Ο ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ, Ο ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΟ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΙΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
του Παντελή Σαββίδη
Όπως έχω γράψει επανειλημμένως η Ελλάδα είναι, στην καλύτερη περίπτωση, προτεκτοράτο. Και ο προστάτης του προτεκτοράτου μεριμνά για την επιβίωση και την λειτουργία του.
Η πρώτη φορά που οι Αμερικανοί ανησύχησαν για την πολιτική σταθερότητα της Ελλάδος ήταν με τις τηλεφωνικές υποκλοπές. Έκαναν παρασκηνιακές κινήσεις αναζητώντας εναλλακτική λύση σε περίπτωση που έπεφτε ο Μητσοτάκης. Ο κίνδυνος παρήλθε αλλά η ανησυχία της πολιτικής αποσταθεροποίησης σε μια ευαίσθητη περιοχή και σε μια κρισιμη στιγμή, έμεινε.
Έπρεπε να διαμορφώσουν έναν άλλο πόλο. Έναν πόλο εναλλακτικό της δεξιάς Νέας Δημοκρατίας. ¨Εναν πόλο με κεντρώα χαρακτηριστικά.
Καλούν τον Τσίπρα στις ΗΠΑ (όλοι το καλοκαίρι πηγαίνουν στην θάλασσα για διακοπές, ο Τσίπρας πήγε στις ΗΠΑ. Ξέρετε πώς είναι στην Ουάσιγκτον τον Ιούλιο και Αύγουστο;) και την περίοδο που ο Τσίπρας βρίσκεται εκεί εμφανίζεται η επιλογή Κασσελάκη.
Όλως παραδόξως ο Τσίπρας όταν επιστρέφει υποστηρίζει την υποψηφιότητα Κασσελάκη.
Το ότι πίσω απο αυτήν την εξέλιξη βρίσκεται η Ομοσπονδία της οποίας είμαστε προτεκτοράτο δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία. Το ερώτημα είναι τι γίνεται απο δω και πέρα;
Είτε με τον Κασσελάκη είτε με την Αγτσιόγλου οι μέρες του Συριζα είναι μετρημένες. Ανάλογες εξελίξεις πρέπει να αναμένονται και στο ΠΑΣΟΚ.
Απο τις δυνάμεις που θα απελευθερωθούν και απο τα δύο κόμματα θα διαμορφωθεί ένα νέο κέντρο, το οποίο θα αποτελεί την εναλλακτική κυβερνητική λύση της ΝΔ. Αλλά το σχήμα αυτό δεν αρκεί. Πρέπει να διαμορφωθεί και μια αριστερά η οποία θα εκτονώνει τις λαϊκές αντιδράσεις και θα συμμετέχει σε κυβερνητικούς συνασπισμούς όταν δεν σχηματίζονται αυτοδύναμες κυβερνήσεις. Όπως στη Γερμανία.
Απο τα υπολείμματα του Συριζα και του ΠΑΣΟΚ θα διαμορφωθεί αυτή η νέα αριστερά. Ξεχάστε τα κόμματα του παρελθόντος. Οι εξελίξεις στον Συριζα και στο ΠΑΣΟΚ θα πυροδοτήσουν αλλαγές και στη ΝΔ της οποίας η ηγεσία έχει, ήδη, αμφισβητηθεί. Προς το παρόν εμφανίζει μια εικόνα ενότητας λόγω νομής της εξουσίας.
Άρα με την βοήθεια των ΗΠΑ διαμορφώνεται ένα νέο πολιτικό σκηνικό.
ΥΓ: αυτό δείχνουν οι εξελίξεις με λογικούς συνειρμούς. Αν δεν είναι όλα αυτά στις σκέψεις των ΗΠΑ κάποιος πρέπει να τα σκεφθεί ώστε να υπάρχουν εναλλακτικές πολιτικές λύσεις στην χώρα.
spot_img

