Ο κ. ΔΕΝΔΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
του Παντελή Σαββίδη
Ο Υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κων. Φλώρος, επισκέφθηκαν την 1η Στρατιά στη Λάρισα και σε δηλώσεις του ο κ. Δένδιας αφού ευχαρίστησε τις Ένοπλες Δυνάμεις για την βοήθεια που προσφέρουν στις φυσικές καταστροφές είπε, μεταξύ άλλων, και τα εξής:
“Οι Ένοπλες Δυνάμεις αποτελούν πηγή περηφάνιας για το Έθνος και τον λαό, του οποίου είναι αναπόσπαστο τμήμα. Παραμένουν δε συμπαραστάτες της ελληνικής κοινωνίας σε κάθε στιγμή κρίσης της”.
“Κάθε κριτική είναι βέβαια απολύτως δεκτή, όμως θα παρακαλούσα τους ελάχιστους να μην απαξιώνουν τις Ένοπλες Δυνάμεις για λόγους μικρών σκοπιμοτήτων και εντυπωσιασμού.
Δεν είναι μόνο άδικο, αυτό θα ήταν ίσως ανεκτό, είναι βαθύτατα εθνικά επιζήμιο”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.
ΣΧΟΛΙΟ: η δήλωση του κ. Δένδια αποτελεί αφορμή για ένα μικρό σχόλιο για τις Ένοπλες Δυνάμεις.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις, αυτές που κάθε φορά έχουμε, είναι που θα κάνουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις σε περίπτωση ενός πολέμου. Και οι ίδιες, και όσοι ασχολούνται μαζί τους, γνωρίζουν τις αδυναμίες τους. Καθώς εχω μιλήσει με στελέχη τους διαπιστώνω πως έχουν βαθιά συνείδηση των αναγκών αλλά και των δυνατοτήτων της πατρίδας να τις ικανοποιήσει Η έκφραση “προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο με τα μέσα που διαθέτουμε και μας διαθέτει η πατρίδα”, είναι συνήθης στους κόλπους τους.
Βασική παράμετρος για την αποτελεσματικότητά τους είναι το ηθικό τους. Πρόκειται πολλές φορές για νέους ανθρώπους με οράματα και ιδανικά τα οποία για να υπηρετήσουν θέλουν να έχουν αυτό που λέμε αίσθηση συμπαράστασης της κοινωνίας. Γι αυτό και εμείς ως κοινωνία πρέπει να εκφράζουμε την συμπαράστασή μας, ανεξαρτήτως των αδυναμιών που διαπιστώνουμε. Αν υπάρχουν.
Οι αδυναμίες και το επίπεδο του ηθικού των Ενόπλων Δυνάμεων δεν έχουν να κάνουν, τόσο, με ορισμένα δημοσιεύματα όσο με την πολιτική των εκάστοτε κυβερνήσεων. Το αίσθημα αδικίας που νοιώθουν πολλά ικανά στελέχη τους απο την μεταχείρισή τους στο στράτευμα, ο χαμηλός μισθός τους που όταν μεταβαίνουν στις μονάδες τους δεν τους επιτρέπει να ζήσουν τις οικογένειές τους, η επίρρηψη, σε στελέχη τους, ευθυνών για να τις αποφύγουν οι πολιτικά υπεύθυνοι, οι πασιφανείς αναντιστοιχίες που βλέπουν μεταξύ στόχων που εκφράζονται δημοσίως απο τις κυβερνήσεις και πρακτικών (βλέπε υποχωρήσεις στα εθνικά θέματα) είναι μερικοί απο τους λόγους που ρίχνουν το ηθικό και προβληματίζουν τις Ένοπλες Δυνάμεις πολύ περισσότερο απο ορισμένα ατυχή δημοσιεύματα.
Ο κ. Δένδιας και η κυβέρνηση στην οποία συμμετέχει έχουν συνδράμει πολύ στην πτώση αυτή. Πολύ περισσότερο απο τα δημοσιεύματα. Έχουν διαλύσει το κράτος και αυτό έχει αντανάκλαση και στις Ένοπλες δυνάμεις. Γι αυτό ο υπουργός ας είναι προσεκτικός και ας μην εκμεταλλεύεται τις Ένοπλες Δυνάμεις για ευτελείς μικροκομματικούς ή προσωπικούς στόχους.
Ούτε οι Ένοπλες Δυνάμεις, ούτε και οι Δυνάμεις Ασφαλείας που δρουν στα μέτωπα των φυσικών καταστροφών, ευθύνονται για τυχόν αστοχίες. Ευθύνονται οι πολιτικές των ανίκανων κυβερνήσεων. Ο τρόπος που προσλαμβάνουν το πρόβλημα και η αντιμετώπισή του. Οι άνθρωποι δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους. Αλλά αν η τακτική που σου επιβάλλουν είναι ατυχής, το αποτέλεσμα θα είμαι ανάλογο.
Γι αυτό ο κ. Δένδιας ας μην εκμεταλλεύεται τις Ένοπλες Δυνάμεις. Αυτός και ο πρωθυπουργός του ας σκήψουν στα προβλήματά τους και ας τα αντιμετωπίσουν για να ανέβει το ηθικό τους.
Και κάτι τελευταίο: ο ρόλος των Ενόπλων Δυνάμεων στις φυσικές καταστροφές είναι βοηθητικός. Ο κύριος ρόλος τους είναι η άμυνα της χώρας. Εκεί πρέπει να είναι προσανατολισμένες.
Η πολιτική των κυβερνήσεων είναι εθνικά επιζήμια. Όχι μερικά ατυχή δημοσιεύματα.
spot_img

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ”Θα σας μαλώσω”, τρόπος του λέγειν αγαπητέ κύριε Σαββίδη, όχι γιατί κρίνετε και κατακρίνετε τον σημερινό Υπουργό Εθνικής Αμύνης, -μιας δημοκρατικά εκλεγμένης και με δεδηλωμένη πλειοψηφία ελληνικής κυβερνήσεως- ,αλλά γιατί αποδίδετε σαυτόν -τον πολιτικό προϊστάμενο τους το πεσμένο ηθικό τους -αν υπάρχει και σε πιο βαθμό δεν γνωρίζουμε-.
    Το ηθικό όλων των ”ενστόλων” ,αγαπητέ και αγαπητοί μου ”πέφτει” από τους φυσικούς και μόνον προϊσταμένους τους , γιατί αυτοί είναι η οικογένειά τους και όταν είναι επαγγελματίες και όταν είναι έφεδροι . Στα παλιά χρόνια δεν γνώριζαν και ούτε και τους ενδιέφερε να γνωρίζουν τον καλούμενο χρόνια τώρα πολιτικό τους προϊστάμενο υπουργό .
    Όμως μετά τον εκδημοκρατισμό τους και τον συνδικαλισμό τους γνώρισαν και γνωρίζουν τους ”συγγενείς” τους με στολή εθελουσίως ατιμασμένους και από τους ιδιαίτερους υπαλλήλους των γραφείων των πολιτικών-εκείνη η 10ετία του 1980 διέφθειρε και μονομανείς μέχρι τότε επαγγελματίες αξιωματικούς-με συνεχή αιτήματα για προαγωγές ,μεταθέσεις ,επιλογές για στρατιωτικές επιμορφώσεις και υπηρεσίες εξωτερικού και για αποφυγή υπηρεσίας σε δύσκολες Μονάδες ,και ,και και.
    ΠΟΥ ΚΥΡΟΣ, ΠΟΥ ΜΥΑΛΟ ΚΑΙ ΠΟΥ ΧΡΟΝΟΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΕΚΑΠΙΔΕΥΣΕΙΣ, ΤΟΝΩΣΗ ΤΟΥ ΗΘΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΝΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ.
    Υ.Γ Πως κρίνουμε όλοι οι Έλληνες την ταύτιση με τον ΣΥΡΙΖΑ του κυρίου Αποστολάκη , πρώην Ναυάρχου ,Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, πρώην Υπουργού Εθνικής Αμύνης και τις πράξεις του για την Συμφωνία των Πρεσπών ,-που ”έστειλε στα τάρταρα” το ηθικό των Ενόπλων Δυνάμεων ,που παρήλαυναν καμαρωτά τραγουδώντας το ”Μακεδονία ξακουστή του Αλέξανδρου η χώρα” – ή την χρησιμοποίησή του από τον Προεδρικό υποψήφιο του Σύριζα κ. Κασσελάκη για την επίσκεψή του στην Μακρόνησο ;;;.
    Οι Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας -παντού σε όλο τον κόσμο -θέτουν υψηλά κριτήρια για τα στελέχη τους και θεωρούν ”ριψάσπιδες” όσους εξαρτούν την επαγγελματική τους ζωή και εξέλιξη από τους ανά 4ετία πολιτικούς προϊσταμένους τους και γενικά τους πολιτικούς.
    ΠΡΟ ΤΟΥ 1980 ΗΤΑΝ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΠΑΡΑΠΤΩΜΑ Η ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΜΕΣΑ , ΟΣΟΙ ΔΕ ΕΓΓΡΑΦΟΝΤΑΝ ΣΕ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΥΟΝΤΑΝ ΜΕ ΤΟΝ ΒΑΘΜΟ ”ΟΝ ΕΦΕΡΑΝ” .
    Χωρίς την συνεχή ,απροκατάληπτη και α-πολιτίκ συμβολή των κρατικών στελεχών -παντός βαθμού- ας μη περιμένουμε ”καλύτερες μέρες παντού. ΛΥΠΗΡΟ ΑΛΛΑ ΑΛΗΘΙΝΟ .

  2. Αξιότιμε Σ.Α.Ν. ΕΊΝΑΙ ΑΤΥΧΗΣ Η ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΠΟΥ ΚΑΝΕΤΕ ΜΕ ΔΕΝΔΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΛΟΓΟ ΟΤΙ ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΛΑΘΗ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ ΤΡΙΤΟΣ, ΕΣΕΙΣ ΚΙ ΕΓΩ. ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΗΘΙΚΟ ΞΕΚΙΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΟΛΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΟΙΟΥΔΗΠΟΤΕ… ΜΕΓΑΛΟ ΘΕΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΧΩΡΑ ΕΔΩ. ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΩ ΓΙΑΤΙ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΕΙΣΑΣΤΕ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΣ. ΑΝ ΟΧΙ ΣΥΓΓΝΩΜΗΝ.
    Το άρθρο κε Σαββίδη είναι πάρα πολύ κοντά στην πραγματικότητα, δίκαιο και καλά θα κάνουν οι υπεύθυνοι να λαμβάνουν εγκαίρως μέτρα και να ”φυλάττουν” την Πατρίδα με σοφία και υπευθυνότητα, πριν καταντήσουμε ολοκληρωτικά δούλοι και στη συνέχεια ανύπαρκτοι…
    Φυσικά ο Στρατός έχει κύρια αποστολή την αμυντική θωράκιση της χώρας. Όμως είναι και κάποιες ειδικές περιπτώσεις όπως οι πυρκαγιές στον Έβρο, οι οποίες θα είχαν αποφευχθεί, αν η πρόληψή τους ήταν πίσω από σωστό σχεδιασμό φύλαξης των συνόρων… Σ.Α.Θ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα