χρόνια από τη δολοφονία του Κένεντι, και έγιναν μπεστ-σέλερ.

 Και οι «Πέντε πρόεδροι» το 2016, όπου μοιράζεται όσα θυμάται από τη θητεία του δίπλα σε πέντε αμερικανούς ηγέτες. Το πρώτο του βιβλίο ήταν το «Η κυρία Κένεντι κι εγώ».

Πληροφορίες

Newsbeast

https://www.militaire.gr/o-somatofylakas-5-proedron-ton-ipa-i-dolofonia-kenenti-kai-ta-mystika-tis-cia/