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Κάτι τέτοια έγραφα προ μηνός περίπου , αγαπητέ κ. Σαββίδη ,”άμα τη εμφανίσει” του κ. Κασσελάκη και συμφωνώ σχεδόν με όλα όσα γράφετε μόνο που δεν θεωρώ ως αφετηρία του ενδιαφέροντος των ΗΠΑ για τα εσωτερικά της Ελλάδος τις υποκλοπές ( λόγω Γουοτεργκείητ και όχι μόνον ) ,αλλά τις κόκκινες γραμμές της κυβερνήσεως της Νέας Δημοκρατίας -θυμούνται και το Βουκουρέστι του 2008-που θέτει για την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών, τις οποίες επανέλαβε πάλι ο πρωθυπουργός κ .Μητσοτάκης στην συνέντευξή του προχθές στην ΔΕΘ.
    Και οι ΗΠΑ και εμείς στην Ελλάδα γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η Ελλάδα με τον κ. Μητσοτάκη έχει αποκτήσει σοβαρά ερείσματα φιλίας στο Κογκρέσο ,-το οποίο ”μάγεψε” με την ομιλία του- κάτι που είχαμε επί Καραμανλή μετά το 1974 με τον ΣΙΑάκωβο ,αλλά και τότε και τώρα δεν έχουμε μαζί μας την Αμερικανική Διοίκηση , η οποία καθώς φαίνεται επιθυμεί να υπογραφούν και οι ”Πρέσπες του Αιγαίου” και η λύση του Κυπριακού ,γιατί θέλει το όντως φρούριο της Δύσης για τους εξ Ανατολών και Βορρά εχθρούς -την Τουρκία- κατάδικό της ,όπως ήταν από το 1952 μέχρι την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
    Για τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά (Σύριζα-ΠΑΣΟΚ) -γιατί αυτή θα ”σειστεί” αν εκλεγεί ο κ. Κασσελάκης- θα σας παρακαλέσω να διαβάσετε το βιβλιαράκι του Ανδρέα Παπανδρέου ”Μετάβαση στο σοσιαλισμό , προβλήματα και στρατηγική για το ελληνικό κίνημα ” (Αιχμή Αθήνα ’77 ).
    Υ.Γ
    Η ”ΔΕΞΙΑ” ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΘΑ ΕΠΑΝΕΝΩΘΕΙ ΥΠΟ ΣΤΙΒΑΡΑ ΗΓΕΣΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΙΣΩΣΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΟΤΙ ΑΥΤΗ ΠΕΡΙΚΛΕΙΕΙ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗΣ ΕΜΦΑΝΙΣΕΩΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ.
    Ο ΧΥΛΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΘΕΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΙΛΑΒΕΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ.
    ΤΟ ”ΝΑΤΗΝ ΠΕΤΙΕΤΑΙ” ΘΑ ΥΛΟΠΟΙΗΘΕΙ .
    ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΕΛΠΙΖΟΜΑΣΤΕ.

  2. Με την προϋπόθεση ότι δεν θα έχουμε ανατροπή.

    Διάβασα ότι υπάρχουν πολλές χιλιάδες απογοητευμένων μελών Σύριζα που δεν συμμετείχαν την 1η Κυριακή.

    Αν υπάρξει κινητοποίηση από τον “βαθύ” Σύριζα, η Αχτσιόγλου μπορεί να το γυρίσει.

    ΥΓ
    Ο συγκεκριμένος είναι μπροστινός του ανεπάγγελτου π/θ. Δεν υπάρχει αμφιβολία.

    • Γιώργος Τσίπρας ,ξάδερφος του και Νίκος Παππάς ”κολλητός” του το επιβεβαίωσαν.
      Ας περιμένουμε να αντιδράσουν και ορισμένοι σχολιαστές που είναι κοντά στον ΤσιπροΣύριζα -γνωστοί -γνωστές από το περιεχόμενο των σχολίων τους , αλλά ονόματα δεν λέμε.

  3. Το μόνο που έχει να παρατηρήσει κανείς είναι πόσο πίσω βρίσκεται η χώρα μας σε σχέση με τη δεκαετία 70 και 80 με όλα τα προβλήματα και τις αδυναμίες που υπήρχαν και τότε: Τί να πρωτοαναφέρουμε; Οικονομία και κοινωνία διαλυμένη με ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού να μήν έχει για τα απαραίτητα (λογαριασμούς, ενοίκιο), πληθυσμιακή μείωση, (η αναλογία πληθυσμού μεταξύ Ελλάδος-Τορκίας ακόμη και στις αρχές της δεκαετίας του 80 ήταν 1 προς 4,5, ενώ τώρα είναι 1 προς 8,5 με δραματικό μάλιστα ρυθμό επιδείνωσης), εθνικό φρόνημα χαμηλό, (δέν μπορεί βέβαια μια κοινωνία που αγωνιά για το πώς θα βγάλει το μήνα να έχει υψηλό εθνικό φρόνημα), δημοσιογράφοι σε ρόλο τρομοκρατών και πολιτικοί που παριστάνουν τους δημοσιογράφους ή τα μοντέλα, μή έχοντας καμμία επίγνωση της οριακής κατάστασης τη χώρας και πάει λέγοντας…. Οι συγκρίσεις είναι νομίζω συντριπτικές: Κων/νος Καραμανλής και Ανδρέας Παπανδρέου τότε, (μακριά βέβαια από αγιογραφίες και εξιδανικεύσεις), Μητσοτάκης, Κασσελάκης τώρα…. Τότε υπήρχαν πολιτικές προτάσεις καλές ή κακές αδιάφορο, τώρα εκθέσεις ιδεών και λάιφ στάιλ….
    ΥΓ: Το ότι η πολιτική έχει γίνει διαγωνισμός καλλιστείων δευτέρας διαλογής φαίνεται και από τον τρόπο εκλογής των πολιτικών αρχηγών…. Όποιος θέλει να σπάσει πλάκα την Κυριακή δίνει ένα δίευρο και ψηφίζει αρχηγό για ένα κόμμα που μπορεί να μήν το έχει ψηφίσει ούτε να το ψηφίσει ποτέ.

  4. Ας ασχοληθούμε λίγο, με τη Φροϋδική ψυχανάλυση, με αφορμή την περίπτωση του κυρίου Στέφανου Κασσελάκη.

    Ο θεμελιωτής της ψυχανάλυσης, ο Σίγκμουντ Φρόυντ, στο βιβλίο του «η ψυχολογία των μαζών και η ανάλυση του εγώ», κάνει αναφορά στο βιβλίο του Le Bon «η ψυχολογία των μαζών». Στο βιβλίο αναφέρεται «η μάζα διεγείρεται μόνο μέσω έντονων ερεθισμάτων. Όποιος θέλει να την επηρεάσει, δε χρειάζεται να σταθμίσει λογικά τα επιχειρήματα του, θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τις πιο δυνατές εικόνες, να υπερβάλλει και να επαναλαμβάνει διαρκώς τα ίδια».

    Στο αίτημα της κυρίας Έφης Αχτσίογλου, για τηλεμαχία, για αντιπαράθεση επιχειρημάτων και προγραμμάτων, υπενθυμίζω τη φράση του Τζωρτζ Μπέρναρντ Σω «οι μεταρρυθμιστές φαντάζονται, ότι η αλλαγή επιτυγχάνεται, δια της ωμής λογικής».

    Σύμφωνα με άλλες προσεγγίσεις, τα βασικά στοιχεία της λεκτικής επικοινωνίας, που επηρεάζουν το δέκτη, να μεταβάλει μια στάση του, είναι α) πέρα από το ήθος του ομιλητή, β) τα πειστικά ή φαινομενικά πειστικά επιχειρήματα που χρησιμοποιεί (Αριστοτέλης) και γ) η συγκίνηση που προκαλεί στο δέκτη.

    Ας επιστρέψουμε όμως στις μάζες και τον Φρόυντ, ο οποίος μας υπενθυμίζει, τη σχέση των γυναικών με έναν τραγουδιστή, που παρόλη την αδυναμία επίτευξης του ερωτικού τους στόχου, εξαιτίας του αριθμού τους (αναφερόμενη περίπτωση) ταυτίζονται μεταξύ τους, μέσω της αγάπης, που μοιράζονται για το ίδιο αντικείμενο (τοτέμ).

    Σύμφωνα με το θεμελιωτή της ψυχανάλυσης, στη μάζα υπάρχει απαίτηση για ισότητα, που ισχύει μόνο για τα άτομα, που την απαρτίζουν, όχι για τον ηγέτη, στον οποίο θέλουν να υποταχθούν. Ο ηγέτης δεν χρειάζεται να αγαπάει κανέναν άλλο, μπορεί να έχει τη φύση του αρχηγού, απόλυτα ναρκισσιστικός, αλλά σίγουρος για τον εαυτό του και ανεξάρτητος.

    Είναι η επιλογή Κασσελάκη, μονόδρομος στο πλαίσιο των λιμπιντικών δεσμών, που χαρακτηρίζουν τη μάζα και διαπιστώνει ο Φρόυντ;

    Είναι η εκλογή Κασσελάκη, μονόδρομος το 2027, ως αντικαταστάτη του καταστροφέα του κόσμου, του Ρόμπερτ Οπενχάιμερ;

    Οι συνθήκες και διαχείριση τους, μετά το 2027 (οικονομία, φυσικές καταστροφές, κτλ), θα επιφέρουν την απόσυρση της λίμπιντο από το αντικείμενου του πόθου, που περιγράφει ο Φρόυντ; Θα επέλθει τότε, η τοτεμική αποκαθήλωση;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα